Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΑΝΔΡΟΣ > Άνδρος: Tο πρόγραμμα Life και ο συσχετισμός του με τη Ζώνη Ειδικής Προστασίας Άνδρου

Άνδρος: Tο πρόγραμμα Life και ο συσχετισμός του με τη Ζώνη Ειδικής Προστασίας Άνδρου

Η δημοτική παράταξη της αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου Άνδρου, «Η Άνδρος της Ζωής μας», ασκώντας έντονη κριτική στο δήμαρχο, Θεοδόση Σουσούδη, αναφέρει, ότι μεθοδεύει πίσω από την πλάτη της τοπικής κοινωνίας και εν αγνοία του Δημοτικού Συμβουλίου, την έκδοση Υπουργικής Απόφασης από το Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με τη Ζώνη Ειδικής Προστασίας (Ζ.Ε.Π.) της ορνιθοπανίδας στο πλαίσιο του προγράμματος Life, απόφαση, τις επιπτώσεις της οποίας σε μεγάλη έκταση του νησιού μας, ουδείς γνωρίζει.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:
Για άλλη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες του σκοτεινού και αντιδημοκρατικού τρόπου λειτουργίας της δημοτικής αρχής Σουσούδη.

Ο κ. Δήμαρχος μεθοδεύει πίσω από την πλάτη της τοπικής κοινωνίας και εν αγνοία του Δημοτικού μας Συμβουλίου, την έκδοση Υπουργικής Απόφασης από το Υπ.Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με τη Ζώνη Ειδικής Προστασίας (Ζ.Ε.Π.) της ορνιθοπανίδας στο πλαίσιο του προγράμματος Life, απόφαση, τις επιπτώσεις της οποίας σε μεγάλη έκταση του νησιού μας, ουδείς γνωρίζει.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Σουσούδης, τόσο προεκλογικά όσο και στις αρχές της θητείας του στηλίτευε σφοδρά την αδιαφάνεια των ενεργειών του πρώην Δημάρχου Ι. Γλυνού αναφορικά με τη διαχείριση του προγράμματος Life και την εκπόνηση διαφόρων «περίεργων μελετών και εκθέσεων για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο νησί μας.

Έκτοτε έκανε τις γνωστές του κυβιστήσεις και σε πλήρη αντίθεση με όσα δήλωνε και υποστήριζε δημοσίως. Για παράδειγμα έγραφε στον τοίχο του στο f/b στις 11.02.2014: «το Life, το περιφερειακό πάρκο, η Νatura, η ζώνη ΖΕΠ και άλλες σκοτεινές αειφόρες σοφιστείες θα καταντήσουν την Άνδρο ένα τεράστιο μουσείο και τους κατοίκους ιθαγενείς ινδιάνους». Μιλούσε, μάλιστα, για «καταστροφικές αξιώσεις εις βάρος των κατοίκων και της Άνδρου», λοιδορώντας τον τότε Δήμαρχο Ι. Γλυνό ότι είχε την πρόθεση να χαρακτηρίσει την Άνδρο ως ένα απέραντο Περιφερειακό Πάρκο. Δεν παρέλειπε βέβαια, με κάθε ευκαιρία να ασκεί δριμεία κριτική, όπως π.χ. στην περίπτωση της παρουσίασης των δράσεων του προγράμματος στην Αθήνα, εκτός Άνδρου, κατηγορώντας τον Γιάννη Γλυνό για αντιδημοκρατική συμπεριφορά, αφού ποτέ δεν ενημέρωσε τους Ανδριώτες και το Δημοτικό Συμβούλιο. Το αστειότερο βέβαια όλων είναι που ο κ. Σουσούδης ως επικεφαλής της Αντιπολίτευσης δήλωνε:

«Το κόστος του προγράμματος δήθεν προστασίας των πουλιών είναι μεγάλο- 1.800.000 ευρώ – και τα ερωτήματα ακόμα μεγαλύτερα, το κόστος όμως που θα προκύψει από τις δεσμεύσεις για το νησί μας είναι ανυπολόγιστο και η υποθήκη της Άνδρου είναι δεδομένη».

Στο ίδιο έργο θεατές!!!

Έλα ντε που όλα αυτά τα ξέχασε λίγο μετά την κατάληψη του δημαρχιακού θώκου. Εκεί που περίμενε ο ανδριώτικος λαός, να ασκηθεί από τη νέα δημοτική αρχή ο απαιτούμενος έλεγχος για όσα κατηγορούσε την προηγούμενη διοίκηση Γλυνού ο δήμαρχος και να τον ενημερώσει, έπραξε το εντελώς αντίθετο. Άρχισε να μοιράζει δουλειές σε γνωστούς και φίλους πάντα με απ’ ευθείας αναθέσεις, προσέλαβε επιπλέον εργαζόμενους, οι περισσότεροι από τους οποίους ουδέποτε ασχολήθηκαν στο πρόγραμμα, αλλά έκαναν δουλειές στην αυλή του δημάρχου, διοργάνωσε ακριβές φιέστες δημοσίων σχέσεων, όπως π.χ. βλ. δαπάνη 3.150,89. Ευρώ για εκδήλωση του Life στις 26.09.2016 σε πολυτελές ξενοδοχείο του Κολωνακίου με ελάχιστη συμμετοχή κόσμου, ξεχνώντας οριστικά τα όσα έλεγε για τις αντίστοιχες εκδηλώσεις του Γλυνού. Ουδέποτε, επίσης, ενημέρωσε για τις νομικές και οικονομικές δεσμεύσεις που έχει για το νησί μας η συμμετοχή του Δήμου στο πρόγραμμα αυτό, ούτε καν έκανε τον κόπο να φέρει έναν οικονομικό απολογισμό στο

Σώμα παρότι υπάρχει ειδικά ορισμένη Επιτροπή Διαχείρισης για τη ΖΕΠ Άνδρου με Πρόεδρο την κα Ελ. Πολίτου. Συνεδρίασε άραγε ποτέ αυτή η Επιτροπή; Ποιες αποφάσεις έχει λάβει; Γιατί ποτέ δεν ενημέρωσε το Δ.Σ. η κα Πολίτου;

Τέτοια συνέπεια λόγων και πράξεων της διοίκησης Σουσούδη …

Το χειρότερο όμως όλων είναι ότι η δημοτική αρχή -εν κρυπτώ- προβαίνει σε ενέργειες που θα επηρεάσουν τη ζωή και την οικονομική δραστηριότητα στο νησί μας εξαιτίας της Ζ.Ε.Π. προωθώντας μαζί με τις εταιρείες –εταίρους του Life (NCCLtd και Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία) Αποφάσεις, χωρίς την απαραίτητη γνωμοδότηση ή έστω ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Έτσι, τόσο αντιδημοκρατικά και συγκεντρωτικά, φαίνεται να αντιλαμβάνεται ο κ. Δήμαρχος τον αυτοδιοικητικό του ρόλο στην Άνδρο.

Όσο για τα αιολικά πάρκα, φλέγον ζήτημα που απασχολεί ευρέως τις κοινωνίες των νησιών των Κυκλάδων ο κ. Σουσούδης προσπαθεί και πάλι να εκμεταλλευθεί για λόγους αυτοπροβολής. Όπως πάντα ουραγός πίσω από τους Δημάρχους των γειτονικών μας νησιών που πρώτοι αυτοί ξεκίνησαν τις σχετικές ενέργειες, περιορίζεται μόνο στο να εκδίδει φλύαρες ανακοινώσεις υποστήριξης. Πολύ θα θέλαμε να μάθουμε ποια ακριβώς είναι η στρατηγική της διοίκησής του επί του θέματος των ανεμογεννητριών (τον προτρέπουμε να κοιτάξει τι έλεγε στην υπ’ αρ. 151/10.10.20114 Απόφαση Δ.Σ., Α.Δ.Α. : Ω2ΨΑΩΨΙ-2ΩΘ), θα ενημερώσει επιτέλους το Δ.Σ. ποια τα αποτελέσματα των ενεργειών του, όπως τον είχαμε εξουσιοδοτήσει να κάνει;

Παρέλαβε ή όχι τη μελέτη με τίτλο «Διεύρυνση του καθεστώτος χωροθέτησης αιολικών εγκαταστάσεων στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου» (Βλ. Απόφαση Δ.Σ. υπ’ αρ. 198/21.11.2014, Α.Δ.Α.: 6ΩΒΟΩΨΙ-763); Τι έκανε η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου αναφορικά με την αρνητική μας γνωμοδότηση επί της τελικής έκθεσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για το Περιφερειακό Πάρκο (βλ. Απόφαση Δ.Σ. υπ’ αρ. 5/30.01.2015, Α.Δ.Α.: Β5ΞΒΩΨΙ-60Γ); Την απέσυρε; Μήπως γνωρίζει ο Έπαρχος και περιφερειακός σύμβουλος κ. Λότσαρης να μας πεί;

Ο επικεφαλής του Συνδυασμού μας Γιάννης Καπάκης πληροφορούμενος τις ενέργειες του κ. Σουσούδη και αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα του θέματος για το νησί μας, απέστειλε άμεσα σχετικές επιστολές τόσο στην ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (δείτε εδώ την επιστολή προς ΥΠΕΝ) όσο και στο Δήμο Άνδρου , κάνοντας παρέμβαση για το θέμα της προωθούμενης Υπ. Απόφασης για τη ΖΕΠ Άνδρου και ζητώντας επιπλέον ενημέρωση για το θέμα των αιολικών πάρκων.

Το ζήτημα των ανεμογεννητριών, οι επιπτώσεις από τη Ζ.Ε.Π. Άνδρου και εν γένει οι δεσμεύσεις του Προγράμματος Life είναι τόσο σοβαρά για όλους τους Ανδριώτες που η υποκρισία και η μικροπολιτική δεν έχουν θέση, απαιτείται πλήρης ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και του Δημοτικού Συμβουλίου το οποίο οφείλει να γνωμοδοτεί σχετικά.


Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien