Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΣΥΡΟΣ > Αναβάθμιση της Υγείας σε όλα τα επίπεδα – Στόχος η στελέχωση του ΕΚΑΒ στις Κυκλάδες

Αναβάθμιση της Υγείας σε όλα τα επίπεδα – Στόχος η στελέχωση του ΕΚΑΒ στις Κυκλάδες

Από την Κοινή Γνώμη

Μία νέα εποχή ξεκίνησε για το ΔΙΕΚ του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, στους κόλπους του οποίου λειτουργεί από φέτος και δεύτερη ειδικότητα, «καρπός» της προσπάθειας που καταβάλλει η Διοίκηση για την αναβάθμιση της υγείας σε όλα τα επίπεδα, σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία.

Εκτός από την ειδικότητα των Βοηθών Νοσηλευτών, η οποία εισέρχεται αισίως στο Γ’ Εξάμηνο, στο πρόγραμμα της Σχολής εντάχθηκε αυτή τη χρονιά και η ειδικότητα του Διασώστη – Πληρώματος Ασθενοφόρου, με τη στήριξη του Υπουργείου Υγείας, του ΕΚΑΒ και της Διοικήτριας του Νοσοκομείου, Μαργαρίτας Μπουραντά.

Το Νοσοκομείο Σύρου είναι ένα από τα τέσσερα Νοσοκομεία της χώρας, που συμπεριέλαβαν τη συγκεκριμένη ειδικότητα στο φθινοπωρινό εξάμηνο των Σχολών τους. Αντίστοιχα τμήματα θα λειτουργήσουν στα Γενικά Νοσοκομεία Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου», Ρόδου «Ανδρέας Παπανδρέου» και Χίου «Σκυλίτσειο».

Από την απαξίωση… στην ένθερμη στήριξη

«Μέσω αυτής της ειδικότητας, θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε και άλλα νησιά των Κυκλάδων, τα οποία αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη στελέχωση του ΕΚΑΒ», δήλωσε η Διευθύντρια του ΔΙΕΚ, Ευγενία Νίκου.

Η ίδια δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τη σημερινή Διοίκηση του Νοσοκομείου Σύρου, η οποία στηρίζει θερμά τη Σχολή, μεριμνώντας για την περαιτέρω ανάπτυξη και εξέλιξή της. «Αυτό δε θυμίζει σε τίποτα τη στάση που κρατούσαν, πριν από τέσσερα χρόνια, ο πρώην Διοικητής και κάποια μέλη του τέως διοικητικού συμβουλίου. Δεν ήθελαν τη Σχολή, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος αναστολής της», ανέφερε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι με την εξομάλυνση της κατάστασης, το ΔΙΕΚ κάνει συνεχώς βήματα προόδου.

Όπως τόνισε, πρόκειται για μία Σχολή που λειτουργεί από το 1989, επιτελώντας αξιόλογο έργο. «Έχει στηρίξει σημαντικά τις Κυκλάδες στον τομέα της υγείας και δυστυχώς αυτό δεν αναγνωριζόταν από κάποιους. Παρόλα αυτά, χαίρομαι ιδιαίτερα που συνεχίζουμε, έχοντας την εμπιστοσύνη τόσο της σημερινής Διοίκησης, όσο και του Υπουργείου Υγείας, από το οποίο δεν μας είπαν ποτέ όχι», επεσήμανε η υπεύθυνη.

Στην ειδικότητα του Διασώστη – Πληρώματος Ασθενοφόρου θα φοιτήσουν συνολικά 21 άτομα και στην ειδικότητα των Βοηθών Νοσηλευτών συνεχίζουν 14 καταρτιζόμενοι. Και στα δύο τμήματα, θα διδάξουν ιατροί και νοσηλευτές του Νοσοκομείου, όπως προβλέπει ι σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου.

Επαγγέλματα με ζήτηση

«Το καλό είναι ότι όσοι έχουν ολοκληρώσει τη φοίτησή τους, έχουν αποκατασταθεί επαγγελματικά είστε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα» υποστήριξε η κ. Νίκου, προσθέτοντας ότι, τα επαγγέλματα υγείας θεωρούνται μία σίγουρη επιλογή για επαγγελματική αποκατάσταση.

Η ίδια εξέφρασε τη χαρά της και για το γεγονός ότι, μεταξύ των εκπαιδευόμενων υπάρχουν και απόφοιτοι Πανεπιστημιακών Σχολών. «Η επαγγελματική αποκατάσταση είναι κάτι που μας ενδιαφέρει. Θα στεναχωρηθώ εάν ένας καταρτιζόμενος ολοκληρώσει τις σπουδές του και είναι άνεργος. Για το λόγο αυτό, κάνω τα αδύνατα δυνατά να βοηθήσω όποιον ζητήσει δουλειά» ανέφερε, σημειώνοντας πως αρκετοί είναι οι απόφοιτοι του ΔΙΕΚ που απασχολούνται σε γηροκομεία, στο Νοσοκομεία, σε ιδιωτικά ιατρεία ή σε προγράμματα όπως το «Βοήθεια στο σπίτι». Κάποιοι εξ’ αυτών, έχουν ανοίξει τα φτερά τους και για την Αθήνα ή το εξωτερικό, όπου σύμφωνα με την κ. Νίκου οι αποδοχές είναι ικανοποιητικές.

«Τόσο η Σχολή, όσο και εγώ προσωπικά, ως Διευθύντρια βοηθάμε τα παιδιά να βρουν εργασία, καταθέτοντας προτάσεις. Η ζήτηση στον τομέα είναι μεγάλη».

Η έναρξη των εγγραφών ανακοινώθηκε στα μέσα της καλοκαιρινής περιόδου και η ανταπόκριση των ενδιαφερομένων υπήρξε άμεση και εντυπωσιακή. «Μέχρι τα μέσα του Αυγούστου, είχαμε δεχθεί αρκετές αιτήσεις και χαιρόμαστε ιδιαιτέρως που το πρώτο εξάμηνο της καινούριας ειδικότητας ξεκινά με πάρα πολλούς καταρτιζόμενους, σε μια γεμάτη αίθουσα», σημείωσε η Διευθύντρια της Σχολής.

Ωστόσο, εξέφρασε την επιθυμία της και για τη μελλοντική εγγραφή ενδιαφερομένων από τις υπόλοιπες Κυκλάδες, για τους οποίους οι αποστάσεις και το κόστος διαμονής στη Σύρο αποτελούν, για την ώρα, σημαντικό εμπόδιο. «Πιστεύουμε ότι, από την επόμενη χρονιά θα έχουμε μαζί μας και άτομα από άλλα νησιά».

«Αγαστή συνεργασία μεταξύ των φορέων για την προαγωγή υγείας στον τόπο μας»

Ο Αγιασμός για την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς τελέστηκε χθες, παρουσία της Διοικήτρια του Γ. Νοσοκομείου Σύρου, Μαργαρίτας Μπουραντά, του Διοικητικού Διευθυντή, Νίκου Τρίτζαλη και του Αντιδημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Μάριου Βουτσίνου.

Στον χαιρετισμό της, η κ. Μπουραντά, αφού απηύθυνε ευχές στους σπουδαστές του ΔΙΕΚ, αναφέρθηκε στη λειτουργία της καινούριας ειδικότητας «Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου», που αποτελεί ένα ακόμη βήμα για την αναβάθμιση της Σχολής. «Είναι γνωστό τόσο στην τοπική κοινωνία, όσο και στο Νοσοκομείο, ότι η Σχολή πέρασε πάρα πολύ δύσκολα το 2015, καθώς έμπαιναν ζητήματα πιθανής αναστολής της. Ωστόσο, με την υποστήριξη του υπουργείου, της πολιτικής ηγεσίας και του ΕΚΑΒ, αυτή τη στιγμή, η Σχολή αναβαθμίζεται, έχει δύο ειδικότητες και στηρίζει την τοπική κοινωνία ως προς την εκπαίδευση και τη μελλοντική αποκατάσταση, δεδομένου ότι στον τομέα της υγείας, υπάρχουν ευκαιρίες απασχόλησης», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η κ. Γνώμη. Πρόσθεσε δε, ότι στόχος του Νοσοκομείου είναι η αναβάθμιση της υγείας σε όλα τα επίπεδα, μεταξύ αυτών και το εκπαιδευτικό. «Το πετυχαίνουμε σιγά-σιγά με σταθερά βήματα. Ευελπιστούμε μέσω της νέας ειδικότητας να καλυφθούν και οι θέσεις των διασωστών όχι μόνο στη Σύρο, αλλά και στα άλλα νησιά, όπου το ΕΚΑΒ αντιμετωπίζει δυσκολία στελέχωσης». Καταλήγοντας, έκρινε σημαντική τη συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων (Υπουργείου, Νοσοκομείου, ΕΚΑΒ κ.α.) για την προαγωγή της υγείας στον τόπο μας και γενικότερα στη νησιωτική Ελλάδα, η οποία μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να αποφέρει.



Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien