Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΣΙΦΝΟΣ > Μαστέλο: To πασχαλινό αρνάκι της Σίφνου!

Μαστέλο: To πασχαλινό αρνάκι της Σίφνου!

Το μαστέλο έχει πάρει το όνομά του από το ομώνυμο πήλινο σκεύος, ένα από τα ιδιαίτερα πήλινα σκεύη για τα οποία φημίζεται η Σίφνος. Είναι ένα κωνικό σκεύος χωρίς καπάκι, με στενό πυθμένα και φαρδύ άνοιγμα, που μοιάζει με γλάστρα.

Το κρέας σιγοψήνεται πάνω σε κληματόβεργες, σφραγισμένο για πολλές ώρες, μέχρι να γίνει λουκούμι. Ωστόσο, το μαστέλο είναι ένα ευαίσθητο σκεύος, που συχνά σπάει στον ηλεκτρικό φούρνο. Βάλτε το, λοιπόν, στη δική σας, δοκιμασμένη γάστρα.

Υλικά
1 αρνάκι (περίπου 7 κιλά) κομμένο σε μερίδες
2 λίτρα κόκκινο κρασί
2 μάτσα άνηθο, ψιλοκομμένο (ή 1 μάτσο μάραθο)
2-3 κλαριά με φύλλα νερατζιάς ή λεμονιάς
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Πλένετε καλά το αρνάκι μέσα σε μια γαβάθα με το μισό κρασί.

Στρώνετε τον πάτο της γάστρας ή ενός μεγάλου ταψιού με τα κλαδιά νερατζιάς.

Αλατοπιπερώνετε καλά κάθε κομμάτι αρνάκι και το πασπαλίζετε καλά με τον άνηθο.

Τοποθετείτε τα κομμάτια πάνω στις κληματόβεργες και προσεχτικά, για να μην ξεπλυθούν τα κομμάτια από τον άνηθο, βάζετε το υπόλοιπο κρασί στον πάτο της γάστρας.

Σκεπάζετε τη γάστρα με λαδόκολλα και μετά με το καπάκι της.

Ψήνετε στην αρχή για 1 ώρα στους 200 βαθμούς και μετά κατεβάζετε τη φωτιά στους 180. Υπολογίζετε γύρω στις 5-5.30 ώρες για τα 7 κιλά αρνάκι.

πληροφορίες olivemagazine.gr



Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien