Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΣΥΡΟΣ > Χρυσαφίδης: «Δεν έχει περάσει άλλος Δήμαρχος που να έχει δείξει τόση πολιτική, ηθική και ουσιαστική ανεπάρκεια»

Χρυσαφίδης: «Δεν έχει περάσει άλλος Δήμαρχος που να έχει δείξει τόση πολιτική, ηθική και ουσιαστική ανεπάρκεια»

Του Θεοδόση Δανάμπαση από τον Λογότυπο:

Παύλος Χρυσαφίδης για υπερβάσεις Μαραγκού, ΗΠΑ και Στρατόπεδο: «Κινήσεις εν κρυπτώ και αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες»

Εξόχως ενδιαφέρουσες ήταν οι τοποθετήσεις του γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλου Χρυσαφίδη κατά την τελευταία συνεδρίαση του Σώματος, όπου εστίασε την κριτική του στις υπερβάσεις των κινήσεων του δημάρχου Γιώργου Μαραγκού πίσω από κλειστές πόρτες, την άκριτη αποδοχή της Δημοτικής Αρχής για το όψιμο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη Σύρο και τον ρόλο του real estate που επιτελεί η Επιτροπή Έργου του Δήμου που είχε συσταθεί για την αξιοποίηση του Στρατοπέδου.

  • Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατηγορήσατε τον δήμαρχο για υπέρβαση καθήκοντος. Γιατί προβήκατε σε αυτό τον χαρακτηρισμό;

Όσοι ασχολούνται με τις κινήσεις αυτής της Δημοτικής Αρχής και ειδικά  του ηγήτορος της, θα έχουν παρατηρήσει ότι περισσεύουν τα «θα», τα οράματα για φαραωνικά έργα,  η αδιαφορία για το σύνολο της ευημερίας των Συριανών και η απαξίωση κάθε διαφορετικής υγιώς σκεπτόμενης φωνής στο νησί μας, ακόμη και δικών του στελεχών.

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο υπέμνησα στον κ. Δήμαρχο ότι η εν γένει συμπεριφορά του υπερβαίνει των καθηκόντων του, που με λίγα λόγια σημαίνει ότι ο χώρος της ουτοπίας στον οποίο ταξιδεύει, ίσως από υπερβάλλοντα ζήλο, δεν είναι  ό,τι καλύτερο για το νησί μας και μάλιστα όταν οι όποιες κινήσεις του γίνονται εν κρυπτώ και με κλειστές πόρτες, όπως ο ίδιος είχε το θράσος να παραδεχτεί ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου. Και μόνο αυτό που ο ίδιος είπε (υπάρχουν πρακτικά) δείχνει την υπέρβαση των καθηκόντων του ως προς τη διαφάνεια και την ενημέρωση μας.

Δυστυχώς,  στο μυαλό του κ. Δημάρχου και όχι μόνο, έχει ήδη αρχίσει η προεκλογική περίοδος  και οι σκέψεις ,πράξεις, σχεδιασμοί, δολοπλοκίες, αποφάσεις κινούνται πλέον στην κατεύθυνση στο πως θα μείνουν για άλλη μια περίοδο στην ηγεσία του Δήμου, παρά την πλήρη αποτυχία εφαρμογής του προεκλογικού των προγράμματος.

Δεν πρέπει να έχει περάσει Δήμαρχος στην ιστορία των 190 ετών αυτής της πόλης που να έχει δείξει τόση πολιτική, ηθική αλλά  και ουσιαστική ανεπάρκεια. Είναι  πασίδηλο ότι προσπαθεί να ισορροπήσει τις γρίνιες μέσα στην παράταξη του με γνώμονα όχι το καλό αυτού του τόπου και τον ενστερνισμό προτάσεων  συνεργατών του που «ξέρουν τι τους γίνεται», αλλά με τον εναγκαλισμό  στελεχών του που πιθανολογεί ότι θα του αποφέρουν περισσότερα ψηφουλάκια στις επόμενες εκλογές.
Είναι κρίμα για το νησί μας να συμβαίνουν αυτά που συμβαίνουν και ειδικά να ηγείται του Δήμου κάποιος που σαφώς του επέτρεψαν να νομίζει ότι είναι κάποιος άλλος.

  • Μιλήσατε επίσης και για πιθανή αλλαγή του τουριστικού πλάνου της Δημοτικής Αρχής, βασιζόμενη στην έλευση πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ στο λιμάνι της Ερμούπολης…

Δεν είμαστε αφελείς να πιστεύουμε ότι  ο Δήμαρχος ενός μικρού νησιού  έχει την δύναμη να καθορίσει  έστω και να συναποφασίσει σε ένα τόσο σοβαρό πολιτικο-στρατηγικό θέμα.

Όμως εξοργιζόμαστε από το γεγονός ότι  εθελοτυφλεί  χειροκροτώντας, και μάλιστα  χωρίς καμιά επιφύλαξη, τον σχεδιασμό  του Αμερικανικού Ναυτικού και του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο μιας γεωπολιτικής πολιτικής  που σαφώς αναπτύσσεται στη χώρα.

Όλα όσα επιμελώς προσπαθούσε  τα προηγούμενα χρόνια  να αναδείξει από την Σύρο, με τη συμπεριφορά του αυτή τους δίνει μια κλωτσιά και τα ακυρώνει.

Εγώ ερωτώ «είναι δυνατόν να συνυπάρξει ποιοτικός τουρισμός  σε ένα μικρό νησάκι, γιατί αυτό είμαστε, με  συνεχείς επισκέψεις πολεμικών πλοίων και πληρωμάτων»; Έχει ιδέα ο κ. Δήμαρχος και όσοι χαροποιούνται από την ιδέα του δολαρίου τι δεινά θα φέρει στο νησί μας μια τέτοια προοπτική;

Βέβαια, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι  ο σχεδιασμός της κρουαζιέρας δεν προχωρά και στα μάτια του Δημάρχου ίσως να είναι ο από μηχανής Θεός η παράδοση της πόλης μας σε «συμμάχους», όμως δεν πρέπει να ξεχνά ότι η πόλη αυτή, το νησί αυτό, δεν είναι μόνο  το παραλιακό μέτωπο, είναι όλοι οι Συριανοί και το σύνολο τους  θα έπρεπε να υπηρετεί όχι μόνο με τις πράξεις του αλλά και με τις σκέψεις του.

Θέλω να πιστεύω ότι κανένας  Συριανός άλλα και όσοι επέλεξαν τη Σύρο  για να ζήσουν, όσα συμφέροντα και να έχει, δεν είναι πρόθυμος να μετατραπεί ο τόπος μας σε μία Σούδα ή σε μία σύγχρονη Τρούμπα.

  • Αναφερθήκατε επίσης και στην Επιτροπή Εργασίας που είχε συσταθεί για την αξιοποίηση του Στρατοπέδου, η οποία ενεργεί ως real estate. Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι εννοούσατε με αυτό το σχόλιο;

Πολλές φορές με τις ερωτήσεις μας προς τη Δημοτική Αρχή αναδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι  οι Επιτροπές λειτουργούν αυτόβουλα και  με πλήρη απαξίωση όλων όσων «διόρισαν» τα μέλη των. Τα μέλη ειδικά – αφελώς θέλω να πιστέψω -συμπεριφέρονται ως δεκανίκια  των παζλ σχεδιασμών του κ. Δημάρχου.

Αυτό φάνηκε με την πρόταση της ONEX για την αξιοποίηση του Στρατοπέδου, που και πάλι με κλειστές πόρτες ανακοινώθηκε στην Επιτροπή και πλέον παρά την πρόσκληση  για προτάσεις επ΄ αυτής, στην οποία και ανταποκριθήκαμε, η εμπιστοσύνη μας σε αυτήν την Επιτροπή είναι ανύπαρκτη. Θα ενθυμείστε βέβαια ότι αμφισβητήσαμε και την νομιμότητα της ως προς την αρμοδιότητα της να κρίνει και προκρίνει  άλλες προτάσεις πλην της προετοιμασίας του τελικού σχεδίου της Προγραμματικής Συμφωνίας με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και λοιπούς εμπλεκόμενους.

Το να έρχεται σήμερα και ίσως αύριο και μεθαύριο ο κάθε επίδοξος επενδυτής σαν μεσάζοντας με τις πλάτες του Δήμου σε σχεδιασμούς που ήδη έχουν συναποφασιστεί και μάλιστα την σχετική μελέτη  την έχει πληρώσει ο Συριανός Λαός με 25.000 ευρώ, μας ενισχύει την υποψία μας ότι αυτές οι προτάσεις έχουν επεξεργαστεί  και προωθηθεί και από άλλα «μυαλά» εκτός των επενδυτών. Προσεχώς, θα πούμε περισσότερα αν επιβεβαιώσουμε τις υποψίες μας.

Για να μη υπάρξει παρεξήγηση – την έχετε δημοσιεύσει ήδη την άποψή μας επί του σχεδίου της ONEX –  όραμα μας είναι ο χώρος του Στρατοπέδου να μείνει  δημόσιος χώρος και προς όφελος  των πολιτών. Όμως επειδή αντιλαμβανόμαστε και σε τι κόσμο ζούμε  που κάθε άλλο παρά ουτοπικός είναι, δεν είμαστε αντίθετοι σε καμία πρόταση που πλησιάζει  έστω το δικό μας όραμα για τον χώρο του Στρατοπέδου, για το οποίο και καταθέσαμε τις απόψεις  μας

Όμως, με την παρουσία τέτοιων επενδυτικών προτάσεων αναδεικνύεται το έλλειμμα της Δημοτικής Αρχής στον σχεδιασμό, η οποία «άγεται και φέρεται» ανάλογα με το ποια ιδέα της προτείνεται, χωρίς τόσο καιρό να έχει δημιουργήσει ένα σχέδιο για τον τόσο πολύτιμο αυτόν χώρο, ένα master plan, που θα της επέτρεπε τόσα χρόνια να διεκδικήσει τον χώρο από το Δημόσιο (ΤΕΘΑ) μαζί με τους πολίτες της Σύρου. Αντίθετα, χάθηκε πολύτιμος χρόνος και στο μεταξύ δημιουργήθηκε το ΥΠΑΑΠΕΔ, τον Ιούλιο του 2016, με την ίδρυση του οποίου σταμάτησαν οι παραχωρήσεις χωρίς οικονομικά ανταλλάγματα .

Φτάσαμε στο σημείο αυτό στο οποίο η έλλειψη τοπικού σχεδιασμού δεν μας δίνει τα εχέγγυα μιας αντικειμενικής κρίσης, μιας κρίσης για το μελλοντικό όφελος του τόπου μας, αλλά θα κληθούμε  για άλλη μια φορά να διαλέξουμε μεταξύ προτάσεων, χωρίς μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.


Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien