Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Αλ. Τσίπρας στην Κ.Ε: Ορατό το τέλος της επιτροπείας – Ανοίγει ο δρόμος για την ελάφρυνση του χρέους (βίντεο)

Αλ. Τσίπρας στην Κ.Ε: Ορατό το τέλος της επιτροπείας – Ανοίγει ο δρόμος για την ελάφρυνση του χρέους (βίντεο)

Τίποτα δεν μας χαρίστηκε και τίποτα δεν θα μας χαριστεί όλα θα είναι αποτέλεσμα μαχών και συγκρούσεων δεν υπάρχει κανείς σε αυτή την ΚΕ σε αυτή την κοινοβουλευτική ομάδα που θα αφήσει δυνάμεις να μας γυρίσουν πίσω», επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στη ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η καταρχήν συμφωνία στο Eurogroup της Μάλτας ανοίγει τον δρόμο για την οριστική έξοδο της χώρας από τα προγράμματα και την επιτροπεία. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η διαπραγματευτική ομάδα στις παράλογες απαιτήσεις της τελευταίας στιγμής που έβαζαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι δανειστές και απέδωσε τα εύσημα στους υπουργούς για τους οποίους είπε, ότι δεν έχασαν ούτε λεπτό την ψυχραιμία τους.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση που κράτησε καθ΄ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και τις επαφές του στο Βερολίνο, όπου όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, ενώ η κυβέρνηση έδινε μάχη για να κλείσει η διαπραγμάτευση εκείνος- ο κ. Μητσοτάκης- έσπευσε να πάρει τις ευλογίες Σόιμπλε.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε και στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο οποίος με συνέντευξή του εξέφρασε τη στήριξη στον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά «ξέχασε» να αναφερθεί στα σκάνδαλα της διακυβέρνησής του. «Δύο υπουργοί του εμπλέκονται σε ξέπλυμα χρήματος από εξοπλιστικά προγράμματα» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου και τη λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι βασική προϋπόθεση για την οριστική έξοδο της χώρας από τα μνημόνια είναι η ρύθμιση του χρέους- υπογραμμίζοντας πως το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης προβλέπει τα μέτρα για τη βιωσιμότητά του- ώστε να ακολουθήσει η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, κίνηση που θα εξασφαλίσει την πρόσβαση της χώρας στις αγορές.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης, στους πυλώνες που θα κινηθεί η κυβέρνηση για την παραγωγική ανασυγκρότηση και τις μεγάλες τομές για την αποκατάσταση της εργασιακής κανονικότητας, της θέσπισης του κοινωνικού κράτους αλλά και τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, την εισαγωγή στα πανεπιστήμια, τη Συνταγματική αναθεώρηση αλλά και τις ουσιαστικές αλλαγές που θα επιφέρουν διαφάνεια στο πολιτικό σύστημα.

«Η σημερινή συνεδρίαση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, που βρισκόμαστε πολύ κοντά στο σημείο που θα μας επιτρέψει να οργανώνουμε την επόμενη ημέρα μαζί με την κοινωνία» είπε ο πρωθυπουργός και αναφερθείς στην ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε μεταξύ άλλων «αυτή τη βαριά ευθύνη δεν την αναλάβαμε για να γίνουμε διαχειριστές της καταστροφής που προκάλεσαν οι προηγούμενοι αλλά για να ξαναστήσουμε τη χώρα στα πόδια της να την βγάλουμε από τα προγράμματα επιτροπείας. Παλεύουμε με νίκες και με συμβιβασμούς όταν είναι αναγκαίο» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Έχουμε πίστη στις δυνάμεις τις δικές μας και του λαού μας και στις δυνατότητες μας επιμένουμε αυτές να ξεδιπλωθούν όταν θα φτάσει το τέλος της επιτροπείας. Όταν φτάσει η έξοδος από την κρίση. Όμως το τέλος της κρίσης δεν θέλουμε να σημάνει την αρχή μιας άλλης κρίσης. Επιλέξαμε να κρατήσουμε μια στάση που δεν θα ναρκοθετεί την ασφαλή έξοδο από την κρίση. Το Eurogroup της Μάλτας δικαίωσε την επιμονή μας» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι όσα αποφασίστηκαν στη Μάλτα καθιστούν ορατό τον ορίζοντα εξόδου της χώρας από την οικονομική επιτροπεία και υπογράμμισε πως ο διαρκής και αμετάβλητος στόχος της κυβέρνησης αλλά και η εντολή του λαού στις εκλογές του Σεπτέμβρη ήταν αυτός, το τέλος των μνημονίων.

Αναφερθείς στις διαπραγματεύσεις ανέφερε: «Στο κλείσιμο της συμφωνίας αντιμετωπίσαμε πάρα πολλές δυσκολίες κυρίως λόγω των έντονων διαφωνιών ΔΝΤ-Ευρωπαϊκών θεσμών, διαφωνιών που δεν είχαν να κάνουν με το πρόγραμμα αλλά με το τέλος που προγράμματος μετά το 2018 και την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Η διαπραγμάτευση δεν είχε να κάνει μόνο με όσα είχαν συμφωνηθεί αλλά και με τα μέτρα για το χρέος στη βάση μιας συνολικής λύσης» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

«Αυτές οι διαφωνίες για τη συνολική λύση είτε έπαιρναν μορφή εξωφρενικών απαιτήσεων προς τη δική μας πλευρά ή κατέληγαν σε καθυστερήσεις, αλλά αυτό που συζητείτο είχε σχέση με το τέλος της χώρας στα προγράμματα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Αυτό ήταν και είναι κάτι που κάποιους δυσαρεστεί ιδιαίτερα, και μέσα και έξω από τη χώρα. Υπάρχει πολιτική συμφωνία που διαμορφώνει και το επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων. Έχουμε μια κοινωνικά βιώσιμη συμφωνία. Δεν θέλουμε να κρύψουμε ότι υπάρχουν μέτρα για το 2019- 2020 που ούτε είναι αναγκαία ούτε θα επιλέγαμε εμείς να λάβουμε» διευκρίνισε ο πρωθυπουργός για να πει αμέσως μετά: «Ο συμβιβασμός που πετύχαμε είναι τα αντίμετρα, τα οποία και θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα και θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις δομές του κοινωνικού κράτους, το οποίο όπως είπε δεν οικοδομήθηκε τα χρόνια της μεγάλης ανάπτυξης, τα χρόνια των μεγάλων ιδεών, της Ολυμπιάδας, των εξοπλιστικών, του χρηματιστηρίου, ωστόσο τόνισε ότι η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανεργίας αλλά και της στήριξης των νέων- ειδικά των νέων επιστημόνων για να σταματήσει η διαρροή τους στο εξωτερικό.

Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά και στα εργασιακά υπογραμμίζοντας ότι επιτεύχθηκε η βασική προτεραιότητα και κεντρικό στοιχείο στη διαπραγμάτευση, «να επαναφέρουμε τη χώρα σε εργασιακή κανονικότητα, με αιχμή τις συλλογικές συμβάσεις. Αποκρούστηκαν οι σφοδρές πιέσεις που είχαν στήριγμα εργοδοτικές ενώσεις στο εσωτερικό κυρίως για το λοκ άουτ και την αύξηση των ομαδικών απολύσεων» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και απέδωσε τη θετική αυτή εξέλιξη και στις διεργασίες συνέβησαν και στο ευρωπαϊκό επίπεδο τόσο με τους ευρωβουλευτές όσο και με τα ευρωπαϊκά συνδικάτα.

«Τη χώρα την άφησαν χρεοκοπημένη οι προηγούμενοι αλλά η διαπραγμάτευση και σε πολιτικό επίπεδο, μας έδωσε δυνατότητες. Μετά τη Μάλτα ανοίγει ο δρόμος και για τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και αυτό θα αποτελέσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι η αβεβαιότητα τελείωσε η κρίση είναι πίσω μας, τα καταστροφολογικά σενάρια και οι επιθυμίες κάποιων αποτελούν παρελθόν. Η ελληνική οικονομία έχει κάθε εχέγγυο για να κινηθεί σε θετικούς ρυθμούς μπαίνουμε στη τελική φάση για να αποφασίσουμε το δημοσιονομικό μονοπάτι που θα ακολουθήσουμε μετά το πρόγραμμα» είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Να μην διαιωνίζεται η λιτότητα».

«Η τελευταία διαπραγματευτική μάχη που είναι μπροστά μας είναι η απαίτηση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα» είπε ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας άτοπη αυτή την απαίτηση των δανειστών, σημειώνοντας ότι η οικονομία έχει ανάγκη να αναπτυχθεί και να παράξει πλούτο.

«Η εν αναμονή δημοσίευση της βιωσιμότητας του χρέους θα βοηθήσει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και θα σημάνει την επιστροφή στις αγορές- κάτι που επισημαίνω αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση (ΕΚΤ- χρέος) για να εφαρμοστούν και τα μέτρα στα οποία καταλήξαμε μετά από μια δύσκολη διαπραγμάτευση που είχε σκαμπανεβάσματα τα ζήσατε, τα γνωρίζετε δεν κρύψαμε ποτέ κάτι κάτω από το χαλί, όλα ήταν φανερά και οι αιφνιδιασμοί και οι εκβιασμοί. Κάποιοι όλο το προηγούμενο διάστημα προσπάθησαν να ξηλώσουν τη συμφωνία του Φλεβάρη, ότι φτάσαμε σε αυτό το σημείο δεν θα πω ότι είναι νίκη, αλλά ότι αποτρέψαμε να πάρουν τα πράγματα αρνητική μορφή είναι μια επιτυχία» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Συμπλήρωσε αναφερθείς στη διαπραγματευτική ομάδα: «Να αποδώσω τα εύσημα στους συντρόφους στα κρίσιμα υπουργεία που έδωσαν μάχη για τα παράλογα μέτρα, δεν έχασαν την ψυχραιμία και το κουράγιο τους, και ενώ αυτή η μάχη ήταν σε εξέλιξη κάποιοι στο εσωτερικό και στο εξωτερικό είχαν στόχο να μην κλείσει η αξιολόγηση. Για αυτό κάποιοι επέμεναν σε σενάρια εξόδου της χώρας από το ευρώ, ενώ κάποιοι στο εσωτερικό δεν θέλουν να είμαστε εμείς, εκείνοι που θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Προτιμούσαν να διαιωνιστεί ο φαύλος κύκλος των μνημονίων (…) αλλά θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και θα επαναφέρουμε τη διαχωριστική γραμμή πρόοδος -συντήρηση και αριστερά -δεξιά. Ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί, που τη μία μας έλεγαν καθυστερείτε με τις ιδεοληψίες σας και όταν έβλεπαν πρόοδο έλεγαν φορτώνετε βάρος τον ελληνικό λαό. Είναι οι ίδιοι που έτρεξαν στη Γερμανία να συναντήσουν το Σόιμπλε και να υπονομεύσουν την κυβέρνηση. Στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο επιτέθηκαν στην Κομισιόν οι Έλληνες ευρωβουλευτές της ΝΔ κατηγορούν ως αποκλειστικό υπεύθυνο (για τις καθυστερήσεις) την ελληνική κυβέρνηση. Είναι αυτοί που δεσμεύονται στα τηλεοπτικά παράθυρα ότι θα ψήφιζαν ό,τι ζητούσε το ΔΝΤ και ακόμα περισσότερα. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε πώς βγήκαν στα κεραμίδια όταν δώσαμε τη 13η σύνταξη αλλά κατά τα άλλα ισχυρίζονται ότι φοράνε τη γαλάζια φανέλα. Μάλλον έχουμε αχρωματοψία και δεν βλέπουμε το γαλάζιο αλλά ξεχωρίζουμε τη χορηγία στη φανέλα όταν είναι η Ζίμενς ή άλλες εταιρείες» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός που επιτέθηκε με σφοδρότητα στη ΝΔ για τη στάση που έχει κρατήσει όλο το προηγούμενο διάστημα.

«Είναι απολύτως σαφές ότι η ΝΔ θα υπέγραφε ό,τι ζητούν οι δανειστές, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε πώς έκλειναν οι διαπραγματεύσεις επί κυβερνήσεών τους. Σε τέσσερα χρόνια η ανεργία εκτινάχθηκε, τα αποθεματικά των ταμείων κουρεύτηκαν, ξήλωσαν το εργασιακό» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στα οικονομικά αποτελέσματα της διακυβέρνησης μέχρι το 2015, πρόσθεσε δε, ότι η ΝΔ θα είχε αποδεχτεί χωρίς δισταγμό 4,5 δισ. επιπλέον μέτρα ενώ δεν θα είχε διανοηθεί να διεκδικήσει αντίμετρα, ενώ για το χρέος ούτε λόγος εφόσον είχε αποδεχτεί ότι είναι βιώσιμο, ανέφερε ο πρωθυπουργός ενώ εξαπέλυσε επίθεση και για τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα εργασιακά για τα οποία είπε ότι θα έκανε πλειοδοσία νεοφιλελευθερισμού για την απελευθέρωση των απολύσεων και για τη θέσπιση της ανταπεργίας. «Ας μην τους αδικούμε όμως αυτό πιστεύουν, αυτό είναι το πολιτικό πρόγραμμα της ΝΔ» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και υπενθύμισε τις διαδοχικές εκλογικές ήττες της ΝΔ.

Αναφερθείς ειδικά στην ανταγωνιστικότητα μέσω της συντριβής των εργασιακών δικαιωμάτων είπε ότι είναι πολύ μακριά από την κουλτούρα της Ευρώπης ενώ και πρακτικά δεν έχει αποδειχθεί πουθενά ότι με αυτόν τον τρόπο η οικονομία γίνεται ανταγωνιστική, «εφαρμόστηκε σε χώρες που δεν υπήρχε καμία δημοκρατία καμία ελευθερία, πρόκειται για τριτοκοσμικές συνταγές που θέλησαν κάποιον να τις φέρουν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Όσο είμαστε εδώ δεν θα το επιτρέψουμε και πιστεύω ότι και πολλές δυνάμεις μέσα στην Ευρώπη όχι μόνο η Αριστερά, δεν θα το επιτρέψουν. Η μάχη αυτή δεν ήταν της Ελλάδας με το ΔΝΤ ήταν μάχη προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης απέναντι στους νεοφιλελεύθερους και στο ΔΝΤ» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Αναφερθείς στο εσωτερικό και εξωτερικό πολιτικό περιβάλλον είπε «σε αυτούς που επένδυσαν στο αδιέξοδο, τους χαλάει τα σχέδια το γεγονός ότι σήμερα καταλήγουμε σε συμφωνία. Στο εξωτερικό βλέπουν ότι δεν επιστρέφουμε στο καλοκαίρι του 2015, και ότι με συμβιβασμούς είμαστε πιο κοντά στο τέλος του προγράμματος. Στο εσωτερικό βρίσκονται σε στρατηγικό αδιέξοδο» είπε.

Για την επίτευξη συμφωνίας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι εκτός της καλής διαπραγματευτικής ομάδας έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι «εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο στις πολιτικές συμμαχίες στο εξωτερικό. Συμμαχίες σε επίπεδο χωρών του Νότου- ας μην ξεχνάμε η Σύνοδος ήταν δική μας πρωτοβουλία- έπαιξαν ρόλο και οι συγκλίσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στα ευρωπαϊκά συνδικάτα αλλά και οι κινητοποιήσεις δυνάμεων και των κρίσιμων χωρών του Βορά» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Η συμβολή της Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας στη Γερμανία είναι σημαντική. Η πολιτική μας στο εσωτερικό της χώρας έχει αποδώσει καρπούς. Η οικονομία ανακάμπτει έτσι είχαμε επιχειρήματα στη διαπραγμάτευση» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η χώρα σταμάτησε να έχει μια κυβέρνηση, όπου η διακυβέρνηση αποτελούσε ταυτόχρονα και όχημα πλουτισμού και ιδιοτέλειας και συμφερόντων, δύο χρόνια τώρα δεν πήραμε δώρα από κανέναν δεν διασπαθίσαμε το δημόσιο χρήμα δεν κάναμε συμφωνία κάτω από το τραπέζι, δεν βάλαμε τις λίστες στα συρτάρια τις βγάλαμε από τα συρτάρια, εμείς -οι κατά τον κ. Μητσοτάκη- η πιο ανίκανη κυβέρνηση, παρότι παραλάβαμε μια χώρα σε οικονομική ασφυξία, ολοκληρώσαμε -επανεκκινήσαμε τα μεγάλα έργα με τρόπο που δεν επωφελούνται μόνο οι ημέτεροι τους στις κατασκευαστικές. Αυτό θα τελειώσει είτε αφορά τη υγεία, είτε τα εξοπλιστικά, γενικά τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «εν μέσω κρίσης καταφέραμε να απορροφήσουμε το 98% των κονδυλίων ΕΣΠΑ».

«Όλα όσα συνέβαιναν στη χώρα τα γνωρίζανε και τα γνωρίζουν πολύ καλά οι έξω και ήταν ένας βασικός λόγος αναξιοπιστίας αλλά δυστυχώς τα πληρώνουμε εμείς. Είμαστε σε αυτό το σημείο καμπής που πρέπει να βγούμε στον ελληνικό λαό και να πούμε τα πράγματα με το όνόμα τους. Ο χρόνος μπροστά μας θα μας δώσει τη δυνατότητα να διαλευκάνουμε υποθέσεις που κρύβονται στα ντουλάπια» παρότρυνε ο πρωθυπουργός.

Επιτέθηκε και στον Κώστα Σημίτη με αφορμή την τηλεοπτική του συνέντευξη «ξαφνικά ο κ. Σημίτης εμφανίστηκε και δείχνει ότι δεν έχει καταλάβει τη συνέβη επί πρωθυπουργίας του. Δύο υπουργοί του με μαύρο χρήμα στα εξοπλιστικά, με στενούς συνεργάτες να λένε ότι πήγαιναν «μαύρα» χρήματα στα ταμεία του κόμματος, σαν να μην έχει καταλάβει τι έγινε με τα τραπεζικά δάνεια των κομμάτων με το χρηματιστήριο. Στελέχη να έχουν κάνει τεράστιες περιουσίες, και ήρθε πριν από λίγες μέρες με θερμά λόγια για τον κ. Μητσοτάκη και μας είπε η διαφθορά είναι κοινωνικό φαινόμενο και να μάθουμε να ζούμε με αυτή» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τη διαφθορά ως πρακτική ενός ολόκληρου συστήματος που δεν αφορά μόνο τον κ. Σημίτη και το ΠΑΣΟΚ αλλά και τη ΝΔ και τη σημερινή της ηγεσία «ξέρουμε ποιοι άφησαν τον Χριστοφοράκο να φύγει από τη χώρα, όλοι ξέρουν το πάρτι στην υγεία, και φυσικά τη Νοβάρτις» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι κυβέρνησαν 40 χρόνια με μισό δισ. θαλασσοδάνεια τα οποία τα χάρισαν (στα κόμματά τους) εν μια νυκτί μέσω τροπολογίας. «Αυτά τα πράγματα δε συνέβησαν ποτέ στην Ευρώπη. Προφανώς όλοι έχουμε οργή για τους έξω και πώς αντιμετωπίζουν τη χώρα μας αλλά όσα συνέβαιναν στην Ελλάδα θα μπορούσαν να συμβούν σε κάποια άλλη χώρα;» αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και απευθυνόμενος στη στάση της αντιπολίτευσης είπε δηκτικά: «Και τώρα μας κουνούν το δάχτυλο και μας το παίζουν ευρωπαϊστές, εκείνοι που έφτιαχναν το σενάριο της αριστερής παρένθεσης, που προσπάθησαν να ανατρέψουν την εκλεγμένη κυβέρνηση και τώρα με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης βρίσκονται σε πλήρες αδιέξοδο» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Θα ήταν προτιμότερο για τη χώρα να έχει η κυβέρνηση απέναντι της έναν αντίπαλο με ιδεολογικές αντιθέσεις αλλά με αγωνία για τη χώρα και όχι να έχει απέναντι της πορφυρογέννητους που πάσχουν από σύνδρομο εξουσίας» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Καταλήγοντας στην τοποθέτηση του ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι το 2019 ο ελληνικός λαός θα μπορεί να κρίνει και να συγκρίνει «θα έχουμε καταφέρει να βγάλουμε τη χώρα από το πρόγραμμα και να συγκρίνουμε την ανεργία που πήραμε και τι παραδώσαμε, το κοινωνικό κράτος που παραλάβαμε και τι παραδώσαμε, τους ρυθμούς ανάπτυξης που παραλάβαμε και τι θα παραδώσουμε» είπε.

Στους άξονες που θα κινηθεί η κυβέρνηση ο πρωθυπουργός είπε «είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε την πλήρη απασχόληση με παραγωγικές επενδύσεις (…) τη θεσμική ανασυγκρότηση με αιχμή τη Συνταγματική Αναθεώρηση, να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό πρόσημο -σε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, εισαγωγή στα πανεπιστήμια, αυτοδιοικητική δομή της χώρας- ενώ σημαντική η εξυγίανση της πολιτικής ζωής και του τόπου» είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε: «Δεν είναι εύκολο το παλιό πολιτικό σύστημα να αποδεχτεί την ήττα αν και όσο πιο γρήγορα αποδεχτούν τη νέα πολιτική πραγματικότητα τόσο πιο εύκολο θα είναι για εκείνους» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας

«Η ελληνική κοινωνία έχει σηκώσει δυσανάλογα βάρη» τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Είναι στις δικές μας πλάτες να ξελασπώσουμε το χθες, το σήμερα και το αύριο. Οι αποφάσεις που πήραμε τον Ιούλη του 2015 και σήμερα σε λίγα χρόνια όταν θα σκεφτόμαστε τις δυσκολίες θα ξέρουμε ότι πράξαμε το σωστό» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε: «Το κόμμα μας, τα μέλη, δεν φοβούνται ούτε την ευθύνη, ούτε τη μάχη. Η Αριστερά είναι για τα δύσκολα, έχουμε καθήκον να κοιτάμε μπροστά και να είμαστε πιο αποφασιστικοί για τομές και ρήξεις με τον παλιό. Δεν ξέραμε αλλά μάθαμε τώρα και δεν έχουμε δικαιολογίες δεν θα αφήσουμε το παλιό να τρώει σαν το σαράκι το καινούργιο, να δουλέψουμε σκληρά μαζί με την κοινωνία. Να ξαναφτιάξουμε τη χώρα μας όπως της αξίζει και να αφήσουμε πίσω την κρίση να πορευτούμε στο μέλλον με ασφάλεια» είπε ο πρωθυπουργός και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας:

«Τίποτα δεν μας χαρίστηκε και τίποτα δεν θα μας χαριστεί όλα θα είναι αποτέλεσμα μαχών και συγκρούσεων δεν υπάρχει κανείς σε αυτή την ΚΕ σε αυτή την κοινοβουλευτική ομάδα που θα αφήσει δυνάμεις να μας γυρίσουν πίσω».

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)



Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien