Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΣΥΡΟΣ > Ανοιχτοί Ορίζοντες για τη Σύρο: Η Δημοτική μας αρχή αποτελεί τον πλέον αναξιόπιστο συνομιλητή

Ανοιχτοί Ορίζοντες για τη Σύρο: Η Δημοτική μας αρχή αποτελεί τον πλέον αναξιόπιστο συνομιλητή

Ανακοίνωση της Δημοτικής Παράταξης «Ανοιχτοί Ορίζοντες για τη Σύρο», με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας Κοινής Γνώμης, σχετικά με την υπαναχώρηση της Δημοτικής Αρχής από τις δεσμεύσεις στο ΤΜΣΠΣ.

Αναλυτικά:

Με έκπληξη διαβάσαμε σε σημερινό δημοσίευμα της Κοινής Γνώμης την ανειλικρινή αντιμετώπιση που επιφύλαξε στο Πανεπιστήμιο η δημοτική αρχή.

Ο Δήμαρχος, όχι μόνο υπαναχωρεί σε σχέση με τις δημόσιες δεσμεύσεις του για την έστω και προσωρινή παραχώρηση του ισογείου του κτηρίου Κορνηλάκη, χωρίς να αντιπροτείνει κάποια ισοδύναμη λύση, αλλά εξαρτά την παραχώρηση αυτή από την ίδρυση του νέου τμήματος του Ιδρύματος, τη στιγμή που γνωρίζει ότι το Πανεπιστήμιο δια της Συγκλήτου του έχει κάνει ήδη ότι του αναλογεί και το θέμα είναι πια στα χέρια του Υπουργείου Παιδείας. Παραγνωρίζει δε το γεγονός ότι η επιλογή της Σύρου ως Έδρας της νεοϊδρυθείσας Πολυτεχνικής Σχολής συνοδευόταν από μια σειρά υποστηρικτικών ενεργειών από την πλευρά του Δήμου μας μεταξύ των οποίων και η παραχώρηση των αναγκαίων ακινήτων. Με τον τρόπο αυτό αφήνει το Πανεπιστήμιο εκτεθειμένο, αναιρώντας τους σχεδιασμούς του και θέτοντας σε κίνδυνο την εδραίωσή του στη Σύρο. Είναι προφανές ότι η Δημοτική Αρχή δεν έχει κανένα σχεδιασμό ούτε για το Πανεπιστήμιο ούτε για το Βιομηχανικό Μουσείο και αγνοεί παντελώς τις δυνατότητες που υπάρχουν για ουσιαστική συνεργασία των δύο Φορέων που μπορεί να φέρει λαμπρά αποτελέσματα στον τομέα του πολιτισμού για το νησί μας. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές με παλινωδίες δεν επιτρέπουν στο Πανεπιστήμιο να προχωρήσει σε επενδύσεις για την ανάπτυξή του.
Δεν είναι αποδεκτό ο Δήμος μας να αποτελεί τον πλέον αναξιόπιστο συνομιλητή του τόπου ο οποίος άγεται και φέρεται ανάλογα με το εκλογικό όφελος που νομίζει ο ίδιος ο Δήμαρχος ότι μπορεί να αποκομίσει από κάθε του ενέργεια.

Δεν μπορεί ο Δήμαρχος να δημιουργεί συνθήκες τεχνητής αντιπαράθεσης μεταξύ των Φορέων, στην προκειμένη περίπτωση μεταξύ του Πανεπιστημίου και των Φίλων του Βιομηχανικού Μουσείου, όταν ο ρόλος του οφείλει να είναι η εξεύρεση αμοιβαία επωφελών λύσεων. Είναι προφανές ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση αντί να καλέσει τους δύο Φορείς σε ένα κοινό τραπέζι, αντί να προετοιμάσει και να προτείνει εναλλακτικές λύσεις ως όφειλε, επέλεξε να υποβιβάσει το θεσμικό του ρόλο, σε ανειλικρινή συνομιλητή, εγείροντας ταυτόχρονα ερωτηματικά για τον τρόπο που χειρίζεται τα δημόσια προβλήματα που επιζητούν λύσεις με συνεργασία για μια σταθερή πορεία προόδου.
Οι επιλογές της δημοτικής αρχής σε συνδυασμό με την έλλειψη οράματος για την αξιοποίηση του στρατοπέδου, την έχουν οδηγήσει σε στρατηγικό αδιέξοδο. Οφείλουμε όλοι μαζί να αναζητήσουμε τις καλύτερες λύσεις για την εγκατάσταση του Πανεπιστημίου στο χώρο του στρατοπέδου με την αξιοποίηση και ενεργοποίηση όλων των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου για τον κοινό σκοπό, για ένα μέλλον σταθερής και ισόρροπης ανάπτυξης σε όλους τους τομείς και παράλληλα να διαφυλάξουμε με τη δέουσα προσοχή τη βιομηχανική κληρονομιά του νησιού μας.

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Σύρο αποφέρει ήδη σημαντικά οφέλη, αλλά αποτελεί και το μέσο για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογικών και επιστημονικών εφαρμογών, που θα μας οδηγήσουν σε μια νέα πορεία.

Το Πανεπιστήμιο μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τον σταθερό συνομιλητή και συνεργάτη της δημοτικής αρχής, γι αυτό απαιτείται σταθερότητα λόγων και έργων.


Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien