Χωρίς μίζες, χωρίς μεσάζοντες και για πρώτη φορά χωρίς αντισταθμιστικά ωφελήματα θα γίνει η αναβάθμιση των F-16, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη. Όμως η συζήτηση είχε και πολιτικό περιεχόμενο με τον πρωθυπουργό να επικρίνει την αντιπολίτευση της ΝΔ που βασίζεται στα fake news.
«Δεν χρειάζεται επιπολαιότητα, ανευθυνότητα και μικροκομματική σκοπιμότητα. Η στάση της ΝΔ ήταν ανεύθυνη. Πρώτα σήκωσε κουρνιαχτό στη συνέχει έριξε σιγή ασυρμάτου και όταν κατάλαβε το λάθος σταμάτησε το θέμα. Θέλω να πιστεύω ότι το έκανε επειδή κατάλαβε το λάθος όχι επειδή κάποιοι της τράβηξαν το αυτί. Γιατί στο χώρο αυτό κυκλοφορούν συμφέροντα και φωτογραφίζονται μαζί τους – αυτό δεν είναι πρόβλημα. Πρόβλημα είναι όταν επιβάλλουν πολιτική», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Υπενθυμίζεται ότι στο διαδίκτυο κυκλοφορούν φωτογραφίες του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη με έμπορο όπλων…
Αιχμές για την περίοδο Σημίτη
Μάλιστα ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές και για την περίοδο Σημίτη λέγοντας πως «όταν κάποιοι μας έβαζαν με πλαστά στοιχεία στην ΟΝΕ κάποιοι στην Ευρώπη έκαναν τα στραβά μάτια γιατί τότε υπήρχαν οι αγορές του αιώνα και μας έδιναν και δάνεια από τις τράπεζές τους».
Απευθυνόμενος στον Στ. Θεοδωράκη εκτίμησε ότι «μάλλον ενημερώνεται μονόπλευρα από τα μέσα της διαπλοκής και των fake news» και του συνέστησε, επειδή «ασκείτε σε μεγάλο βαθμό καλοπροαίρετη αντιπολίτευση, να μην ταυτίζεστε με το μπλοκ εκείνων που διακινούν τα faker news διότι ο λαός κρίνει όταν έρθει η ώρα». «Ο όρος fake news πρωτοχρησιμοποιήθηκε στην Ελλάδα το 2014 για να χαρακτηρίσει τις ειδήσεις που εσείς διασπείρατε εναντίον των αντιπάλων σας. Αυτονομήθηκε το τέρας που εσείς και ο σύμμαχός σας εκτρέψατε», απάντησε ο Στ. Θεοδωράκης, αλλά ο πρωθυπουργός δεν άφησε αναπάντητη την αναφορά του επικεφαλής του Ποταμιού. «Υπήρχαν fake news και το 2014 για να στηρίζουν την πιο άθλια αντιλαϊκή πολιτική και σήμερα που δεν τους βγαίνει ανακαλύπτουν χολέρα και πανούκλα στα νοσοκομεία», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.
«Όλοι θυμούνται ότι πήγα στην κηδεία του Κάστρο»
Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός απάντησε και στην εξ αριστερών κριτική για την επίσκεψή του στις ΗΠΑ λέγοντας: «εγώ δεν πήγα εκεί για να εκπροσωπήσω μία παράταξη αλλά ως πρωθυπουργός. Όλοι γνωρίζουν ποιος είμαι. Είμαι αυτός που πριν από ένα χρόνο εκφώνησε επικήδειο στην κηδεία του Κάστρο στην Αβάνα. Δεν το ξέχασαν αυτοί που με κάλεσαν. Δεν έπαθαν αμνησία».
Τέλος τα δήθεν αντισταθμιστικά
Ιδιαίτερη σημασία έχει η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι δεν θα υπάρξουν ΑΩ στη συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16. «Δεν πρόκειται στην εν λόγω συμφωνία και σε κάθε συμφωνία που θα κάνουμε στο μέλλον να συμπεριλάβουμε ΑΩ. Τα λάθη του παρελθόντος εμείς δεν θα τα κάνουμε. Αφήνω μόνο μία πιθανότητα για την ΕΑΒ αλλά εκεί κοστολογημένα. Αντί αορίστων ωφελημάτων θα διεκδικήσουμε την μεγαλύτερη δυνατή μείωση του κόστους γιατί τιμούμε και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου», ξεκαθάρισε.
Μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι «τα λεγόμενα αντισταθμιστικά οφέλη από την σύγχρονη οδυνηρή εμπειρία μόνο κατ’ ελάχιστον έχουν δικαιολογήσει τον τίτλο τους. Αυτό που συνέβη κατά κανόνα είναι ότι μέσα από την Κερκόπορτα των ΑΩ διακινήθηκαν μίζες στήθηκαν συστήματα διαπλοκής. Είναι γνωστή η ιστορία στελεχών της αντιπολίτευσης που τώρα μας κουνά και το δάκτυλο».
Η διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ
Όσον αφορά την αναβάθμιση των μαχητικών ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία, αλλά έχουμε διαπραγμάτευση», ενώ πολλές φορές σχολίασε απαξιωτικά την εκτίμηση ότι πρόκειται για τη νέα αγορά του αιώνα. Θύμισε ότι από το 2009 η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ζητά την αναβάθμιση των F-16 και επεσήμανε ότι «το κόστος της αναβάθμισης θα ενταχθεί στην ήδη υπάρχουσα δαπάνη που έχε κατατεθεί στους προϋπολογισμούς του ΥΕΘΑ. Δεν μιλάμε για νέα δαπάνη ούτε για πρόσθετο κόστος. Λόγω της εξέλιξης των αεροσκαφών καθίσταται αβέβαιη η αναβάθμιση των αεροσκαφών στο μέλλον».
Ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι το ΥΕΘΑ ζήτησε τιμή προσφοράς για την αναβάθμιση του συνόλου ή μέρους του στόλου των F-16. Η επίσημη επιστολή αναμένεται τις επόμενες ημέρες και θα τεθεί υπόψη της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής μόλις φτάσει.
Στις ΗΠΑ υπήρξε ενημέρωση για το περιεχόμενο της επιστολής και στις 3 Νοεμβρίου θα έρθει η επίσημη απάντηση που τεθεί υπόψη της Επιτροπής. Το σύνολο των αεροσκαφών είναι 123 για τα οποία η αμερικανική πλευρά ζήτησε από το Κογκρέσο έγκριση για να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση. Η έγκριση αφορά 2,4 δις δολάρια που είναι κάτω από 2 δις ευρώ. «»Και εδώ ξεκίνησε η σπέκουλα», σχολίασε ο πρωθυπουργός και συνέχισε «το Κογκρέσο πάντα εγκρίνει το ανώτατο ποσό που μπορεί να φτάσει η συμφωνία και αυτό είναι 2,4 δις. Το δικό μας ταβάνι είναι το 1,1 δις ευρώ. Τόσο απλά. Και μάλιστα σε βάθος δεκαετίας που σημαίνει περίπου 100 εκατ. το χρόνο». Υπενθύμισε δε πως επί Σπηλιωτόπουλου υπήρξε συμφωνία με ανώτατο όριο 3,6 δις δολ. που έφτασε τελικά τα 1,7 δις δολ.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στις 20 Σεπτέμβρη ενημερώθηκε αναλυτικά η Επιτροπή Εξοπλιστικών. «Είναι υποκρισία, άδικο και φαιδρό να μιλά η ΝΔ για παράκαμψη διαδικασιών και για σπατάλη. Είναι φαιδρότητα γιατί στην Επιτροπή υπήρξε σαφής τοποθέτηση του αντιπροέδρου της ΝΔ για το αν είναι αναγκαίο ή όχι». «Δεν ξέρω αν υπάρχουν άλλα εσωτερικά θέματα στη ΝΔ και αν κάποια στελέχη έχουν κόψει και την καλημέρα μεταξύ τους, αλλά αυτό δεν είναι λόγος να παίζουν παιχνίδια με τα εθνικά θέματα», σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας.
«Απτά τα αποτελέσματα» της επίσκεψης στις ΗΠΑ
Ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ποια είναι τα «απτά αποτελέσματα» της επίσκεψής του στις ΗΠΑ:
-για πρώτη φορά ακούσαμε το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ που ορισμένοι διέδιδαν ότι θα αλλάξει πλήρως την γραμμή των ΗΠΑ να μιλά δημόσια για την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους και στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες να δεσμεύεται για την παρακολούθηση του θέματος
-για πρώτη φορά δημόσια ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η ελληνική οικονομία βγήκες από την κρίση
-η σύσταση ομάδας εργασίας των υπουργών Οικονομίας για την προώθηση επενδύσεων στην Ελλάδα.
-η διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα καταστεί κόμβος ενέργειας και τηλεπικοινωνιών ανάμεσα σε τρεις ηπείρους.
-η κατασκευή πλατφόρμας υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη
Η αναγνώριση ότι η επόμενη ΔΕΘ θα αποτελέσει σημείο καμπής για τις αμερικανικές επενδύσεις ιδιαίτερα στο χώρο της καινοτομίας
-συνομιλίες στον τομέα των οπτικών ινών, των ναυπηγείων και των πρώτων υλών
«Αυτά είναι τα απτά αποτελέσματα και δεν είναι φωτογραφίες – έχω αρκετές άλλωστε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα με πολλούς ξένους ηγέτες και δεν χρειάζομαι άλλες», σχολίασε εμφατικά ο Αλ. Τσίπρας.
Αναβαθμίσθηκε η Ελλάδα
«Η Ελλάδα ανακτά το κύρος της διεκδικεί αναβαθμίζεται διεθνώς. Δεν παρακαλά για μία καλή κουβέντα και ένα χτύπημα στην πλάτη. Μπορεί στην οικονομία να χρειαστεί περισσότερος χρόνος, γιατί η ζημία ήταν μεγάλη και χάσαμε το 25% του ΑΕΠ, όμως στην εξωτερική πολιτική, με μία πολυδιάστατη πολιτική, έχουμε καταφέρει να αναστρέψουμε πλήρως την εικόνα του παθητικού δέκτη», ήταν το συμπέρασμα του πρωθυπουργού που επεσήμανε ότι αυτό έγινε «με σχέδιο» και όχι τυχαία.
Ωστόσο ο Στ. Θεοδωράκης επέμεινε πως «ή νοιώσατε δέος απέναντι στην υπερδύναμη. Ή πήγατε απροετοίμαστος. Ή με τα πολλά ναι προσπαθήσατε να καλύψετε τις αντιαμερικανικές εμμονές του παρελθόντος».
«Το γεγονός ότι η χώρα ανακτά το ρόλο της και είναι δύναμη σταθερότητας και ασφάλειας και παίζει ρόλο μέσα από τριγωνικές συμμαχίες και την Ευρώπη
Δεν είμαστε του πεταματού και της καρπαζιάς πια όσο και αν δεν θέλουν θα το καταλάβουν», του απάντησε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως «το πιο σημαντικό είναι πως όταν εξελέγη ο Τραμπ έλεγε ότι τα θέματα αυτά πρέπει να τα λύσουμε μόνοι μας. Σήμερα όμως διαβεβαιώνει ότι θα παίξει ρόλο και ότι η Ελλάδα είναι μία σημαντική χώρα γι’ αυτόν».
ΠΗΓΗ: avgi.gr