Aigaio365 > ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ > Κουντουρά από τη Ρόδο: Ο τουρισμός αποτελεί ζωτική δραστηριότητα για όλη την Ελλάδα

Κουντουρά από τη Ρόδο: Ο τουρισμός αποτελεί ζωτική δραστηριότητα για όλη την Ελλάδα

«H κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη στρατηγική για να στηρίξει την ανάπτυξη σε όλη την Ελλάδα, και φυσικά τα νησιά μας, και με ισχυρή πολιτική βούληση επιδιώκει να εξαλείψει παθογένειες και προβλήματα που παρέμειναν άλυτα για δεκαετίες» τόνισε κατά την ομιλία της στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Νοτίου Αιγαίου η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, αναφέροντας ότι για πρώτη φορά υλοποιείται μία συγκροτημένη εθνική και περιφερειακή τουριστική πολιτική και μία πολυεπίπεδη νησιωτική πολιτική που έχει στόχο να τονώσει τις τοπικές οικονομίες, να ενδυναμώσει την επιχειρηματικότητα και επαγγελματική δραστηριότητα στις τοπικές κοινωνίες, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να φέρει την ανάπτυξη.

Και όσον αφορά στον τουρισμό, τόνισε η κ. Κουντουρά, «όλοι γνωρίζουμε ότι αποτελεί ζωτική δραστηριότητα για ολόκληρη την Ελλάδα και για το Νότιο Αιγαίο. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για τα πολύ θετικά αποτελέσματα που επιτυγχάνουμε μέσα από την πραγματικά εξαιρετική συνεργασία μας με τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, την αντιπεριφερειάρχη Μαριέτα Παπαβασιλείου, τον δήμαρχο της Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκο και όλες τις τοπικές αρχές και φορείς».

«Ο τουρισμός είναι κυβερνητική προτεραιότητα. Είναι ισχυρή κινητήρια δύναμη για την εθνική μας οικονομία και αποτελεί ταυτόχρονα τη γέφυρα που ωθεί στην ανάπτυξη και άλλους παραγωγικούς τομείς» επισήμανε η υπουργός Τουρισμού, αναφέροντας επίσης ότι «με επίκεντρο τη βιώσιμη, ισόρροπη και δίκαιη τουριστική ανάπτυξη, όλες οι ενέργειές μας έχουν στόχο να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και οφέλη που θα διαχυθούν σε όλες τις τοπικές κοινωνίες».

Εφαρμόζοντας την πολιτική μας, τα τρία τελευταία χρόνια πετύχαμε διαδοχικά τις υψηλότερες επιδόσεις όλων των εποχών σε όλα τα τουριστικά μεγέθη, τόνισε η κ. Κουντουρά, επισημαίνοντας ότι το 2018 ξεκίνησε ακόμη πιο δυναμικά, με νέα διψήφια αύξηση στις κρατήσεις και στις αφίξεις.

«Η επιτυχία του ελληνικού τουρισμού είναι συλλογική επιτυχία. Είναι αποτέλεσμα του συλλογικού έργου της κυβέρνησης και της συνένωσης όλων των παραγωγικών δυνάμεων για την επίτευξη των στόχων της τουριστικής πολιτικής μας» υπογράμμισε η υπουργός Τουρισμού τονίζοντας πως «με σκληρές διαπραγματεύσεις και στρατηγικές συμφωνίες με διεθνείς ταξιδιωτικούς ομίλους και αεροπορικές εταιρείες ενισχύσαμε το τουριστικό μας μερίδιο και τα πτητικά μας προγράμματα».

Το Νότιο Αιγαίο πρωταγωνιστεί στην τουριστική ανάπτυξη με ρεκόρ το 2017 σε όλα τα τουριστικά μεγέθη, με 12% αύξηση στις αφίξεις, περισσότερους από 5,8 εκατ. επισκέπτες από τις κύριες ξένες αγορές και με ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στις τουριστικές εισπράξεις, και ο στόχος της επιμήκυνσης επιτυγχάνεται, επισήμανε η κ. Κουντουρά παρουσιάζοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία «οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στη Ρόδο από το Μάρτιο έως και τον Μάιο ήταν το 2017 αυξημένες κατά 12% σε σχέση με την περίοδο πριν από το 2015, και κατά 26% τους μήνες από το Σεπτέμβριο έως το Νοέμβριο, πάντα σε σχέση με την ίδια περίοδο πριν από το 2015».

Όλα τα στοιχεία και τα μηνύματα από τις διεθνείς αγορές δείχνουν ότι το 2018 η τουριστική κίνηση στο Νότιο Αιγαίο θα εξελιχθεί ακόμη πιο δυναμικά προέβλεψε η κ. Κουντουρά σημειώνοντας ότι «το Νότιο Αιγαίο είναι καταξιωμένος και ώριμος προορισμός με ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες, που προσφέρει ολοκληρωμένα τουριστικά προϊόντα και αυθεντικές ταξιδιωτικές εμπειρίες όλο το χρόνο».

Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τις αφίξεις μετά τη λήξη της θερινής τουριστικής περιόδου και να ενισχύσουμε δυναμικά την τουριστική κίνηση και τη χειμερινή περίοδο, αρχικά στη Ρόδο και στη συνέχεια και σε άλλους προορισμούς του Νοτίου Αιγαίου, ανέφερε επίσης στην ομιλία της η υπουργός Τουρισμού.

«Ο πολυνησιακός χαρακτήρας του Αιγαίου αποτελεί ένα μοναδικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που αξιοποιούμε για να προωθήσουμε θεματικά τουριστικά προϊόντα και εμπειρίες, πέραν από τον ήλιο και τη θάλασσα. Το γιώτινγκ δίνει τη δυνατότητα να συνδυάζουν ιδανικά διαφορετικούς προορισμούς σε ένα μόνο ταξίδι και είναι κίνητρο για να γνωρίσουν τον προορισμό και να επιστρέψουν για διακοπές. Προβάλλαμε πολύ δυναμικά την κρουαζιέρα στις επαφές μας με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς ομίλους του θαλάσσιου τουρισμού, με αποτέλεσμα την αύξηση των συνολικών διανυκτερεύσεων στην Ελλάδα από την κρουαζιέρα το 2017, ενώ ενισχύσαμε την ευρωπαϊκή κρουαζιέρα» τόνισε η κ. Κουντουρά που αναφέρθηκε επίσης στον πολιτιστικό πλούτο του Αιγαίου.

«Η διασύνδεση του τουρισμού με την πρωτογενή παραγωγή και την αγροδιατροφή είναι πολύ σημαντική. Μέσα από το Φόρουμ Αγροδιατροφής Βιομηχανίας και Τουρισμού διαμορφώνουμε πολιτικές ώστε να στηρίξουμε τους παραγωγούς, τους επαγγελματίες, τις οικογενειακές επιχειρήσεις και να ενθαρρύνουμε συνέργειες μεταξύ των τριών αυτών κλάδων» είπε επίσης η υπουργός.

Αναφερόμενη στην τριετία 2015-2017 ανακοίνωσε ότι προστέθηκαν 7.700 νέες κλίνες στο Νότιο Αιγαίο, σε ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων άνω των 300 κλινών. Οι 5.601 προέκυψαν από 6 νέες μονάδες και την επέκταση 21 ξενοδοχείων στη Ρόδο. Οι υπόλοιπες αφορούν στην Κω και προέκυψαν από τη δημιουργία ενός νέου ξενοδοχείου και επεκτάσεις 11 μονάδων, ενώ όπως είπε τα δύο τελευταία χρόνια έχουν υποβληθεί για αδειοδότηση επενδυτικά αιτήματα από 73 ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων άνω των 300 κλινών στα Δωδεκάνησα, και ακόμη πέντε στις Κυκλάδες, για ένα σύνθετο τουριστικό κατάλυμα, ένα ξενοδοχείο, ένα συνεδριακό κέντρο και δύο εγκαταστάσεις ιαματικού τουρισμού για τα οποία έχουν χορηγηθεί βεβαιώσεις για τη λειτουργία τους.

ΑΠΕ – ΜΠΕΣχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien