Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Ξυδάκης: Είναι η ώρα για μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση

Ξυδάκης: Είναι η ώρα για μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση

Την ανάγκη προώθησης μιας μεγάλης νομοθετικής μεταρρύθμισης που θα διασφαλίζει τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη δίκαιη κατανομή των βαρών στους πολίτες επεσήμανε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την Άννα Μπουσδούκου, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Β’ Αθηνών Νίκος Ξυδάκης.

«Ήλθε το πλήρωμα του χρόνου για μια μεγάλη μεταρρύθμιση, που θα διευρύνει τη φορολογική βάση και δε θα επιβαρύνει με δυσβάσταχτα βάρη τους ανθρώπους της εργασίας. Είναι δυσανάλογο αυτό που συμβαίνει. Δεν μπορεί να είναι τεκμήριο διαβίωσης, ένα κληρονομημένο διαμέρισμα 50 τμ ή ένα αυτοκίνητο δεκαπενταετίας που είναι πλέον σκραπ» σημείωσε και προσέθεσε: «Η ιστορική πραγματικότητα δείχνει ότι δεν έγινε καμία μείζονα φορολογική μεταρρύθμιση κι έφτασε να υπερφορολογείται το νοικοκυριό όταν έφτασαν τα δύσκολα. Έχουν προσεγγίσει το 37-38% οι φόροι σε μισθωτό νοικοκυριό. Είναι από τις μεγάλες ιστορικές ευθύνες ένα φορολογικό σύστημα για την επόμενη εποχή» κατέληξε.

Παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης σε σύντομο χρόνο. «.Είμαι αισιόδοξος ότι θα καλυφτούν τα προαπαιτούμενα. Από το 2015 για την τυπική ολοκλήρωση όρων πάμε καλά. Για την κοινωνία βέβαια ήταν και είναι δύσκολα.»

Αναφερόμενος στη συζήτηση για το «φρένο» στις περικοπές στις συντάξεις σημείωσε ότι αν και είναι πολιτική αναγκαιότητα θα πρέπει να τεθεί, όταν θα έχει ολοκληρωθεί το πακέτο συμφωνίας με τους θεσμούς στο τέλος του έτους. «Είναι πρόωρο να συζητήσουμε για τις συντάξεις, η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο ελιγμών και διαπραγμάτευσης ώστε η μεταβολή των συντάξεων να γίνει όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνη. Να κλείσει η αξιολόγηση, να μπει σε πρόγραμμα η ρύθμιση του χρέους και μέχρι τέλος του Δεκέμβρη να δούμε, οφείλουμε να δούμε οτιδήποτε μπορεί να ανακουφίσει τους πολίτες. Είναι υποχρέωση πολιτική.» ανέφερε.


Ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαμορφώνει εξελίξεις

Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στον πολιτικό ρόλο του κόμματος σημείωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ χάρη στα ρίσκα που ανέλαβε με τις επιτυχίες κι αποτυχίες του, θα παραμείνει ένα μεγάλο ηγεμονικό κόμμα εξουσίας που με τον α’ ή το β’ τρόπο θα διαμορφώνει τις εξελίξεις τα επόμενα χρόνια».

Σε σχέση με τις πολιτικές συνεργασίες ο κ. Ξυδάκης τόνισε ότι η σύμπλευση με τους ΑΝΕΛ είχε συγκεκριμένο σκοπό. «Η συνθήκη συνεργασίας το 2015 ήταν το κοινό αντιμνημονιακό μέτωπο. Λογικά με τη λήξη της συνθήκης αναθεωρείται. Μια προοδευτική διακυβέρνηση βασίζεται σε ένα πλαίσιο αρχών. Δεν είναι θέμα σχηματισμών αλλά και προσώπων» τόνισε και συμπλήρωσε:

«Το ζήτημα της εθνικής ασφάλειας και το ζήτημα μια εθνικής παραγωγικής ανασυγκρότησης είναι τα μεγάλα στοιχήματα της χώρας για το επόμενο διάστημα.. Η αγωνία των κομμάτων να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους είναι κατανοητή. Όμως οι ανάγκες της χώρας είναι ανεξάρτητες από το κομματικό συμφέρον Είναι άλλες οι δυνάμεις που θα απαιτηθούν από δω και μπρος» ανέφερε ο κ. Ξυδάκης.

Ανησυχεί η Τουρκία για τη θέση της στους ενεργειακούς δρόμους

Στη συνέχεια αναφερόμενος στο θέμα της επίσκεψης του ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη στην Αδριανούπολη και στους έγκλειστους στρατιωτικούς τη χαρακτήρισε θετική.

«Η παρουσία του κ. Κεφαλογιάννη είναι σημαντική, δεν εκπροσωπεί την Ελλάδα αλλά την επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εκπροσωπεί την Ενωμένη Ευρώπη και εκφράζει τη βούληση της για το σεβασμό του δικαίου και την ταχεία απελευθέρωσή τους» είπε και ανέλυσε την τακτική της γείτονος.

«Δεν είναι μια στάση αυτή της Τουρκίας που προέκυψε τώρα. Την τηρεί εδώ και χρόνια. Είναι μια όξυνση που θα διαρκέσει, την ανησυχεί ο ρόλος της στη Μ. Ανατολή και ο ρόλος της στην Ανατολική Μεσόγειο. Την ανησυχεί η θέση της στους ενεργειακούς δρόμους. Η Ελλάδα έχει διασφαλίσει μια ισχυρή θέση Η Τουρκία προσπαθεί να ξαναβρεί τη θέση της σε ένα κόσμο που αλλάζει. Θα πρέπει να είμαστε σθεναροί και προσεκτικοί.»

Αναφερόμενος στο θέμα της διαπραγμάτευσης με την ηγεσία της ΠΓΔΜ εξέφρασε την ευχή για θετική κατάληξη. «Ήμουν από την αρχή συγκρατημένα αισιόδοξος αν κι ένθερμός υποστηρικτής της συμφωνίας. Δεν ήταν εύκολο διαρκώς να αναφύονται νέες δυσκολίες και αγκάθια. Φαίνεται πάντως να πηγαίνει καλά, μακάρι να συνεχίσει έτσι. Μακάρι τώρα που ανακτά την εθνική της κυριαρχία η χώρα να ακτινοβολήσει εθνική ισχύ και εθνική αυτοπεποίθηση.»Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien