Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Μίνι ανασχηματισμός με προοδευτικό πρόσημο: Από τη Νεολαία του ΣΥΝ στα υπουργεία – Ο ρόλος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών

Μίνι ανασχηματισμός με προοδευτικό πρόσημο: Από τη Νεολαία του ΣΥΝ στα υπουργεία – Ο ρόλος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών

Χρήστος Κυμπιζής
Δημοσιογράφος

Aπό την Κυριακάτικη Kontranews

Τις -αναμενόμενα περιορισμένες- αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, τις τελευταίες κατά πάσα πιθανότητα, πριν από τις εθνικές εκλογές. Αναπληρώθηκαν κυρίως οι θέσεις που είχαν μείνει κενές ή που πρόκειται να αδειάσουν λόγω της συμμετοχής των Ηλιόπουλου και Νοτοπούλου στις δημοτικές εκλογές.

ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

Στο υπουργείο Εξωτερικών, νέος υπουργός ορίζεται ο Γιώργος Κατρούγκαλος, που αντικαθιστά τον πρωθυπουργό, ο οποίος είχε αναλάβει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο μετά την παραίτηση Κοτζιά. Αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει η Σία Αναγνωστοπούλου.

Τη θέση της Κατερίνας Νοτοπούλου στο υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης αναλαμβάνει η Ελευθερία Χατζηγεωργίου, η οποία προέρχεται από τη Νεολαία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και μέχρι τώρα ήταν η διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Υφυπουργός Εργασίας ορίζεται ο βουλευτής Πρεβέζης, Κωνσταντίνος Μπάρκας, ο οποίος σύμφωνα με το βιογραφικό του, «έχει συμμετάσχει στους αγώνες των ανέργων και των εργαζομένων για πλήρη, σταθερή και ασφαλή εργασία», ενώ έχει διατελέσει και υπεύθυνος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ για την ανεργία των νέων. Και αυτός, όπως ο προκάτοχός του, Νάσος Ηλιόπουλος, προέρχεται από τη Νεολαία του Συνασπισμού.

ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ

Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υφυπουργός ορίζεται ο Θάνος Μωραίτης (στη θέση του Νίκου Μαυραγάνη, ο οποίος παραιτήθηκε λόγω ονοματολογικού) και στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, υφυπουργός ορίζεται ο Άγγελος Τόλκας (μια θέση που στο παρελθόν είχε ο Γιάννης Μπαλάφας, η οποία είχε καταργηθεί στον προηγούμενο ανασχηματισμό). Και οι δύο νέοι υφυπουργοί προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, σε ένα ακόμα άνοιγμα της κυβέρνησης προς τον μεσαίο χώρο.

Ο Θάνος Μωραίτης από το 2004 έως το 2012 ήταν βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, ενώ έχει διατελέσει υφυπουργός Περιβάλλοντος και υφυπουργός Ανάπτυξης. Ήταν ιδρυτικό μέλος του ΚΙΔΗΣΟ, αλλά στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ήταν υποψήφιος στο Επικρατείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Δεν εξελέγη, αλλά ορίστηκε γραμματέας του Τομέα Επικοινωνίας, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τον Δεκέμβριο απέρριψε τη θέση στο ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ και κατηγόρησε την ηγεσία του για «συντηρητικές θέσεις», για «φοβικές νοοτροπίες», για «απολίτικους τακτικισμούς» και για «σανό» το οποίο προσφέρει στους πολίτες!

Από την άλλη, ο Αγγελος Τόλκας εξελέγη Βουλευτής στις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 και το 2011 ορκίστηκε υφυπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση Παπανδρέου. Πρόσφατα, ορίστηκε Γραμματέας του Τομέα Αυτοδιοίκησης του ΚΙΝΑΛ, αλλά λίγους μήνες μετά παραιτήθηκε.

Το άνοιγμα στο Κέντρο είχε προοικονομηθεί από τη συνεδρίαση της ΠΓ την Πέμπτη, όπου κομματικές πηγές τόνιζαν την ανάγκη συνεργασιών με προοδευτικές δυνάμεις απέναντι στην ακροδεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό.

Σε προηγούμενο φύλλο της Κυριακάτικης Kontranews είχαμε αναφέρει πως ετοιμάζεται πρωτοβουλία πασοκογενών, η οποία θα προσφέρει στήριξη στις προσπάθειες της κυβέρνησης. Σε αυτή η κίνηση, η οποία συντονίζεται εδώ και καιρό από δύο υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ και έχει τη στήριξη της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών -οι οποίοι ούτως ή άλλως βλέπουν με μεγάλη συμπάθεια τον Αλέξη Τσίπρα- συμμετείχαν από την αρχή και οι Μωραίτης και Τόλκας. Δεν αποκλείεται στο άμεσο μέλλον, να συνταχθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα προοδευτικά στελέχη του μεσαίου χώρου, τα οποία διαφωνούν με τη φιλοδεξιά πολιτική της Φώφης Γεννηματά.

Από τη μεριά του, το ΚΙΝΑΛ την ώρα που δεν βρίσκει το πολιτικό θάρρος να ζητήσει ούτε ένα συγγνώμη για τις ομολογίες Τσουκάτου για τις μίζες του ΠΑΣΟΚ, χάνει σταδιακά ανθρώπους που έχουν έρεισμα στην κοινωνία και μένει με τα παλιά -και εν πολλοίς φθαρμένα στα μάτια των πολιτών- στελέχη…

ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Με μια σύντομη ανακοίνωση το ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για «εξαγορασθέντες υφυπουργούς» που είναι «γνωστοί κυνηγοί καρέκλας»:

«Η επιχείρηση Τσίπρα για λεηλασία της παράταξης μας πέφτει στο κενό, εκφυλίζεται σε παράγκα Γ’ Εθνικής. Αλλά τίποτα δεν τους σώζει. Όσο για τους πολιτικά εξαγορασθέντες υφυπουργούς είναι γνωστοί κυνηγοί καρέκλας».

Από την άλλη, πηγές από τη ΝΔ ανέφεραν πως ο «ανασχηματισμός θα περάσει ως μονόστηλο στις εφημερίδες» και συνέχιζαν: «Η πολυδιαφημισμένη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ εξαντλήθηκε σε δύο βοηθούς κηπουρούς του ΠΑΣΟΚ, προφανώς γιατί ακόμη και ο Νίκος Μπίστης κατάλαβε το τέλος που πλησιάζει».

ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠτΔ – ΑΠΕΦΥΓΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, η προσοχή επικεντρώθηκε στην αντιπαράθεση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον τρόπο εκλογής του ΠτΔ, αλλά και για τον Προκόπη Παυλόπουλο.

«Σας πιάσαμε με τη γίδα στην πλάτη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη και υποστήριξε πως υπάρχει κρυφό σχέδιο μεταξύ του προέδρου της ΝΔ και της Φώφης Γεννηματά, ώστε να οριστεί ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάποιο νυν ή πρώην στέλεχος του ΚΙΝΑΛ.

«Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να ανανεώσει τη θητεία του ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ίσως γιατί δεν θεωρεί ότι είναι καλός Πρόεδρος είτε γιατί έχει τάξει κάπου αλλού τη στήριξή του», είπε και συνέχισε: «Και τι κάνει για αυτό; Επιχειρεί να μετατρέψει τη διαδικασία της Συνταγματικής αναθεώρησης σε παρωδία. Μαζεύει Συνταγματολόγους να του ενισχύσουν την άποψη ότι δεν παίζει ρόλο τι ακριβώς ψηφίζεται στην πρώτη Βουλή. Ψηφίζει μόνο αυτό το άρθρο, ενώ λέει ρητά ότι διαφωνεί στη κατεύθυνση και στο περιεχόμενο, ώστε να έχει το άρθρο 180, ευελπιστώντας ότι στην επόμενη Βουλή θα έχει μαζί με το ΚΙΝΑΛ 151 βουλευτές και θα το αλλάξει, για να καταφέρει να εκλέξει ΠτΔ, όχι τον Προκόπη Παυλόπουλο που εμείς προτείνουμε αλλά κάποιον άλλον, ενδεχομένως κάποιο στέλεχος νυν ή σε αποστρατεία του ΚΙΝΑΛ. Αυτή είναι όλη η σκοπιμότητα και όλο το παιχνίδι που παίζετε».

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως ο πρόεδρος της ΝΔ, παρά το σχετικό κάλεσμα του πρωθυπουργού, απέφυγε να δηλώσει πως θα υποστηρίξει τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Σας προκάλεσα να πάρετε θέση, λέγοντας ξεκάθαρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να παίξει κανέναν παιχνίδι με τον ΠτΔ και θα προτείνει και στη νέα Βουλή την συνταγματικά προβλεπόμενη ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου. Εσείς όχι μόνο δεν το σηκώσατε το γάντι, αλλά αποφύγατε επί 56 λεπτά που μιλήσατε, να απαντήσετε αλλά και να αναφερθείτε ακόμα και στο όνομά του».

«Κύριε Μητσοτάκη», σχολίασε ο πρωθυπουργός, «μέχρι σήμερα είχα την αίσθηση ότι ο κ. Σαμαράς και ο κ. Γεωργιάδης δεν σας επιτρέπουν να ονομάζετε τη γείτονα χώρα Βόρεια Μακεδονία, δηλαδή με τη συνταγματική της ονομασία. Σήμερα διαπιστώνω ότι δεν σας επιτρέπουν καν να αναφέρετε το όνομα του ΠτΔ. Διότι έχουν άποψη και θέλουν, η ακραία πτέρυγα του κόμματος σας, να παίξετε πολιτικά παιχνίδια. Στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό. Μην μοιράζετε θέσεις γιατί και μετά τις επόμενες εκλογές θα βρεθείτε ξανά στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Δεν θα σας φτάνουν οι βουλευτές για να προτείνετε και να εκλέξετε ΠτΔ. Ο ΠτΔ θα εκλεγεί με την πρόταση της νέας πλειοψηφίας που θα είναι και πάλι με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και θα είναι ο νυν ΠτΔ, όσο κι αν εσείς δεν το θέλετε, γιατί πράγματι είναι ένας εξαιρετικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Στο τέλος της ομιλίας του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκε να παραδεχθεί πως ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι ένας άψογος Πρόεδρος, ενώ στη συνέχεια, η Μαρία Σπυράκη διέψευσε πως η ΝΔ θα προτείνει για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα κάποιον εκ των Βενιζέλου ή Σημίτη.Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien