Aigaio365 > MAIN SLIDER > «Καθαρό» τοπίο από εργολάβους ζητούν οι καθαρίστριες στα νοσοκομεία

«Καθαρό» τοπίο από εργολάβους ζητούν οι καθαρίστριες στα νοσοκομεία

Eργάζονται πάνω από 10 χρόνια μέσω εργολάβων και τα 4 τελευταία χρόνια με συμβάσεις που είχαν συνάψει με το νοσοκομείο. Οι καθαρίστριες του «Δρομοκαϊτειου» βρέθηκαν, την περασμένη Δευτέρα 22/4, έξω από το υπουργείο Υγείας ζητώντας την ανανέωση των συμβάσεων τους.

Το αυτονόητο αίτημά τους, στο οποίο ευκαιριακά εστίασαν αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ προκειμένου να «παίξουν» τις απαραίτητες εικόνες διαμαρτυρίας της ΠΟΕΔΗΝ έξω από το υπουργείο, αποτελεί ψηφίδα ενός μεγαλύτερου και πολύ σύνθετου παζλ, το οποίο περιλαμβάνει τις δουλειές χιλιάδων ανθρώπων, που βρίσκονται σε διαρκή ομηρία λόγω του εργολαβικού καθεστώτος.

Αυτό το παζλ φάνηκε πως άρχισε να λύνεται με τη θέσπιση, από τη σημερινή κυβέρνηση, της νομοθεσίας για την ανάθεση των υπηρεσιών καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης των νοσοκομείων και όλου του δημόσιου τομέα απευθείας σε εργαζόμενους και όχι στις εργολαβικές εταιρείες.

Οι τελευταίες, ως σύγχρονοι δουλέμποροι, αξιοποιήθηκαν επί δεκαετίες για την παραβίαση στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων σε μία σειρά από κλάδους, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Παράλληλα, απομύζησαν και απομυζούν ακόμα δημόσιο χρήμα, προκειμένου να εκτελούν εργασίες οι οποίες, όπως απέδειξε περίτρανα το παράδειγμα του «Ευαγγελισμού», μπορούν να υλοποιηθούν με πολύ μικρότερο κόστος από τους ίδιους τους δημόσιους φορείς.

Το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας εξοικονομεί περίπου 2 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση από την εκδίωξη των εργολάβων, ενώ, σύμφωνα με τη διοικήτρια Ν. Μητσάκη, οι εργαζόμενοι/ες στην καθαριότητα είδαν σημαντική βελτίωση στην καθημερινότητα της εργασίας τους, καθώς πληρώνονται στην ώρα τους και ο μηνιαίος μισθός ανέρχεται για παρεχόμενη εργασία 6 ωρών στο μεικτό ποσό των 954,07 ευρώ και για εργασία 8 ωρών στο μεικτό ποσό των 1.272,10 ευρώ (σε αυτά τα ποσά συμπεριλαμβάνεται ο βασικός μισθός, το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, το επίδομα 2 ανήλικων τέκνων, καθώς και οι εργοδοτικές εισφορές).

Σημαντικές αποφάσεις Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και ΣτΕ

Η (πολιτική) επιλογή που στόχευε ανοιχτά, αφενός, στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και των φορολογουμένων πολιτών και, αφετέρου, στην εργασιακή κανονικότητα και σταθερότητα χιλιάδων εργαζομένων στον τομέα της Υγείας, δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί χωρίς εμπόδια. Πολεμήθηκε λυσσαλέα από τα οικονομικά εργολαβικά συμφέροντα που αξιοποίησαν κάθε μέσο εναντίον της νέας νομοθεσίας.

Ωστόσο, μετά την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (υπόθεση C-260/17), η οποία έκρινε ότι είναι πλήρως συμβατή με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο η νομοθεσία για την ανάθεση των υπηρεσιών καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης των νοσοκομείων και όλου του δημόσιου τομέα σε εργαζόμενους και όχι στις εργολαβικές εταιρείες, έγινε ακόμα ένα σημαντικό βήμα για την εκδίωξη των εργολάβων.

Συγκεκριμένα, στις 20/03/19, η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με την απόφαση 68/18-3-2019, απορρίπτει πλέον οριστικά τις αιτήσεις αναστολών που είχαν καταθέσει οι εργολάβοι, αφού είχε προηγουμένως ανακαλέσει προηγούμενη απόφασή του.

Η απόφαση αυτή εκδόθηκε στο πλαίσιο πρότυπης δίκης (ν. 3900/2010), που σημαίνει ότι είναι δεσμευτική για όλα τα κατά τόπους Διοικητικά Εφετεία, που είχαν χορηγήσει αναστολές υπέρ των εργολάβων, παγώνοντας τις διαδικασίες για την ανάθεση των υπηρεσιών αυτών απευθείας στους εργαζόμενους.

Η επόμενη ημέρα

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, απομένει η τελική εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ, στις 16 Μαΐου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για συγχρονισμό των προσλήψεων σε επίπεδο Υγειονομικής Περιφέρειας. Αυτό, άλλωστε, ζητούν και οι καθαρίστριες του Δρομοκαϊτειου, αλλά και πολλών ακόμα νοσοκομείων, ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος σε προκήρυξη για θέσεις εργασίας για ένα μεμονωμένο νοσοκομείο να υποσκελιστεί κάποιος/α επί χρόνια εργαζόμενος/η στο εν λόγω νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μετά την οριστική απόφαση του ΣτΕ, θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση, προκειμένου να γίνει ενιαίος διαγωνισμός στα νοσοκομεία ή συγχρονισμός της κάλυψης των αναγκών των νοσοκομείων ανά ΥΠΕ.

Σημειώνεται σχετικά ότι, με βάση την απόφαση του ΣτΕ, ο «Ευαγγελισμός», στον οποίο αφορούσε η πρότυπη δίκη μετά από προσφυγή των εργολάβων, προχώρησε ήδη στην κατάθεση σχετικής προκήρυξης στον ΑΣΕΠ για ατομικές συμβάσεις για τις 165 συνολικά θέσεις εργασίας στους τομείς σίτισης-εστίασης και φύλαξης.

Παράλληλα, εκτός από τα περίπου 60 νοσοκομεία (από τα συνολικά 120 της χώρας) που είχαν ήδη πετύχει την εκδίωξη των εργολάβων, αρκετά ακόμα αξιοποίησαν ήδη την απόφαση του ΣτΕ, ώστε να κινηθούν κατά των αναστολών που είχαν δοθεί υπέρ των εργολαβικών εταιρειών. Μάλιστα, χάρη σε νομοθετική παρέμβαση του αρμόδιου υπουργείου, έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν τη διαγωνιστική διαδικασία από το στάδιο όπου αυτή είχε «μπλοκαριστεί» δικαστικά από τον εργολάβο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στους περισσότερους διαγωνισμούς, τίθεται ως κριτήριο η προϋπηρεσία σε χώρο υγειονομικού ενδιαφέροντος, δεδομένου ότι απαιτείται κάποιος βαθμός εξειδίκευσης και εμπειρίας όταν έχουμε να κάνουμε με το κομβικό ζήτημα της καθαριότητας των νοσοκομείων.

Φυσικά, η ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, μετά την εκδίωξη των εργολάβων, δεν αποτελεί οριστική λύση. Όλοι/ες οι εργαζόμενοι/ες που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες στα νοσοκομεία, τα σχολικά κτίρια, τα μέσα μεταφοράς και αλλού, πολλές φορές απλήρωτοι, διεκδικούν (και δικαιούνται) να αποκτήσουν συμβάσεις αορίστου χρόνου με πλήρη δικαιώματα, αφού καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες επί πολλά χρόνια

Αναδημοσίευση από την Εποχή της 27ης Απριλίου



Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien