Aigaio365 > ΚΟΙΝΩΝΙΑ > Η Αμερική τιμωρεί, η Ελλάδα συγχωρεί

Η Αμερική τιμωρεί, η Ελλάδα συγχωρεί

Χρήστος Κυμπιζής
Δημοσιογράφος

Από την Κυριακάτικη Kontranews

Ενδεικτική των παράνομων πρακτικών των πολυεθνικών εταιρειών στην Ελλάδα, αλλά και της αδράνειας (ή της απροθυμίας) των ελληνικών Αρχών να αντιμετωπίσουν σοβαρά θέματα διαφθοράς, είναι η υπόθεση που φέρνει σήμερα στο φως η Κυριακάτικη Kontranews. Πρόκειται για εταιρείες που πριν μερικά χρόνια τιμωρήθηκαν με πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων στις ΗΠΑ, επειδή δωροδοκούσαν Έλληνες αξιωματούχους, την ώρα που στην Ελλάδα απολάμβαναν αδικαιολόγητη και ανεξήγητη ασυλία. Μάλιστα, αποκαλύπτουμε και την έκθεση του ΟΟΣΑ, η οποία εκείνη την περίοδο ασκούσε έντονη κριτική για την ανικανότητα των ελληνικών Αρχών να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα διαφθοράς.

ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΤΙΣ ΗΠΑ – ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τον Απρίλιο του 2011, το Ποινικό Τμήμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Ουάσιγκτον επέβαλλε πρόστιμο 350 εκατομμυρίων δολαρίων σε πέντε πολυεθνικές εταιρείες που δραστηροποιούνταν στην Ελλάδα και που δωροδόκησαν Έλληνες αξιωματούχους, προκειμένου να προωθήσουν σε οργανισμούς του Ελληνικού Δημοσίου τα προϊόντα τους. Πρόκειται για αυτοκινητοβιομηχανίες, εταιρείες τηλεπικοινωνιών και μεγάλες βιομηχανίες με φαρμακευτικά, ορθοπεδικά και άλλα ιατρικά προϊόντα.

Το ποσό των 350 εκατομμυρίων δολαρίων επιβλήθηκε ύστερα από συμβιβασμό, καθώς οι μητρικές εταιρείες των παραπάνω, παραδέχθηκαν ότι διέπραξαν το αδίκημα. Σε αυτές εκτός από το πρόστιμο, επιβλήθηκε και αυστηρή επιτήρηση, ώστε να μην επαναλάβουν αυτές τις πρακτικές. Παρ’ όλα αυτά, στην Ελλάδα τόσο οι ενδιάμεσοι, όσο και οι τελικοί αποδέκτες παρέμειναν ατιμώρητοι!

Κατά την εκδίκαση των υποθέσεων, αποκαλύφθηκε πως οι συγκεκριμένες εταιρείες κατέβαλλαν σε Έλληνες εκατομμύρια δολάρια σε εικονικές εταιρείες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, οι συγκεκριμένοι μεσάζοντες δρούσαν και για λογαριασμό άλλων χωρών.

Η σχετική έκθεση της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας εκείνης της εποχής κάνει λόγο για «κυκλώματα διαφθοράς που επιβάρυναν το Ελληνικό Δημόσιο και συντέλεσαν στην κατάρρευση της εθνικής οικονομίας. Πρόκειται για εταιρείες που ήταν στο απυρόβλητο αλλά και υπεράνω υποψίας λόγω της θέσεως ισχύος και πρόσβασης στον κρατικό μηχανισμό και της διεθνούς επιρροής που διαθέτουν».

ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΡΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΟΣΑ

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης τον χειμώνα του 2012 συνέταξε έκθεση με αφορμή τα παραπάνω γεγονότα, αλλά και για την τότε γενικότερη ανικανότητα της χώρας μας να καταπολεμά φαινόμενα διαφθοράς.

Μάλιστα, μια Ομάδα Εργασίας του ΟΟΣΑ επισκέφθηκε την Ελλάδα, με σκοπό να αξιολογήσει τη χώρα μας στην εφαρμογή της «Συνθήκης για την καταπολέμηση της Δωροδοκίας Αλλοδαπών Δημοσίων Υπαλλήλων στις Διεθνείς Εμπορικές Συναλλαγές». Η Ομάδα αυτή αποτελούνταν από ανώτερους ελεγκτές από χώρες όπως η Ιρλανδία και η Κορέα, οι οποίοι συναντήθηκαν με περισσότερους από 90 εκπροσώπους του ελληνικού δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, της νομοθετικής εξουσίας, του δικαστικού σώματος, της κοινωνίας των πολιτών και των ΜΜΕ.

Η έκθεση υπογράμμιζε πως οι πληροφορίες που έδωσαν οι ελληνικές Αρχές σε συγκεκριμένα ερωτήματα ήταν «ανεπαρκείς από πολλές απόψεις», γεγονός το οποίο «μπορεί να οφείλεται στη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση στη χώρα», η οποία τότε ήταν στο ζενίθ της…

Ακόμα, η έκθεση ανέφερε πως η Ελλάδα «είτε δεν απάντησε σε πολλές ερωτήσεις των ελεγκτών, είτε έδωσε πολύ σύντομες απαντήσεις σε πολλές άλλες». Επίσης αναφέρεται πως «μερικοί Έλληνες λειτουργοί εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, μη εξοικειωμένοι με τα θέματα που επρόκειτο να συζητηθούν και, έτσι, έδωσαν λίγες χρήσιμες πληροφορίες», ενώ σημειώνεται και η αδυναμία της Ελλάδας να παραδώσει «έγκαιρη πληροφόρηση» για υποθέσεις διαφθοράς και «λεπτομερή στατιστικά στοιχεία και μεταφρασμένη νομοθεσία».

ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΟΠΟΥ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΩΡΟΔΟΚΗΣΑΝ ΞΕΝΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ

Στη συγκεκριμένη έκθεση, ο ΟΟΣΑ αποκάλυψε δύο περιπτώσεις, όπου Έλληνες δωροδόκησαν αλλοδαπούς δημοσίους υπαλλήλους. Η πρώτη περίπτωση αφορά έναν Έλληνα συνιδιοκτήτη μιας αμερικάνικης εταιρείας, ο οποίος φέρεται να έδωσε μίζα σε δημοσίους υπαλλήλους σε χώρα της Ασίας.

Η δεύτερη περίπτωση όμως είναι εκείνη που συγκεντρώνει περισσότερο ενδιαφέρον και «εγείρει σοβαρές ανησυχίες λόγω της προφανούς αδράνειας των ελληνικών Αρχών» να διαλευκάνουν την υπόθεση.

Πρόκειται για μια πολυεθνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, η οποία πριν μερικά χρόνια προσέγγισε δημοσίους υπαλλήλους σε μία βαλκανική χώρα, με τη συνδρομή και τη βοήθεια τριών Ελλήνων. Η εταιρεία φέρεται να υπέγραψε κάποια «Πρωτόκολλα Συνεργασίας» με δημοσίους υπαλλήλους και με αξιωματούχους της συγκεκριμένης χώρας, τα οποία της απέφεραν «σημαντικά επιχειρηματικά πλεονεκτήματα».

Στη συνέχεια, η εταιρεία μετέφερε πέντε εκατομμύρια ευρώ σε οφσόρ που ελεγχόταν από τους Έλληνες, χρήματα που πιστεύεται πως διοχετεύτηκαν στους παραπάνω δημοσίους υπαλλήλους ως …δώρα για τις διευκολύνσεις που προσέφεραν στην πολυεθνική.

Λίγο καιρό αργότερα, η υπόθεση οδηγήθηκε σε δίκη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αντίθετα, οι ελληνικές Αρχές, σύμφωνα πάντα με την έκθεση του ΟΟΑΣΑ, δεν κίνησαν αυτοβούλως καμία εσωτερική έρευνα, παρ’ ότι γνώριζαν για την υπόθεση πολύ νωρίτερα!

ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ, ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ Ή ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ;

Όλα τα παραπάνω, δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο το πόσο επιφανειακά αντιμετώπιζαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις τα ζητήματα διαφθοράς στη χώρα. Σε ένα περιβάλλον, όπου οι δωροδοκίες και οι μίζες αποτελούσαν συνηθισμένες πρακτικές κάποιων εταιρειών, οι αρμόδιες Αρχές αδυνατούσαν να ανταποκριθούν. Ενδεικτικό, όλων εκείνων των παθογενειών που οδήγησαν τη χώρα στην χρεοκοπία και τα μνημόνια.

Το ερώτημα που έρχεται στο μυαλό του κάθε Έλληνα που ένιωσε στο πετσί του τις επιπτώσεις της βίαιης αυτής λιτότητας των τελευταίων χρόνων, είναι το γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν μπόρεσαν να καταπολεμήσουν τα φαινόμενα διαφθοράς. Άλλωστε, όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός, το 1/3 του χρέους της χώρας οφείλεται μόνο στα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας! Πρόκειται για αδιαφορία; Για ανικανότητα; Ή μήπως κάποιοι έκαναν επίτηδες τα στραβά μάτια, με τα …απαραίτητα ανταλλάγματα; Το μόνο σίγουρο είναι πως επιτέλους οι υπαίτιοι κάποια στιγμή θα πρέπει να λογοδοτήσουν στον Λαό…Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien