Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα SEACHANGE GREEK ISLANDS 2018 του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη πραγματοποιήθηκε σε δέκα νησιά των Κυκλάδων, υπό την αιγίδα των τοπικών Δήμων και σε συνεργασία με κατοίκους, οργανώσεις και φορείς. Με βασικό μήνυμα «Είμαι η αλλαγή!», το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Μάιο από τη Σίκινο, κάνοντάς την τον πρώτο #plastic_straw_free Δήμο της χώρας. Συνεχίστηκε με επιτυχία μέχρι τον Οκτώβριο στη Σέριφο, την Κίμωλο, την Ανάφη, την Αμοργό, τη Φολέγανδρο, την Ηρακλειά, τη Δονούσα, τη Σχοινούσα και στα Κουφονήσια.
Στόχος του πενταετούς προγράμματος είναι οι πολυεπίπεδες παρεμβάσεις για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, την ενίσχυση των κατοίκων και την ευαισθητοποίηση για τη μείωση της ρύπανσης που προκαλείται από τα πλαστικά μιας χρήσης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει οργανωμένους καθαρισμούς ακτών, προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για όλες τις σχολικές βαθμίδες, καθώς και πρόγραμμα citizen science για εφήβους, επιδιώκοντας την ενεργοποίηση των μαθητών-ερευνητών σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Περιλαμβάνει, επίσης, δράσεις ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού, συναντήσεις με τοπικούς φορείς αλλά και την υποστήριξη πολιτιστικών και αθλητικών γεγονότων για την προώθηση ων σκοπών του, όπως ο αγώνας ορεινού τρεξίματος Donousa Trail Run και ο αγώνας δρόμου και κολύμβησης Serifos Sunset Race.
«Στόχος του προγράμματος SeaChange Greek Islands είναι να παρέμβει καίρια στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη θαλάσσια ρύπανση, στην αντιμετώπιση του προβλήματος εκεί που κυρίως εκδηλώνεται, αλλά και στην ανάληψη δράσεων που ενισχύουν την πρόληψη, ατομικά και συλλογικά. Η αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης είναι μια από τις μεγάλες ευρωπαϊκές προκλήσεις και το Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη επιδιώκει να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην επίλυσή του σε εθνικό επίπεδο, με δράσεις στο πεδίο, συνεργασίες με άλλους φορείς και παρεμβάσεις για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου», δήλωσε σχετικά η Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος SEA CHANGE 2018:
– Καθαρίστηκαν 44 ακτές, σε συνεργασία με πολίτες, ομάδες και οργανώσεις.
– Πραγματοποιήθηκαν 4 υποθαλάσσιοι καθαρισμοί στις Μικρές Κυκλάδες, σε συνεργασία με την οργάνωση «Σύλλογος Άγριας Ζωής Νάξου»
– 147 παιδιά συμμετείχαν σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για όλες τις βαθμίδες στη Σέριφο και στην Κίμωλο.
– Υλοποιήθηκαν 11 δράσεις ενημέρωσης και κινητοποίησης.
– 20 επιχειρήσεις προωθούν ήδη τη χρήση του ποτηριού πολλαπλών χρήσεων και προτείνουν στους πελάτες τους να αποφύγουν το πλαστικό καλαμάκι.
– Διανεμήθηκαν 53.000 βιοδιασπώμενα καλαμάκια, 6.000 βιοδιασπώμενες σακούλες για χρήση στην αλιεία, 3.000 ποτήρια πολλαπλών χρήσεων και 500 πάνινες τσάντες.
– Οι μαθητές της Σερίφου και της Κιμώλου δεσμεύτηκαν για τη δημιουργία των πρώτων SEA CHANGE Clubs που θα συνεχίσουν την περιβαλλοντική δράση σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.
– Οι «Κιμωλίστες – Εθελοντική Ομάδα Κιμώλου» έγιναν ο πρώτος τοπικός πρεσβευτής του προγράμματος, με τριετή δέσμευση για συνεργασία.
Η Ειρήνη Γκιουλάκου, υπεύθυνη του προγράμματος, δήλωσε: «Η ανάληψη ατομικής ευθύνης και η ενδυνάμωση της επιλογής είναι βασικοί άξονες του προγράμματος. Καθένας από εμάς είναι η αλλαγή που θέλουμε να έρθει στη ζωή μας. Λέγοντας «ευχαριστώ δεν θέλω καλαμάκι» ή «δεν θέλω πλαστική σακούλα», συμβάλλω στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Ακόμη κι αν δεν λύνω το πρόβλημα, σίγουρα το μειώνω. Στα περισσότερα νησιά υπάρχουν προβλήματα με τα απορρίμματα και οι κάτοικοι ζητούν λύσεις από τον δήμο κι από την Πολιτεία. Μέχρι αυτό να συμβεί, καθένας μας μπορεί να μειώσει τα δικά του σκουπίδια, να μειώσει τα πλαστικά μιας χρήσης στην καθημερινότητά του. Έτσι το πρόβλημα θα μειωθεί αντίστοιχα».