Aigaio365 > ΚΟΙΝΩΝΙΑ > Η Μαία Κ.Υ. Τήνου για τον Διαβήτη της κύησης

Η Μαία Κ.Υ. Τήνου για τον Διαβήτη της κύησης

H πιο “γλυκιά” πάθηση της εγκυμοσύνης!

Η 14 η Νοεμβρίου έχει οριστεί ως η παγκόσμια ημέρα για τον Σακχαρώδη διαβήτη και καλό είναι να μην ξεχνάμε πώς μπορούμε να προλάβουμε την εμφάνιση του. Τι γίνεται όμως με τον Διαβήτη στην κύηση; Τι ακριβώς είναι; Κινδυνεύει η έγκυος και το έμβρυο της; Και μετά τον τοκετό τι γίνεται; Αυτές είναι οι πιο συχνές ανησυχίες που εκφράζουν οι έγκυες στους επαγγελματίες υγείας.

Ο Διαβήτης στην κύηση (gestational diabetes) είναι η διαταραχή στον μεταβολισμό της γλυκόζης κατά την κύηση, συνήθως μετά την 24 η εβδομάδα. Καθώς το έμβρυο μεγαλώνει οι ορμόνες που παράγονται από τον πλακούντα είναι αυξημένες και δεν επιτρέπουν την επαρκή δράση της ινσουλίνης ώστε να μεταβολίσει την γλυκόζη, τους υδατάνθρακες δηλαδή. Αυτή η δυσλειτουργία θα εμφανιστεί περίπου στο 10% των εγκύων. Είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι σε κάθε εγκυμοσύνη είναι πιθανό να εμφανιστεί σακχαρώδης διαβήτης άλλα μερικές γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες.

Παράγοντες κινδύνου αποτελούν :

Μεγάλη αναπαραγωγική ηλικία.
Παχυσαρκία .
Ιστορικό προηγούμενης κύησης με Διαβήτη.
Υπερβολική αύξηση βάρους κατά την παρούσα κύηση.
Να έχει αποκτήσει ήδη παιδί με βάρος γέννησης πάνω από 4 κιλά.
Ιστορικό ανεξήγητου εμβρυικού θανάτου.
Προηγηθείσες αποβολές.
Βεβαρυμμένο κληρονομικό ιστορικό (γονείς ή αδέλφια με διαβήτη).

Πότε λοιπόν πρέπει να γίνεται η εξέταση για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα; Εξαιτίας των αυξημένων περιστατικών διαβήτη στην κύηση τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της αύξησης της παχυσαρκίας στην αναπαραγωγική ηλικία αλλά και επειδή πολλές γυναίκες αποφασίζουν να τεκνοποιήσουν σε μεγαλύτερη ηλικία από ότι παλαιότερα, αρχικά ο έλεγχος σακχάρου νηστείας γίνεται ανεξαιρέτως σε όλες τις γυναίκες στον πρώτο τρίμηνο της κύησης. Εάν τα αποτελέσματα είναι στα φυσιολογικά όρια γίνεται επανέλεγχος μεταξύ της 24 ης και 28 ης εβδομάδας. Σε αυτήν την φάση η εξέταση γίνεται με τη γνωστή καμπύλη σακχάρου. Στην διαδικασία αυτή λαμβάνεται αίμα από την έγκυο όταν είναι ακόμη νηστική και ακολούθως τις δίνεται να πιεί συγκεκριμένη ποσότητα γλυκόζης, την οποία έχει ορίσει ο γιατρός της, από εκεί και μετά θα επαναληφθεί η λήψη αίματος συνήθως δύο φορές, ανά μία ώρα.

Στην περίπτωση που η γυναίκα διαγνωστεί τελικά με διαβήτη κύησης τότε πρέπει να παρακολουθείται όχι μόνο από τον Μαιευτήρα της αλλά και από ενδοκρινολόγο προκειμένου να ρυθμιστούν σωστά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης. Με βάση τα αποτελέσματα ο γιατρός θα αποφασίσει αν θα χορηγηθεί ινσουλίνη ή ένα κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής, ελαφριά άσκηση και καθημερινή παρακολούθηση του σακχάρου προκειμένου να είναι εντός ορίων.

Η αλήθεια είναι ότι ένας ΑΡΡΥΘΜΙΣΤΟΣ Διαβήτης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα τόσο στην μητέρα όσο και στο έμβρυο.

Οι συνηθέστερες επιπλοκές είναι:

Ιδιαίτερα αυξημένο βάρος στο μωρό( σε σχέση με την εβδομάδα κύησης) με πιθανό άμεσο επακόλουθο έναν δύσκολο φυσιολογικό τοκετό για την μητέρα άλλα και το έμβρυο.

Υπογλυκαιμία του μωρού αμέσως μετά την γέννηση και για κάποιες ώρες μετά. Γι αυτό το λόγο τα μωρά των διαβητικών μητέρων παρακολουθούνται στενά το πρώτο 24ωρο.

Πρόωρος τοκετός.

Προεκλαμψία κατά την διάρκεια της κύησης (άλλη νόσος της κύησης που σχετίζεται με την υπέρταση στην οποία επίσης απαιτείται στενή παρακολούθηση).

Αυξημένος κίνδυνος για τον διαβήτη σε μεγαλύτερη ηλικία.

Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι ο Σακχαρώδης Διαβήτης στην κύηση παρουσιάζεται πλέον αρκετά συχνά. Πράγματι αποτελεί μια δυσάρεστη κατάσταση για την γυναίκα αφού ανατρέπει τα όνειρα της για μια καθόλα φυσιολογική εγκυμοσύνη χωρίς άγχη και προβληματισμούς, που πολλές φορές έτσι κι αλλιώς υπάρχουν. Όμως οι έγκυες δεν θα πρέπει να αφήνουν αυτές τις δυσάρεστες σκέψεις να τις καταβάλουν. Εφόσον τηρούν τις οδηγίες των ιατρών τους όλα θα πάνε καλά.

Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια σύντομη περίοδο και πρέπει να απολαύσουν αυτό το θαύμα της φύσης. Άλλωστε σε λίγο καιρό όλα θα έχουν περάσει.

Δελατόλα Σοφία, Μαία Κ.Υ Τήνου



Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien