Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Η παράδοση – παραλαβή των υπουργείων

Η παράδοση – παραλαβή των υπουργείων

Μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ακολούθησε η προβλεπόμενη παράδοση-παραλαβή των υπουργείων.

Υπουργείο Οικονομικών

«Κεντρική επιδίωξη είναι η υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, με υγιή δημόσια οικονομικά και ευσταθές τραπεζικό σύστημα», δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής. Έθεσε δε στην κορυφή των προτεραιοτήτων του νέου οικονομικού επιτελείου την ελάφρυνση της φορολογίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, την ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής και τη στήριξη όσων αδυνατούν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα εργαστεί έντιμα και σκληρά για το συμφέρον της χώρας και των πολιτών.

Παρότι, όπως είπε, η οικονομία πραγματοποιεί αποδεδειγμένα χαμηλές πτήσεις, υπάρχουν βλάβες και υπαρκτές βόμβες με αναμμένα φιτίλια, επεσήμανε ότι δεν θα πει ότι παραλαμβάνει καμένη γη. «Αυτό», πρόσθεσε, πρέπει να το εξοστρακίσουμε από την πολιτική μας ζωή, δεν ωφελεί τη χώρα». Τόνισε ότι «θα κρατήσουμε τα θετικά και θα οικοδομήσουμε σε αυτά, θα διορθώσουμε τα λάθη και τις παραλείψεις και θα αξιοποιήσουμε αξιοκρατικά το δυναμικό του υπουργείου». Θα επιδιώξει δε τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις. «Θα εργαστούμε», κατέληξε, «με απόλυτη συνοχή, σεμνότητα, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα».

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία και καλή τύχη στο νέο οικονομικό επιτελείο, τόνισε ότι η απελθούσα κυβέρνηση αφήνει μια σημαντική παρακαταθήκη, με απομείωση του χρέους, «καθαρό διάδρομο» χαμηλών χρηματοδοτικών αναγκών για τα επόμενα 15 χρόνια, «μαξιλάρι» ταμειακών διαθεσίμων και οικονομία με ανάπτυξη. Όλα αυτά είπε, επιτεύχθηκαν σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες με τρία χρόνια μνημόνια.

Κάνοντας δε μια πολιτική τοποθέτηση, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι είναι πολύ περήφανος «για το κόμμα μας, που άρχισε από το 3% και έφτασε τώρα στο 31,5%», προσθέτοντας με νόημα πως «έχουμε δώσει υπόσχεση στον λαό ότι θα επιστρέψουμε δριμύτεροι, σοφότεροι και με πολύ καλύτερο πρόγραμμα για τα μεσαία και λαϊκά στρώματα».

Τέλος, ευχαρίστησε έναν προς τους συνεργάτες του, τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη, την πρώην υφυπουργό Κατερίνα Παπανάτσιου, την πρώην γενική γραμματέα του υπουργείου Έλενα Παπαδοπούλου και τον διευθυντή του γραφείου του Σπύρο Παπακωνσταντίνου. Ενώ, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους Δημήτρη Παπαγιαννάκο και Δημήτρη Λιάκο, λέγοντας ότι «χωρίς αυτούς τους δυο δεν θα είχαμε φτάσει ούτε στα μισά της διαπραγμάτευσης».

Υπουργείο Εξωτερικών

«Προσπαθήσαμε και νομίζω τα καταφέραμε να κάνουμε τη φωνή της πατρίδας μας πιο δυνατή και πιο σεβαστή, να φανεί ότι λύνουμε προβλήματα, ότι δεν είμαστε μόνο μία δημοκρατική και σταθερή χώρα, αλλά εξαγωγέας σταθερότητας από τα Βαλκάνια και τη Συμφωνία των Πρεσπών έως την Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, πριν παραδώσει τη σκυτάλη στον νέο υπουργό, Νίκο Δένδια.

Ο κ. Κατρούγκαλος, αναφερόμενος ειδικότερα στην ΕΕ, τόνισε ότι επιδιώχθηκε να ακούγεται η φωνή της χώρας μας, αλλά και να προωθηθεί και μία δέσμη μέτρων για μία πιο κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της Ελλάδας στον τομέα της οικονομικής διπλωματίας, ενώ έκανε αναφορά τόσο στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ως έναν από τους πιο εξωστρεφείς πρωθυπουργούς, που είχαν στόχο να αναβαθμίσουν τη θέση της χώρας μας στη διεθνή σκηνή, αλλά και στον Νίκο Κοτζιά, ο οποίος, όπως είπε, άφησε τη σφραγίδα του ανεξίτηλη όχι μόνο στο Μακεδονικό αλλά και στο Κυπριακό.

Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος, απευθυνόμενος στον κ. Δένδια και τονίζοντας την εκτίμησή και τον σεβασμό του προς το πρόσωπό του, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτός θα συνεχίσει την ίδια φιλειρηνική πολιτική που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και θα εξασφαλίσει το κλίμα ειρήνης και συνεργασίας στο εσωτερικό του ΥΠΕΞ, αλλά και εθνικής ομοψυχίας στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ).

Ειδική μνεία θέλησε να κάνει και για τον πρώην τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο, για τη στάση του, όπως είπε, στο ΕΣΕΠ όπου προώθησε την αναγκαία ενότητα που πρέπει να έχουμε στα εθνικά μας θέματα.
Την επιδίωξη της συναίνεσης στην εξωτερική πολιτική «αποσκοπώντας στη μεγαλύτερη δυνατή εθνική ενότητα στο κορυφαίο ζήτημα της προάσπισης των δικαιωμάτων της χώρας», ανέδειξε από την πλευρά του ως πρωτεύον ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Δίνοντας το στίγμα του, σε μία λιτή αλλά περιεκτική δήλωση, ο κ. Δένδιας επισήμανε πρωτίστως ότι «η εξωτερική πολιτική δεν προσφέρεται για κομματικές αντιπαραθέσεις», διαβεβαιώνοντας, τόσο τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, και τους συνεργάτες του όσο και τους παρευρισκομένους, ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα επιδιώξει τη συναίνεση στην εξωτερική πολιτική».

Μαζί με τους συνεργάτες του, όπως είπε, τον αναπληρωτή υπουργό και τους δύο υφυπουργούς, καθώς και το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό του υπουργείου Εξωτερικών «θα προασπίσουμε τα συμφέροντα της χώρας, θα αναπτύξουμε την οικονομική διπλωματία, θα προασπίσουμε και θα ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τον απόδημο ελληνισμό».

Ολοκληρώνοντας, είπε ότι δεν έχει πρόθεση να χρησιμοποιήσει «αυτό το τελετουργικό βήμα για τοποθέτηση επί της ουσίας επί των ευρύτατων και πολύπλοκων θεμάτων της εξωτερικής μας πολιτικής».

Υπουργείο Εσωτερικών

«Η πολιτική μας έχει μόνο ένα στόχο να υπηρετήσει τον Έλληνα πολίτη και να γίνει το Δημόσιο στη συνείδηση των Ελλήνων μια απολύτως πετυχημένη υπόθεση εξυπηρέτησης της ελληνικής κοινωνίας», τόνισε ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής του υπό συγχώνευση στο ΥΠΕΣ υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, παρουσία της απερχόμενης υπουργού Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.
Στη σύντομη τελετή, που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, ο κ. Θεοδωρικάκος ήταν καθησυχαστικός για το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων στο Δημόσιο, διαβεβαιώνοντας ότι «όσα κατά καιρούς έχουν ακουστεί για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων προφανέστατα είναι απολύτως ψέματα».

Σημείωσε ακόμα ότι θα αντιμετωπίσει τους εργαζόμενους στο Δημόσιο «με απόλυτο σεβασμό για τη δουλειά που κάνουν και για την προσφορά τους στη χώρα και για την ανάγκη αυτή η προσφορά να γίνεται όλο και καλύτερη και αυτό να αναγνωρίζεται από την ελληνική κοινωνία».

Διευκρίνισε, επίσης, ότι δεν κάνει καμία προγραμματική αναφορά, καθώς σύντομα θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό στη Βουλή κατά τις καθιερωμένες προγραμματικές δηλώσεις.

Από την πλευρά της η κ. Ξενογιαννακοπούλου έκανε έναν σύντομο απολογισμό των τελευταίων ετών, αναφερόμενη κυρίως στη «Διαύγεια», στο ενιαίο σύστημα κινητικότητας, στα ψηφιακά οργανογράμματα, στην ηλεκτρονική αξιολόγηση, στη θεσμοθέτηση του κανόνας 1:1 για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, στην ενίσχυση του ΑΣΕΠ, καθώς και στον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης καταργείται και συγχωνεύεται στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ οι τομείς της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της κωδικοποίησης της νομοθεσίας μεταφέρονται στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Νέος εκλογικός νόμος και παρεμβάσεις για «κυβερνησιμότητα» των δήμων

Νομοθετικές παρεμβάσεις που θα διασφαλίζουν την «κυβερνησιμότητα» των δήμων και των περιφερειών, καθώς και νέο εκλογικό νόμο για τις βουλευτικές εκλογές, που θα προβλέπει την κατάργηση της απλής αναλογικής και θα δίνει τη δυνατότητα να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους προανήγγειλε ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής στο ΥΠΕΣ.
Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι απόλυτη προτεραιότητα του υπουργείου είναι η προώθηση στο πρώτο κιόλας νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 23 Ιουλίου, των απαραίτητων νομοθετικών παρεμβάσεων ώστε «να αντιμετωπιστούν προβλήματα που γεννά η εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση, με σκοπό να ενισχύσουμε την κυβερνησιμότητα των δήμων και των περιφερειών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σεβόμενοι τις συνταγματικές προβλέψεις».

«Όλοι οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης», διαβεβαίωσε ο νέος υπουργός Εσωτερικών, «θα νιώσουν την αγάπη, τον σεβασμό και την έμπρακτη βοήθεια του ελληνικού κράτους και της ελληνικής κυβέρνησης».

Η άλλη προτεραιότητα του υπουργείου, είπε, είναι η κατάρτιση και ψήφιση στη Βουλή του νέου εκλογικού νόμου, προκειμένου να αντικατασταθεί ο νόμος της απλής αναλογικής, ενώ παράλληλα θα παρέχεται η ευχέρεια στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους.

Ο νέος υφυπουργός Θεόδωρος Λιβάνιος τόνισε ότι οι μεγάλες αλλαγές στη λειτουργία του κράτους πρέπει να ξεκινήσουν από την τοπική αυτοδιοίκηση και ότι βασικός μοχλός θα είναι η πάταξη της γραφειοκρατίας.

Ιδιαίτερη μνεία στη πολιτική για την ισότητα των φύλων που προωθήθηκε το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις που ψηφίστηκαν προ λίγων μηνών έκανε η απερχόμενη υφυπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη και κάλεσε τη νέα κυβέρνηση να συνεχίσει προς την κατεύθυνση αυτή στον συγκεκριμένο τομέα.

Ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του ΥΠΕΣ, Κώστας Πουλάκης, ο οποίος κατείχε τη θέση από τις 2 Φεβρουαρίου 2015, είπε ότι παραδίδει στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, καθώς και το Προεδρικό Διάταγμα για την εκλογή των οργάνων της ΚΕΔΕ, της ΕΝΠΕ και των ΚΕΔ. Στο σύντομο απολογισμό έργου, ο κ. Πουλάκης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Κλεισθένης», με τον οποίο θεσμοθετήθηκε η απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση, στη χρηματοδότηση των ΟΤΑ «με αντικειμενικά κριτήρια», στη διάσπαση πέντε δήμων, καθώς και στην επιτυχή διεξαγωγή τεσσάρων εκλογικών αναμετρήσεων, μεταξύ των οποίων το δημοψήφισμα, που οργανώθηκε μέσα σε έξι ημέρες και τις τετραπλές εκλογές της 26ης Μαΐου.

Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης

Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης επισήμανε ότι «το υπουργείο έχει θέματα από τα οποία εξαρτάται η πορεία της οικονομίας». Ο πρώην υπουργός προχώρησε σε μίνι απολογισμό του έργου του και παρέδωσε το σχέδιο της αναπτυξιακής στρατηγικής στο νέο υπουργό. Σημείωσε ότι οι γενικοί γραμματείς έχουν ετοιμάσει φακέλους με ό,τι έχει αποφασισθεί και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν. Επίσης ανέφερε πως υπάρχουν δύο νομοσχέδιο στον «προθάλαμο» του Κοινοβουλίου. Το ένα είναι για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το δεύτερο για τις μικροπιστώσεις.

Σημείωσε επίσης πως «στο υπουργείο δεν υπάρχουν λιμνάζουσες επενδύσεις, ίσως κάποιοι λίγοι φάκελοι βρίσκονται σε καθυστέρηση σε διαδικασία αιτιολογημένης διερεύνησης». Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του είπε «δεν θα βρείτε ευκολίες ή μαγικές λύσεις, αλλά εφόσον προχωρήσουν θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας» και πως «η μετάβαση στο νέο υπόδειγμα για την ανάπτυξη δεν μπορεί να προκύψει μόνο από τις αγορές, χρειάζεται συντονισμός του κυβερνητικού έργου».

Επίσης, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη μετακίνηση της υπηρεσίας για την εξωστρέφεια από το υπουργείο Οικονομίας στο υπουργείο Οικονομιών και σημείωσε πως η άποψη της απελθούσας κυβέρνησης είναι πως ο συντονισμός είναι το σημαντικότερο θέμα. Ενώ για το ιδιωτικό χρέος ανέφερε πως δεν είναι θέμα των τραπεζών αλλά είναι θέμα ανάπτυξης και κοινωνικής πολιτικής.

«Το κράτος έχει συνέχεια… Δεν ερχόμαστε για να γκρεμίσουμε αλλά να χτίσουμε. Να εφαρμόσουμε την εντολή του ελληνικού λαού και να υλοποιήσουμε τη δέσμευση του πρωθυπουργού», είπε από την πλευρά του ο νέος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως δήλωσε, στόχος είναι η γρήγορη αντιστροφή του οικονομικού κλίματος, και η διασφάλιση του περιβάλλοντος για αύξηση του ΑΕΠ, για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και για κοινωνική συνοχή.

Ο ίδιος σημείωσε «δεν απαξιώνω το έργο των προκατόχων μου, πολλές από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες τους έτυχαν της δική μας συναίνεσης. Εύχομαι και εγώ να έχω την ίδια αντίστοιχη συναίνεση στο μέλλον από την αντιπολίτευση». Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες του προκατόχου του που βρίσκονται λίγο πριν την κατάθεσή τους στη Βουλή να τις προωθήσει. «Όλες θα τις εξετάσουμε και σε αυτά που έχουμε συμφωνία δεν έχουμε λόγο για να τις σταματήσουμε», είπε και προσέθεσε: «Το κράτος έχει συνέχεια και δεν έχουμε σκοπό ο ένας να βγάλει τα μάτια του άλλου».

Σημείωσε πως ότι στόχος είναι να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα, τονίζοντας «δεν εξαντλείται στο δικό μας υπουργείο» … «χρειάζεται συντονισμός σε θέματα φορολογικής πολιτικής και γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης».
Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως «οι πολίτες δεν θα δώσουν περίοδο χάριτος, δεν ζητάμε περίοδο χάριτος», η λέξη κλειδί της τοποθέτησής του ήταν ταχύτητα, αναφερόμενος στο νέο ΕΣΠΑ είπε «η ευθύνη θα βαρύνει την παρούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου, και η δουλειά ξεκίνησε ήδη από σήμερα» ενώ δήλωσε πως δεν θα ξαναπάει διακοπές τα επόμενα χρόνια.

Υπ. Εργασίας

Έ. Αχτσιόγλου: Ο ΣΥΡΙΖΑ παραδίδει στη ΝΔ μία χώρα εντελώς διαφορετική

«Παραδίδουμε μία χώρα που αντί για άδεια ταμεία έχει ένα σημαντικό απόθεμα 35 δισ., το οποίο της δίνει ασφάλεια και σιγουριά για την επόμενη μέρα» τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου στην τελετή παράδοσης – παραλαβής του Υπουργείου Εργασίας.

Τις προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας, παρουσίασε ο νέος υπουργός, Γιάννης Βρούτσης, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, πρώτη προτεραιότητα είναι η δρομολόγηση της άμεσης έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων, ενώ σημείωσε ότι, μέχρι την 1η Ιουνίου 2020, το 34% των νέων συντάξεων θα εκδίδεται πλέον ψηφιακά.

Στόχος, όπως είπε, είναι η διαμόρφωση ενός προηγμένου ψηφιακού περιβάλλοντος, η δραστική απλοποίηση των διαδικασιών και η αποτελεσματική οργάνωση των υπηρεσιών «για να επιλύσουμε οριστικά ένα ζήτημα που αποτελεί ανοιχτή πληγή στην αξιοπρέπεια των συνταξιούχων και ολόκληρης της κοινωνίας», είπε και πρόσθεσε: «Σήμερα, ξεκινάει με συγκεκριμένο διάγραμμα και πρόγραμμα το νοικοκύρεμα και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων».

Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι, λόγω της ενδεχόμενης χαλάρωσης που έχει επέλθει, λόγω της προεκλογικής περιόδου, η πρώτη πολιτική του απόφαση θα αφορά την αύξηση και την ενδυνάμωση των ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας που έχουν, ήδη, προγραμματιστεί στις τουριστικές περιοχές της χώρας για την πάταξη της αδήλωτης και της ανασφάλιστης εργασίας, των καταχρηστικών συμπεριφορών, αλλά και κάθε μορφής παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.

Όπως είπε, δεύτερη προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων «που ξεκινήσαμε την προηγούμενη περίοδο, κυρίως για σημαντικές οργανωτικές αλλαγές που άλλαξαν τη φυσιογνωμία και τις υπηρεσιακές δυνατότητες των υπηρεσιών του υπουργείου.

«Από το 2015, κάποιες από αυτές ανακόπηκαν», υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης, αναφέροντας ως παράδειγμα το σύστημα της ψηφιακής αποτύπωσης του ασφαλιστικού βίου των εργαζομένων, το ονομαζόμενο «ΑΤΛΑΣ» ή ο «ΗΛΙΟΣ» με την ψηφιακή καταγραφή των συνταξιούχων, «είτε άλλα τα οποία δεν αξιοποιήθηκαν στο βαθμό που έπρεπε».

Και πρόσθεσε: «Αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να ολοκληρωθούν και να ενταχθούν σε ένα συνολικό πλαίσιο διαλειτουργικότητας των υπηρεσιών, ώστε να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων της πολιτείας, να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες, οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες, να υπάρχει διαφάνεια σε όλες τις δράσεις του υπουργείου και να πιάνει τόπο η συγκινητική προσπάθεια των εργαζομένων του υπουργείου, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Επιπλέον, συνεχίζουμε μία άλλη βασική προτεραιότητα που είχαμε ξεκινήσει το 2014, το λευκό μητρώο επιχειρήσεων, ώστε να επιβραβεύεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και η συνέπεια».

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι τρίτη σημαντική προτεραιότητα είναι η αυστηρή τήρηση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας. «Έχουμε δώσει δείγμα ανεξίτηλης γραφής με τη θέσπιση, το 2013, του αυστηρού προστίμου των 10.500 ευρώ για την αδήλωτη εργασία. Δεν θα επιτρέψουμε την οποιαδήποτε αυθαιρεσία και καταχρηστική συμπεριφορά από τους εργοδότες, είτε από το πεδίο των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων είτε από το πεδίο της προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, δίνοντας, όμως, παράλληλα κίνητρα επιβράβευσης των συνεπών και σωστών εργοδοτών, όπως π.χ. με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Το ΣΕΠΕ και οι ικανότατοι λειτουργοί του θα αποτελέσουν με περαιτέρω ενίσχυση του θεσμικού και επιχειρησιακού δυναμικού του την ασπίδα προστασίας όλων των εργαζομένων», ξεκαθάρισε ο κ. Βρούτσης.

Επίσης, τόνισε ότι προτεραιότητα του υπουργείου Εργασίας αποτελεί η διαφάνεια σε κάθε δράση και ενέργεια. Συγκεκριμένα, είπε: «Ενδεικτικά, δρομολογούμε άμεσα την επανέκδοση σε μηνιαία βάση των στοιχείων του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» για τις συντάξεις, που έχει διακοπεί, την αποκατάσταση και την έρευνα του ηλεκτρονικού μητρώου εκκρεμών συντάξεων και, ταυτόχρονα, την υλοποίηση της εντολής του Συνηγόρου του Πολίτη για τη δημοσιοποίηση και εμφάνιση του επανυπολογισμού των συντάξεων, διαμέσου των εκκαθαριστικών σημειωμάτων», διευκρίνισε ο κ. Βρούτσης.

«Στον πυρήνα της κοινωνικής πολιτικής μας είναι η στήριξη με κάθε τρόπο της οικογένειας, ενώ το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα αποτελέσει ξανά το βασικό εργαλείο άσκησης αποτελεσματικής κοινωνικής παρέμβασης», συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας ότι «το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα το διευρύνουμε και θα το ενισχύσουμε για να «αγκαλιάσει» τους αδύναμους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, παρέχοντας όχι μόνο οικονομική στήριξη, αλλά και εγγυημένες ευκαιρίες επανένταξης στην κοινωνία και την εργασία».

Ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν πρόκειται να εκμηδενίσει ή να ισοπεδώσει τα πεπραγμένα της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας. «Αντίθετα, θα διορθώσουμε κενά και αστοχίες, θα εξορθολογίσουμε ή θα καταργήσουμε κάποια που πρέπει να καταργηθούν, στηρίζοντας, όμως, ο τιδήποτε χρειάζεται ενδυνάμωση.

Η συνέχεια του κράτους αποτελεί βασική προτεραιότητα της πολιτικής μας», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, αναφέροντας ως παράδειγμα την προσπάθεια που έχει γίνει για την ενδυνάμωση της Επιθεώρησης Εργασίας.

«Εμείς θα την σεβαστούμε και θα την ενισχύσουμε περαιτέρω με στελέχη, με καινοτόμα θεσμικά και ελεγκτικά εργαλεία και, κυρίως, με σταθερή πολιτική βούληση για την προστασία των εργαζομένων και την αποτελεσματική λειτουργία της αγοράς εργασίας», τόνισε ο νέος υπουργός Εργασίας.

«Εξοπλισμένος με συναίσθημα, εμπειρία, γνώση και αποφασιστικότητα, αλλά και με τους δύο άξιους συνεργάτες μου υφυπουργούς, είμαι αισιόδοξος και σίγουρος ότι θα πετύχουμε το καλύτερο δυνατόν για τον κόσμο της εργασίας, το συνταξιούχο και τον κάθε πολίτη», υποστήριξε ο κ. Βρούτσης.

«Στις 7 Ιουλίου οι πολίτες έκαναν την επιλογή τους, η οποία ήταν σαφής, καθαρή και απολύτως σεβαστή από όλους μας. Η ΝΔ αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας και ο ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η εναλλαγή στη διακυβέρνηση, εξάλλου, είναι βασικό στοιχείο στη λειτουργία της Δημοκρατίας και η επιλογή της αδιαμφισβήτητο δικαίωμα του κυρίαρχου ελληνικού λαού.

Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ παραδίδει στη ΝΔ μία χώρα εντελώς διαφορετική από εκείνη που παρέλαβε, πριν από 4,5 χρόνια», δήλωσε η απερχόμενη υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Εργασίας.

Συγκεκριμένα, η κ. Αχτσιόγλου τόνισε: «Παραδίδουμε μία χώρα εκτός μνημονίων, που έχει βγει οριστικά από το καθεστώς της επιτροπείας, έχει αφήσει αμετάκλητα πίσω της την απειλή της χρεοκοπίας, έχει περάσει σταθερά σε δυναμική αναπτυξιακή πορεία με εννέα συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, με υγιή δημόσια οικονομικά, έχει ρυθμίσει μακροπρόθεσμα το δημόσιο χρέος της, έχει ξαναβγεί στις αγορές με επιτόκια που είχε να δει πολλά χρόνια, πριν από την κρίση.

Παραδίδουμε μία χώρα που, αντί για άδεια ταμεία, έχει ένα σημαντικό απόθεμα 35 δισ. ευρώ, το οποίο της δίνει ασφάλεια και σιγουριά για την επόμενη μέρα».

Αναφορικά με τον τομέα της εργασίας, η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε: «Παραλάβαμε μία αγορά εργασίας με την ανεργία στο 26%. Παραδίδουμε μία αγορά εργασίας που επουλώνει τις πληγές της κρίσης, έχοντας μειώσει την ανεργία κατά 8 μονάδες και έχοντας δημιουργήσει πάνω από 400.000 νέες θέσεις εργασίας, με το 70% της αύξησης των θέσεων να είναι πλήρους απασχόλησης. Επίσης, στο εξάμηνο φέτος, το ισοζύγιο των προσλήψεων-αποχωρήσεων στον ιδιωτικό τομέα είναι θετικό κατά 296.000 θέσεις. Παραλάβαμε μία αγορά εργασίας στην οποία οι βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων είχαν ανασταλεί.

Επαναφέραμε τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων – την αρχή της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων και την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Από τον Αύγουστο του 2018, έχουμε επεκτείνει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε 15 κλάδους, με αυξήσεις μισθών για περισσότερους από 220.000 εργαζόμενους. Παραλάβαμε μία αγορά εργασίας στην οποία ο κατώτατος μισθός είχε περικοπεί κατά 22% και ήταν στα 586 ευρώ, ενώ για τους νέους κάτω των 25 ετών είχε περικοπεί κατά 32% και ήταν στα 510 ευρώ.

Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 11% και κατά 27% για τους νέους, καταργώντας τον υποκατώτατο μισθό και ορίζοντας ως ενιαίο κατώτατο μισθό τα 650 ευρώ. Μειώσαμε πάνω από 10 μονάδες την αδήλωτη εργασία.

Παραλάβαμε την αγορά εργασίας με διάχυτα φαινόμενα παραβατικότητας και απλήρωτης εργασίας. Προχωρήσαμε σε θεσμικές παρεμβάσεις, για να ενισχύσουμε την προστασία και τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Επίσης, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Επανασχεδιάσαμε τα προγράμματα ένταξης στην εργασία προς όφελος των ανέργων. Συνολικά, από το 2015 έως σήμερα, υλοποιήθηκαν προγράμματα εργασίας συνολικού προϋπολογισμού 2,4 δισ. ευρώ, στα οποία εργάστηκαν πάνω από 240.000 άνεργοι. Τέλος, αυξήσαμε το επίδομα ανεργίας στα 400 ευρώ».

Όσον αφορά στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, η κ. Αχτσιόγλου, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Παραδίδουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα με πλεόνασμα. Ένα ασφαλιστικό σύστημα στο οποίο οι περικοπές των συντάξεων είναι παρελθόν, ενώ, από 1.1.2019, ξεκίνησαν οι αυξήσεις για 620.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Ένα ασφαλιστικό σύστημα στο οποίο η 13η σύνταξη επανήλθε έστω και τμηματική, ολόκληρης για τις χαμηλές συντάξεις και ποσοστιαίας για τις υπόλοιπες. Επίσης, παραδίδουμε μειωμένες κατά 70% τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης που παραλάβαμε».

Σχετικά με τον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης, η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε: «Παραλάβαμε τον προϋπολογισμό της πρόνοιας στα 780 εκατ. ευρώ και τον παραδίδουμε περίπου στα 3,5 δισ. ευρώ. Το πιο κρίσιμο είναι ότι οικοδομήσαμε ένα ψηφιακό και διαφανές σύστημα χορήγησης όλων των επιδομάτων από έναν κεντρικό φορέα, τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) και τα 242 Κέντρα Κοινότητας.

Τέλος, θεσπίσαμε ένα νέο πλαίσιο που επιταχύνει και καθιστά απολύτως διαφανείς τις διαδικασίας για την αναδοχή και την υιοθεσία, ώστε σε λίγο καιρό κανένα παιδί να μην βρίσκεται σε ίδρυμα. Ήδη, σε λιγότερο από τρεις μήνες λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, έχουμε πάνω από 800 αιτήσεις. Αυτό σημαίνει πως πολύ σύντομα πάνω από 800 παιδιά που σήμερα ζουν σε ιδρύματα, θα βρεθούν στην αγκαλιά μίας οικογένειας».

Yπουργείο Υγείας

Ο Ανδρέας Ξανθός, παρουσία πολλών εργαζομένων του υπουργείου έδωσε τη σκυτάλη στο νέο υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και στον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Στον χαιρετισμό του ο νέος υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είπε ότι με τον υφυπουργό του θα γυρίσουν όλη τη χώρα και θα επισκεφθούν όλες τις δομές Υγείας, θα καταγράψουν τα προβλήματα «και θα αναδειξούμε τους μικρούς ήρωες, γιατρους νοσηλευτές και διοικητικούς του ΕΣΥ». Όπως είπε η εικόνα που έχει η κοινή γνώμη για την υγεία είναι κακή και εξήγησε ότι «επικεντρό της δική μας πολιτικής θα είναι ο άνθρωπος».

Όπως ανέφερε ο νέος υπουργός Υγειάς «θα κριθούμε από το αν έχουμε δεύτερη βάρδια τον αξονικό, υγειονομικό υλικό στα νοσοκομεία και μικρότερη ταλαιπωρία γαι τους πολίτες, οι μάζες θα ξεκινήσουν από τα μικρά και καθημερινά». Τέλος, ξεκαθάρισε και κάλεσε όσους έχουν διάθεση ρεμβασισμού «να μείνουν μακριά από το υπουργείο Υγείας».

Ο απερχόμενος υπουργός, Ανδρέας Ξανθός, έκανε έναν απολογισμό του έργου του. Παρέδωσε κάνοντας λόγω «για πολιτικό πολιτισμό και για ομαλή μετάβαση στο νέο σύστημα διακυβέρνησης». Αναφερόμενος στην μεγίστη προτεραιότητα για την δική του θητεία στο υπουργείο Υγείας είπε ότι είναι περήφανος, «γιατί μέσα σε περίοδο κρίσης καταφέραμε να διασφαλίσουμε να μείνει όρθιο λειτουργικό, προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες το Εθνικό Σύστημα Υγείας». Αναφερόμενος στη συνέχεια των προσπαθειών, είπε ότι δεν θα πρέπει να έγκαταλειφθούν βασικοί στόχοι που έχουν τεθεί, όπως «αξιόπιστο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με επίκεντρο τον οικογενειακό γιατρό και έμφαση στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστικών από τα νοσοκομειά».

Υπουργείο Eνέργειας

Οκτώ προτεραιότητες στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος – μεταξύ των οποίων η διάσωση της ΔΕΗ περιέγραψε ο νέος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην τελετή παράδοσης- παραλαβής του υπουργείου από τον Γιώργο Σταθάκη.

Ο κ. Χατζηδάκης έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά σε δύο εμβληματικές, όπως είπε, επενδύσεις, το Ελληνικό και τις Σκουριές, που είναι «άμεσα συνδεδεμένες με αυτό το υπουργείο» σημειώνοντας ότι «ζητήματα όπως αυτά της χωροταξίας, των χρήσεων γης και των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, παρότι ιδιαιτέρως τεχνικά, είναι κομβικά στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας και στην προσέλκυση επενδύσεων».

Οι προτεραιότητες που έθεσε ο κ. Χατζηδάκης είναι:

– Εφαρμογή σχεδίου διάσωσης για τη ΔΕΗ που θα είναι προς όφελος καταναλωτών και εργαζομένων και θα δώσει νέα προοπτική στην εταιρία. «Η εταιρεία, τόνισε, αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα παρά τις προσπάθειες της διοίκησης και των εργαζομένων τις οποίες θέλω να υπογραμμίσω»

– Ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών, που θα δημιουργήσει σημαντικά οφέλη σε πολλά επίπεδα.

– Ολοκλήρωση όλων των διεθνών projects για υποδομές φυσικού αερίου, με γνώμονα μια πολιτική πολλαπλών πηγών και οδεύσεων για τους αγωγούς.

– Επιτάχυνση των διαδικασιών στον τομέα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων και έρευνες σε νέα οικόπεδα για προσέλκυση διεθνών παικτών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

– Έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές και στην εξοικονόμηση ενέργειας με πρωτοβουλίες όπως το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον» που θα στηριχθεί και θα διευρυνθεί. Ο υπουργός υπενθύμισε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε επί της προηγούμενης θητείας του στο υπουργείο, το 2009, και προσέθεσε ότι θα αναληφθούν και άλλες πρωτοβουλίες που, «πέρα από το θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον, θα δώσουν ώθηση σε διαφορετικούς τομείς της οικονομίας και θα αυξήσουν την αξία της ακίνητης περιουσίας ενώ θα δημιουργήσουν, παράλληλα, ευκαιρίες για επενδύσεις και νέες δουλειές».

– Σύγχρονη, φιλική προς το περιβάλλον χωροταξική πολιτική που βάζει τέλος στην άναρχη δόμηση. Αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης ξεκάθαρων χρήσεων γης, ώστε να διευκολυνθούν οι επενδυτές και ολοκλήρωση του Κτηματολογίου για το οποίο όπως σημείωσε ο υπουργός αυτό που συμβαίνει αποτελεί εθνική ντροπή.

– Οργανωμένα σχέδια για την αναβάθμιση της προστασίας των δασών.

– Εφαρμογή καλών ευρωπαϊκών πρακτικών στη διαχείριση απορριμμάτων και την ανακύκλωση, αξιοποιώντας ιδιαίτερα τις συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτικού τομέα.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έρχεται για να γκρεμίσει αλλά θα κρατήσει κάθε θετικό που έχει γίνει και υπογράμμισε ότι το υπουργείο είναι κομβικής σημασίας για την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και για την οικονομία.

Υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων ανέλαβε ο Γεράσιμος Θωμάς, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος σημείωσε ότι θα προχωρήσει η βελτίωση και υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα με στόχο ως το 2030- 2050 να αλλάξει ριζικά το ενεργειακό μείγμα της χώρας.
Υφυπουργός για Θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος ανέλαβε ο ακαδημαϊκός Δημήτρης Οικονόμου, ο οποίος στάθηκε στην ανάγκη επιτάχυνσης και διευκόλυνσης των επενδύσεων ενώ τάχθηκε υπέρ της ολοκλήρωσης του έργου κάλυψης του συνόλου της χώρας με χρήσεις γης κάτι που όπως σημείωσε καταργεί αυτόματα την εκτός σχεδίου δόμηση.

Τον απολογισμό του έργου των τελευταίων δυόμισι χρόνων στους τομείς της ενέργειας της χωροταξίας και του περιβάλλοντος παρουσίασαν ο τέως υπουργός Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος και ο υφυπουργός Γιάννης Δημαράς.

Υπουργείο Δικαιοσύνης

«Η Δικαιοσύνη δεν θα πρέπει να αποτελεί χώρο πολιτικών αντιπαραθέσεων», ισχυρίστηκε σήμερα ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τον απερχόμενο υπουργό, Μιχάλη Καλογήρου. Ο κ. Τσιάρας ανέφερε πως η Δικαιοσύνη αποτελεί «πυλώνα της Δημοκρατίας» και επανέλαβε πως στους άμεσους στόχους του είναι να προωθηθούν οι επιλογές που βρίσκονται στην ατζέντα των πολιτικών επιλογών της Νέας Δημοκρατίας. Ακόμη, ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης έθεσε ως άμεση προτεραιότητα την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.
Ο κ. Τσιάρας ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για το χαρτοφυλάκιο που του ανέθεσε και επισήμανε πως «ο καθένας μας κρίνεται στο τέλος της διαδρομής».

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, ευχήθηκε καλή επιτυχία στον κ. Τσιάρα και τον νέο υφυπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Κράνη, κάνοντας παράλληλα μια αναδρομή στο έργο του.

Ο κ. Καλογήρου ανέφερε πως η απερχόμενη ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης άφησε έναν προϋπολογισμό αυξημένο κατά 40 εκατ. ευρώ, χίλιες νέες θέσεις δικαστικών υπαλλήλων και μια σειρά μεταρρυθμίσεων και νομοθετημάτων με στόχο τη βελτίωση την απονομής της Δικαιοσύνης.

Υπουργείο Άμυνας

Ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στην τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Καποδίστριας μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης, έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση λέγοντας ότι «η Ελλάδα δεν προκαλεί και επιζητεί σχέσεις σταθερότητας και ειρήνης τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου». Και συνέχισε λέγοντας: «Δεν της αρέσει όμως να προκαλείται και όταν προκαλείται οφείλει να αντιδρά με περίσκεψη, με αποφασιστικότητα αλλά και με σθένος, έτσι ώστε να μην πυροδοτεί εντάσεις, αλλά και να μη φαίνεται πρόσφορη να δέχεται προκλήσεις».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε, ακόμα, ότι προσβλέπει στην απρόσκοπτη συνεργασία με τα επιτελεία των αρχηγείων και τόνισε ότι είναι προφανές πως η μετάβαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου πρέπει να γίνεται με όρους συνέχειας και ομαλότητας και αυτό θεωρείται δεδομένο πως θα γίνει. «Πρέπει επίσης να πω από αυτό το βήμα, γιατί ακόμα και τα αυτονόητα πρέπει να υπογραμμίζονται, πως ισχύουν μέχρι νεοτέρας στο ακέραιο οι εντολές των προκατόχων μου», είπε χαρακτηριστικά ο νέος ΥΕΘΑ.

Στη συνέχεια, απευθυνόμενος προς τον κ. Αποστολάκη σημείωσε ότι «είναι ακόμα περισσότερη τιμή για μένα που παραλαμβάνω από εσάς. Είστε άνθρωπος των Ενόπλων Δυνάμεων, προέρχεστε από τα σπλάχνα των Ε.Δ., εξαιρετικός στρατιωτικός αλλά και στρατιώτης». Επιπρόσθετα, τόνισε ότι ο κ. Αποστολάκης κατά τη διάρκεια της θητείας του στάθηκε φρουρός στα τείχη της πόλης και η πόλη ήταν ασφαλής και πως το ίδιο θα προσπαθήσει να κάνει και ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο νέος υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, στον χαιρετισμό του τόνισε πως η επιλογή του και η τοποθέτησή του στη θέση αυτή δείχνει την εμπιστοσύνη του πρόεδρου της κυβέρνησης στις Ένοπλες Δυνάμεις. Επιπρόσθετα, ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για την εμπιστοσύνη και την αγάπη που περιβάλει τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Την ανάγκη εθνικής συνεννόησης, απόλυτης ομοψυχίας και αδιατάρακτης ενότητας, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες, επισήμανε ο απερχόμενος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκεται στο πλέον υψηλότατο επίπεδο, και η διακλαδικότητα έχει προαχθεί ώστε να ανταποκρίνεται στο σύγχρονο περιβάλλον.

Ο κ. Αποστολάκης επισήμανε τη χρηστή διαχείριση των διατιθέμενων πόρων και αναφέρθηκε στον πρόσφατο νόμο που επιλύει χρονίζοντα προβλήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και τις ενέργειες για την έξοδο της αμυντικής βιομηχανίας από το μαρασμό. Και επανέλαβε την ανάγκη ανοικτού διαύλου επικοινωνίας με την Τουρκία, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και φάρο ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και την αποφασιστικότητά της για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της μέσω της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο απελθών αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτης Ρήγας, επισήμανε την άψογη και εξαίρετη συνεργασία του στο υπουργείο και το γεγονός ότι, παρά την οικονομική κρίση, η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων παρέμεινε σε τέτοια επίπεδα ώστε ουδείς να διανοηθεί να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη Συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία, η οποία, όπως τόνισε, δημιούργησε συνθήκες ειρηνικής συνύπαρξης στα βόρεια σύνορα της χώρας, ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να επικεντρωθούν στην κύρια απειλή.

Ο κ. Αποστολάκης και ο κ. Ρήγας διαβεβαίωσαν για την παροχή στήριξης στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
Μετά το τέλος των ομιλιών ακολούθησε η επίδοση αναμνηστικών από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στον κ. Αποστολάκη και τον κ. Ρήγα.

Στη συνέχεια, ακολούθησε ιδιαίτερη συνάντηση μεταξύ της νέας και της απελθούσας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας όπου υπήρξε ενημέρωση για τα τρέχοντα θέματα του υπουργείου. Κατά την αποχώρηση του κ. Αποστολάκη, όπου συνοδευόταν από τον νέο υπουργό, η μπάντα παιάνισε το εμβατήριο του Πολεμικού Ναυτικού.

Αναλυτικά για το Υπ. Τουρισμού ΕΔΩ

Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής

«Κηρύσσουμε ψηφιακό ανένδοτο» ήταν η χαρακτηριστική φράση του νέου υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκου Πιερρακάκη, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής, από τον προκάτοχο του, Νίκο Παππά.

Ο νέος υπουργός, τόνισε ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι «να κάνουμε τη ζωή των πολιτών πιο εύκολη. Και αυτό θα γίνει». Ανέφερε ότι είναι υπόθεση εθνικής ανάγκης η ψηφιοποίηση της χώρας και σε αυτή την προσπάθεια δεν θα μείνει κανείς πίσω, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει ταλέντο στην πληροφορική, με καλούς επιστήμονες και ικανούς επιχειρηματίες.

Επίσης, ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τόνισε τη μεγάλη σημασία της ενημέρωσης και υπογράμμισε προς τους εργαζόμενους, ότι η ηγεσία του υπουργείου θα είναι πάντα δίπλα τους «για να φέρουμε σε πέρας την εντολή που έχουμε πάρει, για το καλό των Ελλήνων».

Στο έργο του υπουργείου Ψηφιακής, Πολιτικής αναφέρθηκε ο απερχόμενος υπουργός, Νίκος Παππάς, ο οποίος ευχήθηκε καλή δύναμη στη νέα ηγεσία και προσέθεσε ότι θα ασκείται δημιουργική, προγραμματική αντιπολίτευση με στόχο την προώθηση του έργου που διευκολύνει τη ζωή των πολιτών.

Αρχίζοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Παππάς σχολίασε την εκδήλωση για την παράδοση και παραλαβή του υπουργείου, τονίζοντας ότι οι συγκεκριμένες τελετές είναι πολύ σημαντικές, καθώς αποτελούν συμβολισμό της «ομαλής πολιτικής αλλαγής και της ισχυρής δημοκρατίας» και όπως προσέθεσε, «κτυπάμε καμπάνα ισχυρή, γιατί πολλοί, τη δημοκρατική διαδικασία, την ομαλότητα την σχετικοποιούν. Γι΄ αυτό οι διαδικασίες παράδοσης-παραλαβής έχουν και ουσία».

Ο Ν. Παππάς σημείωσε επίσης, ότι μετά από τρία χρόνια, η απερχόμενη πολιτική ηγεσία, αισθάνεται ότι παραδίδει έργο και έχει κάνει βήματα και εξέφρασε την ελπίδα, το νέο οργανόγραμμα να σημαίνει επιτάχυνση των έργων που έχουν δρομολογηθεί.

Αναφέρθηκε επιγραμματικά στο έργο ΣΥΞΕΥΞΙΣ ΙΙ, προϋπολογισμού 630 εκατ. ευρώ, για τη διασύνδεση δημόσιων φορέων, στην ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων μεταξύ 21.000 δημόσιων σημείων και την ψηφιοποίηση 150.000 υπογραφών δημόσιων λειτουργών, το e-ΓΕΜΗ, για 270.000 ψηφιακές υπογραφές για επιχειρήσεις, την «Digital Greece» που «αγκαλιάστηκε από όλους του πολιτικούς αρχηγούς» όπως είπε, την διαστημική πολιτική, την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, την αδειοδότηση των καναλιών και τη συγκρότηση του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων (ΕΚΟΜΕ). Ολοκληρώνοντας, ευχαρίστησε τους συνεργάτες του και τους εργαζόμενους και ευχήθηκε καλή δύναμη στη νέα ηγεσία.

Ιδιαίτερη ήταν η συγκίνηση του απερχόμενου κυβερνητικού εκπροσώπου και τέως υφυπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Λευτέρη Κρέτσου, όταν μίλησε για τη «μεγάλη αδυναμία» του, τον κινηματογράφο. «Θέλω να σας ζητήσω, όχι μόνο να συνεχίσετε αυτή την πολιτική» είπε εμφανώς συγκινημένος, «αλλά να την κάνετε ακόμα καλύτερα», τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει και ανταγωνιστικά και φορολογικά κίνητρα και απευθυνόμενος στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, είπε ότι είναι τυχερός που δεν θα ασχοληθεί με θέματα αδειοδότησης. Ο κ. Κρέτσος, ευχαρίστησε από καρδιάς τους συνεργάτες του και τον Νίκο Παππά, προσθέτοντας ότι «η ζωή συνεχίζεται» και ευχήθηκε καλή επιτυχία στη νέα ηγεσία.

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

«Η ασφάλεια είναι το μέγιστο αγαθό χωρίς την ασφάλεια η Δημοκρατία σαπίζει, είμαστε εδώ για να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να εμπεδώσουμε το αίσθημα της ασφάλειας στους πολίτες», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην ομιλία του κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής, ενώ πρόσθεσε: «είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη για μένα η απόφαση του πρωθυπουργού κυρίου Μητσοτάκη να μου αναθέσει τη θέση αυτή, νιώθω μεγάλη χαρά που ξαναβρίσκομαι εδώ με όλους εσάς».

«Πρέπει να αισθανθούν οι πολίτες ότι τους ανήκει η γειτονιά τους και θέλω να είμαστε όλοι περήφανοι που επιτελούμε το λειτούργημα αυτό, ας το αναδείξουμε για να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών», είπε ο νέος υπουργός και πρόσθεσε: «Υπάρχουν πράγματα που μα ς πληγώνουν, όπως το Μάτι. Χάθηκαν 100 άνθρωποι, πληγώθηκαν άλλοι και πρέπει ο στόχος να είναι «ποτέ πια ξανά Μάτι». Ποτέ εφησυχασμός πάντα επαγρύπνηση. Να υπηρετούμε το καθήκον μας συνεχώς». Σε ότι αφορά την υπαγωγή του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Προστασίας του Πολίτη ο νέος υπουργός υπογράμμισε ότι «σε όλη την Ευρώπη, όπως Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ανήκει στο αντίστοιχο υπουργείο Εσωτερικών, όπως και κάθε τι που έχει σχέση με την ασφάλεια της χώρας».

«Ξεκινάμε μια πορεία» πρόσθεσε «όπου ο καθένας θα αφοσιωθεί στους στόχους του που είναι να υπηρετεί το ύψιστο αγαθό των πολιτών, την ασφάλεια» και κατέληξε ο κ. Χρυσοχοΐδης «να είστε βέβαιοι ότι θα νικήσουμε ξανά το έγκλημα και θα είμαστε υπερήφανοι».

Από την πλευρά της η απερχόμενη υπουργός Όλγα Γεροβασίλη είναι ότι «ένας κύκλος κλείνει, ένας κύκλος ανοίγει. Αναλάβαμε σε μία πολύ δύσκολη στιγμή της χώρας, με ανεργία 25%, μια χρεοκοπημένη χώρα και μία κοινωνία στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης. Ελευθερώσαμε τη χώρα από τα μνημόνια, κρατήσαμε όρθια την κοινωνία, ενώ λειτουργεί το κοινωνικό κράτος. Παραδίνουμε μία ισχυρή Ελλάδα. Βάλαμε πολύ ψηλά τον πήχυ στην ασφάλεια ξεκινήσαμε την σταδιακή ανανέωση της ΕΛΑΣ με δύο χιλιάδες οχήματα συνολικά και σας αφήνουμε μια παρακαταθήκη με δουλειά σε βάθος».

Υπ. Υποδομών Μεταφορών

Σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Υποδομών Μεταφορών. Ο υπουργός Μεταφορών Υποδομών Κώστας Καραμανλής ευχαρίστησε τον απερχόμενο υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, καθώς και τους συνεργάτες του, για το έργο που πραγματοποίησαν όλο αυτό το διάστημα.

«Παρά τις πολύ συχνές διαφωνίες που είχαμε, παρόλα αυτά ποτέ δεν υπήρξε καμία προσωπική αντιπαράθεση» τόνισε ο Κώστας Καραμανλής δηλώνοντας πως «όπου βρούμε πράγματα σωστά θα τα συνεχίσουμε, εκεί που διαφωνούμε θα τα αλλάξουμε». Πρόσθεσε ωστόσο πως η Νέα Δημοκρατία έχει παρουσιάσει ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα για τις υποδομές, το οποίο «θα προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε. Προεκλογικά δεν κάναμε μεγαλόσχημες υποσχέσεις. Πιστεύουμε στα σημαντικά έργα που πρέπει να γίνουν και καλό είναι όταν εξαγγέλλουμε κάτι, να υπάρχει συγκεκριμένη μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας για να μην λέγονται λόγια του αέρα».

Σε ότι αφορά τα μεγάλα έργα υποδομών και μεταφορών, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι «πρέπει να γίνονται με χρονικό ορίζοντα 5ετιας, 10ετίας και 15ετίας. Επ’ αυτού έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις, καθώς στη χώρα μας έχουμε το κακό τα μεγάλα έργα να τραβούν πολύ χρονικά». Κλείνοντας ευχήθηκε στον απερχόμενο υπουργό η αξιωματική αντιπολίτευση να αντιμετωπίσει «την Κυβέρνηση έτσι όπως την αντιμετωπίσαμε και εμείς, στο πλαίσιο ενός πολιτικού πολιτισμού».

Από την πλευρά του ο κ. Σπίρτζης ευχαρίστησε τον κ. Καραμανλή για τη συνεργασία τους, εκφράζοντας την χαρά του να παραδίδει το υπουργείο σε έναν άνθρωπο της Νέας Δημοκρατίας που κράτησε στάση ευπρέπειας και πολιτισμού τα χρόνια που ήταν στην Αντιπολίτευση.

Επίσης, ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα που τον εμπιστεύτηκε 4,5 χρόνια καθώς και τους συνεργάτες του και τόνισε πως έκλεισε ένας μεγάλος πολυετής κύκλος, ο οποίος αφήνει πίσω του μεγάλα έργα υποδομών και πολλών θεσμικών αλλαγών.

Ευχήθηκε στο νέο υπουργό, όταν έρθει η σειρά του να παραδώσει «το ίδιο ή και μεγαλύτερο έργο από αυτό που παραδίδουμε εμείς». Καταλήγοντας, ο απερχόμενος υπουργός Χρ. Σπίρτζης τόνισε ότι «τα έργα υποδομών δεν ανήκουν σε καμία κυβέρνηση, σε καμία περιφέρεια, αλλά στον ελληνικό λαό».

Αναλυτικά για το Υπ. Ναυτιλίας ΕΔΩ

Yπουργείο Παιδείας

«Με αίσθημα τιμής και ευθύνης αναλαμβάνω τη νευραλγική και καίρια θέση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας», ανέφερε η νέα υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου νωρίτερα σήμερα, Τρίτη.

Η κ. Κεραμέως τόνισε ότι «η Παιδεία είμαι η μεγαλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε στη χώρα», γιατί καθορίζει το παρόν και το μέλλον της και ξεκαθάρισε ότι θα επιδιώξει ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις, καθώς κοινός στόχος όλων είναι «η διαμόρφωση καλύτερου μέλλοντος για τα παιδιά και τη χώρα μας».

Σημείωσε ότι παρά τις «πολύ σημαντικές ιδεολογικές διαφορές» με τον απερχόμενο υπουργό, η συνεργασία τους ήταν καλή. «Συγκρούστηκαν πολλάκις οι απόψεις μας, πάντα, όμως, με όρους δημοκρατικού διαλόγου», είπε.
«Θα είναι προς όφελος της κοινωνίας μας», συμπλήρωσε

Η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι το πρόγραμμα της ΝΔ για Παιδεία «εισάγει τομές» και «θαρραλέες αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης» και πρόσθεσε: «Θα επιδιώξουμε να δράσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά, χωρίς όμως να αιφνιδιάσουμε κανέναν».

Αναφορικά με το χαρτοφυλάκιο των Θρησκευμάτων, η υπουργός κάλεσε τους ιεράρχες, τους ιεροδιδασκάλους και τους σχετιζόμενους φορείς να συνδράμουν το έργο της ηγεσία «σε ανοιχτό διάλογο με το υπουργείο».
Συγχαρητήρια για την ανάληψη των καθηκόντων, έδωσε στη νέα ηγεσία του υπουργείου ο απερχόμενος υπουργός, Κώστας Γαβρόγλου, και ευχήθηκε καλή επιτυχία.

«Δεν είναι μέρα απολογισμών ή σύγκρισης προγραμμάτων. Είναι ευκαιρία κατάθεσης μιας εμπειρίας που αφήνουμε ως παρακαταθήκη», ανέφερε.

Ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι επί ημερών του θεσμοθετήθηκαν διαδικασίες αποκομματικοποίησης της διοίκησης, ενώ, προτείνοντας, είπε ότι το υπουργείο θα έπρεπε να χωριστεί σε δύο: Ένα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ένα τριτοβάθμιας και έρευνας.

«Δεν υποστηρίζω ότι όλα έγιναν τέλεια ή δεν υπάρχουν ελλείψεις», είπε ο κ. Γαβρόγλου και σημείωσε ότι πάρθηκαν πρωτοβουλίες που «αντιμετωπίζουν πάγια προβλήματα του εκπαιδευτικού μας συστήματος».

«Πείσαμε τον ΟΟΣΑ για την ανάγκη των μόνιμων διορισμών», είπε, μεταξύ άλλων, και εξέφρασε την ελπίδα του να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Εξέφρασε την ανησυχία του για τη μεταφορά του χαρτοφυλακίου της Έρευνας στο υπουργείο Ανάπτυξης και τη χαρακτήρισε «κίνηση με ισχυρό ιδεολογικό σχηματισμό», ενώ τόνισε ότι είναι όλα έτοιμα για το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά το χαρτοφυλάκιο της Έρευνας και Καινοτομίας, το οποίο από το υπουργείο Παιδείας μεταφέρεται στο υπουργείο Ανάπτυξης, ο απερχόμενος υπουργός, Κώστας Φωτάκης, στάθηκε στην αλλαγή του τοπίου της Έρευνας στην Ελλάδα. «Μετά από 4,5 χρόνια θητείας, τολμώ να πω ότι το τοπίο της Έρευνας στη χώρα έχει αναμορφωθεί», είπε και αναφέρθηκε στο πρότυπο της Οικονομίας και Κοινωνίας της Γνώσης που ακολουθήθηκε και τόνισε: «παράλληλα, σημαντικό στοιχείο ήταν ότι χαράχθηκε μία εθνική στρατηγική για την Έρευνα».

Η απερχόμενη υφυπουργός, Μερόπη Τζούφη, ευχήθηκε καλή δύναμη στη νέα ηγεσία του υπουργείου, αναφέρθηκε στις προσπάθειες και τις κινήσεις αναβάθμισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης τα τελευταία χρόνια και εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστεί η προσπάθεια θωράκισης της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Τη διαπραγμάτευση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) προς όφελος και προς το συμφέρον των Ελλήνων αγροτών, έθεσε ως προτεραιότητα ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης. Κατά τη διάρκεια της παράδοσης παραλαβής της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, ο νέος υπουργός σημείωσε επίσης ότι «έχει συντελεστεί μεγάλη πολική αλλαγή» και πρόσθεσε ότι «έχουμε τη συναίσθηση και το βάρος της ευθύνης».
Στο θέμα της διαπραγμάτευσης της νέας ΚΑΠ στάθηκε και ο απερχόμενος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, ο οποίος υπογράμμισε πως το βάρος ρίχθηκε στο να αποτραπεί η μείωση της χρηματοδότησής της, με το χτίσιμο συμμαχιών αλλά και με συστράτευση δυνάμεων.

Επίσης, τέθηκε το θέμα της κλιματικής αλλαγής, το οποίο, όπως τονίστηκε από όλες τις πλευρές, αποτελεί και θα αποτελέσει το νούμερο ένα πρόβλημα που θα πλήξει τους αγρότες.

«Είμαστε υπερήφανοι για το έργο που κάναμε», δήλωσε ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος προέτρεψε τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ «να συνεχίσει το μοντέλο του νέου Αγρότη» και έδωσε ως συμβουλή «να ακούτε τον απλό αγρότη».

Την εκτίμηση ότι το ΥΠΑΑΤ μπορεί να είναι η ραχοκοκαλιά για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, έκανε κατά την ομιλία της η πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου. «Κάναμε μεγάλη προσπάθεια», είπε, μεταξύ άλλων, συμπληρώνοντας ότι «υπήρξαν και καθυστερήσεις και λάθη».

Υπουργείο Πολιτισμού

«Ο πολιτισμός είναι βαθιά πολιτική έννοια» είπε η νέα υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη παραλαμβάνοντας σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού από την προκάτοχο της, Μυρσίνη Ζορμπά.

Παρουσία εργαζομένων του υπουργείου και έχοντας στο πλευρό της τον νέο υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, η Λίνα Μενδώνη επέστρεψε από σήμερα ως υπουργός πλέον του υπουργείου, του οποίου έχει διατελέσει επί μια δεκαετία γενική γραμματέας.

«Έχουμε εντολή από τον πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη να συμβάλουμε στην αναγέννηση του κέντρου της Αθήνας με την αναγέννηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου» τόνισε η κ. Μενδώνη στην τελετή παραλαβής/παράδοσης. Μίλησε επίσης για «την ολοκλήρωση βιώσιμου πολιτισμού με όχημα τα μνημεία, όπου αυτός διαθέτει: από την Κνωσσό, τη Ρόδο, τη Μεσσήνη, τη Δήλο, την Ακαδημία Πλάτωνα έως φυσικά την Αμφίπολη». Υπογράμμισε επίσης τον στόχο για «ολοκλήρωση και άμεση λειτουργία της Εθνικής Πινακοθήκης, του ΕΜΣΤ και του Ακροπόλ».
Αναφερόμενη στον πολιτισμό ως μείζον αξιακό, συμβολικό και οικονομικό κεφάλαιο, η κ. Μενδώνη έθεσε ως πλαίσιο τη σχέση του πολιτισμού με την κλιματική αλλαγή, την κοινωνική ενσωμάτωση, την παιδεία, την οικονομία, τη βιώσιμη ανάπτυξη, και τις επενδύσεις.

«Ό,τι καλό έχει γίνει θα κρατηθεί. Το κράτος έχει συνέχεια, χωρίς ιδεοληψίες» υπογράμμισε η νέα υπουργός καλώντας την απερχόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου εάν επιθυμούν σε λίγες ημέρες «να ξαναδούμε έναν -έναν φάκελο, να συζητήσουμε ανοιχτά, με διαφάνεια και χωρίς προκατάληψη για όλα τα θέματα».
Παραδίδοντας τη σκυτάλη στη Λίνα Μενδώνη η απερχόμενη υπουργός Μυρσίνη Ζορμπά κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «παραδίδουμε το ΥΠΠΟΑ ελεύθερο βαρών και υποθηκών, που είχαν συσσωρευθεί στο παρελθόν από έργα οιωνοί ανολοκλήρωτα, ασαφείς διαδικασίες και ελλείψεις κανονιστικών πλαισίων αλλά ακόμη και από διοικητικά και ποινικά κολάσιμες πράξεις. Διασφαλίσαμε απέναντι σε κάθε επιβουλή τη δημόσια κτήση και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς ως δημόσιου κοινωνικού αγαθού με όρους σεβασμού και αειφορίας, απέναντι σε αυθαιρεσίες, ιδιωτικοποιήσεις και αποικιοκρατικές βλέψεις. Δρομολογήσαμε και φέραμε σε πέρας μεγάλα έργα με όλους τους κανόνες και την απαραίτητη δεοντολογία που απαιτείται» είπε μεταξύ άλλων η Μυρσίνη Ζορμπά.

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής μιλώντας για τα πεπραγμένα της περιόδου, αναφέρθηκε στον «για πρώτη φορά έλεγχο της ΑΕΠΙ, τη νομοθεσία των πνευματικών δικαιωμάτων, τη σημαντική τομή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, τη θεσμική εξυγίανση του Ταμείου Αλληλοβοηθείας του υπουργείου Πολιτισμού».

Τέλος, στην τελετή παραλαβής παράδοσης η απερχόμενη γενική γραμματέας Μαρία Βλαζάκη εξέφρασε δημόσια ευχαριστίες «στους υπουργούς Πολιτισμού με τους οποίους συνεργάστηκε στη διάρκεια της θητείας της, τους εργαζόμενους του ΥΠΠΟ, τα μέλη των συμβουλίων για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από τις αρχές της δημοκρατίας και του δικαίου και τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων που στήριξε την ελληνική κληρονομιά».

Υφυπουργείο Αθλητισμού

«Ο αθλητισμός ήταν η επιλογή μου και ως εκ τούτου και το Υπουργείο», είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης., νέος υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού. «Κάτι κακό έκανε στον αρχηγό του και τον έβαλε υφυπουργό Αθλητισμού» είπε χάριν αστεεισμού ο κ. Βασιλειάδης, με τον κ. Αυγενάκη να ζητάει από τους υπαλλήλους της ομοσπονδίας να βάλουν όλοι μαζί «πολλά γκολ».

Ο απερχόμενος υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, κατά την τελετή παραλαβής-παράδοσης τόνισε: «Μετά από 2 χρόνια και οκτώ μήνες σε αυτή τη θέση και μετά από τέσσερα χρόνια ενός συνεχούς αγώνα για να μπορέσουμε να κρατήσουμε το αθλητικό οικοδόμημα όρθιο, με τα πολλά προβλήματα που μας έφερε η μνημονιακή εποχή, η μνημονιακή πραγματικότητα, καταφέραμε αρκετά πράγματα. Καταφέραμε να αυξήσουμε τις χρηματοδοτήσεις μας σαν Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Καταφέραμε να αυξήσουμε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Αυτή τη φορά τρέχουμε πάνω από 200 έργα σε ολόκληρη τη χώρα. Καταφέραμε να «ξεκλειδώσουμε» και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Προσπαθήσαμε να λύσουμε θεσμικά ζητήματα, που ταλαιπωρούσαν για χρόνια τον αθλητισμό. Πάνω απ` όλα προσπαθήσαμε να φέρουμε την ηρεμία που είχε διαταραχθεί στον ερασιτεχνικό αθλητισμό τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Νομίζω ότι κάναμε αρκετά καλή δουλειά και είμαστε στην ευχάριστη θέση να βλέπουμε την επόμενη μέρα πιο αισιόδοξη από την προηγούμενη. Κάθε χρονιά ήταν όλο και καλύτερη. Κάθε χρονιά μας έδινε τις δυνατότητες να σχεδιάζουμε ακόμη περισσότερα πράγματα. Θα ήθελα να απευνθυθώ στους συνεργάτες μου. Στους υπαλλήλους και τα στελέχη του Υπουργείου, που μαζί δώσαμε αυτή τη μάχη. Μαζί καταφέραμε όσα καταφέραμε αυτά τα χρόνια. Ό,τι θεωρήθηκε δική μου επιτυχία, ήταν κοινή μας επιτυχία. Θέλω να ζητήσω συγγνώμη απ` όσους αδίκησα. Δεν είχα αυτόν τον σκοπό. Θέλω να ευχαριστήσω από βάθη καρδιάς όλους σας. Δουλέψαμε σκληρά, δουλέψαμε καλά. Ανοίξαμε νέους δρόμους. Χτίσαμε σχέσεις εμπιστοσύνης, αλληλοσεβασμού και κατανόησης χωρίς να μπερδέψουμε ποτέ ο καθένας τη θέση του. Νομίζω ότι στο τέλος το αποτέλεσμα ήταν θετικό. Εύχομαι και στην υπουργό Πολιτισμού καλή θητεία και στο νέο υφυπουργό Αθλητισμού, στον οποίο είπα προς χάρη αστεεισμού κάτι κακό έκανε στον αρχηγό του και τον έβαλε υφυπουργό Αθλητισμού. Εύχομαι σε αυτόν τον δύσκολο ρόλο καλή επιτυχία. Από βάθη καρδιάς».

Ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, υποστήριξε ότι ο αθλητισμός είναι μια μεγάλη και ισχυρή βιομηχανία με πολλές σημαντικές πτυχές. Στόχος, όπως είπε χαρκατηριστικά, είναι η τόνωση του ενδιαφέροντος της ελληνικής κοινωνίας για τον αθλητισμό και τη διαμόρφωση μιας αθλητικής νοοτροπίας στις νεαρές ηλικίες, η οποία θα αποδώσει καρπούς μεσοπρόθεσμα, οδηγώντας σ` ένα πιο υγιεινό μοντέλο διαβίωσης.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης:



Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien