Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Νάσος Ηλιόπουλος στην Κυριακάτικη Kontranews: Η δουλειά μας προϋποθέτει λιγότερο χρόνο στις lifestyle εκπομπές και περισσότερο περπάτημα στην πόλη

Νάσος Ηλιόπουλος στην Κυριακάτικη Kontranews: Η δουλειά μας προϋποθέτει λιγότερο χρόνο στις lifestyle εκπομπές και περισσότερο περπάτημα στην πόλη

Χρήστος Κυμπιζής
Δημοσιογράφος

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηνών, Νάσος Ηλιόπουλος μιλά στην Κυριακάτικη Kontranews και εμφανίζεται βέβαιος πως θα καταφέρει να αλλάξει την πόλη του. Θεωρεί πως ο Κώστας Μπακογιάννης «συχνά υιοθετεί την ατζέντα της ακροδεξιάς», ενώ δηλώνει υπερήφανος για το έργο του στο ΣΕΠΕ και στο υπουργείο Εργασίας.

Eίμαι περήφανος που συνέβαλα στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, των «κρυφών» υπερωριών, της εντατικής εκμετάλλευσης των ανθρώπων της γενιάς μου.

Ποιος είναι ο Νάσος Ηλιόπουλος;

Είμαι ένας 35άρης Αθηναίος που αγαπά την πόλη του και τους ανθρώπους της. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Άγιο Νικόλαο, σπούδασα στην ΑΣΟΕΕ και σήμερα ζω στα Πατήσια. Οι καθημερινές εμπειρίες και τα ερεθίσματά μου με οδήγησαν από νεαρή ηλικία στην πολιτική δράση και στην Aριστερά. Τα τελευταία χρόνια είχα μία μοναδική εμπειρία και μια μοναδική πρόκληση: Nα παλέψω για όσα πίστευα μέσα από μία θέση ευθύνης και εξουσίας. Εργάστηκα ως Ειδικός Γραμματέας στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και είμαι περήφανος που συνέβαλα στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, των «κρυφών» υπερωριών, της εντατικής εκμετάλλευσης των ανθρώπων της γενιάς μου. Αυτή η μάχη -για την προάσπιση της αξιοπρέπειας των πολλών- δεν σταματάει εκεί. Πρόσφατα στο υπουργείο Εργασίας πετύχαμε την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου. Αυτήν την εμπειρία προσκομίζω σήμερα στη διεκδίκηση του δήμου της Αθήνας: Τη βεβαιότητα ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν. Η Ανοιχτή Πόλη, η παράταξη που έχω την τιμή να εκπροσωπώ, πιστεύει ότι η Αθήνα έχει απεριόριστες δυνατότητες κόντρα σε όσα μας θυμώνουν και μας καθηλώνουν στο παρελθόν. Δεν είμαι περαστικός από εδώ και γι’ αυτό το λόγο θέλω να συμβάλλω, ώστε να δούμε και να βιώσουμε την Αθήνα διαφορετικά, χωρίς φόβο, χωρίς «μαύρες τρύπες». Μια πόλη σύγχρονη και δημιουργική, μια πόλη ζωντανή.

Ποια είναι τα κύρια προβλήματα της Αθήνας, στα οποία θέλετε να δώσετε προτεραιότητα;

Θα επέλεγα 3 άξονες που έχουν έναν κοινό στόχο. Τη συνολική αλλαγή πορείας.

Πρώτος άξονας, οι κοινωνικές πολιτικές που απαντούν στους αποκλεισμούς που δημιούργησε η κρίση, το δικαίωμα στη στέγη και οι αναγκαίες ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στο «τοπίο» της ανεξέλεγκτης βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Δεύτερος άξονας, η ποιότητα ζωής. Αλήθεια πόσοι Αθηναίοι ξέρουν ότι ο Δήμος δαπάνησε μηδέν ευρώ για τον ηλεκτροφωτισμό το 2018; Ο επαρκής ηλεκτροφωτισμός, η καθαριότητα και η προστασία του δημόσιου χαρακτήρα της, η ανακύκλωση, οι χώροι πρασίνου και η αναβάθμιση των δημόσιων χώρων, μπορούν να συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης.

Τρίτος άξονας η ασφάλεια. Η ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για το ζήτημα της τοξικοεξάρτησης, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και η ασφαλής συνύπαρξη όλων των ανθρώπων, αποτελούν κεντρικές προτεραιότητες του σχεδίου μας για την επόμενη μέρα.

Επιδιώκουμε να αφήσουμε πίσω μας την εικόνα εγκατάλειψης και τις «μαύρες τρύπες» στους δρόμους της πόλης. Πρέπει να ενισχυθεί η κατοικία και να δοθούν κίνητρα για εμπορική δραστηριότητα σε υποβαθμισμένες γειτονιές. Η Αθήνα μπορεί και πρέπει να γίνει ένα «εργαστήρι» πολιτισμού και δημιουργίας, μια πόλη δημοκρατική και ασφαλής για όλους, σύγχρονη και ευρωπαϊκή.

Θεωρείτε πως ο κ. Μπακογιάννης φλερτάρει με τη ΧΑ; Με αφορμή την επίσκεψη του στον Άγιο Παντελεήμονα.

Ο καθένας επιλέγει τους συνοδοιπόρους του με βάση τις πολιτικές προτεραιότητες που έχει. Ο Κ. Μπακογιάννης συχνά υιοθετεί την ατζέντα της ακροδεξιάς. Μιλά για την ασφάλεια και την εγκληματικότητα λες και η Αθήνα είναι η Gotham City, προσβάλλοντας ολόκληρες γειτονιές, επενδύοντας στο φόβο. Όπως έχω αναφέρει ξανά, μια πόλη με φοβισμένους ανθρώπους δεν είναι μια δημοκρατική πόλη. Ο φόβος δηλητηριάζει την κοινωνία και παράγει ανασφάλεια. Συναίσθημα που εντείνεται όσο η ΧΑ συνεχίζει την εγκληματική της δράση. Για εμάς ασφαλείς γειτονιές είναι οι ζωντανές γειτονιές και σίγουρα χωρίς τη δράση των νεοναζί.

Ο συνδυασμός σας θα αποτελείται από υποψηφίους που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ ή θα επιδιώξετε και συνεργασίες; Τελικά η ψήφος στις δημοτικές εκλογές της Αθήνας είναι κομματική;

Στις εκλογές οι πολίτες ψηφίζουν για την πόλη τους και έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις από τη δημοτική αρχή. Κάθε ψήφος είναι πολιτική και σίγουρα δεν έχει ουδέτερο πρόσημο. Δεν είμαστε μεσσίες, χρειαζόμαστε δίπλα μας τους πολίτες για να δουλέψουμε μαζί για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων. Η Ανοιχτή Πόλη είναι η μακροβιότερη δημοτική κίνηση στην Αθήνα, με παρουσία στα κοινά της πόλης. Δεν ανακαλύπτουμε τώρα τον τροχό.

Το ψηφοδέλτιό μας θα αποτελείται από ανθρώπους που γνωρίζουν τα προβλήματα, έχουν δώσει αγώνες στις γειτονιές, από επιστήμονες με γνώση και επάρκεια, ανθρώπους του πολιτισμού, ανθρώπους από τις μεταναστευτικές κοινότητες, ανθρώπους της ζωντανής εργασίας με διάθεση για προσφορά. Θέλουμε να εκφράσουμε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης που αγωνιούν για την Αθήνα και θέλουν να πάνε τα πράγματα αλλιώς. Αυτό που μας ενώνει είναι η πίστη ότι τα πράγματα μπορούν και πρέπει να αλλάξουν.

Με βάση την απλή αναλογική, ίσως κληθείτε να είστε δήμαρχος χωρίς να έχετε την πλειοψηφία των συμβούλων. Κατά πόσο είναι εφικτή η διοίκηση ενός δήμου κάτω από αυτές τις συνθήκες;

Το τοπίο της απλής αναλογικής αλλάζει τα δεδομένα με τα οποία κάνουμε πολιτική. Ο δήμος μπορεί να μετατραπεί σε πείραμα δημοκρατίας. Οι συνεργασίες και οι συγκλίσεις πάνω σε προγραμματικές βάσεις και όχι πίσω από κλειστά γραφεία, ο ουσιαστικός διάλογος για τα προβλήματα της Αθήνας είναι πλούτος τον οποίο δεν πρέπει να φοβηθούμε. Αντίθετα, πρέπει να επενδύσουμε σε μια νέα κουλτούρα συμμετοχής. Ο δήμαρχος δεν πρέπει να είναι ο απόλυτος άρχοντας αλλά η έκφραση μιας συλλογικής προσπάθειας που θα εκπέμπει σιγουριά, θα έχει όρεξη να δουλέψει και να συνεργαστεί για το καλό των κατοίκων της πόλης.

Το γεγονός πως η υποψηφιότητά σας ανακοινώθηκε αρκετές μέρες μετά από αυτή των αντιπάλων σας, δυσκολεύει το έργο σας;

Οι πολίτες θα μας κρίνουν για τις θέσεις και το πρόγραμμά μας. Εμείς γυρνάμε όλη την πόλη, περπατάμε τους δρόμους της, μιλάμε με τους κατοίκους της για τα ζητήματα που τους απασχολούν. Ξέρετε για μένα αυτό δεν είναι κάτι νέο. Με τα πόδια και τον ηλεκτρικό πήγαινα στη δουλειά μου και αυτό κάνω και τώρα. Απλά τώρα με σταματάνε περισσότεροι και περισσότερες. Δουλειά μας είναι να ακούσουμε. Και αυτό προϋποθέτει λιγότερο χρόνο στις lifestyle εκπομπές και περισσότερο περπάτημα. Αλλά ίσως τελικά ο καθένας πάει εκεί που νιώθει πιο οικεία. Για εμένα δεν υπάρχει δίλημμα. Η Αθήνα, οι δρόμοι και οι άνθρωποί της είναι ο τόπος μου. Και αυτό που ξέρω είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει άλλος χρόνος χαμένος για την πόλη. Η Αθήνα πρέπει να αλλάξει, η Αθήνα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή.Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien