Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΝΑΞΟΣ > Ξανθός από τη Νάξο: Κορυφαία προτεραιότητα να μπει σε λειτουργία το χειρουργείο του νοσοκομείου

Ξανθός από τη Νάξο: Κορυφαία προτεραιότητα να μπει σε λειτουργία το χειρουργείο του νοσοκομείου

Από το NaxosTimes

Πολύ σύντομα θα λειτουργήσουν τα χειρουργεία του νοσοκομείου Νάξου, ενώ στο πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας είναι να λειτουργήσει άμεσα και το ακτινολογικό τμήμα του νοσοκομείου με την πρόσληψη ακτινολόγου αλλά και την προμήθεια –αργότερα- αξονικού τομογράφου.

Αυτά μεταξύ άλλων ανακοίνωσε από τη Νάξο ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ο οποίος επισκέφτηκε το νησί με αφορμή την έναρξη του προγράμματος «Γονιδιακός Έλεγχος για τη νόσο «Νάξος».

Ο κ. Ξανθός επιβεβαίωσε επίσης την είδηση (που πρώτο έχει αποκαλύψει το naxostimes.gr) σχετικά με το πλωτό ασθενοφόρο που θα εδρεύει στο νησί.

«Κορυφαία προτεραιότητα να μπει σε λειτουργία το χειρουργείο του νοσοκομείου Νάξου»

«Γνωρίζω ότι αίτημα όλων είναι να αναβαθμιστεί η μονάδα υγείας του νησιού και να μην χρειάζεται να μεταφέρονται οι ασθενείς με ελικόπτερα ή πλωτά μέσα. Αυτό είναι και για εμάς το ζητούμενο. Να μπει σε λειτουργία το χειρουργείο του νοσοκομείου και να μπορούν να πραγματοποιούνται με ασφάλεια απλές χειρουργικές επεμβάσεις, νομίζω ότι είναι κορυφαία προτεραιότητα» τόνισε ο κ. Ξανθός.

Όπως είπε, το υπουργείο θα προχωρήσει στις απαραίτητες παρεμβάσεις προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία προμήθειας του κατάλληλου εξοπλισμού για το χειρουργείο. Αργότερα, υπογράμμισε, «θα πάμε σιγά-σιγά και στην όποια ενδεχομένως περεταίρω υποστήριξη χρειάζεται».

«Νομίζω ότι αυτός θα πρέπει να είναι ένας στόχος του αμέσως επόμενου διαστήματος» σημείωσε.

Αξονικός τομογράφος

«Θέλουμε να τρέξει γρήγορα η διαδικασία να προσλάβουμε ακτινολόγο και να αρχίσει να λειτουργεί καλύτερα αυτό το κομμάτι με υπερηχογράφο και σ’ ένα δεύτερο επίπεδο αξονικό τομογράφο» σημείωσε ο κ. Ξανθός τονίζοντας παράλληλα ότι ένα νοσηλευτικό ίδρυμα ανεξαρτήτου μεγέθους, θα πρέπει να έχει τα χρήσιμα διαγνωστικά εργαλεία. «Αυτό που μπορούμε να εγγυηθούμε είναι ότι σιγά-σιγά θα κάνουμε μικρά αλλά στέρεα βήματα βελτίωσης και αναβάθμισης του νοσοκομείου της Νάξου».

Όπως υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας, το ζητούμενο για τον ίδιο και την κυβέρνηση είναι «να αισθανθεί ο πολίτης που ζει στα νησιωτικά μέρη ασφάλεια» και ότι υπάρχουν υπηρεσίες υγείας που μπορούν να παρέχουν την αναγκαία και αποτελεσματική φροντίδα.

Πλωτό ασθενοφόρο στη Νάξο

Σε ότι αφορά το θέμα των διακομιδών ο Ανδρέας Ξανθός ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας θα δρομολογήσει τρία πλωτά ασθενοφόρα τα οποία θα λειτουργούν με την ευθύνη του Λιμενικού και με στελέχωση του ΕΚΑΒ. Το ένα από αυτά μάλιστα θα εδρεύει στη Νάξο.

Τα τρία σκάφη θα έχουν ως βάση τους τα νησιά Ρόδος, Λέρος και Νάξος και θα είναι διαμορφωμένα για να παρέχουν τις βασικές πρώτες βοήθειες σε ασθενείς που χρήζουν διακομιδής και περίθαλψης σε νοσοκομείο.

«Γονιδιακός Έλεγχος για τη νόσο «Νάξος»

«Αποφασίσαμε να υιοθετήσουμε την εθνική στρατηγική για την πρόληψη του αιφνίδιου νεανικού καρδιακού θανάτου μέσω της οποίας είναι αυτή η παρέμβαση» σημείωσε ο Υπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την ανακοίνωση του προγράμματος «Γονιδιακός Έλεγχος για τη νόσο «Νάξος».

Ο κ. Ξανθός αναφερόμενος στο πρόγραμμα είπε ότι είναι πολύ σημαντικό διότι θα υπάρχει η δυνατότητα να στηριχτούν μελλοντικά και άλλες δράσεις.

«Αυτό το οποίο διασφαλίσαμε είναι μία έκτακτη επιχορήγηση από το υπουργείο στο ιδιωτικό εργαστήριο του Ωνάσειου αξίας 100.000 ευρώ. Σε πρώτη φάση δίνουμε τη δυνατότητα να έχουμε έναν έλεγχο ενός πληθυσμού των 5.000 ανθρώπων. Είναι μια πρώτη δεξαμενή και στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να διευρύνουμε με επιπλέον χρηματοδοτήσεις. Θέλουμε λοιπόν να κάνουμε αυτή την εναρκτήρια κίνηση να αρχίσει να τρέχει το πρόγραμμα να το αξιολογήσουμε και τα αποτελέσματα θεωρώ ότι θα είναι πολύ θετικά» σημείωσε.


Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien