Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Μανιός στην Αυγή: Δύσκολο εγχείρημα η συγκρότηση του προοδευτικού μετώπου

Μανιός στην Αυγή: Δύσκολο εγχείρημα η συγκρότηση του προοδευτικού μετώπου

Συνέντευξη του βουλευτή Κυκλάδων ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Νίκου Μανιού στην εφημερίδα «Αυγή» και το δημοσιογράφο κ. Κώστα Παπαγιάννη

ΕΡ.: Για ποιο λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά στη συγκρότηση του Προοδευτικού μετώπου στη συγκυρία των ευρωεκλογών; Ποια είναι η δική σας θέση για την αναγκαιότητα του μετώπου αυτού;

ΑΠ.: Στον τρόπο που γεννήθηκε και δυνάμωσε ο ΣΥΡΙΖΑ εμπεριέχεται η έννοια της συνύπαρξης με άλλες πολιτικές οντότητες και κόμματα που έχουν μια βασική, κοινή στρατηγική. Τώρα που η συγκυρία έχει αναδείξει τη ανάγκη ενός μετώπου ενάντια στην Ακροδεξιά και τον φασισμό που έχει δείξει κυριαρχικές τάσεις στις ευρωπαϊκές χώρες, είναι ακόμα πιο αναγκαίο ο ΣΥΡΙΖΑ να συμπαραταχθεί με δυνάμεις ή προσωπικότητες του προοδευτικού χώρου για την αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου κινδύνου.
Είναι φανερό για όσους θέλουν να το δουν ότι η Ακροδεξιά χρησιμοποιεί έναν «φιλολαϊκό» συνθηματικό λόγο που επενδύεται με ξενοφοβικό και ρατσιστικό χρώμα. Βασικό τους μέλημα είναι η διάλυση της Ε.Ε. και η επάνοδος στα έθνη-κράτη, οι ανταγωνισμοί των οποίων προκάλεσαν δύο Παγκόσμιους Πολέμους κι όχι μόνο.
Το ζήτημα είναι πώς θα συγκροτηθεί αυτό το προοδευτικό μέτωπο. Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, γιατί δεν υπήρχε τέτοια κουλτούρα στις πολιτικές δυνάμεις μέχρι σήμερα. Πρέπει να δούμε τα αρνητικά σημεία παρόμοιων προσπαθειών του παρελθόντος, να αποφύγουμε τακτικές αφομοίωσης κι απορρόφησης των διαφορετικών φωνών, φαινόμενο που το είδαμε στο ΠΑΣΟΚ.
Για παράδειγμα, στις δημοτικές εκλογές του 1982 και του 1986 υπήρχε συμπαράταξη δημοκρατικών δυνάμεων και του ΚΚΕ Εσωτερικού με το ΠΑΣΟΚ, που όμως αναφερόταν στους συμμάχους τους ως «λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις» και τους ζητούσε αφομοίωση ή αποχώρηση. Να πάρουμε τα θετικά της ιστορικής εμπειρίας, όπως ήταν η επικράτηση των δημοκρατικών δυνάμεων επί της Δεξιάς το 1981 που, με ένα μικρό διάλλειμα, κράτησε μέχρι το 2004.

ΕΡ.: Πώς απαντάτε στην κριτική ότι κάποια από τα στελέχη που συμμετέχουν στο προοδευτικό μέτωπο προέρχονται από το παλιό πολιτικό σύστημα;

ΑΠ.: Το πιο «εύκολο» θα ήταν να τους καταγγείλουμε ως συνυπεύθυνους για το πού φτάσαμε, και να δώσουμε «τροφή» στα επιχειρήματα της Ακροδεξιάς. Είναι σαφές ότι τα πρόσωπα δεν είναι άμοιρα ευθυνών για την πορεία ενός πολιτικού σχηματισμού, αλλά δεν είναι τα πρόσωπα αποκλειστικά υπεύθυνα για τις πολιτικές ενός κόμματος, ιδίως αν δεν ανήκουν στην βασική ηγετική ομάδα.
Όλοι έχουμε την ευθύνη μας για όσα έγιναν, άλλοι πολύ, άλλοι λίγο, ακόμα κι οι «αμέτοχοι». Δεν πρέπει όλα αυτά τα άτομα που έχουν ένα μερίδιο ευθύνης, με αιτιολογία μια ενοχική συμπεριφορά, να μην συστρατευτούν τώρα ενάντια στον επερχόμενο φασισμό και στον πόλεμο.
Τον καιρό του Μεσοπολέμου στη Βαϊμάρη, ένα από τα στοιχεία κριτικής της κομμουνιστικής Αριστεράς ήταν ότι οι παλιές δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις με την πρακτική τους εμπόδιζαν τη σοβιετικού τύπου μεταμόρφωση της χώρας τους. Έτσι δεν συμπορεύτηκαν ενάντια στον φασισμό, με αποτέλεσμα να κυριαρχήσει ο Χίτλερ με δυνάμεις της Ακροδεξιάς και της Δεξιάς.

ΕΡ.: Με ποιον τρόπο πρέπει, κατά την γνώμη σας, να συνεχιστεί η προσπάθεια για προοδευτικό μέτωπο και στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές;

ΑΠ.: Η διαδικασία των ατομικών προσκλήσεων κι εντάξεων πρέπει να γίνει με μεγάλη φειδώ, κι ίσως να έχει παραγίνει κιόλας. Θα πρέπει να δοθούν δυνατότητες μέσα από έναν συγκροτημένο διάλογο να συσταθούν δρώσες πολιτικές δυνάμεις που να ενστερνίζονται την ανάγκη ενός μετώπου. Δεν είναι αρκετό να ενταχθούν απλώς στον ΣΥΡΙΖΑ 1.000-2.000 άτομα.
Η Δεξιά είναι η πιο βαθιά ριζωμένη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα. Αν δούμε την πολιτική Ιστορία της Ελλάδας, όλες οι «λάμψεις δημοκρατίας» ήταν όταν πετύχαινε το σύνολο των άλλων πολιτικών δυνάμεων να ανακόψει την συνέχεια στην Ιστορία της Δεξιάς.
Στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι καλύτερα από ό,τι νομίζουν πολλοί. Είμαι αισιόδοξος για την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει στην ανάγκη προοδευτικών μετώπων κι ας κάνουν ότι δεν το καταλαβαίνουν οι δυνάμεις του ΚΙΝ.ΑΛ. Αν τον ΣΥΡΙΖΑ τον ένοιαζε μόνο η εξουσία, δεν θα καθιέρωνε την απλή αναλογική και στις βουλευτικές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

ΕΡ.: Τι πρέπει να προσεχτεί αυτούς τους λίγους πια μήνες μέχρι τις εκλογές; Σε ποια ζητήματα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα;

ΑΠ.: Όλα τα κομματικά και κυβερνητικά στελέχη πρέπει να αντιληφθούν ότι η παρουσία μας πρέπει να συνάδει με τις απόψεις και το ήθος μας. Δεν πρέπει να παίζουμε την μπάλα στο γήπεδο του αντιπάλου μας. Νομίζω ότι αν αναδείξουμε τα μισά μόνο από όσα έχουμε κάνει, έχουμε την νίκη εξασφαλισμένη.
Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση των συντάξεων και στην απονομή της Δικαιοσύνης. Αυτά δεν τα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πρέπει να τα λύσουμε. Δυστυχώς, δεν είχε ενσωματωθεί στην αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ η δυσκολία διακυβέρνησης της χώρας και το τι δύναμη αδράνειας έχει η γραφειοκρατία, η οποία είναι το εφεύρημα για να διασφαλίζονται το πελατειακό κράτος και η οικονομική διαπλοκή.Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien