Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΣΥΡΟΣ > Ξεκινά η αναβάθμιση του αεροδρομίου Σύρου

Ξεκινά η αναβάθμιση του αεροδρομίου Σύρου

Υπεγράφη η πολυπόθητη σύμβαση για το έργο αναβάθμισης του αεροδρομίου Σύρου, χθες το πρωί, στο Υπουργείο Υποδομών, από τον ανάδοχο, ο οποίος θα ξεκινήσει την υλοποίησή του, εντός Αυγούστου προκειμένου ως τον Ιανουάριο του 2019 να έχει ολοκληρωθεί η πολύ σημαντική παρέμβαση.

Μετά από μία πορεία τεσσάρων περίπου ετών, οπότε και πραγματοποιήθηκαν πολλές συναντήσεις στο αρμόδιο Υπουργείο και την ΥΠΑ με το σύνολο των εμπλεκομένων κι ενδιαφερομένων πλευρών, ενώ επίσης προωθήθηκαν και οι απαραίτητες διαδικασίες για τις απαιτούμενες εγκρίσεις, χρηματοδοτήσεις και αδειοδοτήσεις, σήμερα ανάβει το “πράσινο φως” για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, προκειμένου να αναβαθμιστεί επιχειρησιακά το αεροδρόμιό της.

Συγκεκριμένα, το έργο της επέκτασης του διαδρόμου προσαπογειώσεων προς βορά και νότο κατά 140 μέτρα συνολικά, αλλά και ακολούθως η ταπείνωση του λόφου του “Νεράιδα”, θα χαρίσει τη δυνατότητα προσεγγίσεων αεροσκαφών τύπου Q-400 με όποιες καιρικές συνθήκες επικρατούν, τα οποία θα μεταφέρουν έως και 80 επιβάτες σε κάθε πτήση.

Η εν λόγω άκρως θετική εξέλιξη για το νησί έγινε γνωστή χθες, οπότε και υπεγράφη η σύμβαση ανάμεσα στον εκπρόσωπο της εργολαβικής εταιρείας “3Κ Τεχνική Εμπορική Ανώνυμη Εταιρεία”, Δημήτρη Κρούσκο και τον Προϊστάμενο της Δ/νσης Υποδομών Αεροδρομίων της ΓΓ Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνο Κουλόπουλο, παρουσία κι άλλων στελεχών του Υπουργείου και της ΥΠΑ, όπως και του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργου Μαραγκού.

Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, ο εκπρόσωπος της εταιρείας, κ. Κρούσκος μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” προσδιορίζοντας το χρονοδιάγραμμα του έργου που θα ακολουθηθεί άμεσα, ενώ σε δηλώσεις κλήθηκε και ο κ. Μαραγκός, ο οποίος γνωστοποίησε το γεγονός, με προσωπική τοποθέτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αξίζει εξ αρχής να σημειωθεί πως και για τις δύο παρεμβάσεις, την επέκταση του διαδρόμου προσαπογειώσεων και την ταπείνωση του λόφου του “Νεράιδα” έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση μέσα από ευρωπαϊκούς πόρους και η υλοποίηση του συνόλου των εργασιών, θα σημάνει για τη Σύρο μία νέα “εποχή” για την προσπάθεια τουριστικής ανάπτυξης.

Δ. Κρούσκος: “Θα ολοκληρώσουμε το έργο αρχές του 2019”

Μιλώντας μετά την υπογραφή της σύμβασης στην εφημερίδα, ο κ. Κρούσκος εκπροσωπώντας την εταιρεία “3Κ Τεχνική Εμπορική Ανώνυμη Εταιρεία” γνωστοποίησε τους κύριους άξονες του προγραμματισμού του. “Η διάρκεια των εργασιών είναι έξι μήνες” ανέφερε, επισημαίνοντας εξ αρχής πως, “Υπολογίζουμε να τελειώσουμε στις αρχές του 2019 και η έναρξη ορίζεται αμέσως μετά τις διακοπές του Αυγούστου, γιατί ο Αύγουστος είναι μήνας “νεκρός” και για εργασίες και για προμήθειες, για οτιδήποτε”.

Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε δε, “Η υπογραφή της σύμβασης σημαίνει ότι ξεκινά το έργο αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να γίνουν και από τις δύο πλευρές και από το Υπουργείο και από τον ανάδοχο μέχρι να μπουν μηχανήματα να σκάβουν. Δηλαδή πρέπει να οριστεί το κλιμάκιο που θα επιβλέπει το έργο, που ακόμη δεν έχει οριστεί, πρέπει να υποβληθούν κάποιες μελέτες για τις προεργασίες που θα γίνουν, οπότε θα εκμεταλλευθούμε αυτόν τον χρόνο, που ούτως ή άλλως θα ήταν “νεκρός”, ώστε μετά τις 20 Αυγούστου να ξεκινήσουμε”.

Επανέλαβε ουσιαστικά πως μέσα σε αυτό το διάστημα που ξεκίνησε να “τρέχει” από χθες, “θα “κερδίσουμε” αυτόν τον χρόνο, κάνοντας προεργασία στο γραφείο”.

Ερωτηθείς για το έργο, τόνισε πως, αφορά “στην προέκταση κατά 140 μέτρα του διαδρόμου προσαπογειώσεων αεροσκαφών και από τις δύο πλευρές”, σημειώνοντας παράλληλα πως, θα γίνουν και όλες οι εργασίες “για τον φωτισμό του διαδρόμου”. “Αυτό ουσιαστικά είναι το έργο” τόνισε, απαντώντας και στην ερώτηση αν το αεροδρόμιο θα “κλείσει” ή θα λειτουργεί κανονικά παράλληλα με την υλοποίηση των εργασιών.

“Κανένα εμπόδιο. Θα υλοποιούμε όχι τις ώρες που φθάνει ή αναχωρεί το αεροσκάφος. Δεν κλείνει το αεροδρόμιο” δήλωσε κατηγορηματικά, εξηγώντας πως, “Οι εργασίες θα γίνονται παράλληλα”.

Ανησυχία για καθυστέρηση του έργου εξαιτίας απόφασης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου

Με αφορμή το χθεσινό πρωτοσέλιδο της “Κοινής Γνώμης”, σχετικά με τον περιορισμό που θέτει η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου στη λειτουργία επιχείρησης που παραλαμβάνει μπάζα και προϊόντα εκσκαφής από έργα που εκτελούνται, ο κ. Κρούσκος κλήθηκε να απαντήσει αν πρόκειται να συναντήσει πρόβλημα ή εμπόδιο και καθυστέρηση στην πορεία του μεγάλου και σημαντικού έργου, από τη μη δυνατότητα μεταφοράς των μπάζων.

Στις αναφορές δε της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου περί εξασφάλισης των έργων και προσκόμισης στοιχείων περί του αντιθέτου από όποια πλευρά μπορεί τεκμηριωμένα να το υποστηρίξει, έρχεται ως απάντηση η δήλωση του εργολάβου του έργου, ο οποίος κλήθηκε από την εφημερίδα να γνωστοποιήσει αν το έργο – με φόντο τα παραπάνω – ενδέχεται να καθυστερήσει.

“Επειδή το έργο είναι κυρίως χωματουργικό, αν υπάρχει μία απαγόρευση διάθεσης των προϊόντων εκσκαφής – ή ολοκληρωτική ή για κάποιες ώρες να λειτουργούν αυτές οι επιχειρήσεις που έχετε στη Σύρο -, θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτό” εξήγησε ο Δημήτρης Κρούσκος, επισημαίνοντας δε, πως, “εμείς, τα προϊόντα εκσκαφής δεν μπορούμε ούτε να τα κρατήσουμε στον χώρο του αεροδρομίου, αλλά ούτε και να τα πάμε κάπου ανεξέλεγκτα. Είμαστε υποχρεωμένοι να τα διαθέσουμε στις μονάδες που μπορούν να τα παραλάβουν”.

Ως εκ τούτου, εξήγησε ο ίδιος πως, “Συνεπώς, οποιαδήποτε απόφαση της Περιφέρειας φέρνει πρόβλημα σε αυτήν τη λειτουργία θα μας προκαλέσει κι εμάς ένα ζήτημα. Δεν μπορώ να ξέρω από τώρα το μέγεθός του, αλλά ίσως εκεί να έχουμε κάποιο πρόβλημα”.

Άμεσα η δημοπράτηση για την ταπείνωση του λόφου “Νεράιδα”

Με φόντο την παρουσία του κ. Μαραγκού στην Αθήνα και στο αρμόδιο γραφείο του Υπουργείου Υποδομών, ο ίδιος κλήθηκε πρωτίστως να μιλήσει για τις εξελίξεις και το στάδιο των ενεργειών σχετικά με το δεύτερο υποέργο, αυτό της ταπείνωσης του λόφου του “Νεράιδα”.

“Ο σχετικός διαγωνισμός θα βγει το επόμενο διάστημα. Είχαμε μία σύσκεψη στο Υπουργείο με τα αρμόδια στελέχη σήμερα (σσ. χθες). Έχουμε ξεπεράσει τα ζητήματα των απαλλοτριώσεων, αναμένεται η τελική απόφαση του Υφυπουργού τις επόμενες ημέρες για την κήρυξη της έναρξης διαδικασίας απαλλοτρίωσης και από εκεί και πέρα προκηρύσσεται ο διαγωνισμός” διευκρίνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εξηγώντας παράλληλα πως η εν λόγω παρέμβαση, “Έχει βραχύ χρόνο υλοποίησης, δηλαδή τρεις μήνες”, το οποίο μάλιστα, “αφορά σε χωματουργικές εργασίες”.

Από το επόμενο καλοκαίρι δυνατότητα προσγείωσης αεροσκαφών τύπου Q-400”

Αναφορικά με το τί θα σημάνει στην πράξη η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου για το νησί της Σύρου, ο κ. Μαραγκός κλήθηκε να τοποθετηθεί.

Πρωτίστως θέλησε να υπενθυμίσει πως, “Και τα δύο έργα θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ”, επισημαίνοντας παράλληλα πως, “Το πρώτο ως αρχές Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί και το άλλο προκηρύσσεται άμεσα, ώστε του χρόνου το καλοκαίρι να προσαπογειώνονται στο αεροδρόμιό μας αεροσκάφη τύπου Q-400”.

Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε, “Πρόκειται για ένα έργο πνοής, ένα αναπτυξιακό έργο που θα συνδράμει ακόμη περισσότερο στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού μας και στην τουριστική ανάπτυξη, διότι δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε να υπάρξει τα επόμενα χρόνια αύξηση των τουριστικών ροών και από την Ελλάδα και από το εξωτερικό”.

Όπως συμπλήρωσε δε, “Αυτό το έργο (σσ. επέκταση διαδρόμου προσαπογειώσεων) σε συνδυασμό με το έργο της ταπείνωσης του λόφου, αναβαθμίζουν σημαντικά την ασφάλεια και τη δυναμικότητα του αεροδρομίου της Σύρου” καθώς επί της ουσίας, θα το αναβαθμίσουν σε κατηγορία και θα λειτουργήσει όπως λειτουργεί σήμερα το αεροδρόμιο της Πάρου.

“Αυτό το έργο θα επιτρέπει την απευθείας σύνδεση με πτήσεις charter με αεροσκάφη τύπου Q-400 με όλα τα αεροδρόμια της χώρας, καθώς επίσης και με αεροδρόμια γειτονικών χωρών, όπως ενδεικτικά με τα αεροδρόμια της Ιταλίας, της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ελβετίας, της Τουρκίας, της Κύπρου” πρόσθεσε ο Δήμαρχος, σημειώνοντας ακόμη πως, “Πέραν της δυνατότητας απευθείας συνδέσεων, ενισχύονται και οι διασυνδεδεμένες πτήσεις, αξιοποιούνται οι connection flights”.

Εξέλιξη εξαιρετικά σημαντική για τη Σύρο. Αξιόπιστη πύλη εισόδου

Κατόπιν των ανωτέρω, ο Γιώργος Μαραγκός πρόσθεσε πως, “Το να έχουμε αεροσκάφη 80αρια θα σημάνει όφελος για την τουριστική ανάπτυξη” ενώ όπως υπογράμμισε, “παράλληλα, θα σημάνει όφελος στο κόστος της μετακίνησης, του εισιτηρίου, διότι μεγαλύτερος αριθμός επιβατών, συνεπάγεται και μικρότερο αναλογικά ανά άτομο κόστος μεταφοράς”.

Δεδομένης πλέον της δρομολογημένης εξέλιξης του έργου, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης πρόσθεσε πως, “Είναι μία σημαντική εξέλιξη. Είναι ένα κομβικό σημείο, ορόσημο για το νησί μας, με δεδομένο ότι για ένα προορισμό και συγκεκριμένα για ένα τουριστικό προορισμό, ένα αεροδρόμιο αξιόπιστο, σύγχρονο και ασφαλές αποτελεί την πιο βασική πύλη εισόδου για τον προορισμό αυτόν”.

Υποστήριξε μάλιστα πως, από την έναρξη της τρέχουσας θητείας, η σημερινή Δημοτική Αρχή μερίμνησε και ενδιαφέρθηκε για την αναβάθμιση του αεροδρομίου με συνεπή και συστηματικό τρόπο, ασκώντας πιέσεις σε Υπουργικά γραφεία. “Εμείς εξ αρχής είχαμε στοχεύσει με όραμα και με αποφασιστικότητα πριν ακόμη κι από την ανάληψη των καθηκόντων μας στην αναβάθμιση του αεροδρομίου μας” πρόσθεσε ο κ. Μαραγκός, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως, “η βελτίωση του αεροδρομίου της Σύρου έρχεται να συνδράμει στην κατεύθυνση ανάπτυξης ενώ απαιτείται και η βοήθεια και η συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό” αφού όπως επανέλαβε, “Ο Δήμος μας επιχειρεί βελτιώσεις στις υποδομές του, αφού γι αυτό είναι αρμόδιος”.

Μετά τα ανωτέρω, ο κ. Μαραγκός θέλησε να εκφράσει δημοσίως τις ευχαριστίες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης προς πάσα πλευρά που έχει συνδράμει στις σημερινές εξελίξεις.

“Θέλουμε να ευχαριστήσουμε πάρα πολλούς ανθρώπους που υπήρξαν συνοδοιπόροι στο όραμά μας και που βοήθησαν. Έγιναν πιέσεις σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο και έδειξαν τη βούλησή τους οι συναρμόδιοι Υπουργοί, καθώς επίσης και οι βουλευτές των Κυκλάδων, όπως ειδικότερα θέλω να αναφερθώ και να ευχαριστήσω τον Συριανό βουλευτή, Αντώνη Συρίγο. Συνέδραμαν όλοι ο καθένας με τον τρόπο του για το νησί μας” δήλωσε ο Δήμαρχος, επισημαίνοντας πως, “Νιώθουμε ιδιαίτερα χαρούμενη ως Δημοτική Αρχή”.

Ο Γιώργος Μαραγκός τόνισε δε αναφορικά με την ανάπτυξη της Σύρου πως, “Χρειάζεται δουλειά και ο Δήμος έχει υποχρέωση να αναβαθμίζει τις υποδομές του, όπως αεροδρόμιο και λιμάνι καθώς και υποδομές που αφορούν σε ύδρευση, αποχέτευση και σε διαχείριση απορριμμάτων”. Επιφυλασσόμενος για άμεσες εξελίξεις και σε άλλα θέματα κι έργα που αφορούν το νησί, ο ίδιος κατέληξε, λέγοντας πως, “Πρέπει να λύνουμε βασικά ζητήματα και για τους δημότες και για την τουριστική ανάπτυξη”.

Ρεπορτάζ της Κοινής Γνώμης


Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien