Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΣΥΡΟΣ > Απολογισμός δράσεων από τον Σύλλογο Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Σύρου

Απολογισμός δράσεων από τον Σύλλογο Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Σύρου

Τον απολογισμό του έργου του παρουσιάζει ο Σύλλογος Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Σύρου με αφορμή την ολοκλήρωση της θητείας του ΔΣ. Αναλυτικά αναφέρει:

Με την ολοκλήρωση της θητείας του ΔΣ του Συλλόγου Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Σύρου, ενημερώνουμε τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου μας, για την ταυτότητα, τις εκδηλώσεις και τις δράσεις του, την διετία 2017-2019.

Πρόκειται για έναν Σύλλογο που ξεκίνησε την λειτουργία του, με εθελοντές, ως αρωγός του Δήμου όσον αφορά την λειτουργία του Βοιμηχανικού Μουσείου, νοιάζεται για την ιστορία του τόπου και των ανθρώπων του, μεριμνά για την προβολή του. Ο Σύλλογος Φίλων παράγει ουσιαστικό έργο, με συνεργασία όλων των μελών του ΔΣ και φίλων του, με όρεξη, επίμονα, βάζοντας στόχους και προσπαθώντας να συμβάλει στην μετατροπή αυτού του Μουσείου, σε ένα ζωντανό Κέντρο Πολιτισμού, Ιστορίας και Έρευνας.

Δράσεις του, κατά την τελευταία διετία είναι

-Έκθεση Τυπογραφίας, με την έρευνα του καθηγητή Χρήστου Λούκου. Στην έκθεση τονίστηκε το πλήθος των τυπογραφείων που λειτουργούσαν στη Σύρο, η συμβολή τους στην προβολή των γεγονότων, στην οικονομία και στην κοινωνική ζωή του τόπου. Μεταφορά τυπογραφικού εργαστηρίου από Αθήνα, το οποίο επίσης αποτελεί δωρεά στο Βιομηχανικό Μουσείο. Για την έκθεση έγιναν μεταφορές με γερανούς και προσωπική επίβλεψη μελών του Συλλόγου καθώς επίσης και καθαρισμός των μηχανημάτων, τα οποία ευρίσκονταν στην αποθήκη Βελισσαρόπουλου σε κακή κατάσταση, αγορά υλικών, τρίψιμο, γυάλισμα και γενικώς συντήρησή τους από τα ίδια τα μέλη του Συλλόγου, κατασκευή banners, εκτυπώσεις αφισών και προσκλήσεων, ειδικών ενημερωτικών ταμπελλών.

-Αγορά υλικών και ανοξείδωτων ετικετών για την ταυτοποίηση και την τακτοποίηση μηχανημάτων και τελική καταγραφή τους στα περιουσιακά στοιχεία του ΒΜ.

-Παρουσίαση του βιβλίου «Λόγω της κρίσης σας χαρίζω το παιδί μου» από την συγγραφέα του, κα Αίγλη Μπρούσκου, με μεγάλη προσέλευση κοινού και ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εκδήλωση που έγινε αποκλειστικά με έξοδα του συλλόγου.

-Λειτουργία Παιδικού βιωματικού εργαστηρίου με δασκάλες, που δούλεψαν με 40 μικρά παιδιά, σε 4 κύκλους, το θέμα «από την Βραχογραφία στην Τυπογραφία».

-Οργάνωση και καταγραφή της Τεχνικής Βιβλιοθήκης του Μουσείου, ανάρτηση όλων των τίτλων των βιβλίων στο site.

-Παρουσίαση βιβλίου καθηγητή Γιάννη Ανδρειωμένου με θέμα την Χαρακτική και την Τυπογραφία

-Εκτυπώσεις διαφημιστικού υλικού, τριπτύχων, φυλλαδίων κλπ, όπου προβάλλεται το Βιομηχανικό Μουσείο Σύρου και η λειτουργία του.

-Οικονομική ενίσχυση ΕΠΑΛ Σύρου για μετάβαση σε διαγωνισμό Ρομποτικής (όπου απέσπασαν το 2ο βραβείο).

-Διοργάνωση Έκθεσης φωτογραφικού υλικού κ. Γιάννη Τυροβολά, με απαγγελίες και προβολή ποιητικής συλλογής, σχετικής με το θέμα, Μεταλλεία και Μεταλλωρύχοι των Κυκλάδων, μια σκληρή ιστορία της κυκλαδίτικης ζωής, κατασκευή banners, αφισών, διαρρύθμιση χώρου. Μεγάλο μέρος της έκθεσης δωρίθηκε από τον δημιουργό στο Βιομηχανικό Μουσείο Σύρου, προς εμπλουτισμό του.

-Στήσιμο έκθεσης «Πατρίς- απολεσθέν», για τα 150 χρόνια του ναυαγίου. Αφορά στο ναυάγιο του τροχοκίνητου πλοίου Πατρίς που βυθίστηκε το 1868 και που υπήρξε ιδιοκτησία της πρώτης ακτοπλοϊκής εταιρίας στην Ελλάδα, της ελληνικής Ατμοπλοΐας Σύρου, με παρουσίαση όλων των ευρημάτων του ναυαγίου.

-Την Αγορά υλικών για βάψιμο επίπλων, προθηκών, βάψιμο αίθουσας, μεταφορές επίπλων με φορτηγό από αποθήκη Βελισσαρόπουλου, συντήρηση, καθαρισμό και βάψιμο προθηκών και μεγάλων σιδερένιων τελάρων για την πλαισίωση της έκθεσης, κατασκευή και εκτύπωση banner, αφισών, προσκλήσεων, επιμελήθηκαν τα μέλη του Συλλόγου, που ανέλαβε με την βοήθεια του Δήμου, τα έξοδα μιάς τόσο σημαντικής έκθεσης, που στο εξής θα υπάρχει στημένη στην αίθουσα Ναυτιλίας του ΒΜ.

-Επίσης αγορά 2 μεγάλων τηλεοράσεων, οι οποίες τοποθετήθηκαν στους χώρους του Βιομηχανικού Μουσείου και όπου προβάλλονται συνεχώς, το DVD της ανέλκυσης του « Πατρίς» και η ιστορία του Ηλεκτρικού Αυτοκινήτου «Enfield 8000». Οικονομικά συνεισέφερε χορηγός – φίλος του Συλλόγου.

-Αγορά και τοποθέτηση ειδικών πασάλων και αλυσίδας στον πίσω αύλειο χώρο του Μουσείου, προκειμένου να προστατευθούν τα μηχανήματα που υπάρχουν τοποθετημένα εκεί, από τα αυτοκίνητα που παρκάρουν, με κόστος που καλύφθηκε από το ταμείο του συλλόγου.

Κάθε αντικείμενο μικρό ή μεγάλο και κάθε υλικό που έχει αγορασθεί από τον Σύλλογο για το ΒΜ, αποτελεί και δωρεά του προς αυτό και αποτελεί πλέον περιουσία του.

Για το άμεσο μέλλον:

-Αγορά ακριβών υλικών για την συντήρηση των ανελκυσθέντων από το Πατρίς ευρημάτων, από μέλη του Συλλόγου και Φίλους, της σιδερένιας Άγκυρας και των κανονιών του.

-Εκδήλωση για την λειτουργία της Φιλαρμονικής του Δήμου, με βιωματικό εργαστήρι για παιδιά και φυσικά έκθεση με μουσικά όργανα και στολές που ήδη βρίσκονται στο Βιομηχανικό Μουσείο, πλαισιωμένη με αρχειακό υλικό από την ιστορία της.

-Μουσικές βραδιές στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου από τα μέλη της Φιλαρμονικής. Οι εκδηλώσεις που αφορούν στην Φιλαρμονική, θα γίνουν με συνδιοργάνωση και οικονομική ενίσχυση Δήμου Σύρου Ερμούπολης.

-Παρουσίαση διπλωματικής εργασίας νέου Κοινωνιολόγου με θέμα την Βιομηχανία στη Σύρο- τα εργοστάσια Κλωστοϋφαντουργίας, την σχέση εργατών – εργοστασιαρχών και συνεντεύξεις ψηφιοποιημένες από εργάτριες της εποχής.

Εκτύπωση νέων ενημερωμένων τριπτύχων φυλλαδίων, για το Μουσείο μας , στα Ελληνικά και στα Αγγλικά, που διανέμονται σε επισκέπτες, ξενοδοχεία, πρακτορεία.

-Εκδήλωση για την ιστορία του Κινηματογράφου με την έκθεση μηχανών που βρίσκονται στην αποθήκη του ΒΜ, αφίσες και ομιλίες

-Σεμινάρια Χαρακτικής από τον καθηγητή Καλών Τεχνών κ. Γιάννη Ανδρειωμένο

-Θεματικά εργαστήρια για παιδιά, από υπεύθυνους Εκπαιδευτικούς

Στα σχέδια του Συλλόγου Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού και σε αναζήτηση πόρων για την επίτευξή της, παραμένει η προσπάθεια να λειτουργήσει το μοναδικό στα Βαλκάνια (στο πλαίσιο του Κέντρου Τεχνικού Πολιτισμού) ιδιόκτητο Εργαστήριο Συντήρησης Παλαιών Μηχανημάτων και Αντικειμένων.

Αυτό θα αποτελέσει ένα μεγάλο επίτευγμα, θα απασχολήσει νέο κόσμο, θα διδαχτούν νέοι άνθρωποι, θα είναι μια Σχολή ιστορίας, συντήρησης, μετάδοσης γνώσης…

Είμαστε ευχαριστημένοι, με τη δουλειά μας, ο κόσμος μας εμπιστεύεται, πολλοί φίλοι και μέλη μας βοηθούν, όπου χρειάζεται – έχουμε πολλές δωρεές – για τις οποίες γίνονται αμέσως έγγραφα για την τυπική και νόμιμη παράδοση – παραλαβή τους, συντηρούνται από μηχανικούς που συνεργαζόμαστε, καταγράφονται, ταυτοποιούνται και αποθηκεύονται, έτοιμα να εκτεθούν, όποτε γίνει σχετική έκθεση.

Για παράδειγμα, σήμερα παραλάβαμε από σπουδαίο τεχνίτη, ένα υπέροχο κομμάτι, τιμόνι μεγάλου εξαιρετικού ιστιοφόρου πλοίου, συντηρημένο, επισκευασμένο, έτοιμο, προς έκθεση και ήδη εκτέθηκε στους χώρους του ΒΜ. Σαν κι αυτό, καθημερινά σχεδόν, δωρίζονται διάφορα αντικείμενα, μηχανήματα, παλαιά σκεύη, εξαρτήματα σκαφών, τεκμήρια μιάς μεγάλης ιστορίας, την οποία ο Σύλλογος σέβεται, προστατεύει και για την διαφύλαξη και προβολή της, προσπαθεί αδιάκοπα και δουλεύει ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ !!!

Η Πρόεδρος και τα Μέλη του ΔΣ
Μαργαρίτα Καλουτά
Ειρήνη Δράκου
Αλέξης Μαραντζίδης
Βεντούρης Πρίντεζης
Γιώργος Φρέρης
Καλλιόπη Ξενοπούλου
Καίτη Μανή – ΚαλουτάΣχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien