Στη θετική τάση που καταγράφεται στην απασχόληση, το σταθερό οικονομικό πλαίσιο που ευνοεί τις επενδύσεις καθώς και στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που έχει ήδη προχωρήσει κυβέρνηση με στόχο τη βελτίωση της οικονομίας αναφέρθηκε ο αν. υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του το πρωί, στην ΕΡΤ.
«Η ελληνική κυβέρνηση δουλεύει σκληρά για να κλείσει η εκκρεμότητα της β’ αξιολόγησης και αυτό που χρειάζεται είναι μια συνολική συμφωνία» εξήγησε ο αν. υπουργός Οικονομίας ενώ όπως επισήμανε για «πρώτη φορά έχουμε θετικά μέτρα» καθώς και «συζήτηση για το κρίσιμο ζήτημα του χρέους για τον ακριβή καθορισμό των μεσοπρόθεσμων που θα ισχύσουν από το 2018 και μετά».
Ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε στις θετικές ενδείξεις αναφορικά με την ελληνική οικονομία, όπως καταγράφονται στα στοιχεία από την ΕΡΓΑΝΗ που για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, δείχνουν θετικό ισοζύγιο στις προσλήψεις σε σχέση με τις αποχωρήσεις από την εργασία.
Η επαναφορά της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό κεκτημένο στις ευρωπαϊκές σχέσεις που πέτυχε η κυβέρνηση συνεισφέρει «στην αποκατάσταση για τους εργαζόμενους μιας σχετικής ασφάλειας στην εργασία αλλά επιπλέον δεν έχει νόημα να μιλάμε για ανάπτυξη χωρίς σταθερές ποιοτικές θέσεις εργασίας», είπε.
«Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις σε θεσμικό πλαίσιο» για να βελτιωθεί το οικονομικό περιβάλλον εξήγησε ο αν. υπουργός Οικονομίας τονίζοντας ότι «η απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης των επιχειρήσεων, μειώνουν τους χρόνους για την αδειοδότηση και μειώνουν τη γραφειοκρατία».
Το θετικό ισοζύγιο στις θέσεις εργασίας, η αύξηση της παραγωγής για το πρώτο τρίμηνο του 2017 είναι σημαντικοί δείκτες που δείχνουν θετική τάση στην ελληνική οικονομία ενώ απαιτείται και ένα φορολογικό πλαίσιο το οποίο θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος πέραν των άλλων ρυθμίσεων που τον διαφοροποιούν από άλλες προσπάθειες συνεισφέρει σε αυτή την κατεύθυνση.
Σημείωσε ότι απαιτούνται επιπλέον ρυθμίσεις και στο ζήτημα των εισφορών προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά σε μια σειρά ρυθμίσεις που ενισχύουν τη ρευστότητα. Ανέφερε επίσης ότι για πρώτη φορά καλύπτεται στα προγράμματα ΕΣΠΑ, μέρος των ασφαλιστικών εισφορών.
Πηγή: LEFT, ΕΡΤ