Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Κίνηση μελών ΣΥΡΙΖΑ: Χρειάζεται μεγάλη συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων

Κίνηση μελών ΣΥΡΙΖΑ: Χρειάζεται μεγάλη συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων

«Κεντρική και διακηρυγμένη επιδίωξή μας αποτελεί η συγκρότηση μιας μεγάλης συμμαχίας αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων μπροστά στις Ευρωεκλογές του 2019», σημειώνουν τα μέλη της Κίνησης.

Υπέρ της συγκρότησης μιας μεγάλης συμμαχίες αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων εμφανίζεται η Κίνηση Μελών ΣΥΡΙΖΑ λίγες μόνο ημέρες μετά τον μίνι ανασχηματισμό που έφερε δύο ακόμα στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ στο υπουργικό συμβούλιο.

«Κεντρική και διακηρυγμένη επιδίωξή μας αποτελεί η συγκρότηση μιας μεγάλης συμμαχίας αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων μπροστά στις Ευρωεκλογές του 2019», σημειώνει η Κίνηση και προσθέτει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνος ο πολιτικός χώρος που εργάζεται σταθερά στην προοπτική ενός αριστερού και προοδευτικού φεντεραλισμού για την Ευρώπη που είναι η πραγματικά ελπιδοφόρα προοπτική για την ΕΕ. Σε αντίθεση με την περιχαράκωση στα κρατικά σύνορα,  την φοβία προς τον ξένο, τον μετανάστη, το διαφορετικό, την επιστροφή στους οικονομικούς εθνικισμούς και προστατευτισμούς».

Εξάλλου, όπως αναφέρει η Κίνηση Μελών ΣΥΡΙΖΑ «τα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγήσει την ΕΕ η πολύχρονη κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού βρίσκονται στη ρίζα των σημερινών προβλημάτων στην ήπειρο μας».

Αναζητώντας «εξήγηση» στο εκλογικό άλμα που έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ από ένα μικρό κόμμα της αντιπολίτευσης κυβέρνηση η Κίνηση σημειώνει πως «Ο ΣΥΡΙΖΑ στον αγώνα του για την ανατροπή του παλιού πολιτικού συστήματος στηρίχτηκε σε ένα μεγάλο, πλατύ λαϊκό κίνημαπου δεν επιδίωξε να το ελέγξει και να το χειραγωγήσει, αλλά αντίθετα το αφουγκράστηκε και άκουσε τον προβληματισμό του.

Αναγνώρισε, ότι επρόκειτο για ένα γνήσιο λαϊκό ξέσπασμα, που έπρεπε να έχει τη δική του αυτόνομη συμμετοχή στις εξελίξεις».

Σημειώνει μάλιστα πως «Η ερώτηση που περιορίζεται στο «γιατί έπεσε το ΠΑΣΟΚ»  δεν απαντάει στο ερώτημα, γιατί νίκησε ο ΣΥΡΙΖΑ, υποτιμά την σημασία του συγκεκριμένου πολιτικού σχεδίου και της φυσιογνωμίας του χώρου μας για την επίτευξη της μεγάλης νίκης το 2015».

Εξηγούν ακόμα πως «Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε την μάχη ενάντια στις πολιτικές των μνημονίων και στην τυφλή υπακοή του τότε δικομματισμού (και όχι μόνο) στις εντολές της τρόικας, στη βάση της μακράς πολιτικής παράδοσης ευρωπαϊκού προσανατολισμού του χώρου».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθετε με επιμονή, όλη εκείνη την περίοδο, την πρόταση για μια ευρύτατη πολιτική προοδευτικών συμμαχιών,που θα διευκόλυνε την αλλαγή πολιτικού προσανατολισμού της χώρας», προσθέτει το Κίνημα και εκτιμά πως ήταν πρόταση που συμβάδιζε με την στρατηγική επιδίωξη για καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος.

Διαπιστώνει επίσης πως ο ΣΥΡΙΖΑ «τόλμησε να θέσει το ζήτημα της κυβερνώσας αριστεράς ως πρόταση διεξόδου στην κοινωνική πλειοψηφία, που είχε ήδη αποστασιοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, προσδίδοντας στην πρότασή του αυτή, σαφή χαρακτηριστικά για μια οριστική ανατροπή των μέχρι τότε δυσοίωνων προοπτικών».

Σε σχέση με το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας σημειώνουν πως ήταν «το πρώτο ελληνικό Πρόγραμμα που ολοκληρώθηκε με επιτυχία και οδήγησε στην καθαρή έξοδο από τα μνημόνια» και τονίζουν πως είχε το «μικρότερο δυνατό υφεσιακό αποτέλεσμα».
Εξάλλου, όπως σημειώνεται «η άρρηκτη σύνδεση της επιτυχίας του Προγράμματος με το στόχο της δίκαιης ανάπτυξης, τη στήριξη του κοινωνικού κράτος και την μείωση της ανεργίας ήταν η βασική θέση μας και η λυδία λίθος για την έξοδο από τα μνημόνια».

Οι «Πρέσπες» βήμα για τη διασφάλιση σταθερότητας στην περιοχή

Σε σχέση με την συμφωνία των Πρεσπών για την οποία πρόσφατα βραβεύτηκαν οι πρωθυπουργοί τον δύο χωρών η Κίνηση αναφέρει πως είναι ένα «μεγάλο βήμα για την διασφάλιση της σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας. Η επισφράγιση της Συμφωνίας από το ελληνικό Κοινοβούλιο, μετά την ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών στην γείτονα χώρα, σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής συνεργασίας και περιφερειακής ανάπτυξης στα Βαλκάνια».

Δύο πολιτικές προτάσεις συγκρούνται στις εκλογές

Το 2019 είναι χρονιά εκλογών και η Κίνηση τονίζει πως σε αυτές θα τεθούν στον λαό οι δύο «κύριες πολιτικές προτάσεις για την προοπτική της χώρας ».

«Βασικό καθήκον όλων μας είναι να διασαφηνίσουμε άμεσα στον ελληνικό λαό, τις δυο κύριες πολιτικές προτάσεις για την προοπτική της χώρας που θα συγκρουστούν στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2019. Η επιλογή που αντικειμενικά καλούνται να κάνουν οι Έλληνες πολίτες είναι αν συνεχίζουμε μπροστά ή αν επιστρέφουμε ολοταχώς προς τα πίσω. Αν ξεπερνάμε οριστικά την κρίση και τις αιτίες που την γέννησαν ή αν τις δημιουργούμε πάλι από την αρχή. Αν αποκαθιστούμε σταδιακά τους μισθούς, τις συντάξεις, τα εισοδήματα ή αν τους δίνουμε ένα νέο χτύπημα προς τα κάτω. Αν συνεχίζουμε στην πορεία οικοδόμησης κοινωνικού κράτους στη χώρα μας ή αν επιλέγουμε τη διάλυσή του. Σε τελευταία ανάλυση, η επιλογή που θα κάνουν οι Έλληνες πολίτες με την ψήφο τους στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2019 και πρώτιστα στις βουλευτικές εκλογές, είναι αν οι θυσίες και οι προσπάθειες 8 ολόκληρων ετών, που ήδη πιάνουν τόπο θα δικαιωθούν ή όχι!», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

«Οι Έλληνες πολίτες με την ψήφο τους στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2019 και πρώτιστα στις βουλευτικές εκλογές, είναι αν οι θυσίες και οι προσπάθειες 8 ολόκληρων ετών, που ήδη πιάνουν τόπο θα δικαιωθούν ή όχι!», συνεχίζουν.

Σε ό,τι αφορά στη ΝΔ τονίζουν πως μόνη οδός για το κόμμα είναι «οι γνώριμες σε όλους πια νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που θα βαδίσουν “χέρι χέρι” με την αυταρχοποίηση του κράτους, την οποία επίσης μας “εγγυάται” η πανίσχυρη πια εσωκομματικά ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ».

«Η σύγκρουση λοιπόν που έχουμε μπροστά μας δεν είναι απλώς θεωρητική και ιδεολογική. Αφορά την ζωή, την ελπίδα, την προοπτική κάθε πολίτη αυτής της χώρας. Τα στρατηγικά μας προτάγματα, οι στόχοι και οι πολιτικές που τα κάνουν πράξη, εκφράζουν και συγκροτούν την πραγματική προοδευτική πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών», προσθέτουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

NewpostΣχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien