Από την Κυριακάτικη Kontranews
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η Κυριακάτικη Kontranews είχε αποκαλύψει τις συναντήσεις του Μιχάλη Χριστοφοράκου, τόσο με υπουργούς της κυβέρνησης Σημίτη, όσο και με την οικογένεια Μητσοτάκη, με βάση τα όσα δείχνουν τα ημερολόγια του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens, τα οποία βρίσκονται στη σχετική δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή για την υπόθεση του συστήματος ασφαλείας του C4i.
Πάντως όσο περνούν οι μέρες, τα στοιχεία και οι αποκαλύψεις παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας και δυσχεραίνουν τη θέση του πρώην πρωθυπουργού.
Υπενθυμίζεται πως στον διαγωνισμό για το C4i συμμετείχαν δύο κοινοπραξίες, η Thales Raytheon Systems και η SAIC – Siemens, με τη δεύτερη τελικά να επικρατεί. Πάντως, ο πρώην πρόεδρος της πρώτης, Μισέλ Ζοσεράν φέρεται να υποστήριξε πως η εταιρεία του έχασε τον διαγωνισμό, “επειδή δωροδόκησε χαμηλά”, την ώρα που η SAIC – Siemens “στόχευσε τον υπουργό Εσωτερικών και τον πρωθυπουργό”.
Μήνυμα από το Μαξίμου με …ταχυδρόμο τον γενικό διευθυντή Εξοπλισμών
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συνεχίζουν να προκαλούν και τα όσα αναφέρει ο τότε αντιπρόεδρος της Thales Raytheon Systems , Παύλος Πεζάς, ο οποίος το 2003 είχε στείλει επιστολές στον πρωθυπουργό, στις οποίες υπογράμμιζε πως η προσφορά της εταιρείας του ήταν πολύ πιο συμφέρουσα για το ελληνικό Δημόσιο από αυτήν της SAIC – Siemens. Ο κ. Πεζάς κατέθεσε στη Δικαιοσύνη πως ο πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών, Σπύρος Τραυλός του είχε μεταφέρει μήνυμα απευθείας από το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο τον προέτρεπε να «μην ρίχνει λάδι στη φωτιά»! Σημειώνεται πως οι εκπρόσωποι της Thales Raytheon Systems υποστήριζαν πως η πρόταση τους ήταν κατά 6μιση εκατομμύρια φθηνότερη από την αντίστοιχη των ανταγωνιστών τους.
Πριν λίγες ημέρες, ο Παύλος Πεζάς μιλώντας στη Real news έκανε λόγο για τον «πιο στημένο διαγωνισμό» που έχει δει! Μάλιστα, αναφέρει ότι η προτίµηση που φέρεται να έδειξε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ στη SAIC-Siemens δεν µπορεί να οφείλεται σε πολιτικές πιέσεις από τις ΗΠΑ. «Βάσει των δεδοµένων, που έχουν πλέον κατατεθεί και στην Εισαγγελία, προκύπτει ότι µειοδότης του διαγωνισµού για το C4i ήταν η Thales Raytheon Systems . Ωστόσο, µειοδότης αναδείχθηκε η SAIC, επειδή δήθεν είχε καταθέσει την πιο συµφέρουσα προσφορά. Αυτό ήταν ψευδές. Ποιο ήταν το κίνητρο αυτού του ψεύδους; Το επιχείρηµα της πολιτικής πίεσης δεν στέκει, διότι και η TRS ήταν εταιρεία µε αµερικανικά συµφέροντα. Αρα, τι µένει;», διερωτάται με …νόημα ο κ. Πεζάς.
Προσπάθεια να δοθεί το έργο στην SAIC-Siemens;
Τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η Δικαιοσύνη δείχνουν πως ο τότε γενικός διευθυντής Εξοπλισμών είχε συντάξει επιστολή τον Ιανουάριο του 2003, στην οποία σημείωνε πως η ανάθεση του C4i θα γινόταν με ενέργειες «που απαιτούν μυστικότητα» και «κατ’ εξαίρεση των κανονικών διαδικασιών κατά το άρθρο 71 του Π∆ 284/89 και κατά τις εξαιρέσεις του κώδικα ∆ηµόσιου Λογιστικού και τις υπόλοιπες περιπτώσεις του άρθρου 73».
Επίσης, ο ίδιος φαίνεται πως διέταξε την επιτροπή που ασχολούταν µε τις προσφορές των εταιρειών να ζητήσει νέα προσφορά από τη SAIC-Siemens, που να µην υπερβαίνει τα 255 εκατoμμύρια ευρώ. Πάντως, τέτοιο αίτημα δεν έφτασε ποτέ στην Thales Raytheon Systems. Ο κ. Τραυλός, σε κατάθεσή του τον Οκτώβριο του 2018, ερωτάται γιατί η διαταγή που έστειλε απευθύνεται µόνο στη SAIC-Siemens και απαντά πως θεωρούσε ότι «είχε αποχωρήσει από τον διαγωνισμό η Thales Raytheon Systems», γεγονός που διαψεύδεται, καθώς φαίνεται πως έναν μήνα αργότερα η συγκεκριμένη κοινοπραξία στέλνει επιστολή στον πρωθυπουργό που αναφέρει κατά λέξη: «είµαστε διατεθειµένοι να συνεχίσουµε να συµµετέχουµε στον εν λόγω διαγωνισµό, προσφέροντας τα υπό προµήθεια συστήµατα, σύµφωνα µε τις προδιαγραφές του διαγωνισµού, µε συµφερότερους όρους από αυτούς που προσφέρουν οι ανταγωνιστές µας».
«Βαρίδι» τα σκάνδαλα για το ΚΙΝΑΛ
Αν επαληθευτούν τα λεγόμενα των πρώην στελεχών της Thales Raytheon Systems και αν βγουν στη δημοσιότητα νέα στοιχεία που θα δείχνουν πως υπήρξε μεροληψία της κυβέρνησης Σημίτη ώστε να δοθεί το έργο στην SAIC-Siemens, το πολιτικό κόστος που θα σηκώσει το ΚΙΝΑΛ ίσως αποδειχθεί δυσβάσταχτο. Και όλα αυτά, την ώρα που ο Γιάννος Παπαντωνίου βρίσκεται στον Κορυδαλλό και λίγες μέρες μετά την ποινή κάθειρξης 15 ετών με αναστολή, για τοκογλυφία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος στον πρώην υφυπουργό του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Ανθόπουλο από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, που κατά κύριο λόγο οφείλει την εκλογική του εκτόξευση στους απογοητευμένους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους, φαίνεται πως θα προβάλλει προεκλογικά το επιχείρημα του «ηθικού πλεονεκτήματος» της Αριστεράς. Φυσικά, όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τα «γαλάζια» σκάνδαλα (ΚΕΕΛΠΝΟ, Novartis, θαλασσοδάνεια, κλπ) θα αποτελέσουν ισχυρά όπλα στην φαρέτρα των επιχειρημάτων της Κουμουνδούρου.
Το μόνο που μένει, είναι να αποδειχθεί το αν τελικά η Δικαιοσύνη θα προχωρήσει στη διερεύνηση αυτών των υποθέσεων, που αποτελούν μία από τις αιτίες (αν όχι την κυριότερη) για τη χρεωκοπία της χώρας.