Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > Ανάγκη για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στα νησιά

Ανάγκη για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στα νησιά

Νίκος Συρμαλένιος
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων

Τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός συνολικά στη χώρα και ιδιαίτερα στα νησιά βρίσκεται σε συνεχή άνοδο. Οι λόγοι είναι πολλοί, οι κυριότεροι η συνεχής αύξηση του τουριστικού ρεύματος παγκοσμίως και ιδιαίτερα των νέων, η αστάθεια των χωρών της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μεσογείου και της βόρειας Αφρικής κ.α. Ο κυριότερος όμως λόγος κατά την άποψη μου είναι η σταθερότητα και η ειρήνη στη χώρα μας, που έχει διασφαλιστεί παρά την κρίση όλα αυτά τα χρόνια.

Οι προοπτικές βεβαίως γίνονται πολύ καλλίτερες αν συνυπολογίσουμε ότι η χώρα πλέον βγαίνει από τη οκτάχρονη περιπέτεια των μνημονίων και ότι βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά. Αυτό φαίνεται από τη συνεχή άνοδο των ξενοδοχειακών και άλλων υποδομών στα νησιά, προφανώς γιατί οι επενδυτές έχουν πλέον ποντάρει στην εμπιστοσύνη της ελληνικής οικονομίας.

Βεβαίως η συνεχής άνοδος του τουρισμού, αν δεν συνοδεύεται από μέτρα βιωσιμότητας, μπορεί γρήγορα να γυρίσει μπούμερανγκ, διότι ιδιαίτερα τα νησιά, αποτελούν πεπερασμένα εδαφικά σύνολα και ευαίσθητα οικοσυστήματα.

Ήδη αυτό φαίνεται από τα πολύ υψηλά ανεπτυγμένα νησιά, π.χ. Σαντορίνη, όπου πλέον και η δημοτική αρχή κάνει έκκληση για να σταματήσουν να χτίζονται περαιτέρω τουριστικές κλίνες, αλλά και για να φρενάρει ο μαζικός τουρισμός, που είναι αδύνατον να αντιμετωπιστεί από τη φέρουσα ικανότητα του νησιού, δηλαδή από την κυκλοφοριακή επάρκεια, από την επάρκεια υδροδότησης, από την επάρκεια διάθεσης των λυμάτων και των απορριμμάτων, από τη χωρητικότητα των παραλιών κ.ο.κ.

Βεβαίως για τα περισσότερα νησιά που βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης, η λύση για να μην φθάσουν στο ίδιο σημείο είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Αυτή μπορεί και πρέπει να επιτευχθεί με πολλές μορφές εναλλακτικού τουρισμού, περιπατητικός – οικολογικός, καταδυτικός, συνεδριακός, ιαματικός, θρησκευτικός, εκδηλώσεις πολιτισμού με εξειδικευμένο περιεχόμενο κλπ.
Προϋπόθεση φυσικά για τα παραπάνω είναι τα νησιά μας, να αποκτήσουν όλες τις απαραίτητες περιβαλλοντικές υποδομές, κυρίως στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων και των λυμάτων, αλλά και στην εξασφάλιση της υδροδότησης με τον κατά το δυνατόν λιγότερο ενεργοβόρο τρόπο. Δυστυχώς ακόμα και σήμερα μετά από πολλά κοινοτικά πλαίσια στήριξης, υπάρχουν νησιά που δεν έχουν επιλύσει τα παραπάνω προαπαιτούμενα, με αποτέλεσμα αφενός μεν η χώρα να πληρώνει πρόστιμα στην ευρωπαϊκή ένωση και αφετέρου να δημιουργούνται στην αιχμή της τουριστικής περιόδου εκρηκτικές αδιέξοδες καταστάσεις.

Για αρκετά ζητήματα όπως είναι ο τοπικός χωροταξικός σχεδιασμός ή η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ έχει ψηφιστεί το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο, οι διαδικασίες υλοποίησης τους είτε είναι απόλυτα βραδείες, είτε δεν έχουν ξεκινήσει καθόλου. Σε αυτά τα θέματα πρωταρχική είναι η ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είναι και καθ ύλην αρμόδια να προχωρήσει στην πράξη την επεξεργασία και την υλοποίηση αυτών των κρίσιμων έργων. Η χρηματοδότηση υπάρχει, απομένει η αποφασιστική πολιτική βούληση των τοπικών αυτοδιοικητικών αρχών για την προώθηση τους.

(Άρθρο στο Marketpost.gr)



Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien