Aigaio365 > MAIN SLIDER > Αραχωβίτης: Ο αγροδιατροφικός τομέας συμβάλλει σημαντικά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

Αραχωβίτης: Ο αγροδιατροφικός τομέας συμβάλλει σημαντικά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

Τα εγκαίνια της «Food Expo 2019», της μεγαλύτερης έκθεσης τροφίμων και ποτών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη πραγματοποιήθηκαν σήμερα, στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», ανοίγοντας παράλληλα τις πύλες της στους επισκέπτες της.

 
 Η Έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τη Δευτέρα, 18 Μαρτίου και όσοι την επισκεφτούν θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα προϊόντα από περίπου 1.300 Έλληνες και ξένους εκθέτες.

Το «παρών» στην σημερινή εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, Θανάσης Μπούρας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Χάρης Θεοχάρης, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος καθώς και οι πρέσβεις του Κατάρ, της Αιγύπτου, της Ιαπωνίας, της Λιθουανίας, του Βιετνάμ κ.α.

«Ο αγροδιατροφικός τομέας επέδειξε ανθεκτικότητα κατά το διάστημα της οικονομικής κρίσης, ενώ συμβάλει σημαντικά και στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας διαθέτοντας πολύ μεγάλες προοπτικές» τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Αραχωβίτης.

Υπογράμμισε ότι «η αξία των ελληνικών εξαγωγών εκτοξεύτηκε το 2018, σε επίπεδο ρεκόρ καθώς έφτασε τα 33,4 δις ευρώ, που είναι και το υψηλότερο ποσό διαχρονικά» και επεσήμανε ότι «σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η συνολική αξία των εξαγωγών το 2018 ανήλθε στο ποσό των 33,4 δις ευρώ, έναντι 28,9 δις ευρώ το 2017, παρουσιάζοντας αύξηση 15,7%. Η αντίστοιχη μεταβολή χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσίασε αύξηση κατά 2,1 δις ευρώ, δηλαδή 10,6%» κάτι που όπως πρόσθεσε ήταν η καλύτερη επίδοση των τελευταίων 15 ετών».

Για διεθνή αναγνώριση της έκθεσης μόλις λίγα χρόνια από την δημιουργία της μίλησε ο Πρόεδρος της εταιρίας FORUM που διοργανώνει τη Food Expo, Νίκος Χουδαλάκης προσθέτοντας παράλληλα ότι «απολαμβάνει τη στήριξη των επιχειρήσεων της εγχώριας αλλά και τις διεθνούς αγοράς» κάτι που «αντικατοπτρίζει τη δυναμική του κλάδου και τις τεράστιες προοπτικές αύξηση των εξαγωγών για τα ελληνικά τρόφιμα και ποτά».

«Πλέον η γαστρονομία αποτελεί προστιθέμενη αξία όχι μόνο στο τουριστικό προϊόν αλλά γενικότερα στην οικονομία» είπε κατά τον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος υπογραμμίζοντας πως «είναι αυτό που χρειάζεται η ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα σε αυτή τη χρονική στιγμή που έχει αποδεσμευθεί από τις μνημονιακές της υποχρεώσεις προκειμένου να επανέλθουμε σε ένα σταθερό και βιώσιμο αναπτυξιακό μονοπάτι. Πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τους φορείς του κλάδου των τροφίμων «έτσι ώστε να μπορέσουμε να τονώσουμε τον κλάδο και να έχουμε τα αποτελέσματα που όλοι ονειρευόμαστε».

«Κάποιοι κάποτε δεν πίστεψαν ότι μπορεί να γίνει αυτή η έκθεση στην Ελλάδα και ότι πρέπει να πηγαίνουμε μόνο σε εκθέσεις στο εξωτερικό. Η Food Expo κατάφερε να φέρει τους αγοραστές εδώ» είπε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων, Γιώργος Κωνσταντόπουλος υποστηρίζοντας ότι η έκθεση «δίνει στους Έλληνες εξαγωγείς αυτό που χρειαζόμαστε, ένα παράθυρο της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο».

Για ιστορικούς δεσμούς μεταξύ της Ελλάδας και του Λιβάνου, έκανε λόγο η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Οικονομίας του Λιβάνου, Αλι Αμπας της οποίας και η χώρα είναι η τιμώμενη χώρα στη φετινή Food Expo. Υπογράμμισε ότι τα προϊόντα της χώρας της είναι ποιοτικά, αυθεντικά και οι συνταγές τους έρχονται από τα παλιά χρόνια.

Η Έκθεση

Στην έκθεση, της οποία η επιφάνεια καλύπτει περισσότερα από 50.000 τ.μ θα λάβουν μέρος περισσότεροι από 1.300 Έλληνες και ξένοι εκθέτες, ενώ τα περίπτερά τους προβλέπεται ότι θα βρεθούν περισσότεροι από 70.000 επισκέπτες καθώς και 5.000 σημαντικοί διεθνείς επισκέπτες, με το 61% αυτών να προέρχεται μεταξύ άλλων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, 15% από τη Βόρεια Αμερική και το 13% από τη Λατινική Αμερική.

Δυναμικά το παρών στην έκθεση δίνουν και οι 13 Περιφέρειες της χώρας με περισσότερους από 600 μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εκθέτουν τα προϊόντα τους.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση αυτού είδους στη χώρα μας αλλά και από τις σημαντικότερες σε διεθνές επίπεδο. Παράλληλα, αποτελεί μεγάλη βοήθεια αλλά και διεθνές «βήμα» σε ελληνικές εταιρίες με εξαγωγικό πρόσημο, ενισχύοντας παράλληλα τις εμπορικές τους δραστηριότητες και στην ευρύτερη εγχώρια αγορά.

Η έκθεση αποτελείται από τομείς που αφορούν μεταξύ άλλων, γαλακτοκομικά & τυροκομικά προϊόντα, από προϊόντα ελιάς, βιολογικά προϊόντα αλλά και ποτά, κρεατοσκευάσματα, κρασιά, καφέδες, ροφήματα, χυμούς, dressings, μπαχαρικά κ.α.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κατά τη διάρκεια της έκθεσης είναι προγραμματισμένες περισσότερες από 17.500 b2b συναντήσεις, μεταξύ των εκθετών και των 900 διεθνών αγοραστών οι οποίοι προέρχονται από 75 αγορές στόχους, με το κόστος του συγκεκριμένου προγράμματος να έχει ξεπεράσει τις 700.000 ευρώ. Μεταξύ αυτών είναι οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Βραζιλία, Λίβανος, αλλά και από χώρες της Ευρώπης όπως: Αυστρία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία.

Επίσης, μεγάλη είναι η συμμετοχή από ξένους εκθέτες, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, συνολικά 250 ξένοι εκθέτες από 33 χώρες βρίσκονται στον εκθεσιακό χώρο στο αεροδρόμιο. Μεταξύ άλλων οι εκθέτες προέρχονται από χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Κίνα, ο Λίβανος, η Ινδονησία, η Σερβία, η Σαουδική Αραβία, η Αυστρία, η Ρουμανία, το Κονγκό, η Κύπρος κ.α.

Τιμώμενη χώρα για τη φετινή Food Expo είναι ο Λίβανος, στο περίπτερο της οποίας συμμετέχουν οι 10 μεγαλύτερες επιχειρήσεις από τη χώρα. Έτσι, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν προϊόντα από τη μεγάλη γκάμα αυτής της χώρας, ενώ θα μπορούν να συναντήσουν και από κοντά μερικές από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες παραγωγικές και εξαγωγικές εταιρίες του Λιβάνου.

Πολλές είναι και οι πρεσβείες που έχουν στήσει περίπτερα στην έκθεση. Μεταξύ αυτών και η Πρεσβεία του Κατάρ την οποία και επισκέφτηκε ο Έλληνας υπουργός οπού και δοκίμασε τσάι καθώς και τοπικά εδέσματα.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Food Expo της επόμενης χρονιάς, τιμώμενη χώρα αναμένεται να είναι το Κατάρ.

ΑΠΕ-ΜΠΕΣχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien