Aigaio365 > MAIN SLIDER > Χαρίτσης: Στόχος μας η λύση στο θέμα της υποστελέχωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Χαρίτσης: Στόχος μας η λύση στο θέμα της υποστελέχωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

«Γίνεται μια πάρα πολύ σημαντική προσπάθεια για την αντιμετώπιση των ζητημάτων της υποστελέχωσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας, σήμερα, σε επιμορφωτική ημερίδα για το πρόγραμμα «Κλεισθένης 1» και τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο υπουργός επισήμανε ότι «η αυτοδιοίκηση και στους δύο βαθμούς, ειδικά στους δήμους, είναι πάρα πολύ υποστελεχωμένη, όχι γενικώς και αορίστως, αλλά σε πολύ συγκεκριμένες βασικές λειτουργίες όπως τα τεχνικά προγράμματα και η καθαριότητα».

«Δεν μπορεί εκεί να ακούμε από κεντρικούς εκπροσώπους του πολιτικού συστήματος, της αντιπολίτευσης, να μιλάνε για πλειονάζον προσωπικό, για την ανάγκη περαιτέρω συρρίκνωσης του προσωπικού στη δημόσια διοίκηση», τόνισε και γνωστοποίησε ότι ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες από το ΑΣΕΠ η έκδοση και των οριστικών πινάκων για την προκήρυξη των 8500 θέσεων.

Παράλληλα, όπως είπε, η κυβέρνηση προχωρά και σε «άλλες παρεμβάσεις για την ενίσχυση με προσωπικό των δήμων και των περιφερειών». Αυτό, όπως ανέφερε, δεν προκύπτει από το υπουργείο μονομερώς καθώς καλούνται οι φορείς της αυτοδιοίκησης να καταθέσουν τις ανάγκες τους, ώστε το υπουργείο να προσπαθήσει να ανταποκριθεί σε αυτές. Επιπλέον σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια προκήρυξη για πρόσληψη προσωπικού σε μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους.

Σχετικά με τα προβλήματα που προσπαθεί να αντιμετωπίσει το υπουργείο, ο κ. Χαρίτσης επισήμανε ότι, εκτός από τα ζητήματα της υποστελέχωσης, υπάρχουν και τα θεσμικά ζητήματα, που γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν με τον «Κλεισθένη 1» αλλά και τα χρηματοδοτικά προβλήματα.

Για τον «Κλεισθένη 1» επισήμανε ότι υλοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας μια τόσο μεγάλη προσπάθεια ενδοδημοτικής αποκέντρωσης με εμβάθυνση της δημοκρατίας και άνοιγμα της αυτοδιοίκησης στην κοινωνία. Υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα αυτό «δίνει τη δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης στα αυτοδιοικητικά πράγματα σε πολίτες, κινήσεις και πρωτοβουλίες που μέχρι τώρα ήταν εκτός των τειχών».

«Με την απλή αναλογική η λαϊκή βούληση θα αποτυπώνεται πλέον με ακρίβεια στη σύνθεση των συμβουλίων», είπε χαρακτηριστικά.

Στις αλλαγές που φέρνει το νέο πλαίσιο περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- η κατηγοριοποίηση των δήμων με βάση σημαντικά τους χαρακτηριστικά, η καθιέρωση της απλής αναλογικής χωρίς όριο εισόδου στις εκλογές όλων των αιρετών οργάνων της αυτοδιοίκησης, η ανάδειξη των αρχών των κοινοτήτων με ξεχωριστή κάλπη, η απόσπαση του ελέγχου νομιμότητας από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις και η θέσπιση δημοτικών και περιφερειακών δημοψηφισμάτων.

Για τα χρηματοδοτικά ζητήματα αναγνώρισε ότι «η αυτοδιοίκηση αποτέλεσε ένα από τα μεγάλα θύματα της περιόδου της κρίσης» και σχολίασε ότι «η προσπάθεια που γίνεται, εκτελείται στο βαθμό του εφικτού, με τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που έχουμε, αλλά και με τις δημοσιονομικές δυνατότητες που σταδιακά διανοίγονται, ώστε να αυξηθούν οι ΚΑΠ και να δημιουργηθούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως τα προγράμματα Φιλόδημος».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Συνταγματικής Αναθέωρησης, κατέστησε σαφές ότι «δεν πρόκειται να υπάρξουν εκκπλήξεις» και γνωστοποίησε ότι «οποιαδήποτε ρύθμιση θα συζητηθεί πρώτα με τους φορείς της αυτοδιοίκησης».

Ειδικά για τον «Κλεισθένη 1» τόνισε ότι τα ζητήματα δεν επιλύονται με έναν νόμο, ανέφερε ότι στόχος του υπουργείου είναι να ακολουθήσουν και «Κλεισθένης 2» και «Κλεισθένης 3», και δεσμεύτηκε για διάλογο με τους φορείς της αυτοδιοίκησης.

Απαντώντας δε σε αίτημα του προέδρου της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρου Κυρίζογλου, να επισκεφθεί ο υπουργός την έδρα της ΠΕΔ για περαιτέρω διάλογο, δεσμεύτηκε ότι θα το κάνει. Στην επισήμανση του κ. Κυρίζογλου ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης, σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «ακόμη και αυτά που φαινομενικά δεν τέμνονται μπορεί κάποια στιγμή να συναντηθούν».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕΣχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien