Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΑΝΑΦΗ > Ήρωες ανάμεσά μας: Η «Σύμπλευση» αλλάζει τη ζωή των ανθρώπων στα ακριτικά νησιά!

Ήρωες ανάμεσά μας: Η «Σύμπλευση» αλλάζει τη ζωή των ανθρώπων στα ακριτικά νησιά!

Η +πλευση δεν είναι μια συνηθισμένη ΜΚΟ! Είναι μια ακτιβιστική οργάνωση η οποία δραστηριοποιείται στο Αιγαίο και βοηθά εθελοντικά ανθρώπους που ζουν μόνιμα στα ακριτικά νησιά και χρήζουν βοήθειας.

Είναι γεγονός πως τα νησιά που βρίσκονται σε άγονη γραμμή, πολλές φορές το καλοκαίρι αποτελούν την πιο ενδιαφέρουσα επιλογή για τους ανθρώπους των πόλεων καθώς ηρεμούν και ξεφεύγουν από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας στην πόλη, τότε αυτά τα νησιά γεμίζουν κόσμο και φαίνονται «ζωντανά», καθώς όλες οι επιχειρήσεις δουλεύουν, οι παραλίες γεμίζουν και στους δρόμους κυκλοφορούν τουρίστες οι οποίοι απολαμβάνουν τις ομορφιές του νησιού, όπως αυτές διαμορφώνονται κατά την τουριστική περίοδο.

Το ζητούμενο είναι βέβαια, τί συμβαίνει σε αυτά τα ακριτικά νησιά όταν οι καλοκαιρινοί μήνες περνούν και ερημώνουν μέρα με τη μέρα, όταν δηλαδή επιστρέφουν στην πραγματικότητα της απραγίας, αλλά κυρίως της θεσμικής εγκατάλειψης.

Η +πλευση (σύμπλευση), μια Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, έχει σκοπό να υποστηρίξει και να βελτιώσει της συνθήκες διαβίωσης των μόνιμων κατοίκων. Κάθε χρόνο, ακτιβιστές γιατροί, εθελοντές κάθε ειδικότητας πραγματοποιούν ετήσιο διάπλου με τα φουσκωτά σκάφη των μελών της, με απώτερο σκοπό να πραγματοποιούν δωρεάν ιατρικές διαγνωστικές εξετάσεις και παροχή υλικοτεχνικών υποδομών εκεί που οι υπόλοιποι συνήθως αφήνουν αποτσίγαρα και αντιηλιακά.

Σε όλα τα ακριτικά νησιά στήνονται ιατρεία για τη δωρεάν εξέταση των κατοίκων από τους γιατρούς της ομάδας, προσφέρεται υλικοτεχνικός εξοπλισμός στα σχολεία και γίνονται έργα υποδομής και παράλληλες δραστηριότητες.

Δείτε τη φετινή δράση της Σύμπλευσης:

Ηρακλειά

Οι διαφορετικές περιπτώσεις κατοίκων που δεν είχαν την δυνατότητα να βγουν από την κατοικία τους και είχαν ανάγκη ιατρικών, αιματολογικών και βιοχημικών εξετάσεων, χαρακτήρισαν την παρουσία της Σύμπλευσης στην Ηρακλειά, ως αναγκαία
Συνολικά, ελήφθησαν από τους εθελοντές 36 δείγματα αίματος για να μεταφερθούν σε εξειδικευμένα εργαστήρια, να εκτιμηθούν και να επιστραφούν στους κατοίκους.
Για τους μικρότερους οι εθελοντές της +πλευσης διοργάνωσαν κυνήγι θησαυρού που για αρκετή ώρα γέμισε τους δρόμους στον οικισμό του λιμανιού με παιδικές φωνές και γέλια.

Σχοινούσα

Τα φουσκωτά της +πλευσης φρόντισαν να μπουν στο λιμανάκι της Σχοινούσας με άψογο σχηματισμό και η υποδοχή ήταν… εκρηκτική!

Καπνογόνα και βαρελότα, χορός από νέες και νέους με παραδοσιακές φορεσιές, παραδοσιακά κεράσματα, κράτησαν στο λιμάνι τους εθελοντές για αρκετή ώρα, πριν αναχωρήσουν για την άμεση προετοιμασία των ιατρείων για την επόμενη ημέρα.

Γεμάτοι με τα χαμόγελα, τη φιλοξενία και τις μουσικές της Σχοινούσας, όλοι ήταν πλέον έτοιμοι για να ανταποδώσουν με όλη την γκάμα των ιατρικών υπηρεσιών, της προσφοράς έργων και πολιτιστικών εκδηλώσεων της +πλευσης, την επόμενη ημέρα.

Ανάφη
Τα φουσκωτά με τους εθελοντές της +πλευσης έφτασαν στον όρμο του Αγίου Νικολάου στην Ανάφη, πιστά στο επόμενο ραντεβού τους παρά την μικρή ενίσχυση των ανέμων και τον κυματισμό.

Μετά την αποβίβαση και την μεταφορά του εξοπλισμού, πραγματοποιήθηκε η παράσταση καραγκιόζη για τους μικρότερους από τους κατοίκους του νησιού.

 

Κίμωλος
Οι κάτοικοι της Κιμώλου εξετάστηκαν από την ομάδα του αιματολογικού, η οποία συνέλεξε δείγματα αίματος, τα συσκεύασε και τα έστειλε σε ειδικό εργαστήριο για να γίνουν οι απαραίτητες αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις.
Συνολικά ελήφθησαν 64 δείγματα από παιδιά και ενήλικες. Οι εξειδικευμένοι γιατροί της +πλευσης θα αξιολογήσουν τα αποτελέσματα και θα τα αποστείλουν πίσω στο νησί μαζί με τα συμπεράσματά τους.
Η προσέλευση του κόσμου ήταν ιδιαίτερα μεγάλη και έγιναν εκατοντάδες εξειδικευμένες εξετάσεις σε σχεδόν 150 άτομα, γεμίζοντάς την ομάδα με ικανοποίηση.
Στο σχολείο του νησιού παραδόθηκε και επίσημα ο ψύκτης-αφαλατωτής που δώρισε η +πλευση με την ευγενική χορηγία της COLGATE PALMOLIVE, προκειμένου τα παιδιά αλλά και οι εκπαιδευτικοί να έχουν πρόσβαση σε κρυστάλλινα καθαρό νερό.
Σίκινος
Κάτι εξίσου ενδιαφέρον και σπουδαίο που επιχειρεί η ομάδα της Σύμπλευσης είναι να επισκέπτεται τους κατοίκους στα σπίτια τους που είναι πάντα ανοιχτά για τους εθελοντές της.
Ιατρική ομάδα της +πλευσης μετέβη σε κατοικία ηλικιωμένου χρόνια κατακεκλιμένου ασθενούς, προκειμένου να γίνει χειρουργικός καθαρισμός.
Στα ιατρεία που λειτούργησαν στο νησί, προσήλθαν συνολικά 68 άτομα, ενώ ελήφθησαν και 43 δείγματα αίματος για να γίνουν οι επιβαλλόμενες ανά περίπτωση αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις.
Οι γιατροί εθελοντές της +πλευσης μεταφέρουν στα νησιά τον προσωπικό εξοπλισμό, εργαστηριακό και υλικοτεχνικό, κυρίως τις γνώσεις τους και τη διάθεση να εκπαιδεύσουν τους ακρίτες. Η παρέμβασή της, επιπροσθέτως σχετίζεται και με τις δράσεις πολιτιστικού περιεχομένου, με σκοπό να συμβάλει στον πολιτισμό και την παιδεία στις τοπικές κοινωνίες, καθώς και να συνδράμει σε εκπαιδευτικές υποδομές.


Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien