Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΣΥΡΟΣ > Η Μαργαρίτα Μπουραντά στην Κοινή Γνώμη: Το νοσοκομείο είναι για όλους

Η Μαργαρίτα Μπουραντά στην Κοινή Γνώμη: Το νοσοκομείο είναι για όλους

Για την προσπάθεια αλλαγής φιλοσοφίας, στον τρόπο λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, με συνεργασίες και συνέργειες, καθώς επίσης και για τις επιτυχείς ενέργειες στελέχωσης στο διάστημα των οκτώ μηνών, στους οποίους βρίσκεται επικεφαλής της Διοίκησης του νοσοκομείου, μιλά στην εφημερίδα «Κοινή Γνώμη», η κοινή Διοικήτρια Γ.Ν. Σύρου και Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου, Μαργαρίτα Μπουραντά.

Δίνοντας ιδιαίτερη βάση, στη διαφορετική νοοτροπία, με την οποία αντιμετωπίζεται πλέον ο χώρος της υγείας, αλλά και στην κατά συνέπεια πρακτική εφαρμογή των όσων πρεσβεύει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, η κ. Μπουραντά μιλά ανοιχτά για τις ενέργειες περαιτέρω στελέχωσης του Γ.Ν. Σύρου, την προσπάθεια διάνοιξης διαύλων επικοινωνίας με άλλους τοπικούς και μη φορείς και την εξωστρέφεια, που η ίδια επιδιώκει, με διάφορες δράσεις.

Διορισμοί επιτυχόντων του 1998

Δεδομένου, ότι έχουν υπάρξει κατά καιρούς «φωνές» που έχουν υποστηρίξει, πως το νοσοκομείο της Σύρου βρίσκεται υποστελεχωμένο, ή έστω με κενές οργανικές θέσεις, η κ. Μπουραντά διευκρινίζει, πως «με βάση τον οργανισμό του, το Βαρδάκειο έχει δυναμικότητα 150 κλινών, ωστόσο ανεπτυγμένες είναι οι 110. Άρα, όταν ακούμε για κενές οργανικές θέσεις, ναι είναι κάποιες, αλλά αν το πάμε επί τοις εκατό, βάσει των ανεπτυγμένων κλινών, τότε τα πράγματα είναι διαφορετικά».

«Το 2014, το σύνολο του προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτικού, ιατρικού, διοικητικού, βοηθητικού ήταν 225 άτομα. Το 2015, ήταν 225 άτομα, δηλαδή αμετάβλητο. Το Δεκέμβρη του 2016, ήταν 239», αναφέρει.

Περνώντας στο 2017, η Διοικήτρια σημειώνει, πως «ήρθαν 12 άτομα από το κοινωφελές πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την υγεία, διαφόρων ειδικοτήτων – όχι ιατρικού – φυσιοθεραπευτές, εργαστηριακοί, νοσηλεύτρια, μαία, βοηθητικό προσωπικό, τραυματιοφορείς κλπ. Είχαν προκηρυχθεί 30 θέσεις, δήλωσαν σε εμάς 13 άτομα, αλλά υπήρξε και ένας ΤΕ ακτινολόγος εργαστηρίων, που προσελήφθη αλλά δεν αποδέχτηκε το διορισμό. Στις υπόλοιπες ειδικότητες που είχε ζητήσει το νοσοκομείο δεν υπήρξε προσφορά. Επίσης, προσελήφθησαν δύο μόνιμοι διοικητικοί υπάλληλοι, από προκήρυξη του 1998. Ένας γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ του 1998 που πραγματοποιήθηκε, πέρασαν κάποιοι άνθρωποι και έπρεπε να προσληφθούν. Οι άνθρωποι αυτοί δεν προσελήφθησαν ποτέ. Δεν γνωρίζω το λόγο, δεν είναι αρμοδιότητά μου. Το γεγονός είναι ότι προσλήφθηκαν τελικά, εν έτει 2017 και ο διαγωνισμός δεν αφορούσε μόνο στη Σύρο, αλλά σε 150 θέσεις σε όλη την Ελλάδα εκ των οποίων δύο διοικητικοί υπάλληλοι, ήρθαν στο νοσοκομείου».

Επίσης, «από το μόνιμο προσωπικό στις αρχές του 2017 ήρθαν από την 5Κ προκήρυξη του 2015, από τους κυλιόμενους πίνακες των επιλαχόντων, δύο ΤΕ Νοσηλευτές, δύο ΔΕ Νοσηλευτές, δύο ΥΕ Τραυματιοφορείς», αναφέρει, εξηγώντας, πως στους κυλιόμενους πίνακες, στην περίπτωση που ο πρώτος επιλαχών δε δεχτεί τη θέση, αυτή δεν χάνεται, αλλά περνά κατά σειρά προτεραιότητας στους επόμενους, έως ότου να υπάρξει αποδοχή της.

«Άρα, 12 εργαζόμενοι, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που ήρθαν με το κοινωφελές πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, 6 μόνιμοι, μιλάμε για 18 ανθρώπους, μόνο μέσα στους πρώτους μήνες του 2017. Επιπλέον, από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 είχαν έρθει εργάτες, κάποιοι επικουρικοί γιατροί, ένας ακτινολόγος επιπλέον αυτού που ήρθε στις αρχές του ’16, ένας ορθοπεδικός, δεύτερος παιδίατρος, καθώς επίσης και ένας επικουρικός χειρούργος τριετούς θητείας», υπογραμμίζει.

Συνεχής αύξηση του προσωπικού

Για το αμέσως επόμενο διάστημα, σύμφωνα με την κ. Μπουραντά, «αναμένεται τρίτος παιδίατρος, έχω υπογράψει το διορισμό του, έχει δεχτεί τη θέση, περιμένουμε να βγει σε ΦΕΚ. Από τις προκηρύξεις του 2016 για 700 περίπου θέσεις στην υγεία, στο Γ.Ν. Σύρου αντιστοιχούσαν 4, μία θέση παιδιάτρου, μία θέση ουρολόγου, μία θέση παθολόγου, και μία θέση ΩΡΛ. Έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προκηρύξεις. Οριστικοποιημένη είναι αυτή του παιδιάτρου, ενώ τώρα ολοκληρώνεται η γραφειοκρατική διαδικασία για το διορισμό του ουρολόγου και αναμένουμε όποιο γιατρό αποδεχτεί τη θέση του παθολόγου και του ΩΡΛ. Επίσης, βρισκόμαστε εν αναμονή επικουρικού ψυχιάτρου τριετούς θητείας. Έχει υπάρξει η γραφειοκρατική διαδικασία, έχουμε απευθύνει το αίτημά μας προς τη 2η ΥΠΕ και περιμένουμε κάποιον να εκδηλώσει ενδιαφέρον».

Παράλληλα, «έρχονται μέσα στον επόμενο μήνα, έως αρχές Ιουλίου, ένας ψυχολόγος μόνιμος, από προκήρυξη του 2009. Πρόκειται για προκηρύξεις οι οποίες έγιναν από άλλες πολιτικές ηγεσίες, που πέρασαν τη διαδικασία του ΑΣΕΠ και δεν διορίστηκαν, μία ψυχολόγος και μία κοινωνική λειτουργός, που δεν ήρθαν ποτέ. Έρχονται τώρα, τις περιμένουμε αρχές καλοκαιριού», επισημαίνει, για να καταλήξει, ότι «αν πάνε όλα καλά, θα πάμε στα 24 επιπλέον άτομα μέσα στο 2017 και αν υπάρξει ενδιαφέρον για το επίσημο αίτημά μας για τον επικουρικό ψυχίατρο, θα πάμε στα 25».

Μιλώντας με στοιχεία σε επίπεδο ποσοστών, αναφορικά με την κάλυψη των θέσεων στο Γ.Ν. Σύρου, η Διοικήτρια σημειώνει, πως «με βάση τη δυναμικότητα της ανάπτυξης, το ποσοστό διαμορφώνεται στις 45 θέσεις ιατών. Υπηρετούν 40 ιατροί μόνιμοι και επικουρικοί διαφόρων ειδικοτήτων. Η κάλυψη βρίσκεται στο 88,8%. Βεβαίως, ευελπιστούμε να έρθουν και οι υπόλοιποι συνάδελφοι, προκειμένου αυτό το ποσοστό να ανέλθει στο 100%.

Σε ό,τι αφορά στο νοσηλευτικό προσωπικό, στον οργανισμό προβλέπονται να υπηρετούν 142 άτομα όλων των ειδικοτήτων. Στους ΠΕ Νοσηλευτές η κάλυψη είναι 100%, στους ΤΕ Νοσηλευτές η κάλυψη είναι 85%, στους ΤΕ Μαιευτικής, η κάλυψη είναι 112%, στους ΤΕ Επισκεπτών Υγείας, η κάλυψη είναι 100%, στους ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών η κάλυψη είναι 108%, ενώ στους ΥΕ βοηθητικό προσωπικό, είναι 100%, υπολογίζοντας βεβαίως και τους ανθρώπους που ήρθαν τώρα με το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ.

«Κουρασμένο» το προσωπικό

Ωστόσο, η κ. Μπουραντά αναφέρθηκε και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προσωπικού, υπενθυμίζοντας, πως «ο χώρος της υγείας είναι ένας ιδιαίτερος χώρος, για όλους τους εργαζομένους. Ένα από τα σημαντικότερα και δυσκολότερα πράγματα που ενέχει, είναι το περιβόητο άγχος θανάτου, το οποίο επηρεάζει πάρα πολύ τους πάντες. […] Επιπλέον και σωματικά, κάποιες ειδικότητες, εκτός της ψυχολογικής πίεσης και σωματικά κουράζονται, αφού οι άνθρωποι μεγαλώνουν, κουράζονται, γερνούν. Η δουλειά ιδιαίτερα των νοσηλευτών είναι πιο βαριά και ως εκ τούτου υπάρχουν και αυτά τα στοιχεία της κόπωσης. Ένας ικανός αριθμός ανθρώπων, λοιπόν, εργάζεται αρκετά χρόνια, πάνω από 20. Με δεδομένους τους δύο προηγούμενους παράγοντες, πρόκειται για ένα προσωπικό που σίγουρα έχει κουραστεί και ψυχικά και σωματικά. Αν και φυσικά δεν υπάρχει η δυνατότητα να βρίσκονται όλοι σε ‘χαλαρούς’ τομείς, προσπαθούμε όμως, όσο μπορούμε, να τους ανακουφίζουμε, είτε πραγματοποιώντας μετακινήσεις εντός νοσοκομείου, ώστε για κάποια διαστήματα να βρίσκονται σε χώρους πιο ήπιους».

Περαιτέρω, όπως τόνισε, το τελευταίο διάστημα έχουν ξεκινήσει οι προσλήψεις στο χώρο της υγείας, μετά όμως από μία σειρά καταστροφικών πολιτικών για τον τομέα αυτό, που οδήγησε αρκετούς ανθρώπους του κλάδου να αποχωρήσουν εσπευσμένα, προκειμένου να διασώσουν κάποια από τα εργασιακά ή συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα, ενώ ταυτόχρονα, αν και ο λόγος αποχωρήσεων/προσλήψεων θεωρητικά είχε υπολογιστεί σε 10 προς 1, αυτός δεν τηρήθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα να «αδειάσουν» τα τμήματα και ιδιαίτερα από νοσηλευτικό προσωπικό, που δεν αντικαταστάθηκε ποτέ, έχοντας ως συνέπεια την επιπλέον επιβάρυνση του εναπομείναντος δυναμικού.

Το νοσοκομείο άξονας συνεργειών στην κοινωνία

Αναφερόμενη σε σημαντικές ενέργειες ενίσχυσης της υγείας, τόσο στη Σύρο, όσο και στις Κυκλάδες, όπως η πτητική βάση του ΕΚΑΒ στη Σύρο, το Ιατρείο Ύπνου, το Διαβητολογικό Ιατρείο, αλλά και η δρομολόγηση της διαδικασίας δημιουργίας Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας στο Γ.Ν. Σύρου, χρόνιο αίτημα της ιατρικής κοινότητας του νοσοκομείου, η κ. Μπουραντά υπογραμμίζει, πως «τα τμήματα δεν ανοίγουν μαγικά. Υπάρχει αφενός σοβαρή γραφειοκρατική διαδικασία και επίσης ειρήσθω εν παρόδω, επειδή βρισκόμαστε σε μνημονιακά χρόνια οποιαδήποτε αλλαγή γίνεται μέσα στον οργανισμό, θα πρέπει να μην έχει δημοσιονομικό κόστος και αυτό δεν είναι μία εύκολη διαδικασία. Γι’ αυτό λέμε ότι όλοι είναι σημαντικοί στην υγεία και στους δημόσιους οργανισμούς».

Παρ’ όλα αυτά, όπως διευκρίνησε, «αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, είναι να αλλάξουμε και τη φιλοσοφία της υγείας. Ένα από τα πράγματα που ταλανίζουν το δημόσιο, αλλά και κοινωνικό βίο της Ελλάδος, είναι η νοοτροπία του ‘αυτό είναι δικό μου’. Τίποτε δεν είναι δικό μας, όλα ανήκουν στο Δημόσιο και αυτό που έχει σημασία, είναι οι φορείς να συνεργάζονται, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος».

Η Διοικήτρια υπενθύμισε τις σημαντικές συνεργασίες του Γ.Ν. Σύρου με το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, όσον αφορά στη συνταγογράφηση φαρμάκων εντός των ΚΑΠΗ από αγροτικό ιατρό, με τα σχολεία, όπου πραγματοποιήθηκαν από προσωπικό του νοσοκομείου ενημερωτικά σεμινάρια, με το Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου, όπου συστάθηκε διαβητολογικό ιατρείο, το οποίο επισκέπτεται ανά τρίμηνο παθολόγος του Γ.Ν. Σύρου, με εξειδίκευση στο διαβήτη, με τα Κέντρα Υγείας έξι νησιών όπου πνευμονολόγος θα μεταβαίνει για επανεκτιμήσεις ανά εξάμηνο.

«Κυκλαδίτες είναι όλοι, Έλληνες είναι όλοι, όλοι το ίδιο πληρώνουμε για τη δημόσια υγεία. Και οι Συριανοί και οι Γρεβενιώτες. Το νοσοκομείο, το προσωπικό του δεν είναι της Σύρου μόνο, έχει τη βάση του εδώ, αλλά είναι για όλους. Αυτό είναι από τα πιο δύσκολα πράγματα, να αλλάξεις τη νοοτροπία. Το πώς κανείς αντιλαμβάνεται την υγεία, την παιδεία, το δάσκαλο, το γιατρό, το διοικητή, τον αστυνόμο. Προσπαθούμε να φτιάξουμε τη διαδικασία, να φτιάξουμε τις συνεργασίες. Αυτή είναι η ουσία, να πούμε εμείς τι μπορούμε να στηρίξουμε, ως κοντινός φορέας και μέχρι πού φτάνουν οι δυνατότητές μας και αυτό να αξιοποιηθεί προς όφελος όλων των πολιτών», τονίζει η κ. Μπουραντά.

Τέλος, σύμφωνα με την ενημέρωση της ίδιας, «ξεκινά, αν όλα πάνε καλά, επίσης μία πολύ σημαντική συνεργασία του ΚΕΦΙΑΠ, η οποία νομίζω θα πάει πάρα πολύ καλά, με την Κοιν.Σ.Επ. Κυκλάδων, με στόχο, τώρα που αναδιοργανώθηκε ικανοποιητικά, σε επίπεδο δουλειάς, δράσεων και εργαστηρίων το Κέντρο, όσοι ωφελούμενοι του ΚΕΦΙΑΠ επιθυμούν να συνεργάζονται, να μπορούν να απασχολούνται στην Κοιν.Σ.Επ., να έχουν κάποιο όφελος οικονομικό, αλλά παράλληλα, να βοηθηθούν σε μία συμβουλευτική επαγγελματική, στο τι θα μπορούσαν να κάνουν την επαύριο, όπως και στο μέλλον, ως αυτόνομοι πολίτες ή και ως μέλη άλλων συλλογικών και συνεταιριστικών δομών, που έχουν τη δυνατότητα να συστήσουν και οι ίδιοι, να έχουν ψυχολογικό και κοινωνικό όφελος. Είναι μία πρωτοποριακή συνεργασία, που δεν έχει υπάρξει αντίστοιχη στην Ελλάδα, η οποία ωστόσο, αυτή τη στιγμή βρίσκεται ακόμη σε συζητήσεις».

«Για ποια υγεία ενδιαφέρονται;»

Ωστόσο η κ. Μπουραντά δε δίστασε να μιλήσει επίσης και για την πολιτική διάσταση της θέσης, την οποία κατέχει, υπογραμμίζοντας, πως «πολιτικό πρόσωπο είμαι με έναν έμμεσο τρόπο. Δεν είμαι πολιτικός, είμαι όμως ένα στέλεχος τοποθετημένο από την παρούσα κυβέρνηση. Δεν το αρνούμαι και δεν υπάρχει και κανένας λόγος να το αρνηθώ. Αυτές οι θέσεις έτσι λειτουργούν και λειτουργούν έτσι με μία πολύ απλή λογική. Σε αυτές τοποθετούνται άνθρωποι, που θα μπορούν να υπερασπιστούν την πολιτική στην υγεία, της κάθε κυβέρνησης. Ως εκ τούτου, από τις προηγούμενες κυβερνήσεις τοποθετούνταν διοικητές, ώστε να εφαρμόσουν την πολιτική υγείας, που οι τότε κυβερνήσεις ήθελαν να προωθήσουν, βάσει της μορφής που ήθελαν να δώσουν στην υγεία στην Ελλάδα και έτσι θα συμβεί και μετά, αφού γίνουν εκλογές και βγει η όποια κυβέρνηση βγει».

Συνεχίζοντας, σημείωσε, πως «αυτές οι θέσεις είναι δημόσιες. Και ναι μεν αμειβόμαστε από το Δημόσιο, ωστόσο πρόκειται για ειδικές θέσεις, με συμβόλαια, γεγονός που συνεπάγεται, ότι δεν θα μείνουμε μόνιμα στο δημόσιο, κανείς από τους διοικητές, όπως δεν έμειναν και οι προηγούμενοι. Δεν τοποθετούνται «ημέτεροι», τοποθετούνται στελέχη, με στόχο να εφαρμόσουν τα όσα προωθεί η εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου Υγείας της εκάστοτε κυβέρνησης».

Συνεχίζοντας σε περισσότερο πολιτικό τόνο, επισημαίνει, πως «για την υγεία νοιάζονται κάποιοι. Το θέμα είναι, για ποια υγεία νοιάζονται; Τη δημόσια δωρεάν υγεία ή την ιδιωτική ή ανταποδοτική; Αναρωτιέμαι. Δεν θα μιλήσω για το ‘πριν’, θα μιλήσω για τα μνημονιακά χρόνια, από το 2010 και έπειτα. Αφού είχαν τόσο μεγάλη αγωνία, γιατί δεν τη φρόντιζαν; Ας υποθέσουμε ότι δεν πρόλαβαν – κατά Χαρίλαο Φλωράκη ‘δεν προκάμανε’. Τώρα που εμείς το παλεύουμε – φυσικά δεν θα τα λύσουμε μαγικά, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, το γνωρίζουμε αυτό – γιατί δεν εκτιμάται; Μήπως γιατί δεν εκτιμούν τη δημόσια δωρεάν υγεία; Τώρα λοιπόν τι άλλο μπορεί να κάνει μία διοίκηση, η οποία υπηρετεί περίπου 8 μήνες και τι άλλο να κάνει ένα Υπουργείο Υγείας, σε ό,τι αφορά σε επίπεδο προσλήψεων, φυσικά, διότι έχουν γίνει κι άλλα πράγματα, για να θεωρηθεί, ότι νοιάζεται για τη δωρεάν και δημόσια υγεία; Οπότε εγώ θέτω το ερώτημα: Για ποια υγεία ενδιαφέρονται; Επίσης, πρέπει και οι πολίτες να αποφασίσουν ποια υγεία θέλουν και ποιος είναι αυτός που την εφαρμόζει και προσπαθεί να την εφαρμόσει».

Αναφορικά με το αν η σκληρή μνημονιακή πολιτική, που συνεχίζει να εφαρμόζεται, υπό την πίεση και των εταίρων της χώρας, αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τα μέχρι στιγμής ικανοποιητικά στοιχεία λειτουργίας του Γ.Ν. Σύρου, η κ. Μπουραντά σημειώνει, πως «η εμπειρία του 2016 έδειξε, ότι με μία χρηστή διοίκηση και διαχείριση και μία σοβαρή αξιολόγηση των αιτημάτων, το νοσοκομείο μπορεί να πάει καλά. Συνεχίζουμε αυτή τη χρηστή διοίκηση, προκειμένου να πάει ακόμη καλύτερα το 2017», χωρίς αυτό να σημαίνει περικοπές.

Άλλωστε όπως υποστήριξε, «οι διοικητές έχουμε τη διαβεβαίωση από το υπουργείο, ότι αν απαιτηθεί, θα βρίσκεται δίπλα μας και θα μας στηρίξει. Δεν θα μείνουν τα νοσοκομεία χωρίς λεφτά και αυτή ήταν η δήλωση των υπουργών», διευκρινίζοντας τέλος, πως «το 2015 και 2016 ήταν οι χρονιές που από την ηγεσία του Υπ. Υγείας δόθηκε έμφαση στην ανασυγκρότηση και την ενίσχυση των νοσοκομειακών δομών, προκειμένου να πατήσουν στα πόδια τους. Από το 2017 η βούληση είναι να στηριχτεί η πρωτοβάθμια υγεία, οι προκηρύξεις έχουν αρχίσει να ‘τρέχουν’ ήδη».



Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien