Aigaio365 > MAIN SLIDER > Ενίσχυση του ΕΚΑΒ με εξειδικευμένο προσωπικό και σύγχρονα τεχνολογικά μέσα για τα επείγοντα περιστατικά

Ενίσχυση του ΕΚΑΒ με εξειδικευμένο προσωπικό και σύγχρονα τεχνολογικά μέσα για τα επείγοντα περιστατικά

Παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας πραγματοποιήθηκε εχθές στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΚΑΒ, ο απολογισμός του έργου του Κέντρου και η καθιέρωση της 14ης Ιανουαρίου ως «Ημέρα του Διασώστη», τιμώντας με αυτό τον τρόπο τα πληρώματα του ΕΚΑΒ που έχασαν τη ζωή τους κατά το καθήκον.

Συνολικά, στα 33 χρόνια λειτουργίας της κρίσιμης υπηρεσίας επειγόντων περιστατικών, του ΕΚΑΒ, έχουν χάσει τη ζωή τους 21 συνολικά άτομα στην προσπάθεια τους να διασώσουν ασθενείς.

Κατά την τοποθέτησή του στην εκδήλωση ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός έκανε λόγω για μια οφειλόμενη τιμή προς τους διασώστες, τους γιατρούς και τα πληρώματα του ΕΚΑΒ τα οποία έχασαν τη ζωή τους στη μάχη για το καθήκον, υπογραμμίζοντας ότι με τη καθιέρωση της σημερινής ημέρας ως ημέρα «θυσίας του διασώστη», αναγνωρίζεται από την πολιτεία η προσφορά του ανθρώπινου δυναμικού, που συχνά κάτω από αντίξοες συνθήκες κάνει υπεράνθρωπη προσπάθεια και καταφέρνει να προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες που σώζουν ανθρώπινες ζωές. Οφείλουμε ως πολιτεία σημείωσε ο υπουργός «να τιμούμε και να στηρίζουμε τους ανθρώπους που θυσιάζονται για το καθήκον» καθώς όπως τόνισε ο ανθρώπινος παράγοντας καθορίζει την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα της φροντίδας».

Το ΕΚΑΒ ανέφερε ο υπουργός, είναι ένας κρίσιμος κρίκος στην αλυσίδα της δημόσιας περίθαλψης που προωθείται η αναβάθμιση του μέσα από την αναδιοργάνωση της διαχείρισης των επειγόντων περιστατικών στα ΤΕΠ των Νοσοκομείων, τα οποία αυτονομούνται και αποκτούν δική τους στελέχωση με γιατρούς εξειδικευμένους στην επείγουσα ιατρική. Αυτό είναι μια μεγάλη παρέμβαση τόνισε ο υπουργός που ενισχύει την 1η γραμμή άμυνας του συστήματος και το αίσθημα υγειονομικής ασφάλειας των πολιτών για τη διαχείριση των προβλημάτων υγείας τους την ώρα της ανάγκης.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, τόνισε ότι η καθιέρωση της «Ημέρας του Διασώστη» είναι ημέρα μνήμης και αναστοχασμού για το ΕΚΑΒ, από την οποία θα αναδεικνύεται η κοινή προσπάθεια αυτοβελτίωσης όλων των εμπλεκομένων πλευρών στη λειτουργία της κρίσιμης αυτής υπηρεσίας επειγόντων περιστατικών.

Επίσης, υπογράμμισε τις παρεμβάσεις που έχουν υλοποιηθεί για την ενίσχυση του σημαντικού έργου του Κέντρου, που χαρακτήρισε ως το πρώτο πρόσωπο του συστήματος Υγείας.

Όπως είπε ο υπουργός, το ΕΚΑΒ ενισχύθηκε από την ολοκλήρωση του διαγωνισμού που επιτέλους προχώρησε όπως είπε, με 90 ασθενοφόρα, από τη σημαντική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με 143 ασθενοφόρα. Επίσης ανέφερε, ενισχύθηκε με 9 ασθενοφόρα από την 2η Υγειονομική Περιφέρεια που τοποθετήθηκαν στα μικρά νησιά του αιγαίου, ενώ αυτή τη στιγμή, είναι σε εξέλιξη διαγωνιστικές διαδικασίες για την προμήθεια 100 ασθενοφόρων σε Αττική Θεσσαλία και κεντρική Μακεδονία και 28 ασθενοφόρων για τρείς τομείς του ΕΚΑΒ, τα οποία θα αγοραστούν με χρήματα του Κέντρου, σημειώνοντας ότι αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά.

Το ΕΚΑΒ είπε ο υπουργός χρηματοδοτήθηκε επίσης για πρώτη φορά, με 13 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από τον ΕΟΠΥΥ, που επέτρεψε να αποπληρώσει μεγάλο μέρος του χρέους που έχει συσσωρεύσει τα τελευταία τριάντα χρόνια και μάλιστα εν καιρώ μνημονίου.

Επίσης ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ενίσχυση με προσωπικό που έγινε στο ΕΚΑΒ το τελευταίο διάστημα καθώς όπως είπε 340 άτομα μόνιμου προσωπικού έχουν αναλάβει υπηρεσία. Επίσης, το Κέντρο θα ενισχυθεί με 130 άτομα από το πρόγραμμα Philos που μπαίνει στην δεύτερή του φάση, ενώ αναμένεται όπως είπε να προσληφθούν και περίπου 100 εργαζόμενοι επικουρικό προσωπικό, με χρηματοδότηση από τα ταμειακά διαθέσιμα του οργανισμού.

Τέλος, υπογράμμισε την επιχειρησιακή αναβάθμιση του ΕΚΑΒ με τη νέα βάση αεροδιακομιδών στη Σύρο, αλλά και την αξιοποίηση του Νοσοκομείου του νησιού και ανακοίνωσε ότι με τη βοήθεια του ΙΣΝ, έχει προγραμματιστεί η αγορά δυο μικρών αεροπλάνων και η επισκευή των τριών ελικοπτέρων που διαθέτει το ΕΚΑΒ για να διασφαλιστεί η παροχή ποιοτικής φροντίδας στους μόνιμους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου και στους επισκέπτες τους, επιλύοντας το θέμα των αεροδιακομιδών. Πρόκειται για μεγάλη ανανέωση του στόλου του ΕΚΑΒ αλλά και συνολική αναβάθμιση του έργου του ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, τονίζοντας ότι σιγά σιγά μπαίνουμε σε μια νέα εποχή.

Πηγή Στο ΚόκκινοΣχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien