Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Αναταράξεις και μετακινήσεις στο πολιτικό σκηνικό προβλέπουν στο Μαξίμου

Αναταράξεις και μετακινήσεις στο πολιτικό σκηνικό προβλέπουν στο Μαξίμου

Χρήστος Κυμπιζής
Δημοσιογράφος

Τα δεδομένα στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ και το ΚΙΝΑΛ – Ποια θετικά μέτρα έρχονται στη Βουλή – Από την Κυριακάτικη Kontranews

Την ώρα που πέφτει η αυλαία του 2018, οι ισορροπίες στην πολιτική ζωή της χώρας αποδεικνύονται εξαιρετικά εύθραυστες, καθώς η Συμφωνία των Πρεσπών αναμένεται να επηρεάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, την ώρα που τα μικρότερα κόμματα έχουν να αντιμετωπίσουν δομικά εσωτερικά προβλήματα. Ποιες κοινοβουλευτικές ομάδες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της διάλυσης και πώς θα προχωρήσει η κυβέρνηση αν ο Πάνος Καμμένος τελικά αποσύρει την στήριξή του; Πώς βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ την πιθανότητα συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ;

ΑΝΩ-ΚΑΤΩ ΟΙ ΑΝΕΛ  

Ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ, Παναγιώτης Σγουρίδης προκάλεσε μίνι σεισμό, όταν υποστήριξε την Παρασκευή ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ίσως να μην κυρωθεί ποτέ από τη Βουλή, διότι στο μεταξύ μπορεί να υπάρξει θερμό επεισόδιο με την Τουρκία. Ο ίδιος, μετά τον σάλο που προκλήθηκε, προσπάθησε να ανασκευάσει, ενώ υπέβαλλε και την παραίτηση του στον Πάνο Καμμένο, η οποία δεν έγινε δεκτή. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είχε προλάβει να τον «αδειάσει» μέσω twitter, επισημαίνοντας πως «οι θεωρίες φαντασίας περί δήθεν θερμών επεισοδίων ούτε βάση έχουν ούτε εξυπηρετούν την Ελλάδα».

Η ηγεσία των ΑΝΕΛ έχει ξεκαθαρίσει πως θα άρει τη στήριξη της στην κυβέρνηση μόλις έρθει η Συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ στην ελληνική Βουλή. Ήδη, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός κόμματος, καθώς έχει δηλώσει πως θα τη ψηφίσει και θα παραδώσει την έδρα του, με τον -διαγραμμένο- Τέρενς Κουίκ να τον αντικαθιστά εκτός συγκλονιστικού απροόπτου. Φαίνεται πως οι ΑΝΕΛ θα μετρήσουν ακόμα μία απώλεια μετά τους Νίκο Νικολόπουλο, Γιώργο Λαζαρίδη και Δημήτρη Καμμένο, ενώ άγνωστη παραμένει η θέση που θα κρατήσει η Έλενα Κουντουρά.

Πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι στον ΣΥΡΙΖΑ που έχουν …κουραστεί με τη στάση, τη ρητορική και τις απειλές περί παραίτησης του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Το αποκορύφωμα ήταν οι πρόσφατες σκληρές δηλώσεις του Καμμένου προς την Τουρκία, οι οποίες προκάλεσαν προβληματισμό σε πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ήταν ανέκαθεν υπέρ της τακτικής των χαμηλών τόνων με τους γείτονες.

ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΗ Η ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΤΟ ΚΙΝΑΛ;

Αρκετοί στην Κουμουνδούρου πιστεύουν πως η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ έχει φτάσει στο τέλος της, όμως η… «ερώτηση του εκατομμυρίου» είναι το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να συνάψει συνεργασίες με άλλα κόμματα και κυρίως με το ΚΙΝΑΛ.

Η δήλωση του Σταμάτη Μαλέλη ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν θα συνεργαστεί με μια κυβέρνηση ΝΔ που «θα φέρει τον όλεθρο», προκάλεσε αντιδράσεις στην πολιτική ζωή της χώρας. Πάντως, ο ίδιος ο υπεύθυνος επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ έσπευσε να διευκρινίσει πως οι δηλώσεις του δεν αποτελούν πρόσκληση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Την ώρα που πηγές του Μαξίμου τόνιζαν πως η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ «μάζεψε άρον άρον τον κ. Μαλέλη», οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάριζαν πως, μέχρι στιγμής, δεν έχει τεθεί κανένα θέμα συνεργασίας με το Κίνημα Αλλαγής είτε στην κοινοβουλευτική ομάδα, είτε στα άλλα όργανα του κόμματος.

Το σίγουρο είναι πως κάποιοι στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν εντελώς αρνητικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όμως είναι γεγονός πως αρκετοί βουλευτές της πλειοψηφίας έχουν πολύ καλές σχέσεις σε προσωπικό επίπεδο με κάποιους από τους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής. Μάλιστα, η άποψη πως αν το ΚΙΝΑΛ διαχώριζε τη θέση του από τη δεξιά και πως αν απαλλασσόταν από τα «πολιτικά βαρίδια» στο εσωτερικό του, θα μπορούσε να αποτελέσει δυνητικό συνεργάτη του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκει πολλούς υποστηρικτές στην Κουμουνδούρου. Άλλωστε, είναι γνωστό το πολιτικό χάος που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ με Βενιζέλο και Λοβέρδο, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που στελέχη της Κουμουνδούρου έχουν ασκήσει σκληρή κριτική στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής για «συμπόρευση με τη ΝΔ».

Οι ενδεχόμενες πολιτικές ανακατατάξεις για τις οποίες κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές, θα ακολουθήσουν τις αρκετές μετακινήσεις που έχουν ήδη σημειωθεί

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ «ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ» ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Από το Μαξίμου, προβλέπουν πως το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν πολλές ανακατατάξεις στις κοινοβουλευτικές ομάδες των μικρότερων κομμάτων. Θεωρούν πως τόσο η Συμφωνία των Πρεσπών, όσο και τα επόμενα νομοσχέδια, τα οποία θα αποκαταστήσουν σε έναν βαθμό τις μνημονιακές αδικίες, θα ενισχύσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και θα δώσουν την απαραίτητη στήριξη στην κυβέρνηση για να προχωρήσει μέχρι και το φθινόπωρο, ακόμα και αν παραιτηθούν οι υπουργοί των ΑΝΕΛ. Παρότι το σενάριο για τριπλές εκλογές την Άνοιξη είναι το επικρατέστερο, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εξαντλήσει την τετραετία, καθώς τονίζεται πως «η οικονομία αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη την πολιτική σταθερότητα».

Οι ενδεχόμενες πολιτικές ανακατατάξεις, για τις οποίες κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές, θα ακολουθήσουν τις αρκετές μετακινήσεις που έχουν ήδη σημειωθεί. Εκτός των ανεξαρτητοποιήσεων στους ΑΝΕΛ, αρκετοί είναι οι βουλευτές που αποχώρησαν από το κόμμα με το οποίο έχουν εκλεγεί.

Από το Ποτάμι έχουν βρεθεί στη ΝΔ οι Χάρης Θεοχάρης,  Ιάσων Φωτήλας και Κατερίνα Μάρκου, την ώρα που φημολογείται πως την ίδια διαδρομή επιθυμούν να ακολουθήσουν οι Ψαριανός και Αμυράς. Από την άλλη, το Κίνημα Αλλαγής επέλεξαν οι Κώστας Μπαργιώτας και Ιλχάν Αχμέτ, ενώ είναι γνωστό πως οι Δανέλλης και Λυκούδης, οι οποίοι αναμένεται να ψηφίσουν τη Συμφωνία για το ονοματολογικό, έχουν …πολλές συμπάθειες στον ΣΥΡΙΖΑ.

Απώλειες έχει μετρήσει και η Ένωση Κεντρώων, από την οποία μπορεί να μην διεγράφη ο Γιάννης Σαρίδης, ο οποίος ψήφισε τον προϋπολογισμό, όμως  έχουν ήδη αποχωρήσει η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου (ΣΥΡΙΖΑ), ο Γιώργος Καρράς (ΚΙΝΑΛ), ο Γιώργος Κατσιαντώνης (ΝΔ) και ο Αριστείδης Φωκάς (ανεξάρτητος μέχρι στιγμής, παρότι φαίνεται να συζητά με τη ΝΔ).

ΘΕΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Από τη μεριά της, η κυβέρνηση φαίνεται πως προχωρά κανονικά στη ψήφιση θετικών πρωτοβουλιών που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην παράταση της λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού και στην απλοποίηση της διαδικασίας ρύθμισης οφειλών, στην προστασία της πρώτης κατοικίας, στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην αύξηση του κατώτατου μισθού και στην κατάργηση του υποκατώτατου. Επίσης, από το κυβερνητικό επιτελείο θέλουν να προβάλλουν και την πρόοδο σε έργα υποδομών (μετρό Θεσσαλονίκης, αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος, Σύστημα Ηλεκτρονικών Αναλογικών Διοδίων, αεροδρόμιο Καστελίου Ηρακλείου Κρήτης, αυτοκινητόδρομος Πάτρας- Πύργου, κλπ), θέλοντας να δείξουν πως η χώρα έχει κάνει βήματα μπροστά, αφήνοντας πίσω το θολό μνημονιακό παρελθόν.



Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien