Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Φωτίου: Επιδότηση ενοικίου ή στεγαστικού σε 300.000 οικογένειες και παιδιού σε 900.000

Φωτίου: Επιδότηση ενοικίου ή στεγαστικού σε 300.000 οικογένειες και παιδιού σε 900.000

Αυτοί που μιλούν για παροχολογία, θα γελοιοποιηθούν ψηφίζοντας όλα τα θετικά μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση, μεταξύ τους την για πρώτη φορά επιδότηση ενοικίου ή στεγαστικού για πάνω από 300.000 οικογένειες, την διεύρυνση του επιδόματος παιδιού που έφτασε να χορηγείται σε 900.000 οικογένειες και θα συνεχίσει να αυξάνεται, «μην «χάσετε» τη Βουλή αυτό το μήνα», είπε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά. Παραλάβαμε την κοινωνική προστασία στα 780 εκατ. ευρώ και έχει ήδη εκτιναχθεί στα 2,5 δισ. ευρώ, όπως σημείωσε.

«Παραλάβαμε την κοινωνική προστασία στα 780 εκατ. ευρώ και έχει ήδη εκτιναχθεί στα 2,5 δισ. ευρώ μέσα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας», είπε η κ. Φωτίου. Για την φτώχεια, «όλα τα στοιχεία που βλέπετε σήμερα από την Eurostat, είναι του 2017 με βάση τα εισοδήματα του 2016. Μόνο σε δύο χρόνια, με τις πολιτικές μας για πρώτη φορά ρίχνουμε τους συντελεστές φτώχειας, παιδικής φτώχειας, κτλ., που με τους προηγούμενους είχαν εκτοξευτεί στα ουράνια».

Για το 2019, όπως ανέφερε, οι αντίστοιχες δαπάνες «θα φτάσουν πολύ περισσότερο» από 2 δισ. ευρώ. «Μόνο οι πολιτικές μας για το παιδί αύξησαν τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό από τα 600 εκατ. ευρώ στο 1,3 δισ. ευρώ … Το 2019 έρχονται στο χαρτοφυλάκιό μας περίπου 400 εκατ. ευρώ μόνο για το στεγαστικό επίδομα … Είναι στη Βουλή αυτές τις ημέρες και ψηφίζεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας … ο δημοσιονομικός χώρος που θα διατεθεί για το 2019 θα είναι κοντά στο 1 δισ. ευρώ».

Η κ. Φωτίου αναφέρθηκε αναλυτικά σε μία σειρά από τομείς όπου γίνονται σημαντικά βήματα στην κοινωνική προστασία:

Επιδότηση ενοικίου: «Γίνεται για πρώτη φορά, μετά τον νόμο για την ανθρωπιστική κρίση, όταν είχαμε δώσει επιδότηση στέγης σε 20.000 … σήμερα το διευρύνουμε … θα δώσουμε σε πάνω από 300.000 οικογένειες επιδότηση ενοικίου, ίσως φτάσουμε τις 340.000. Αφορά επιδότηση από €70 ως €210 το μήνα, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας. Εάν η οικογένεια δεν έχει ενοίκιο αλλά στεγαστικό δάνειο, τα λεφτά θα πιστώνονται κατ’ ευθείαν στην τράπεζα για την μηνιαία δόση. Είναι ένα πολύ μεγάλο μέτρο, γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα πρόγραμμα επιδότησης στέγασης … μπαίνει σε νέα βάση η πολιτική για την κατοικία. Θα έχουμε και άλλα μέτρα».

Αναπηρία: «Από 1η Ιανουαρίου του 2019, ο ΟΠΕΚΑ θα δίνει τα προνοιακά επιδόματα», ήταν πάγιο αίτημα «να υπάρξει ίδια ημέρα για όλους τους ανάπηρους στην Ελλάδα που θα παίρνουν το προνοιακό τους επίδομα. Αυτό θα το καταφέρουμε» σε πανελλήνια κλίμακα, όπως τόνισε. «Στην αρχή θα είναι δίμηνη, μετά θα γίνει κάθε μήνα», προσέθεσε. Επίσης, «καταργούμε το «46ευρο» για τα ΚΕΠΑ και εισάγουμε τον «Ηλεκτρονικό Φάκελο Αναπηρίας», ώστε να τελειώσει η ταλαιπωρία των ανάπηρων», ενώ «κάναμε 145 τις «μη αναστρέψιμες» αναπηρίες … από 35, που σημαίνει ότι δεν θα ξαναπάει σε ΚΕΠΑ» ένας δικαιούχος.

Παιδί: «Συνδέουμε ευθέως όλες τις παροχές και τις πολιτικές μας με το δημογραφικό πρόβλημα … Τα επόμενα δύο χρόνια χρηματοδοτούμε νέες θέσεις για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς με voucher, ώστε να μην είναι κανένα παιδί εκτός. «Με το νέο ενιαίο επίδομα παιδιού, που εφαρμόσαμε ψηφιακά το 2018 και το κάναμε €70 από €40 ανά παιδί, έχουμε αύξηση από τις 800.000 οικογένειες που το έπαιρναν σε 900.000 οικογένειες, μέσα σε έναν χρόνο … ενώ μέχρι τώρα δίνονταν με άδικο τρόπο 650 εκατ. ευρώ, τώρα δίνεται πάνω από 1 δισ. ευρώ και το ποσό αυξάνεται συνεχώς, γιατί οι γονείς βλέπουν ένα επίδομα που έχει σημασία και το παίρνουν με απλό, ψηφιακό τρόπο».

Ρομά: «Ανοίγουμε υπηρεσίες για τους Ρομά στα Κέντρα Κοινότητας των Δήμων, αυξάνουμε το προσωπικό … βάζουμε και κέντρα για τους Ρομά, με προσωπικό εξειδικευμένο … δεν θα υπάρχουν προβλήματα επικοινωνίας καθώς θα μιλάνε «ρομανί», θα είναι δικοί τους άνθρωποι».

Τα δέκα μέτρα που προωθούνται προς ψήφιση και υλοποίηση «και αλλάζουν την ζωή μας, είναι κοστολογημένα, εγκεκριμένα από τους δανειστές, δεν δημιουργούν δημοσιονομικά προβλήματα το 2019 … δεν έχουν καμία σχέση με άκριτες παροχές όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που «έριξαν το καράβι έξω»», τόνισε νωρίτερα η κ. Φωτίου. Αυτοί που μιλούν για παροχολογία, «θα γελοιοποιηθούν ως εξής: θα ψηφίσουν όλα τα μέτρα … με έναν λόγο αντιπολιτευτικά ακραίο, χυδαίο πολλές φορές … με ψεύδη ασύστολα, παράλληλα θα ψηφίζουν τα μέτρα … Σας καλώ να μην «χάσετε» τη Βουλή αυτό το μήνα».Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien