Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΚΙΜΩΛΟΣ > Δημιουργία κοινού δικτύου εναλλακτικών μορφών τουρισμού σε Μήλο, Κίμωλο, Σίφνο και Σέριφο

Δημιουργία κοινού δικτύου εναλλακτικών μορφών τουρισμού σε Μήλο, Κίμωλο, Σίφνο και Σέριφο

Η Μήλος, Κίμωλος, Σίφνος και Σέριφος συμμαχούν, για πρώτη φορά, με τη συμμετοχή ιδιωτών, φορέων, εθελοντικών ομάδων και Δήμων, προκειμένου να προετοιμάσουν, να παρουσιάσουν και να προωθήσουν σε Ελλάδα και εξωτερικό, ένα κοινό “πακέτο” παροχής υπηρεσιών εναλλακτικού τουρισμού.

Δύο ευρύτατες συναντήσεις, μεταξύ των “πρωτεργατών” της πρωτοβουλίας, με εκπροσώπους των τεσσάρων Δήμων, εκπροσώπους επαγγελματικών και εμπορικών συλλόγων, εκπροσώπους κοινωνικών και πολιτιστικών φορέων, έχουν υπάρξει, τόσο στην Κίμωλο, όσο και στη Μήλο, προκειμένου το εγχείρημα της δημιουργίας κοινού δικτύου εναλλακτικών μορφών τουρισμού, ανάμεσα στις Δυτικές Κυκλάδες, να κάνει τα πρώτα του βήματα στον τομέα της προετοιμασίας και της οργάνωσης. Στη “συμμαχία” αυτή, συμμετείχε επίσης και ο Έπαρχος της Π.Ε. Μήλου, κ. Νίκος Βενάκης, ο οποίος επίσης “αγκάλιασε” την πρωτοβουλία, η οποία αρχικά ξεκίνησε από τον επαγγελματικό και τον εμπορικό σύλλογο της Σίφνου και αστραπιαία αποδέχτηκαν οι φορείς και των υπολοίπων νησιών.

Αξίζει να σημειωθεί, πως αυτές οι δράσεις δεν πρόκειται να σχεδιαστούν πρόχειρα, για το άμεσο μέλλον, αλλά αναμένεται να οργανωθούν, με συγκέντρωση υλικού και δημιουργία εργαλείων και να προετοιμαστούν, για την τουριστική σεζόν του 2018.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ευρύτατης συνάντησης, μεταξύ των εκπροσώπων των κλάδων και φορέων από τα τέσσερα νησιά, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κιμώλου, παρουσία, τόσο του Δημάρχου Κιμώλου, όσο και μελών του Δ.Σ. και των δημοτικών οργάνων, έλαβε χώρα η πρώτη ενημέρωση και επαφή των ενδιαφερόμενων συλλογικοτήτων και οργανισμών, σχετικά με τον προγραμματισμό κοινών δράσεων, που θα υλοποιηθούν από κοινού, μεταξύ των νησιών, με σκοπό την προώθηση στοχευμένων μορφών τουρισμού. Στη συνέχεια, στη δεύτερη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στη Μήλο, επιλέχθηκαν οι κοινές δράσεις και οι θεματικές μορφές τουρισμού, που πρόκειται να αναπτυχθούν.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των συσκέψεων, οι φορείς των Δυτικών Κυκλάδων αναμένεται να συμβάλλουν και να οργανώσουν τα εξής:
Δημιουργία και προώθηση φυσιολατρικής διαδρομής που θα περνάει από τα 4 νησιά, προβάλλοντας τις φυσικές ομορφιές τους (μεταλλεία, μονοπάτια, αρχιτεκτονική κ.α.) Αυτή η ενότητα μπορεί να χωριστεί και σε υποενότητες (πεζοπορία, γεωλογία, φύση, αρχιτεκτονική και μνημεία κ.α.)
Δημιουργία και προώθηση θρησκευτικής διαδρομής που θα προβάλλει τα 4 νησιά, μέσα από τα θρησκευτικά τους μνημεία και τις παραδόσεις (μοναστήρια, έθιμα, πανηγύρια, κατακόμβες κ.α.)
Δημιουργία και προώθηση διαδρομής γεύσεων που θα προβάλει την ιδιαίτερη κουζίνα και τις μοναδικές γεύσεις των νησιών μας (γαστρονομία, πανηγύρια, τοπικά προϊόντα, φάρμες, γευσιγνωσία. Φεστιβάλ Τσελεμεντέ κ.α ).
Δημιουργία και προώθηση διαδρομής θαλάσσιου τουρισμού που θα προβάλει τις θαλάσσιες και υποθαλάσσιες ομορφιές των νησιών μας (θαλάσσιες περιηγήσεις, θαλάσσιες αθλητικές δραστηριότητες, καταδύσεις κ.α.)
Για κάθε κοινή δράση προβολής θα χρειαστεί να οριστεί ένας συντονιστής ανά δράση, και ένας υπεύθυνος δράσης ανά νησί.

Στις αρμοδιότητες του συντονιστή, περιλαμβάνεται:
Η συλλογή όλου του απαραίτητου υλικού
Η συλλογή των απαραίτητων προσφορών (μακέτες, έντυπα, διαφήμιση)
Η παρουσίαση των προτάσεων και των προσφορών στους φορείς για την επιλογή των συμφερότερων
Ο συντονισμός των προτάσεων σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα

Αντίστοιχα, οι αρμοδιότητες των υπευθύνων ανά δράση αφορούν σε:
Παροχή εγκαίρως στο συντονιστή του υλικού που αφορά στον τόπο τους
Παροχή βοήθειας προς το συντονιστή, όποτε αυτό τους ζητηθεί
Στη σύσκεψη αυτή αποφασίστηκε επίσης, η κατανομή των δράσεων ανά νησί ως εξής:
α) φυσιολατρική διαδρομή η Σίφνος
β) θρησκευτική διαδρομή η Κίμωλος
γ) διαδρομή γεύσεων η Σέριφος και
δ) διαδρομή θαλάσσιου τουρισμού, ιστορίας και πολιτισμού η Μήλος.

Αν και για την πλειοψηφία των νησιών, οι αρμοδιότητες υπευθύνων και συντονιστών έχουν δοθεί σε εκπροσώπους του επιχειρηματικού και εμπορικού κόσμου, οι Δήμοι έχουν ταχθεί εξ αρχής υπέρ της πρωτοβουλίας, με τους Δημάρχους των νησιών να δείχνουν εμπράκτως τη στήριξή τους στο εγχείρημα.

Από την πλευρά του Δημάρχου Σίφνου, κ. Ανδρέα Μπαμπούνη, τονίστηκε, ότι “αυτή η κίνηση είναι πολύ σημαντική για εμάς και γι’ αυτό εμείς ως Δήμος, αλλά και οι συνάδελφοί μου, το “αγκαλιάσαμε” και έχουμε μία εξαιρετική και αγαστή συνεργασία τα τελευταία χρόνια με τους συλλόγους επαγγελματιών, τουριστικών επαγγελματιών και εμπόρων, αλλά και με όλους τους άλλους συλλόγους του νησιού. Επίσης πολύ σημαντική θεωρείται, διότι μέσω της συνεργασίας και της συνέργειας ιδιωτικής πρωτοβουλίας και δήμου, έχουμε τη δυνατότητα να δούμε εξαιρετικά αποτελέσματα, όσον αφορά στο κομμάτι του τουρισμού, αναδεικνύοντας τα μοναδικά χαρακτηριστικά και το ξεχωριστό “πακέτο” στην εκάστοτε μορφή τουρισμού του κάθε νησιού”.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Σερίφου, κ. Αντώνη Αντωνάκη, το υλικό, το οποίο θα συγκεντρωθεί και θα βρίσκεται στη διάθεση των συντονιστών των δράσεων, αναμένεται να ενισχύσει την παρουσία των νησιών στις εκθέσεις, καθώς θα έχουν να παρουσιάσουν ένα “πακέτο” δραστηριοτήτων, που θα περιλαμβάνει island-hopping και συνδυασμένες παροχές υπηρεσιών από επαγγελματικές ομάδες και στα τέσσερα νησιά. Επιπλέον, όπως εξήγησε, αναμένεται να αξιοποιηθούν τα διαδικτυακά εργαλεία προώθησης, είτε με την κατασκευή κάποιας ιστοσελίδας, όπου θα περιέχει πληροφορίες για τα “πακέτα” των Δυτικών Κυκλάδων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να ενσωματωθεί και πλατφόρμα προβολής καταλυμάτων, επιχειρήσεων κλπ., με σκοπό τη διευκόλυνση των κρατήσεων.

Ιδιαίτερα θετικός, αν και προβάλλοντας κάποιους προβληματισμούς, σχετικά με την αναγκαία άψογη οργάνωση του εγχειρήματος, εμφανίστηκε και ο Δήμαρχος Μήλου, κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης, ο οποίος τόνισε, πως η “αφύπνιση” των επαγγελματιών του τουρισμού είναι πάντα ένα καλό δείγμα, συμπληρώνοντας, ότι η συνεργασία, αναμένεται να συμβάλλει αρκετά. Παράλληλα, όμως, υποστήριξε, πως για ένα τόσο σημαντικό και πολυεπίπεδο στόχο, άκρως απαραίτητη θα είναι η άψογη οργάνωση, μεταξύ των φορέων, των ΟΤΑ και των επαγγελματιών, ώστε να υπάρξει και το ανάλογο αποτέλεσμα, σημειώνοντας, επίσης, πως θα χρειαστεί η άντληση τεχνογνωσίας από γνώστες του αντικειμένου.

Πηγή : Κοινή γνώμη


Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien