Aigaio365 > MAIN SLIDER > Ξανθός: Κίνητρα για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη απειλή της μείωσης των ειδικευόμενων γιατρών στο δημόσιο σύστημα Υγείας

Ξανθός: Κίνητρα για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη απειλή της μείωσης των ειδικευόμενων γιατρών στο δημόσιο σύστημα Υγείας

Η συστηματική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας που ξεκίνησε ήδη μέσα στην κρίση υπό καθεστώς μνημονίων και λιτότητας επεκτείνεται πλέον με τον για πρώτη φορά προγραμματισμό τετραετίας για τις προσλήψεις και η προσπάθεια στρέφεται στην αντιμετώπιση του brain drain και τα κίνητρα για να αντιμετωπιστεί η μείωση νέων, ειδικευμόμενων γιατρών, είπε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Κώστα Αλατζά.

Το επόμενο δίμηνο 1.000 θέσεις γιατρών και 1.500 λοιπού προσωπικού

Οι προσλήψεις που ανακοινώθηκαν από τα υπουργεία Υγείας και Διοικητικής Ανασυγκρότησης «εντάσσονται στο πολυετές σχέδιο προσλήψεων συνολικά του δημόσιου τομέα. Είναι σημαντικό γιατί για πρώτη φορά, ειδικά στον χώρο της Υγείας, γίνεται προγραμματισμός ενίσχυσης του συστήματος με ανθρώπινο δυναμικό σε βάθος τετραετίας», είπε ο κ. Ξανθός. «Θα προκηρυχθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, μέσα στο Μάρτιο θα έχουμε την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου και το επόμενο δίμηνο θα προσπαθήσουμε να προκηρυχθούν περίπου 1.000 θέσεις γιατρών και 1.500 λοιπού προσωπικού».

Στελέχωση σε εξειδικευμένα τμήματα που παίζουν κομβικό ρόλο

Τόνισε ότι «αυτές τις ημέρες ολοκληρώνουμε την κατανομή και προτεραιοποίηση, ώστε να είναι όσο πιο στοχευμένες γίνεται αυτές οι προσλήψεις σε τμήματα που σήμερα όντως έχουν προβλήματα επαρκούς στελέχωσης, κυρίως στα νοσοκομεία της περιφέρειας, αλλά και σε εξειδικευμένα τμήματα που παίζουν κομβικό ρόλο, όπως π.χ. τα αναισθησιολογικά … ή μονάδες τεχνητού νεφρού όπου σήμερα έχουμε αδυναμία του συστήματος να καλύψει τον μεγαλύτερο όγκο αναγκών των ανθρώπων που χρειάζονται αιμοκάθαρση … ή μονάδες εντατικής θεραπείας, τμήματα επειγόντων περιστατικών» κ.ά., ενώ διευκρίνισε ότι εκτός από τα νοσοκομεία οι προσλήψεις αφορούν και τα Κέντρα Υγείας.

Ενισχύουμε τα κίνητρα παραμονής των ειδικευόμενων γιατρών

«Ο πρωτοδιοριζόμενος στο Δημόσιο ειδικευμένος γιατρός ως Επιμελητής Β΄ έχει καθαρές αποδοχές 1.250 ευρώ», διευκρίνισε σε άλλο σημείο ο κ. Ξανθός και στη συνέχεια υπάρχει αύξηση για τις επόμενες βαθμίδες.

«Οι ειδικευόμενοι γιατροί έχουν μισθό 1.000 ευρώ», συνέχισε και «για μένα η μεγάλη δυσκολία και η μεγάλη απειλή για το σύστημα Υγείας είναι ότι έχει αρχίσει να μειώνεται ο αριθμός των ειδικευόμενων γιατρών στην χώρα, ακριβώς γιατί επιλέγουν να μεταναστεύουν … αυτό έχει μεταφέρει μεγάλο όγκο εργασίας στους ειδικευμένους γιατρούς, που η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι είναι προχωρημένης ηλικίας, επί δεκαετίες στο σύστημα … χρειαζόμαστε να αντιστρέψουμε αυτή την τάση, να ενισχύσουμε τα κίνητρα παραμονής των ειδικευόμενων γιατρών. Ένα πρώτο λοιπόν σημαντικό κίνητρο που προωθούμε αυτή την περίοδο, είναι η αναβάθμιση της εκπαίδευσής τους».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «δίνεται η δυνατότητα στο σημερινό επικουρικό προσωπικό, γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπές κατηγορίες, να διεκδικήσουν μέσα από αυτές τις προσλήψεις σε βάθος τετραετίας μία μόνιμη θέση εργασίας, με τα προσόντα τους, την προϋπηρεσία τους, διαφάνεια και αξιοκρατία, μέσω του ΑΣΕΠ ή της διαδικασίας για τους γιατρούς του ΕΣΥ».

Προσπάθεια στελέχωσης όλων των νέων ΤΟΜΥ

O Ξανθός αναφέρθηκε και στην προσπάθεια στελέχωσης όλων των νέων ΤΟΜΥ όπου επίσης «θα βγάλουμε νέα πρόσκληση μέσα στο Μάρτιο … έχουμε μία δυσκολία, επειδή έχουμε μειωμένη δεξαμενή γιατρών στην χώρα λόγω του brain drain και της ιατρικής μετανάστευσης (έχουν φύγει 18.000 γιατροί στο εξωτερικό)».
Ωστόσο αυτό αλλάζει, καθώς το δημόσιο σύστημα Υγείας αναπτύσσεται, «η Πολιτεία επενδύει σε νέα πεδία, όπως η πρωτοβάθμια φροντίδα, η επείγουσα ιατρική, η αποκατάσταση. Αυτές τις ημέρες συστήνουμε θέσεις φυσιάτρων σε όλα τα Κέντρα Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) της χώρας, δομές δημόσιες που είχαν εγκαταλειφθεί … έχουμε ήδη αναζωογονήσει αρκετές από αυτές, ο στόχος είναι να αυξήσουμε τις διαθέσιμες δημόσιες κλίνες αποκατάστασης κατά 150», όπως ανέφερε.

 

 Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien