Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Χαρίτσης: Έχουν σχεδιαστεί ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα για το Αιγαίο

Χαρίτσης: Έχουν σχεδιαστεί ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα για το Αιγαίο

Περισσότερα από 700 επενδυτικά σχέδια κατατέθηκαν και αφορούν κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, ενώ μίλησε «για έργα που σχεδιάζονται με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών» τονίζοντας ότι «θεσμοθετήσαμε ειδικά προγράμματα για τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, που δέχονται μια επιπλέον επιβάρυνση λόγω του προσφυγικού» και ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα υπογράφεται η ένταξη έργων.

Ο Αλ. Χαρίτσης μίλησε ακόμα για αντίμετρα ύψους 900 εκατ. ευρώ που επιτεύχθηκαν με σκληρή διαπραγμάτευση, όπως τα συμφωνημένα 100 εκατ. κάθε χρόνο για την ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων, τα άλλα 100 εκατ. ευρώ επιπλέον για την χρηματοδότηση του αναπτυξιακού νόμου και τα 100 εκατ. ευρώ για χρηματοδοτήσεις αγροτικών υποδομών.

Αναλυτικά η ομιλία του Αναπληρωτή υπουργού από το ΑΠΕ – ΜΠΕ:

«Η συμφωνία που προέκυψε από την διαπραγμάτευση περιέχει και επώδυνα μέτρα που δεν αποτελούν όμως επιλογή της κυβέρνησης. Για αυτό και δεν μας οδηγεί σε πανηγυρισμούς. Έχουμε πλήρη επίγνωση της κατάστασης και προσπαθούμε να την αντιστρέψουμε. Πρώτη φορά έχουμε ένα αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης με ουδέτερο αποτέλεσμα, με ισοδύναμα μέτρα. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρχαν αντισταθμιστικά μέτρα».

Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Χαρίτσης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τα μέτρα και τα αντίμετρα της συμφωνίας για το κλείσιμο της αξιολόγησης, επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση διεκδίκησε και πέτυχε μια συνολική συμφωνία για να αλλάξει σελίδα η χώρα».

«Πρώτη φορά υπάρχει ένας οδικός χάρτης εξόδου της χώρας από την κρίση. Πρώτη φορά, μια συμφωνία περιλαμβάνει την διευθέτηση του χρέους χωρίς νέα δάνεια και χωρίς επιτροπεία» υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης, ενώ επιτέθηκε σε όσους επικρίνουν την κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Ο θόρυβος που δημιουργήθηκε από κόμματα και ΜΜΕ είναι εκκωφαντικός. Φωνάζουν γιατί τελειώνει το 2018, γιατί στη συμφωνία περιλαμβάνονται θετικά αντίμετρα. Φωνάζουν τη στιγμή που οι προηγούμενες κυβερνήσεις συμφώνησαν πλεονάσματα ύψους 4,5%. Γνωστή επωδός τους, ότι δεν θα καταφέρετε να πιάσετε τους στόχους και άρα δεν θα εφαρμοστούν. Παραλείπουν να πουν για την αντιαναπτυξιακή πολιτική τους, που οδήγησε την ανάπτυξη της χώρας στον κατήφορο».

Ο Αλ. Χαρίτσης υποστήριξε ακόμα, ότι η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί να ανατάξει τη χώρα από τα οδυνηρά μέτρα που εφαρμόστηκαν μέχρι το 2014, τονίζοντας ότι για να το καταφέρει, αξιοποίησε όλα τα απαραίτητα εργαλεία και τις απαραίτητες αναπτυξιακές παρεμβάσεις, ενώ έδωσε έμφαση στην πλήρη αξιοποίηση των ΕΣΠΑ, που έφεραν, όπως είπε, την Ελλάδα πρώτη στην ΕΕ.

«Παρά τις υπερδεσμεύσεις που μας κληροδότησαν, έφτασαν στα 6 δισ. ευρώ τα κονδύλια, ενώ αν αφήναμε τα κακοσχεδιασμένα προγράμματα που μας κληροδότησαν, έπρεπε να τις καλύψουμε με κρατικούς πόρους» τόνισε και πρόσθεσε:

«Χωρίς να λογαριάσουμε το πολιτικό κόστος, προχωρήσαμε για να ανοίξουμε τα προγράμματα στη κοινωνία, μέσα από διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες και να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία του συστήματος των κοινωνικών προγραμμάτων. Ήδη έχουν ενεργοποιηθεί το 60% των κοινωνικών προγραμμάτων, όταν η απορρόφηση τα προηγούμενα χρόνια είχε μόλις φτάσει στο 1,5%. Είναι παρεμβάσεις με σοβαρό κοινωνικό αποτύπωμα».

Ο Αλ. Χαρίτσης μίλησε ακόμα για αντίστοιχα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη, σημειώνοντας ότι, «με τους αναπτυξιακούς νόμους δρομολογούνται επενδυτικά σχέδια ύψους 6,5 δισ. ευρώ που βρίσκονταν στον αέρα», γιατί όπως είπε, «καμία πρόβλεψη δεν υπήρχε».

«Αντιστρέψαμε τον αναπτυξιακό νόμο και για πρώτη φορά ενισχύει μικρομεσαίες επιχειρήσεις με φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές. Περισσότερα από 700 επενδυτικά σχέδια κατατέθηκαν και αφορούν κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παραλάβαμε ένα πρόγραμμα επενδύσεων με το πιο χαμηλό βαθμό και από 700 εκατ. ευρώ που ήταν έφτασε στο 1 δισ. για το 2019, ανεξάρτητα από τα αντίμετρα και θα αυξηθεί στο 1,25 δισ., ενώ αν συμπεριληφθούν και τα αντίμετρα θα ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ» υποστήριξε.

Στη συνέχεια, μίλησε «για έργα που σχεδιάζονται με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών» τονίζοντας ότι «θεσμοθετήσαμε ειδικά προγράμματα για τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, που δέχονται μια επιπλέον επιβάρυνση λόγω του προσφυγικού» και ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα υπογράφεται η ένταξη έργων.

Ο Αλ. Χαρίτσης μίλησε ακόμα για αντίμετρα ύψους 900 εκατ. ευρώ που επιτεύχθηκαν με σκληρή διαπραγμάτευση, όπως τα συμφωνημένα 100 εκατ. κάθε χρόνο για την ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων, τα άλλα 100 εκατ. ευρώ επιπλέον για την χρηματοδότηση του αναπτυξιακού νόμου και τα 100 εκατ. ευρώ για χρηματοδοτήσεις αγροτικών υποδομών.

«Τα αναπτυξιακά αντίμετρα είναι παρεμβάσεις που θα διατηρηθούν. Ήρθαν για να μείνουν και μετά τα τρία χρόνια» τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:

«Η συμφωνία περιέχει δύσκολα σημεία που πληγώνουν περισσότερο τη δική μας κοινωνική βάση. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Στόχος μας είναι η ισόρροπη ανάπτυξη και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Είναι μια επιλογή μας ταξικά προσδιορισμένη, για αυτό γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια για αναμόρφωση του τοπίου».

«Θέλουμε μια συμμετοχική ανάπτυξη που θα είναι ισόρροπη, θα αγκαλιάζει όλη τη χώρα. Τη θέλουμε να είναι διατηρήσιμη, να στηρίζεται σε στέρεες βάσεις και όχι σε φούσκες σε εκείνους τους τομείς που η χώρα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Με σκληρή δουλειά, αποφασιστικότητα και στοχοπροσήλωση είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε», κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien