Aigaio365 > ΚΟΙΝΩΝΙΑ > Δικαίωση! Ο Βασίλης Δημάκης σταματά την απεργία πείνας και δίψας μετά τις βεβαιώσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης

Δικαίωση! Ο Βασίλης Δημάκης σταματά την απεργία πείνας και δίψας μετά τις βεβαιώσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης

Σύμφωνα με τη δικηγόρο του, Ηλέκτρα Κούτρα, ο Βασίλης Δημάκης σταματά την απεργία πείνας και δίψας και μεταφέρεται στο Νοσοκομείο. «Του δόθηκαν από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Δικαιοσύνης διαβεβαιώσεις ότι θα έχει άμεσα πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο. Μόλις εκτιμηθεί η κατάστασή του και είναι καλύτερα, θα κάνει δηλώσεις»

Στη θετική έκβαση της υπόθεσης απεργίας πείνας-δίψας του Β. Δημάκη επιβεβαιώνει και το υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του, όπου αναφέρει τα εξής:

«Ο κρατούμενος Β.Δ. διέκοψε την απεργία πείνας-δίψας και μεταφέρθηκε με τη θέλησή του στο Αττικό νοσοκομείο για νοσηλεία και αποκατάσταση. Το αίτημά του για έκτακτη άδεια εξετάζεται ήδη από τον αρμόδιο δικαστικό λειτουργό ενώ και το Πειθαρχικό συμβούλιο θα επιληφθεί σε δύο μήνες νέου αιτήματος για εκπαιδευ­τική άδεια. Στη θετική κατάληξη της υπόθεσης συνέβαλαν ιδιαίτερα οι συγγενείς του κρατουμένου, οι πανεπιστημιακοί καθηγητές, οι υπάλληλοι του Υπουργείου και ιδίως η Διευθύντρια του Νοσοκομείου Κρατουμένων και πρωτίστως ο αρμόδιος εισαγγελικός λειτουργός. Αξίζουν σε όλους συγχαρητήρια.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης τονίζει ακόμα μια φορά τη σταθερή του δέσμευση στην υποστήριξη της εκπαίδευσης των κρατουμένων, με πολιτικές και έργα σε όλες τις φυλακές της χώρας. Αυτή η πολιτική συνεχίζεται.»

Οι χθεσινές εξελίξεις και δηλώσεις συμπαράστασης στον Β. Δημάκη:

Ομόφωνα απορριπτική ήταν την Παρασκευή η απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου Φυλακών Κορυδαλλού στην αίτηση θεραπείας που είχε υποβάλει ο Βασίλης Δημάκης, ο οποίος διένυε την Πατασκευή την 3οή μέρα απεργίας πείνας και την 8η μέρα απεργίας δίψας.

Η απόφαση αυτή του συμβουλίου της φυλακής ήρθε δύο ημέρες μετά την αρνητική απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά και ενώ ήδη είχαν προηγηθεί παλιότερα τρεις διαδοχικές απορρίψεις της αίτησης του Β. Δημάκη.

Όπως είναι γνωστό, ο Β. Δημάκης βρισκόταν σε απεργία πείνας και δίψας λόγω της απόρριψης από το αρμόδιο Συμβούλιο Φυλακών αιτήματός του να λαμβάνει άδειες για εκπαιδευτικούς λόγους, δηλ. για την παρακολούθηση μαθημάτων στη σχολή του, στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν σε ερώτησή τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είναι γνωστό ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί όσα η νομοθεσία ορίζει (Κ.Υ.Α. 29809) για την εξ αποστάσεως φοίτηση στο Κ.Κ. Κορυδαλλού. Συνάγεται ότι η εξ αποστάσεως φοίτηση του Δημάκη δεν είναι δυνατό να καλύψει τις εκπαιδευτικές του ανάγκες, τη στιγμή που υπάρχουν σοβαροί περιορισμοί (όπως η πρόσβαση στο Διαδίκτυο για μια ώρα εβδομαδιαίως).

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσαν από τον Στ. Κοντονή θεσμικές και πολιτικές πρωτοβουλίες για να μην απειληθεί η ζωή και η σωματική ακεραιότητα του απεργού πείνας και δίψας.

Οι ίδιοι οι καθηγητές του Δημάκη έχουν υποστηρίξει εγγράφως την αναγκαιότητα να παρακολουθεί τις παραδόσεις και τα σεμινάρια της Σχολής, ενώ την ίδια άποψη έχουν εκφράσει, συμπαραστεκόμενοι στο αίτημα, οι καθηγητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και οι καθηγητές του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας του Παντείου.

«Ας αναλογιστούμε, επίσης, αν υπάρχει κάτι ασφαλέστερο της γνώσης και της μόρφωσης, ιδίως στους κλάδους των ανθρωπιστικών και των κοινωνικών επιστημών, για την διαπαιδαγώγηση των ανθρώπων, την αυτογνωσία και την κοινωνική δράση και διάδρασή τους», τονίζουν οι πρώτοι σε ανακοίνωσή τους.

«Ζητούμε από το Συμβούλιο Φυλακών, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών και το Υπουργείο Δικαιοσύνης να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν στην άμεση χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας», το αίτημα και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκφράστηκε με ανακοίνωση την Παρασκευή 13/4.

Στο διαδίκτυο είχαν συγκεντρωθεί πάνω από 4.500 υπογραφές πολιτών που ζητούν να γίνει δεκτό το αίτημα του κρατούμενου απεργού πείνας και δίψας, ενώ σχετικές ανακοινώσεις έχουν εκδώσει εκπαιδευτικοί, οργανώσεις, φοιτητές αλλά και ο Τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος το βράδυ της Πέμπτης ζητούσε «οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας να κατανοήσουν όλες τις πλευρές αυτού του κρίσιμου ζητήματος και να αναζητήσουν τρόπους άμεσης επίλυσης».

H χθεσινή συνέντευξη του Βασίλη Δημάκη στον Alpha 9,89

Θα σταματήσω αν μου δώσουν αυτό που δικαιούμαι». Αυτό είπε χθες, Παρασκευή σε συνέντευξή που παραχώρησε, στον Alpha 989 και την Γιάννα Παπαδάκου, ο Βασίλης Δημάκης.

Σημείωσε ότι δεν είναι πολύ καλά στην υγεία του, έχει ζάχαρο κάτω του 47 και υποστήριξε ότι σύμφωνα με όσα του λένε οι καρδιολόγοι, τον σώζει η καρδιά του γιατί υπήρξε αθλητής. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι έχει αρνηθεί να τον εξετάζουν γιατροί «γιατί υπάρχει αυτός ο σαδισμός προς τους απεργούς πείνας, όταν διεκδικούν τα αυτονόητα, που εγώ δεν μπορώ να τον ανεχτώ, τον θεωρώ φασισμό. Να πηγαίνουμε τώρα να λέμε, τώρα πεθαίνει ο απεργός, τώρα πηγαίνετε εκεί, τώρα μεταφέρετέ τον στο Νίκαιας. Εγώ αρνήθηκα και το ασθενοφόρο με δική μου υπεύθυνη δήλωση. Λέω δεν δέχομαι αυτό το πράγμα, ούτε θέλω καμιά βοήθεια, θέλω αυτό που δικαιούμαι και που μόχθησα να αποκτήσω με τόση ταλαιπωρία, με τόσο άθλιες συνθήκες εκπαιδευτικές και γενικότερα που υπάρχουν στα κολαστήρια…».

Στη συνέχεια ανέφερε: «πήρα απολυτήριο με 19,9. Μεταφερόμουνα συνέχεια με 80 αστυνομικούς λες και ήμουνα κάποιος επικίνδυνος, γιατί δεν είμαι, εξάγεται αβίαστα από τα δικόγραφά μου, γιατί δεν έχω εγκληματικές οργανώσεις, δεν έχω τέτοια πράγματα. Η καταδίκη μου είναι ληστείες. Αλλά είναι ληστείες χωρίς να πειράξω κάποιον πολίτη, συνήθως τράπεζες και τέτοια πράγματα. Ήταν το πρότερο παρελθόν μου αυτό, έχει να κάνει με πολλά χρόνια πριν, έξι – επτά. Εγώ πριν δυο – τρία χρόνια αποφάσισα να σπουδάσω, να αλλάξω ρότα στη ζωή μου και το καταφέρνω με επιτυχία» και συμπλήρωσε: «Δεν αποποιούμαι το παρελθόν μου αλλά δεν θέλω να είμαι πια αυτό που ήμουν».

Ο Βασίλης Δημάκης ανέφερε ότι έχει τη συμπαράσταση των καθηγητών του και των γιατρών και σημείωσε ότι είναι αριστούχος στο πανεπιστήμιο, γράφοντας 9 και 10. «Και βγαίνει το ανακοινωθέν του κ. Κοντονή και λέει δεν χρειάζεται να βγαίνει, γιατί αρίστευσε και με μία ώρα ίντερνετ την εβδομάδα», προσθέτει στη συνέχεια για να αναρωτηθεί: «Με μία ώρα την εβδομάδα να κάνεις ακαδημαϊκές σπουδές;» και να σημειώσει: «Κάθισα και διάβαζα 13 – 14 ώρες την ημέρα, τα ογκώδη βιβλία των 700 και 800 βιβλίων». Πρόσθεσε ότι πήρε τα βιβλία του μετά από παρέμβαση προς το υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Η πολιτική και κατ’ επέκταση η δημοκρατία, διότι αυτό το πολίτευμα έχουμε, το καταταλαιπωρημένο δεν έχει τέτοιους περιορισμούς κι ούτε μπορεί να είναι εκδικητική», υποστήριξε στη συνέχεια ο Βασίλης Δημάκης. Όταν ερωτήθηκε γιατί η πολιτεία να θέλει να τον εκδικηθεί απάντησε ότι «εγώ διεκδικώ καλυτέρευση των συνθηκών κράτησης, όχι τροποποιώντας τις ήδη υπάρχουσες νομοθεσίες, απλά διεκδικώ να τηρηθούν τα νόμιμα. Δηλαδή, ο σωφρονιστικός κώδικας προβλέπει αυτό για τις εκπαιδευτικές και πρέπει να τηρηθεί». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι αναφορικά με τα πειθαρχικά στα οποία αναφέρθηκε το υπουργείο Δικαιοσύνης, έχει ένα «ήσσονος σημασίας το 2011» κι ότι σύμφωνα με τον σωφρονιστικό κώδικα, «όταν παρέλθει ένα εξάμηνο ο κρατούμενος έχει και πάλι όλα τα δικαιώματα που προβλέπονται».

Τέλος στην ερώτηση υπό ποιες προϋποθέσεις θα σταματούσε την απεργία πείνας και δίψας, είπε: «αν μου δώσουν αυτό που δικαιούμαι όπως γίνεται αφειδώς σε όλους. Και καλά κάνει. Και καλώς καμωμένο. Αν μου δώσουν αυτό που δικαιούμαι και που μόχθησα να το διεκδικήσω και πάλεψα μέσα σε τέτοιες συνθήκες… Έχω κάνει παρεμβάσεις για τη μη απόδοση των εκπαιδευτικών δικαιωμάτων, έχω κάνει προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, θα αποφανθεί το ΕΔΑΔ και θα φέρει νομολογίες αλλά το θέμα είναι να τις απολαύσουμε κι εμείς. Να προλάβουμε να τις απολαύσουμε».

Τι ανέφερε σε δήλωσή του στο Facebook:

‘Λένε ότι είναι θαύμα που ζω ακόμα, μετά από τόσες μέρες απεργίας πείνας και δίψας. «Τρώω τους μυες μου», μεταξύ των οποίων κι η αθλητική καρδιά, κατά τους γιατρούς. Για παν ενδεχόμενο, που μάλλον είναι πιθανό, αν όχι βέβαιο πια.

Ευχαριστώ πάρα πολύ τους συμφοιτητές μου που βρέθηκαν σήμερα έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης, απευθυνοντας ψήφισμα διαμαρτυρίας και διεκδίκησης για την εκπαίδευση και την μη εξαίρεσή μου από τη γνώση και από την επαφή μαζί τους. Που δεν υποκύπτουν στον αυταρχισμό.

Μόνο οι δούλοι είναι υπάκουοι.

Δεν είμαστε δούλοι. Έχουμε γνώμη και θα τη λέμε, με όποιο κόστος.

Ευχαριστώ τους συγκρατούμενούς μου στις πτέρυγες των φυλακών που αντιδρούν, παρά τα σύγχρονα freikorps που ο Φυτράκης επιβάλλει (έρευνες, ξαφνικές «αναίτιες» μεταγωγές, εκβιασμούς, και ιδίως, μελετημένη σίγαση κάθε προσπάθειας ανάδειξης ότι δεν ειναι σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και «τακτοποίησης» κάθε ακτιβιστή), ιδίως δε εξ αυτών θέλω να ευχαριστήσω τ’ αδέλφια μου, τους Αλβανούς, που με υποστήριξαν ένθερμα κι αλληλέγγυα απ’ την πρώτη στιγμή μέχρι τώρα από τις φυλακές όλης της χώρας, και ειδικά τη Δ Πτέρυγα του Κορυδαλλού, και γιατί αποδεικνύουν έμπρακτα ότι στην αλληλεγγύη δεν χωρούν ιδιοτέλειες και προσωπικά συμφέροντα.

Ευχαριστώ τους καθηγητές μου για τα δημοκρατικά τους αντανακλαστικά, καθώς πληροφορούμαι συγκινημένος ότι απευθυνουν έκκληση για να μπορέσω να συμμετάσχω στην εκπαίδευση και όχι στην ψευδή δήλωση του Υπουργείου και των παρατρεχάμενών του -τόσο της Διοίκησης όσο και της Δικαιοσύνης- περί υλοποίησής της.

Κι εκείνοι νέοι είναι, εμφανώς και ανεξαρτήτως ηλικίας, να τι κάνει η γνώση όταν της δίνεις σημασία.

Ευχαριστώ τις δασκάλες μου, τις ηρωίδες μου, που με σθένος ψυχής και δικά τους έξοδα έκαναν πράξη εθελοντικά, μαζί με τους κρατούμενους στην Πάτρα, όσα οι Κοντονής και Φυτράκης αναίσχυντα και ψευδώς διαβεβαιώνουν ότι παρέχουν.

Ευχαριστώ όλους τους αλληλέγγυους ανθρώπους που δήλωσαν συμπαράσταση στον αγώνα αυτόν, που δεν χάνουν την ελπίδα τους, που δεν δέχονται το δικαστικό πραξικόπημα που υποκινήθηκε ξεκάθαρα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ευχαριστώ τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, που ήρθε σήμερα, ενημερώθηκε και κατάλαβε ότι πρόκειται για προμελετημένη δολοφονία και δίωξη στο πρόσωπό μου, «που όμοια δεν έχουμε ξαναδεί».

Ευχαριστώ την Δικηγόρο μου την Ηλέκτρα Κούτρα. Ξέρει εκείνη πόσο την ευχαριστώ.

Ευχαριστώ την οικογένειά μου, που έμαθε από τον τύπο ότι απεργώ, έχει σπάσει τα τηλέφωνα του Υπουργείου και των φυλακών και όλους τους φορείς που συντέλεσαν στην εξόντωσή μου, πληροφορούμενοι από παντού, από ανθρώπους που χαμήλωναν τα μάτια, ότι «δεν φταίμε εμείς, είν’ εντολή του Υπουργείου».

Τι πειράζει κι αν χαθεί ο κόσμος αύριο; Εμείς θα συνεχίσουμε τη διεκδίκηση απ’ τον ουρανό.

Νιώθω τόση ευγνωμοσύνη που πνίγομαι.»Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien