Aigaio365 > MAIN SLIDER > Πολάκης στην Εξεταστική: Αποκαλύφθηκε «μαύρη τρύπα» 230 εκατ. ευρώ στο ΚΕΕΛΠΝΟ

Πολάκης στην Εξεταστική: Αποκαλύφθηκε «μαύρη τρύπα» 230 εκατ. ευρώ στο ΚΕΕΛΠΝΟ

Αποκαλύψεις για τη «μαύρη τρύπα» του ΚΕΕΛΠΝΟ έκανε κατά την εισηγητική του τοποθέτηση ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, καταθέτοντας στην Επιτροπή στοιχεία που ήρθαν στο φως μόλις πριν 10 μέρες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κατήγγειλε «ληστεία του ελληνικού λαού», καθώς όπως αποκάλυψε από το 2007 έως το 2014 εισήλθαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ εισροές με όρους πραγματικού χρήματος 750.304.452 εκατ. ευρώ ενώ παράλληλα τα έξοδα του ανήλθαν σε 522.297.387 εκατ. ευρώ, αλλά το αθροιστικό υπόλοιπο του οργανισμού στις 31/12/14 ήταν 3.173.703 ευρώ. «Πού πήγαν τα υπόλοιπα 224.833.362 εκατ. ευρώ;» διερωτήθηκε εύλογα ο Παύλος Πολάκης και ζήτησε επιτακτικά την παρέμβαση εισαγγελέα. «Αύριο το πρωί» είπε χαρακτηριστικά πρέπει να επέμβει ο εισαγγελέας.

Έκανε γνωστό επίσης πως η «μαύρη τρύπα» ανακαλύφθηκε πριν από 10 μέρες, καθώς δεν υπήρχαν συγκεντρωμένα λογιστικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ κυρίως από το 2011 και έπειτα. Ο Παύλος Πολάκης έκανε λόγο για «κρύψιμο στοιχείων» που προκαλούσε εμπόδια στην έρευνα που διεξαγόταν, με αποτέλεσμα να μην υπήρχε μέχρι σήμερα εικόνα του όλου. Κατά τα λεγόμενά του, μέχρι το 2011 το ΚΕΕΛΠΝΟ τηρούσε λογιστικά βιβλία, ωστόσο, από το 2011 και μετά το συγκεκριμένο λογισμικό πρόγραμμα απεγκαταστάθηκε και για το 2013 – 2014 υπάρχουν μόνο φύλλα excel για τη ροή του δημόσιου χρήματος στο Κέντρο.

Η λογική ήταν «φάτε παιδιά να φάμε» κατήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και ανέφερε ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ αποτελούσε την «offshore» του υπουργείου Υγείας.

Σημείωσε επίσης πως το ΚΕΕΛΠΝΟ διατηρούσε πάνω από 30 λογαριασμούς σε τράπεζες, γεγονός που δεν συνηθίζεται σε τέτοιου είδους οργανισμούς.

Εξηγώντας μάλιστα το πως προέκυψε αυτή η τεράστια «μαύρη τρύπα», ο Παύλος Πολάκης υποστήριξε ότι οι αναλήψεις από όλους αυτούς τους λογαριασμούς γίνονταν με πληρεξούσιο από τον υπόδικο πρώην διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόδωρο Παπαδημητρίου, ώστε να μην υπάρχουν επίσημα παραστατικά και να χάνεται… στο διάστημα η ροή του μαύρου χρήματος.

Ακόμη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κατήγγειλε ότι πληρώνονταν προμήθειες και υπηρεσίες δύο φορές, κάνοντας λόγο για «συμμορία» μέσα στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Με… μπακαλόχαρτο πήραν το δάνειο των 200 εκατ. ευρώ

Στη συνέχεια ο Παύλος Πολάκης αναφέρθηκε στο περιβόητο δάνειο των 200 εκατ. ευρώ που πήρε το ΚΕΕΛΠΝΟ, με εγγύηση του Δημοσίου, για την προμήθεια 16 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων επί υπουργίας Δ. Αβραμόπουλου, ώστε να αντιμετωπιστεί η «πανδημία» της γρίπης το 2008. Υπενθυμίζεται ότι τελικά για την αγορά τους χρησιμοποιήθηκαν μόνο τα 50 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 150 εκατ. ευρώ κατέληξαν να χρηματοδοτήσουν διάφορες χορηγίες, συνέδρια, συμπόσια, εκδηλώσεις, κτλ. Δείχνοντας την αλληλογραφία της στοιχειοθέτησης του αιτήματος για το επίμαχο δάνειο, ο Παύλος Πολάκης είπε χαρακτηριστικά ότι «το χαρτί που κάνει η γυναίκα μου για να πάει στο μπακάλικο είναι πιο αναλυτικό». Σημείωσε επίσης ότι η έγκριση του δανείου ήταν ούτως ή άλλως προβληματική, καθώς δεν προνβλέπεται δανεισμός για δημόσιους οργανισμούς.

Ένταση για τον «προστατευόμενο» της ΝΔ

Η διαδικασία εκτροχιάστηκε όταν ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στον πρόεδρο των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σταμάτη Πουλή, που όταν διετέλεσε προϊστάμενος της δομής του οργανισμού για τους οροθετικούς, «σέρβιρε» φακές αξίας 12,5 ευρώ τη μερίδα, με τη βοήθεια του μπαντζανάκη του Γεωργίου Δρόση. Ο Παύλος Πολάκης ανβαφέρθηκε επίσης στην περίπτωση του ως χαρακτηριστική για την οικογενειοκρατία που επικρατούσε στο ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς όπως υπενθύμισε η σύζυγος του Ανδρονίκη Θεοφιλάτου είχε καίρια θέση στον οργανισμό, η αδελφή της Κωνσταντίνα εργαζόταν στο γραφείο του Άδωνι Γεωργιάδη και ο σύζυγος της Γιώργος Δρόσης είχε αναλάβει την τροφοδοσία της δομής στην οποία ήταν προϊστάμενος ο Πουλής. Η αναφορά και μόνο προκάλεσε την έκρηξη του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Γεωργαντά, που σαν να ήταν συνήγορος του Σταμάτη Πουλή, εξανέστη με το επιχείρημα ότι δεν είναι πολιτικά πρόσωπα οι υπάλληλοι που ανέφερε ο Παύλος Πολάκης και έβαλε μάλιστα εναντίον του προέδρου της Επιτροπής Αντώνη Μπαλωμενάκη, κατηγορώντας τον ότι δεν προεδρεύει σωστά. Υπενθυμίζεται ότι ο Σταμάτης Πουλής, στην ιδιαίτερα εριστική του κατάθεση στην Εξεταστική, είχε δηλώσει ανοιχτά στέλεχος της ΝΔ και οι καταγγελίες του περί «παρέμβασης του Παύλου Πολάκη στο αρχείο του ΚΕΕΛΠΝΟ για να ενοχοποιηθεί ο Άδωνις Γεωργιάδης», αποτέλεσαν αντιπολιτευτική σημαία της ΝΔ στη συνέχεια.

Υπενθυμίζεται ότι για το ζήτημα είχε δηλώσει τότε ο κ. Πολάκης: «Όσα στοιχεία η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας συνέλλεξε ως όφειλε από τις εκθέσεις των επιθεωρητών, τα αρχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα αρχεία του Υπουργείου Υγείας, πλέον βρίσκονται στα χέρια των εισαγγελέων και της εξεταστικής επιτροπής. Το ποιοι παραποίησαν στοιχεία ή έκρυβαν κούτες στα σπίτια τους ή ψευδομαρτυρούσαν ή έβγαζαν λεφτά σε τράπεζες του εξωτερικού θα αποδειχθεί πολύ σύντομα… Και δεν είμαστε εμείς αυτοί».

Πολιτικό το χρήμα προς τα μίντια

Το θέμα των μαύρων ταμείων του ΚΕΕΛΠΝΟ και τη ροή χρήματος προς μιντιάρχες για τις διαφημιστικές του καμπάνιες, έθιξε στη συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κάνοντας λόγο ξεκάθρα για «πολιτικό χρήμα».

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ σπατάλησε σχεδόν 3 εκατομμύρια ευρώ, με απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες επικοινωνίας και εκστρατείες για τις οποίες μάλιστα δεν είχε αρμοδιότητα υλοποίησης. Οι επίμαχες καμπάνες αφορούσαν στην εθνική επικοινωνιακή εκστρατεία πρόληψης για τον καρκίνο, σε δράσεις για την εποχική γρίπη την περίοδο 2011 – 2012, συμπράξεις του ΚΕΕΛΠΝΟ για την υποστήριξη νομοθετικών ρυθμίσεων του υπουργείου Υγείας για το έτος 2012, όπως και την προώθηση των γενοσήμων φαρμάκων και την ορθή χρήση των αντιβιοτικών. Αφορούσαν επίσης ένα ακόμη πρόγραμμα για τον ιό HIV.
Ο Πάυλος Πολάκης έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία για τις χρηματοδοτήσεις προς τα μίντια λέγοντας ότι έδιναν χρήματα ακόμη και σε σάιτς που δεν τα ήξερε η μάνα τους, και ανάμεσα σε άλλα ανέφερε ενδεικτικά ότι δόθηκαν 80 χιλιάδες ευρώ στη σελίδα ellinesdimarxoi.r κι άλλα 15 χιλιάδες ευρώ στο xabaria.gr, ενώ υπενθύμισε και τα 92 χιλιάδες ευρώ στο BlueSky, σχέσεις με το οποίο είχε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο Παύλος Πολάκης έκανε όμως αποκαλύψεις και για τη σύζυγο του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, Λίνα Νικολοπούλου και την εταιρείας της Mindwork, που φέρεται να έπαιρνε χρυσές δουλειές από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Πέραν από τις γνωστές επικοινωνιακές καμπάνιες που είχε αναλάβει η Mindwork, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στο συνέδριο E-Ηelath που έγινε το 2014, όταν υπουργός ήταν ο Άδωνις Γεωργιάδης . Όπως είπε το έργο το κόστος του οποίου ξεπέρασε τα 300.000 ευρώ ανατέθηκε σε δύο εταιρείες, η μία εκ των οποίο, αυτή της κ. Στουρνάρα, χωρίς διαγωνισμό κι εξήγησε πως όταν πρόκειται για χρηματοδότηση ευρωπαϊκού προγράμματος πρέπει να γίνεται διαγωνισμός. Και υπενθύμισε ότι η κατάληξη ήταν η κ. Στουρνάρα να κατοχυρώσει το σήμα E-health.

Κατάθεση – απάντηση στον Άδωνι

Η κατάθεση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, ειδικά μετά τη χθεσινή αποχώρηση της αντιπολίτευσης από την Προανακριτική για τη Novartis.

Δίνοντας το στίγμα για το τι θα καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής, ο κ. Πολάκης με ανάρτησή του στο Facebook σχολίασε τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και πρώην υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος υποστήριξε πως τα στοιχεία που εξετάζει η Εξεταστική για το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι «σκευωρία» εις βάρος του.

«Η πολυδιαφημισμένη συνέντευξη τύπου του κ. Γεωργιάδη για αποκαλύψεις της “σκευωρίας” στο ΚΕΕΛΠΝΟ εξελίχθηκε σε μυθιστόρημα φαντασίας τύπου “Άρχοντας των δαχτυλιδιών”. Δεν αξίζει ούτε να διαψεύσουμε τα όσα ακούστηκαν για “το στικάκι που έπεσε κατά τη μεταφορά κούτας και βρέθηκε από υπάλληλο που φοβάται για τη ζωή του”. Κατανοούμε το πανικό του καθώς οι έλεγχοι για το ΚΕΕΛΠΝΟ ολοκληρώνονται και οι αποκαλύψεις για τη Novartis και τις εντολές Φρουζή που υλοποιήθηκαν από τον κ. Γεωργιάδη παίρνουν την μορφή χιονοστιβάδας», έγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, για να συμπληρώσει με νόημα: «Τα υπόλοιπα αύριο στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής».Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien