Aigaio365 > MAIN SLIDER > Κουντουρά: Πιο ανταγωνιστικός ο ελληνικός τουρισμός με τη μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή και την εστίαση

Κουντουρά: Πιο ανταγωνιστικός ο ελληνικός τουρισμός με τη μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή και την εστίαση

«Ως υπουργός στήριξα και διεκδίκησα τη φορολογική ελάφρυνση των τουριστικών επιχειρήσεων. Η μεγάλη μείωση του ΦΠΑ άμεσα στην εστίαση από το 24% στο 13% και το 2020 ακόμη περισσότερο στο 11%, και στη διαμονή το 2020 από το 13% στο 11%, θα ενισχύσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού τα επόμενα χρόνια». Τα παραπάνω δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υποψήφια ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά με αφορμή τα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Ζάππειο για τη μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση και τουριστικά καταλύματα.

Συγκεκριμένα η κ. Κουντουρά είπε: «Η Ελλάδα άλλαξε σελίδα, πετύχαμε η χώρα να βγει από την κρίση και τα μνημόνια με τον τουρισμό να έχει καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη αυτού του στόχου, όπως και στην εθνική προσπάθεια για την ανάπτυξη».

Τόνισε ακόμα ότι «τώρα που θεμελιώσαμε μία νέα αναπτυξιακή πορεία και η χώρα επέστρεψε στην κανονικότητα, η κυβέρνησή μας υλοποιεί τη δέσμευσή της για την αποκλιμάκωση της φορολογικής επιβάρυνσης και των τουριστικών επιχειρήσεων.

Ως υπουργός στήριξα και διεκδίκησα την φορολογική ελάφρυνση των τουριστικών επιχειρήσεων. Η μεγάλη μείωση του ΦΠΑ άμεσα στην εστίαση από το 24% στο 13% και το 2020 ακόμη περισσότερο στο 11%, και στη διαμονή το 2020 από το 13% στο 11%, θα ενισχύσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού τα επόμενα χρόνια».

Κλείνοντας τη δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Κουντουρά επισήμανε: «Με τη δύναμη του ελληνικού λαού θα συνεχίσω και στην Ευρωβουλή να διεκδικώ ακόμη περισσότερα για τον τουρισμό, και να αγωνίζομαι για μια Ελλάδα ισχυρή και πρωταγωνίστρια σε μία Ευρώπη δημοκρατική, δίκαιη και αλληλέγγυα με επίκεντρο τον άνθρωπο, για ένα καλύτερο μέλλον για όλους, τις νέες, τους νέους και τις γενιές που ακολουθούν».

Την τελευταία τετραετία η Ελλάδα προσέλκυσε επιπλέον 9 εκατομμύρια τουρίστες φτάνοντας το 2018 τα 33 εκατομμύρια μαζί με τους επισκέπτες της κρουαζιέρας. Την ίδια στιγμή η συνεισφορά των τουριστικών μεγεθών στην οικονομία, υπολογίζεται σε 37,5 δισ. ευρώ, ήτοι ποσοστό 20,6% στο ΑΕΠ της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του τουρισμού είναι 3,5 φορές υψηλότερος του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας.

Εξάλλου, όπως είχε επισημάνει η κ. Κουντουρά κατά την τελετή παράδοσης στον νυν υπουργό Τουρισμού Θανάση Θοχαρόπουλο, «ο τουρισμός είχε καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση» και στην εθνική προσπάθεια για την επιστροφή στην ανάπτυξη. «Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που ανέδειξε τον τουρισμό σε βασική προτεραιότητα και αναγνώρισε τη συμβολή του ως κινητήρια δύναμη για την οικονομία και την κοινωνία» είχε τονίσει η υπουργός.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα προσέλκυσε 400 επενδυτικά σχήματα στον τομέα του τουρισμού, με τις νέες κλίνες τα τελευταία 4 χρόνια να ανέρχονται σε 57.000.

Στο μεταξύ τις ευχαριστίες της προς την πρώην υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά για την προσφορά της στον ελληνικό τουρισμό και τη διευθέτηση χρόνιων ζητημάτων που απασχολούσαν τον κλάδο, απευθύνει η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ). Σε ανακοίνωσή της η Ένωση, τονίζει: «Σε συνέχεια της απόφασης της Έλενας Κουντουρά να παραιτηθεί από τη θέση της υπουργού Τουρισμού, θέτοντας υποψηφιότητα στις επικείμενες ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ) αισθάνεται την ανάγκη να την ευχαριστήσει και δημόσια για την προσφορά της τα τελευταία χρόνια στον ελληνικό τουρισμό και ιδιαίτερα για τις προοπτικές ανάπτυξης που προσέδωσε στον κλάδο των μικρών τουριστικών καταλυμάτων, με την ψήφιση μιας σειράς από νόμους, οι οποίοι διευθετούν ζητήματα που απασχολούσαν τις επιχειρήσεις του κλάδου επί σειρά ετών».

Παράλληλα η ΣΕΤΚΕ εύχεται καλή επιτυχία στο νέο εγχείρημα της κ. Κουντουρά. «Η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος εύχεται στην Έλενα Κουντουρά καλά αποτελέσματα στο νέο της εγχείρημα, στο νέο μεγάλο της «στοίχημα» για την Ελλάδα και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, καθώς με την ίδια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η ελληνική «φωνή» θα είναι πιο ηχηρή. Άλλωστε, το μόνο σίγουρο είναι πως θα εργαστεί με το ίδιο πάθος που «αγωνίστηκε» τα τελευταία χρόνια προκειμένου η Ελλάδα να εδραιωθεί ως κορυφαίος τουριστικός προορισμός παγκοσμίως» αναφέρει η ΣΕΤΚΕ.

ΑΠΕ-ΜΠΕΣχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien