Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΝΑΞΟΣ > Kοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων

Kοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων

Mεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (ΟΝΑΣ) στο Γαλάτσι, στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δημαρχείου, την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2017 το βράδυ.

Παρέστησαν ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος, οι βουλευτές Κυκλάδων κ.κ. Νίκος Μανιός, Νίκος Συρμαλένιος και Αντώνης Συρίγος, ο κ. Μανώλης Γλέζος, ο πρώην Υπουργός κ. Γιώργος Ανωμερίτης, ο πρώην βουλευτής κ. Λεονάρδος Χατζηανδρέου, ο Δήμαρχος Γαλατσίου κ. Γιώργος Μαρκόπουλος, ο πολιτευτής και πρόεδρος του Ναξιακού Οργανισμού Βιοϊατρικών Επιστημών (ΝΟΒΕ) κ. Γιάννης Βλασερός, ο πρόεδρος της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών Καθηγητής κ. Δημητρης Στυλ. Κορρές, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου (ΕΚΥΤ) κ. Αντώνης Χωριανόπουλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παριανών Συλλόγων κ. Αντώνης Πατέλης, Πρόεδροι και στελέχη πολλών ναξιακών Συλλόγων, στελέχη της Δημοτικής αρχής Γαλατσίου, Ο Δημοτικός Σύμβουλος Νάξου κ. Νίκος Μαϊτός, άλλοι επίσημοι και μεγάλο πλήθος κόσμου: Ναξιώτες και άλλοι.

Στην αρχή ο Πρόεδρος κ. Μανώλης Καλαϊτζής χαιρέτησε τους παρευρισκομένους και ζήτησε και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του παλιού μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΝΑΣ Βασίλη Δημητροκάλλη και ο οποίος απεβίωσε μόλις την προηγούμενη της εκδήλωσης ημέρα. Στη συνέχεια ο κ. Καλαϊτζής αναφέρθηκε στο νέο Δ.Σ. της ΟΝΑΣ που πρόεκυψε από τις πρόσφατες αρχαιρεσίες (17 Δεκεμβρίου 2017) και είπε ότι οι στόχοι της ΟΝΑΣ σχετίζονται με την οικονομική, κοινωνική, πνευματική και πολιτιστική αναβάθμιση των χωριών και των ναξιακών Συλλόγων (μελών ή μη της ΟΝΑΣ) και την ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των ναξιακών αλλά και των κυκλαδικών Συλλόγων. Η ΟΝΑΣ, όπως είπε, θα είναι παρούσα στις διεκδικήσεις και τους αγώνες για την επίλυση των προβλημάτων της Νάξου (νοσοκομείο, περιφερειακός νησιού, αεροδρόμιο, λιμάνι, φράγμα Τσικαλαριού, χωροταξικό κ.ά.) και θα συνεργαστεί με τον Δήμο και κάθε φορέα για προώθηση των στόχων αυτών και κάλεσε όλους τους Ναξιώτες να συμπαρασταθούν στις προσπάθειες αυτές. Επίσης ο κ. Καλαϊτζής ανέφερε ότι ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει ο έβδομος τόμος της Επετηρίδας «Ναξιακά» της ΟΝΑΣ και ότι η ΟΝΑΣ ετοιμάζει εκδρομή (εφόσον υπάρξει επαρκής συμμετοχή) στη Νάξο της Σικελίας τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο καθώς και επίσης σχεδιάζει και κάποιες δράσεις της το καλοκαίρι στη Νάξο.

Το κύριο πρόγραμμα άρχισε με τα κάλαντα που έψαλαν οι μουσικοί: Γιώργος Βιτζηλαίος (βιολί), Χαρά Βιτζηλαίου (τραγούδι) και Μάρκος Σουσούνης (λαούτο) καθώς και μέλη του χορευτικού του Συλλόγου Κορωνίδας (με παραδοσιακές στολές). Κατόπιν έγινε βράβευση-απονομή τιμητικής πλακέτας από την ΟΝΑΣ στο Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών, το οποίο βοηθάει οικονομικά ανελλιπώς την έκδοση των τόμων «Ναξιακά» της ΟΝΑΣ από παλαιότερα (από τότε που ήταν πρόεδρος του Ιδρύματος ο Ιάκωβος Καμπανέλλης). Στην εν γένει προσφορά του Ιδρύματος Ουράνη αναφέρθηκε η Γεν. Γραμματέας της ΟΝΑΣ κ. Εύη Ζιούλη η οποία με επιτυχία διηύθυνε τη ροή του προγράμματος της εκδήλωσης.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η ευλογία και κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ομοσπονδίας. Την ακολουθία της ευλογίας της πίτας ετέλεσε ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος πλαισιούμενος από τον Αρχιμανδρίτη π. Δωρόθεο Βενετσανόπουλο, τους ιερείς π. Χρήστο Λογαρά (ο οποίος και εκπροσώπησε και τον Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιο) και π. Γεώργιο Γανωτή. Ο κ. Καλλίνικος απηύθυνε τις ευχές του στην Ομοσπονδία και τους παρόντες και κάλεσε την ΟΝΑΣ να συντονίσει τις σχετικές προσπάθειες των Συλλόγων με τη συμπαράσταση και των πολιτικών στο να βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων της Νάξου και την ολοκλήρωση των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη στο νησί.

Παραλαμβάνοντας το τεμάχιο της πίτας του ο κ. Μανώλης Γλέζος ανέφερε ότι η κοπή της βασιλόπιτας σημαίνει ότι όλοι οι κάτοικοι της γης δικαιούνται τμήμα του παραγόμενου πλούτου. Επίσης είπε ότι στόχος της ΟΝΑΣ και όλων των Κυκλαδιτών πρέπει να είναι η προαγωγή του Κυκλαδικού Πολιτισμού γιατί στις Κυκλάδες γεννήθηκε ο πρώτος Ευρωπαϊκός Πολιτισμός και ότι η Ευρώπη είναι δημιούργημα της Ελλάδας και των Κυκλάδων και Ευρώπη σημαίνει ευρύτητα βλέμματος και πνεύματος και επανέλαβε την πρότασή του (που έχει κάνει και σε άλλες εκδηλώσεις τοπικών Συλλόγων) να δημιουργηθεί Ένωση Κυκλαδικών Συλλόγων. Ο πρόεδρος της ΟΝΑΣ κ. ΚαλαΙτζής είπε ότι για το θέμα της Ομοσπονδίας Κυκλαδικών Συλλόγων έχει μιλήσει με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων (ΟΣΥΜΙΚ) κ. Πασχάλη Συρίγο και με τον παριστάμενο Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Παριανών Συλλόγων κ. Αντώνη Πατέλη και θα προσπαθήσει ώστε να προχωρήσει το θέμα.

Ο βουλευτής κ. Νίκος Συρμαλένιος ζήτησε να γίνει ένα συντονιστικό όργανο των Κυκλαδικών Συλλόγων που αυτό θα εξετάσει τη μορφή που πρέπει να έχει η συνεργασία των Συλλόγων. Στην ανάγκη συνεργασίας των Κυκλαδικών Συλλόγων αναφέρθηκε και ο βουλευτής Κυκλάδων κ. Αντώνης Συρίγος. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παριανών Συλλόγων κ. Αντώνης Πατέλης είπε ότι συμφωνεί στη δημιουργία Ομοσπονδίας ή Συνομοσπονδίας Κυκλαδικών Συλλόγων και ότι πρέπει να μελετήσουν οι κυκλαδικοί φορείς τα κοινά προβλήματα των νησιών των Κυκλάδων και να τα αντιμετωπίσουν από κοινού, αλλά κυρίως το πιο σημαντικό, όπως είπε, είναι να συζητήσουν το μοντέλο ανάπτυξης των Κυκλάδων «ώστε να μην καταντήσουν τα νησιά αυτά ένα απέραντο ξενοδοχειακό συγκρότημα, αλλά πρέπει να μείνουμε στις ρίζες και στον πολιτισμό μας και να μεταδώσουμε ιστορική μνήμη στη νέα γενιά, ατομική ταυτότητα, εθνική συνείδηση, παγκόσμια συναίσθηση» και αυτό είναι ευθύνη των Συλλόγων και των Ομοσπονδιών που αντικείμενο έχουν τον πολιτισμό.

Ο Καθηγητής κ. Δημήτριος Κορρές, είπε ότι «στο πολιτιστικό γίγνεσθαι των Κυκλάδων υπάρχει η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών (σημ.: της οποίας είναι πρόεδρος) και όπως γίνεται σε εμάς (σημ.: στην Εταιρεία) πρέπει να γίνεται σε όλες τις Κυκλάδες και είναι ένα μεγάλο, μεγάλο προσόν να είμαστε (οι Κυκλαδίτες) ενωμένοι». Την ανάγκη κατάρτισης ενός αναπτυξιακού σχεδίου για τις Κυκλάδες πρότεινε και ο πρόεδρος της ναξιακής-κυκλαδικής πολιτιστικής εταιρείας «Νικάνδρη» κ. Γιάννης Λογαράς και αναφέρθηκε και στην ανάγκη δημιουργίας ενός συντονιστικού οργάνου των Κυκλαδικών Συλλόγων που θα μετέχουν παράλληλα και Ομοσπονδίες και Σύλλογοι. Ο κ. Λεονάρδος Χατζηανδρέου είπε ότι είναι πολύ σημαντική δουλειά εκ μέρους της ΟΝΑΣ η έκδοση της σειράς των βιβλίων «Ναξιακά» όπου καταγράφονται πολύ σπουδαίες επιστημονικές εργασίες. Υπήρξαν και άλλες τοποθετήσεις και έκφραση ευχών κατά την παραλαβή των τεμαχίων πίτας των επισήμων και των εκπροσώπων των ναξιακών και κυκλαδικών φορέων καθώς και του Δημάρχου Γαλατσίου κ. Μακρόπουλου.

Ακολούθησε νησιώτικη μουσική από τους προαναφερθέντες μουσικούς και το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου και στη συνέχεια τη «σκυτάλη» στον χορό παρέλαβαν πολλοί από τους παρευρεθέντες και έτσι υπήρχε και αρκετή ψυχαγωγία.

Η φιλοξενία της ΟΝΑΣ στον χώρο της εκδήλωσης συμπληρώθηκε και με ένα αξιόλογο κέρασμα.

Η εκδήλωση επισφράγησε το πνεύμα ενότητας και συνεργασίας μεταξύ των ναξιακών Συλλόγων που έχει δημιουργηθεί όλα τα χρόνια λειτουργίας της ΟΝΑΣ που είναι εγγύηση για την προβολή και επίλυση θεμάτων του νησιού, με τη συνδρομή και της Δημοτικής αρχής, των πολιτικών και λοιπών φορέων και πολιτών, αλλά επιπλέον αποτελεί και αξιόλογο παράγοντα που μπορεί να βοηθήσει (μαζί και με άλλους κυκλαδικούς φορείς) στη συσπείρωση και συνεργασία όλων των κυκλαδικών Συλλόγων και στην επιθυμητή δημιουργία κοινού Κυκλαδικού συντονιστικού οργάνου τους, που θα είναι πολύ σημαντικός μοχλός για την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη των νησιών των Κυκλάδων.

Κείμενο-φωτογραφίες: Γιάννης Λογαράς, φιλόλογοςΣχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien