Aigaio365 > ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ > Να μην αφήσουμε τις θυσίες μας να πάνε χαμένες

Να μην αφήσουμε τις θυσίες μας να πάνε χαμένες

Νίκος Μανιός
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων

Άρθρο του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων, Νίκου Μανιόυ στην Εφημερίδα των Συντακτών:

Αφού τα καταφέραμε στα δύσκολα, αφού στην κρίση δεν έμεινε κανείς μόνος, δικαιούμαστε την ευκαιρία να ανακουφίσουμε εκείνους που πιέστηκαν περισσότερο, εκείνους, τα μεσαία στρώματα, που βοήθησαν και πλήρωσαν περισσότερο. Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε και το γεγονός ότι το 83% της ζημιάς στα μεσαία στρώματα επήλθε την περίοδο 2010-2014 και μόνο το 17% την περίοδο 2015-2019.

Μέσα στην καλοκαιρινή ραστώνη και τον τουριστικό «ευδαιμονισμό» της χώρας, οι εκλογές της 7ης Ιουλίου μας καλούν να ψηφίσουμε για τη ζωή μας. Γιατί για πρώτη φορά έπειτα από 10 χρόνια έχουμε την πολυτέλεια να συζητάμε, για την επόμενη τετραετία, ένα πρόγραμμα που θα το εγκρίνει ο λαός και όχι η τρόικα.

Το πρόγραμμα μιας κυβέρνησης που δεν αποτέλεσε «αριστερή παρένθεση», που έβγαλε τη χρεοκοπημένη χώρα από τα μνημόνια και τώρα, με πιο ελεύθερα χέρια, οδηγεί τον τόπο προς τα εμπρός με κοινωνική δικαιοσύνη.

Καταπέλτης για τους ψεύτες και τους κακόπιστους, η έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα βγήκε με πετυχημένο τρόπο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 και πήρε σημαντική ελάφρυνση του χρέους. Αλλά και οι αριθμοί διαλύουν τον μύθο περί «φιλοεπενδυτικής» Ν.Δ. και «αντιαναπτυξιακού» ΣΥΡΙΖΑ.

Ο γ.γ. Στρατηγικών & Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδης καταθέτει ότι τα αποθέματα άμεσων ξένων επενδύσεων έφτασαν το 16% του ΑΕΠ, όταν το 2010 δεν ξεπερνούσαν το 10%, και ότι διπλασιάστηκαν σε τρία χρόνια οι επενδύσεις επιχειρήσεων σε έρευνα και ανάπτυξη.

Κι αφού τα καταφέραμε στα δύσκολα, αφού στην κρίση δεν έμεινε κανείς μόνος, δικαιούμαστε την ευκαιρία να ανακουφίσουμε εκείνους που πιέστηκαν περισσότερο, εκείνους, τα μεσαία στρώματα, που βοήθησαν και πλήρωσαν περισσότερο.

Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε και το γεγονός ότι το 83% της ζημιάς στα μεσαία στρώματα επήλθε την περίοδο 2010-2014 και μόνο το 17% την περίοδο 2015-2019.

Δικαιούμαστε να δημιουργήσουμε, λοιπόν, σύμφωνα με τις προγραμματικές εξαγγελίες της επόμενης τετραετίας:

● 500.000 νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας, ώστε να μπούμε στην κανονικότητα.
● 10.000 προσλήψεις στην υγεία και 15.000 στην παιδεία.

Δικαιούμαστε να πραγματοποιήσουμε:

■ Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% το 2020 και άλλο 7,5% το 2021.
■ Αύξηση του ΑΕΠ 6% για την υγεία και 5% για την παιδεία.
■ Μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις στο 50%.
■ Μείωση του πρώτου κλιμακίου της φορολογίας εισοδήματος στο 20%.
■ Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα ως 20.000 ευρώ.
■ Διπλασιασμό των άμεσων ξένων επενδύσεων και αύξηση των εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ.

Δικαιούμαστε να εξελίξουμε αυτό που ξεκινήσαμε με κριτήριο το συμφέρον των πολλών. Σήμερα, αυτοί που παρέδωσαν 13% έλλειμμα και μας οδήγησαν στα μνημόνια, που παρέδωσαν άδεια ταμεία το ’15 και άφησαν έναν λαό έρμαιο κάθε εκβιασμού, που έστειλαν τους Ελληνες στην ανεργία, που καταδίκασαν τις ελληνικές επιχειρήσεις σε αφανισμό, από θύτες της κρίσης εμφανίζονται ως λυτρωτές από τα δεινά.

«Είδα το παλιό να πλησιάζει, μα ερχόταν σαν νέο»
Μπέρτολτ Μπρεχτ

Το φαινόμενο θυμίζει τους στίχους που έγραψε το 1939 ο Μπέρτολτ Μπρεχτ: «Οταν αυτοί που είναι ψηλά μιλάνε για ειρήνη, ο απλός λαός ξέρει πως έρχεται ο πόλεμος… Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ’ το τραπέζι κηρύχνουν τη λιτότητα…».

Τη δύσκολη περίοδο 2015-2019 δραστηριοποιήθηκα ως βουλευτής Κυκλάδων σε μια πολυνησιακή περιοχή, οικολογικά ευαίσθητη και απαιτητική, όπου προσπαθούν να συνυπάρξουν και να συνεργαστούν η τουριστική έκρηξη με τον πρωτογενή τομέα, τον αγροκτηνοτροφικό.

Την περίοδο αυτή η νησιωτικότητα μετατρέπεται από μειονέκτημα σε πλεονέκτημα:

1. Θεσπίζεται το μεταφορικό ισοδύναμο, χρόνιο αίτημα των νησιωτών μας, που ενώνει την Ελλάδα και δίνει κίνητρο ζωής στα νησιά μας. Με το μεταφορικό ισοδύναμο εξισώνεται το κόστος μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων με μέσα θαλάσσιας μαζικής μεταφοράς με το αντίστοιχο κόστος της χερσαίας μεταφοράς για την ίδια απόσταση.

2. Ο τουρισμός γνωρίζει πρωτόγνωρα για την περιοχή μεγέθη.

3. Θωρακίζεται υγειονομικά η περιοχή, με την ανάπτυξη των τριών νοσοκομείων, της Σαντορίνης, της Νάξου και της Σύρου. Νέα τμήματα λειτουργούν [Τεχνητός Νεφρός στη Νάξο, Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας στη Σύρο, Μαιευτικό -Χειρουργικό στη Σαντορίνη] και οργανισμοί είναι υπό έγκριση, εκτινάσσοντας τον αριθμό των ειδικευμένων γιατρών. Ιδρύεται ΕΚΑΒ στη Σύρο. Δωρεάν εξετάσεις σε ανασφάλιστους.

4. Λειτουργεί ξανά το Νεώριο Σύρου, εκατοντάδες οικογένειες αποκτούν πρόσβαση στην εργασία.

5. Είναι υπό εξέλιξη η ενεργειακή διασύνδεση των νησιών με τον ΑΔΜΗΕ.

6. Μπήκε μπροστά το Φράγμα του Τσικαλαριού στη Νάξο, έργο που θα διασφαλίσει την υδατική επάρκεια του νησιού.

7. Νομιμοποιήθηκαν τα λιμάνια των Κυκλάδων, μέσα σε αυτά φυσικά και της Νάξου.

8. Διασφαλίστηκε η συνέχιση της εξόρυξης της σμύριδας στη Νάξο, με καλύτερους όρους, και μάλιστα με διπλασιασμό της ποσότητας της σμύριδας που εξορύσσεται.

9. Είναι στην τελική ευθεία η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ονομασίας ΠΟΠ του αρσενικού τυριού της Νάξου, που θα δώσει στο προϊόν αυξημένη προστιθέμενη αξία.

10. Μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 δίνεται στους νέους που επιθυμούν να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία ενίσχυση ύψους έως και €22.000, με την ένταξή τους στο μέτρο «Νέων Γεωργών».

11. Υποστηρίζεται ο συνεργατισμός, με τον νόμο για τη λειτουργία των Αγροτικών Συνεταιρισμών και τη σύσταση Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών.

12. Με την υπουργική απόφαση για την οικοτεχνία, δίνεται η δυνατότητα σε παραγωγούς να μεταποιούν μικρής κλίμακας αγροτικά προϊόντα ιδίας παραγωγής και να τα διαθέτουν σε τοπικές λαϊκές αγορές, σε αγορές παραγωγών και σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και μαζικής εστίασης.

13. Αποδίδονται 39.750.410 ευρώ στις Κυκλάδες από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» για τις ανάγκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

14. Μειώνεται ο ΦΠΑ στην εστίαση.

Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά μιας σειράς μέτρων που κάτω από συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας κατάφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να πάρει, συμβάλλοντας έτσι στην κοινωνική και οικονομική ισορροπία του τόπου. Είναι στο χέρι του κάθε πολίτη αυτή την ισορροπία να την εκτιμήσει, να τη διατηρήσει και να την εξελίξει σε σταθερή ανάπτυξη της χώρας. Να μην ξεχάσει ποιοι είναι οι θύτες της κρίσης, να μη ρισκάρει το μέλλον του.

Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου πρέπει να αποφασίσουμε αν θα επιστρέψουμε στο προηγούμενο καθεστώς, ψηφίζοντας όσους κατέστρεψαν τη χώρα.

Πρέπει να αποφασίσουμε αν θα αφήσουμε τις θυσίες μας να πάνε χαμένες ή αν θα συνεχίσουμε την πορεία προς την κανονικότητα, με βιώσιμη ανάπτυξη και ισχυρό κοινωνικό κράτος. Πρέπει να αποφασίσουμε για τη ζωή μας.

 

Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien