Aigaio365 > ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ > Γιατί ΣΥΡΙΖΑ στις Κυκλάδες;

Γιατί ΣΥΡΙΖΑ στις Κυκλάδες;

Νίκος Μανιός
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων

Άρθρο του υποψήφιου βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Νίκου Μανιού, στην Κυριακάτικη Kontranews:

Η 7η Ιουλίου 2019 θα είναι ένα ιστορικό ορόσημο στην πολιτική ζωή του τόπου. Οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα επανορθώσουν το παλιό κατεστημένο που έριξε τη χώρα στα βράχια, διασπαθίζοντας το δημόσιο χρήμα, ή αν θα πορευτούν προς το μέλλον με μια κυβέρνηση που, ενώ έκανε και λάθη, έχει πάντα πρωταρχική έγνοια και στόχο το συλλογικό καλό.

Οι Κυκλάδες είναι μια περιοχή με σπάνια χαρακτηριστικά: πολυνησιακή, οικολογικά ευαίσθητη και απαιτητική, με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη αλλά και ισχυρό πρωτογενή τομέα.

Ας δούμε τι έγινε στις Κυκλάδες από το 2015 ως σήμερα:

1. Θεσπίστηκε το μεταφορικό ισοδύναμο, χρόνιο αίτημα των νησιωτών.

2. Ο τουρισμός γνώρισε πρωτόγνωρα για την περιοχή μεγέθη.

3. Αναπτύχθηκαν τα νοσοκομεία της Σαντορίνης, της Νάξου και της Σύρου. Λειτούργησαν νέα τμήματα, εκτινάσσοντας τον αριθμό των ειδικευμένων γιατρών. Ιδρύθηκε βάση αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στη Σύρο.

4. Επαναλειτούργησε το Νεώριο Σύρου.

5. Είναι υπό εξέλιξη η ενεργειακή διασύνδεση των νησιών με τον ΑΔΜΗΕ.

6. Μπήκε μπροστά το Φράγμα του Τσικαλαριού στη Νάξο, που θα διασφαλίσει την υδατική επάρκεια του νησιού.

7. Νομιμοποιήθηκαν τα λιμάνια των Κυκλάδων.

8. Διασφαλίστηκε η συνέχιση της εξόρυξης της σμύριδας στη Νάξο, με καλύτερους όρους.

9. Είναι στην τελική ευθεία η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ονομασίας ΠΟΠ του αρσενικού τυριού της Νάξου.

10. Μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 δίνεται στους νέους που επιθυμούν να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία ενίσχυση ύψους έως και €22.000.

11. Υποστηρίχθηκε ο συνεργατισμός, με τον νόμο για τη λειτουργία των Αγροτικών Συνεταιρισμών και τη σύσταση Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών.

12. Με την υπουργική απόφαση για την οικοτεχνία, δίνεται η δυνατότητα σε παραγωγούς να μεταποιούν μικρής κλίμακας αγροτικά προϊόντα ιδίας παραγωγής και να τα διαθέτουν σε τοπικές λαϊκές αγορές, σε αγορές παραγωγών και σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και μαζικής εστίασης.

13. Αποδίδονται 39.750.410 ευρώ στις Κυκλάδες από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» για τις ανάγκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

14. Μειώθηκε ο ΦΠΑ στην εστίαση.

15. Υλοποιείται το Πρόγραμμα Στήριξης Μικρών Νησιών Αιγαίου Πελάγους με ετήσιο προϋπολογισμό πάνω από 24 εκατ. ευρώ.

16. Καθιερώθηκε η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση και στους 19 Δήμους των Κυκλάδων. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση τα σχολεία καλύπτονται σχεδόν πλήρως από την πρώτη μέρα από εκπαιδευτικό προσωπικό και με βιβλία από τον Μάιο της προηγούμενης χρονιάς.

17. Στην ειδική αγωγή έχουμε πλήρη στελέχωση των ειδικών σχολείων, πλήρη στελέχωση των τμημάτων ένταξης με εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής και κάλυψη όλων των παράλληλων στηρίξεων.

18. Η Εφορεία Κυκλάδων του υπουργείου Πολιτισμού πραγματοποίησε σημαντικό έργο σε πολλά νησιά, με πιο εμβληματικό την πρόσφατη ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα €4.500.000 για την αναστήλωση των μνημείων του αρχαιολογικού χώρου της Δήλου.

19. Μετά το νέο μεγάλο αεροδρόμιο της Πάρου, σε τροχιά ανάπτυξης βρίσκονται και τα αεροδρόμια της Σύρου, της Νάξου και της Μήλου.

20. Θεσμοθετήθηκε Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, προχωρά η κατάρτιση των δασικών χαρτών και τροποποιούνται οι ασάφειες σε σχέση με τις χορτολιβαδικές εκτάσεις και τους δασωμένους αγρούς.

Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά των όσων κατάφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπό συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας, με γνώμονα πάντα την κοινωνική και οικονομική ισορροπία του τόπου.

Είναι δική μας απόφαση το πώς θα αποτιμήσουμε την προσπάθεια μιας κυβέρνησης η οποία υλοποίησε έργο που εκκρεμούσε για δεκαετίες.

Είναι δική μας απόφαση αν θα ψηφίσουμε ξανά όσους έφεραν την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής. Είναι στο χέρι μας το αν θα συνεχίσουμε την πορεία προς τα εμπρός, με βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη. Είναι η ώρα να αποφασίσουμε για τη ζωή μας.

Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien