Aigaio365 > MAIN SLIDER > Αλεξιάδης: Ξεχνάτε ποιοι ήταν οι συνεργάτες των ναζί στην Ελλάδα, κ. Κυρανάκη (βίντεο)

Αλεξιάδης: Ξεχνάτε ποιοι ήταν οι συνεργάτες των ναζί στην Ελλάδα, κ. Κυρανάκη (βίντεο)

Στο θέμα της «Εσθονίας», που «ανέβασε» με ανακοινώσεις της η Ν.Δ., με πρωτοσέλιδα ο τύπος και συζητήσεις που επέβαλαν φίλα προσκείμενά της κανάλια κλήθηκε να απαντήσει ο τ. υπουργός Οικονομικών και υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφων Αλεξιάδης.

Ήταν η πρώτη ερώτηση που τέθηκε στην εκπομπή του ΣΚΑΪ, με βάση την δημοσιογραφική αξιολόγηση των ειδήσεων, όμως και αυτό επιχειρήθηκε να πιστωθεί στην κυβέρνηση από τους δημοσιογράφους της εκπομπής: «αυτή η κουβέντα ανέβηκε τις τελευταίες ημέρες για να ξεχάσουμε όλα τα υπόλοιπα».

Να σημειωθεί ότι με ανακοίνωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρος Κοντονής αρνήθηκε να συμμετέχει στο συνέδριο Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Η κληρονομιά στον 21ο αιώνα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα» που διοργανώνεται στο πλαίσιο της Εσθονικής Προεδρίας αναφέροντας ότι: «Η Ιστορία δεν μπορεί να παραχαραχθεί παρόλο που μπορεί να γράφεται κυρίως από τους νικητές ή να αξιολογείται διαφορετικά από την οπτική των κρατών. Παρόλα αυτά, τα ιστορικά στοιχεία και γεγονότα, κατέγραψαν τον στρατό της ΕΣΔΔ ως τον απελευθερωτή της Ευρώπης και των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης και ως λυτρωτή από την φρίκη του Ολοκαυτώματος».

Ο κ. Αλεξιάδης απάντησε παρόλο που ξεκαθάρισε εξαρχής ότι δεν είναι ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα του πολίτη κρίνοντας ως «πολύ σωστή η απόφαση του κ. Κοντονή» και προσθέτοντας ότι «σε καμιά περίπτωση δεν θα δικαιολογήσουμε με τη θεωρία των δύο άκρων όσα έγιναν στη χώρα μας και στην Ευρώπη. Δεν θα δικαιολογήσουμε μια έμμεση αναβίωση του ναζισμού που προσπαθεί να γίνει σε κάποιες χώρες με μια προσπάθεια να πούμε ότι το ίδιο πράγμα είναι το ένα με το άλλο».

Σημείωσε επίσης ότι «για τα θέματα των δημοκρατικών δικαιωμάτων στις χώρες αυτές μίλησε πρώτη η Αριστερά, τη δεκαετία του 60. Άλλο αυτό, άλλο η εξίσωση και μάλιστα σε μια περίοδο που ακραίες δυνάμεις εισβάλλουν στο χώρο της δεξιάς είτε στη Χ.Α. είτε και σε άλλα κόμματα που εισβάλλουν τέτοια πρόσωπα».

Ο κ. Αλεξιάδης συνέχισε λέγοντας ότι είναι «ανιστόρητη η ταύτιση ναζισμού – κομουνισμού. Δεν θα σας ακολουθήσω σε μια αναβίωση μιας πολιτικής ατζέντας του 50, 60 η οποία έχει τη θεωρία των δύο άκρων» και προσπάθησε να στρέψει τη συζήτηση στα άμεσα προβλήματα των πολιτών που σχετίζονται με την οικονομία.

Φυσικά το θέμα επανέφερε ο δημοσιογράφος της εκπομπής πλέον της μίας φοράς αναφερόμενος στα «εγκλήματα του σταλινισμού» και χρεώνοντας στην κυβέρνηση ότι ανέβασε το θέμα με την άρνηση του κ. Κοντονή να συμμετέχει η χώρα μας στο συνέδριο αυτό. «Δεν το έβαλε ο κ. Κυρανάκης το θέμα, αλλά ο κ. Κοντονής λέγοντας εγώ δεν πάω και δεν εξισώνω» αντέτεινε ως ηχώ της Ν.Δ.

Ο κ. Κυρανάκης που στην τοποθέτησή του χαρακτήρισε «πρόκληση» την απόφαση του κ. Κοντονή στην οποία η Ν.Δ. «δεν θα μείνει σιωπηλή», ούτε μία νίξη δεν έκανε για τα εγκλήματα του ναζισμού βλέποντας με ακραία ιδεοληψία και μικροκομματική σκοπιμότητα ζητήματα που η ανθρωπότητα από δεκαετίες έχει επιλύσει.

Ο κ. Αλεξιάδης αφού του επισήμανε ότι «η δημοκρατία είναι δύσκολο σύστημα και πρέπει να συνηθίσει» του συνέστησε να μην ξεχνά «ποιος πολιτικός χώρος ήταν αυτός που κάλυψε τους συνεργάτες των ναζί Γερμανών στην Ελλάδα» καθώς «είναι γνωστό και το ξέρουμε όλοι πάρα πολύ καλά» για να εισπράξει την έντονη αντίδραση του ιδίου αλλά και του δημοσιογραφικού πάνελ που διέκοψαν τη συζήτηση ζητώντας απεγνωσμένα συζήτηση για την «οικονομία»…

Αποστάσεις, τουλάχιστον σε αυτό το ζήτημα από τη Ν.Δ., κράτησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, λέγοντας: «Είναι ένα θέμα που έχει κρίνει η ιστορία» ωστόσο δεν παρέλειψε να χρεώσει «λάθος στον κ. Κοντονή να μην πάει εκεί να διατυπώσει τη θέση της κυβέρνησης».

Της Κατερίνας ΜπρεγιάννηΣχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien