Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΣΙΦΝΟΣ > Ανοιχτή επιστολή σε Ξανθό και Πολάκη για την Υγεία στη Σίφνο

Ανοιχτή επιστολή σε Ξανθό και Πολάκη για την Υγεία στη Σίφνο

Χρήστος Κυμπιζής
Δημοσιογράφος

Πάγιο αίτημα των κατοίκων της Σίφνου είναι η βελτίωση των υπηρεσιών Υγείας στο νησί, όπου ομολογουμένως το επίπεδο τους εδώ και πολλά χρόνια δεν είναι καθόλου ικανοποιητικό.

Η Σίφνος έχει περίπου 3000 μόνιμους κατοίκους, ενώ σε μία καλοκαιρινή μέρα στο νησί μπορεί να βρεθούν πάνω από 10.000 επισκέπτες, με αποτέλεσμα οι δύο γιατροί που υπηρετούν να μην επαρκούν. Η τοποθέτηση ενός τρίτου γιατρού για τους καλοκαιρινούς μήνες είναι απαραίτητη.

Επίσης, αναγκαία είναι η προκήρυξη για έναν παιδίατρο. Στη Σίφνο, όπου εδώ και αρκετά χρόνια δεν υπάρχει γιατρός αυτής της ειδικότητας, ζουν περίπου 500 παιδιά, με αποτέλεσμα οι γονείς να πληρώνουν τον ιδιώτη-επισκέπτη γιατρό.

Η νοσηλεύτρια του ιατρείου, η οποία προσφέρει επί 24ώρου βάσεως τις υπηρεσίες της, έχει αναλάβει και τη γραμματειακή υποστήριξη. Είναι απαραίτητο είτε να προκηρυχθεί ακόμη μία θέση νοσηλεύτριας, είτε μία θέση διοικητικού υπαλλήλου, έστω και με απόσπαση.

Το παράλογο με το ακτινολογικό μηχάνημα

Το ιατρείο διαθέτει ακτινολογικό μηχάνημα, αλλά παραμένει σε αχρηστία, διότι δεν υπάρχει χειριστής. Στο νησί υπάρχει άνεργος βοηθός ακτινολόγου, ο οποίος διαθέτει τα προσόντα και είναι έτοιμος να το αναλάβει. Πριν μερικές μέρες, επισκέφθηκε το ιατρείο ένας ασθενής, ο οποίος τελικά αναγκάστηκε να ταξιδέψει στη Μήλο για να βγάλει μια ακτινογραφία, την ώρα που στο διπλανό δωμάτιο υπήρχε το μηχάνημα και λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα βρισκόταν ο άνθρωπος που θα μπορούσε να το χειριστεί. Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο τους χειμερινούς μήνες, όταν οι συγκοινωνίες αραιώνουν.

Θα πρέπει να δοθεί από το υπουργείο η άδεια να χειρίζεται ιδιώτης το ακτινολογικό, την οικονομική δαπάνη του οποίου έχει δεσμευθεί να αναλάβει το Ίδρυμα Στήριξης του Ιατρείου.

Με βάση τα παραπάνω, καταλαβαίνετε ότι είναι επιτακτική ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις στο Περιφερεικό Ιατρείο Σίφνου, με θέσεις που πρέπει να καλυφθούν ακόμα και αν δεν δικαιολογούνται από το ισχύον οργανόγραμμα, ώστε να περάσει ομαλά η τουριστική περίοδος και σε δεύτερο χρόνο να γίνει η αναβάθμιση του σε Κέντρο Υγείας, κάτι που αποτελεί πάγια επιθυμία των κατοίκων.

Είναι δεδομένο πως η πολιτική βούληση υπάρχει, ενώ με την έξοδο από τα μνημόνια θα ξεπεραστούν και οι δυσκολίες που επέβαλλαν οι δανειστές. Άλλωστε, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους θεσμούς, από το επόμενο χρονικό διάστημα θα μπορεί να γίνεται μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση στο δημόσιο (1 προς 1 δηλαδή, σε αντίθεση με το 1 προς 10 και 1 προς 5 που συνέβαινε παλιότερα).

Αν μία κυβέρνηση μπορεί να εκπληρώσει τα παραπάνω είναι η παρούσα, η οποία έχει ανατρέψει την κατηφόρα και την απαξίωση της δημόσιας υγείας στις Κυκλάδες, από αυτούς που χρεοκόπησαν τη χώρα:

Στο Νοσοκομείο της Σύρου, από το 2015 και έπειτα, έχουν προσληφθεί πάνω από 40 εργαζόμενοι, έχει τεθεί σε λειτουργία ο μαγνητικός τομογράφος, έχει ξεκινήσει το ιατρείο ύπνου, το διαβητολογικό ιατρείο, το ιατρείο παιδικού άσθματος και ατοπικής δερματίτιδας και κατασκευάστηκε νέο εμβολιαστικό κέντρο.

Στη Νάξο έγιναν 17 νέες προσλήψεις γιατρών, λειτούργησε η μονάδα τεχνητού νεφρού, αγοράστηκαν μηχανήματα και επαναλειτούργησε το καρδιολογικό, το γυναικολογικό, το νευρολογικό, το παιδιατρικό, το νεφρολογικό, το γαστρεντερολογικό και το ιατρείο ενδοσκοπήσεων.

Στη Σαντορίνη, το νοσοκομείο που ήθελε να ξεπουλήσει η προηγούμενη συγκυβέρνηση, λειτουργεί, βελτιώνεται και συνεχώς εξελίσσεται. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 50 άτομα ιατρικό προσωπικό, λειτουργεί αξονικός τομογράφος, γίνονται επεμβάσεις, τοκετοί, ενώ πρόσφατα λειτούργησε και το οδοντιατρικό τμήμα.

Αντίστοιχες παρεμβάσεις έχουν γίνει και σε άλλα νησιά (Μύκονος, Πάρος, Τήνος, κλπ). Αγοράστηκαν ασθενοφόρα, βγαίνουν προκηρύξεις, ανακαινίζονται κτίρια, αγοράζονται μηχανήματα, δίνονται οικονομικά κίνητρα σε γιατρούς, ιδρύθηκε η πτητική βάση του ΕΚΑΒ στη Σύρο, αναμένονται τα πλωτά ασθενοφόρα, ιδρύθηκαν οι ΤΟ.Μ.Υ και πλέον οι ανασφάλιστοι έχουν πλήρη και δωρεάν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Το επίπεδο της Υγείας στις Κυκλάδες έχει ανέβει κατακόρυφα. Όμως για να γίνει αυτό αντιληπτό από όλους, πρέπει να γίνουν και άλλες παρεμβάσεις, κυρίως στα μικρότερα νησιά, ώστε όλοι ανεξαιρέτως οι νησιώτες να νιώθουν στοιχειωδώς ασφαλείς στον τόπο τους.

Είναι στο χέρι σας λοιπόν, να λύσετε ένα πρόβλημα που ανέκαθεν απασχολούσε τους κατοίκους της Σίφνου. Είναι στο χέρι σας να κάνετε και στη Σίφνο ότι κάνατε και σε πολλά άλλα νησιά, δείχνοντας εμπράκτως πως για εσάς η νησιωτικότητα είναι μια έννοια με βαρύτητα.

ΥΓ 1: Θέμα υπάρχει και με την καθαριότητα του κτιρίου, αλλά όταν ο δήμος Σίφνου δίνει κάθε χρόνο πάνω από 300.000 ευρώ σε εργολάβο ιδιώτη για την καθαριότητα του νησιού, είναι μέγιστη υποκρισία να ζητά από το κράτος να του διορίσει μία καθαρίστρια για το Ιατρείο.

ΥΓ 2: Το παρόν κείμενο δεν έχει σκοπό να υποτιμήσει σε καμία περίπτωση την προσφορά του υφιστάμενου ιατρικού προσωπικού, το οποίο συνεχώς υπερβαίνει εαυτόν. Αντίθετα, προσπαθεί, στα πλαίσια του εφικτού, να προτείνει λύσεις ώστε να βελτιωθεί η υγεία στο νησί.



Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien