Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Αυτό είναι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για να ξανακερδίσει τις εκλογές και να εκθέσει τη ΝΔ

Αυτό είναι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για να ξανακερδίσει τις εκλογές και να εκθέσει τη ΝΔ

Χρήστος Κυμπιζής
Δημοσιογράφος

Προσλήψεις, αναδρομικά, κοινωνικό κράτος, μείωση εισφορών, ψαλίδι στη φορολογία και στον ΕΝΦΙΑ και επιτάχυνση της Δικαιοσύνης

(Από την Κυριακάτικη Kontranews)

Μερικούς μήνες μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και καθώς μπαίνουμε και επίσημα σε προεκλογική περίοδο, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ξεκινήσει την αντεπίθεση της, ρίχνοντας όλα της τα όπλα στην πολιτική αρένα. Από το Μαξίμου εμφανίζονται σίγουροι πως από εδώ και στο εξής θα ακούγονται μόνο καλές ειδήσεις και πως θα ψηφίζονται μόνο θετικά νομοσχέδια, σε μια προσπάθεια να κατανοήσει ο κόσμος τα πραγματικά οφέλη της εξόδου από την αυστηρή επιτροπεία και βεβαίως να αντιστραφεί το αρνητικό δημοσκοπικό κλίμα. Ποιά είναι όμως τα θετικά μέτρα που αναμένεται να επηρεάσουν προς το καλύτερο την καθημερινότητα των πολιτών;

Χιλιάδες προσλήψεις σε Υγεία και Παιδεία την επόμενη διετία

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας την Πέμπτη το απόγευμα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, τόνισε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέες προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες θα ενισχύσουν κυρίως τους κρίσιμους τομείς της Παιδείας και της Υγείας. Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε πως καταργείται η μνημονιακή υποχρέωση της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις (1 προς 5) και τίθεται σε ισχύ το 1 προς 1. Πως όμως μεταφράζεται αυτό στην πραγματική οικονομία;

Με βάση τη συμφωνία, γεννιούνται τα εξής δεδομένα: Το 2019 αναμένεται να αποχωρήσουν 8 με 8,5 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, άρα θα προκηρυχθούν άλλες τόσες νέες θέσεις. Περίπου ίδια αναμένεται να είναι τα νούμερα και για το 2020. Από τις 17.000 προσλήψεις της επόμενης διετίας, περίπου 9.750 αφορούν την Παιδεία και οι υπόλοιπες 7.250 την Υγεία.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός μίλησε και για άλλες 7.500 προσλήψεις από τις οποίες οι 4.500 αφορούν σχολεία ειδικής αγωγής και 3.000 κοινωνικούς λειτουργούς για το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι», οι οποίες δεν θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού έχουν ήδη δεσμευτεί κονδύλια από τα αντίστοιχα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Θα είναι δηλαδή κοινοτικοί πόροι, οι οποίοι δίνονται για να συμπληρωθούν κενά στην κοινωνική προστασία και την πρόνοια.

Πέραν αυτών, ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε ακόμα 10.000 προσλήψεις, οι οποίες θα προκύψουν από την προωθούμενη συμφωνία κυβέρνησης και εκκλησίας, η οποία θα ελαφρύνει κατά 200 εκατομ. το ενιαίο μισθολόγιο, διότι οι ιερείς δεν θα λογίζονται πια ως δημόσιοι υπάλληλοι. Παρ΄όλα αυτά, το κράτος θα συνεχίσει να επιδοτεί την εκκλησία κάθε χρόνο, αλλά θέτει ως στόχο τα χρήματα αυτά να προέρχονται από το Ταμείο Διαχείρισης της Εκκλησιαστικής Περιουσίας.

Επιστρέφονται τα αναδρομικά – Έρχονται και άλλα θετικά νομοσχέδια

Με συντριπτική πλειοψηφία η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε υπέρ της τροπολογίας (μόνο η Χρυσή Αυγή δεν ψήφισε θετικά), που αφορά στην καταβολή αναδρομικών ύψους 1,4 δισ. ευρώ μεικτά (820 εκατ. ευρώ καθαρά) σε ένστολους, δικαστικούς, γιατρούς του ΕΣΥ, καθηγητές Πανεπιστημίου και μουσικούς στις κρατικές ορχήστρες. Όπως είχε δηλώσει νωρίτερα ο πρωθυπουργός, αυτή η πρωτοβουλία αποτέλεσε “πολιτική επιλογή” και “όχι νομική υποχρέωση” της κυβέρνησης, η οποία θέλησε να προχωρήσει «στην αποκατάσταση της αδικίας την οποία υπέστησαν άνθρωποι που ασκούν λειτούργημα στον τόπο”.

Στο υπουργείο Εργασίας έχουν ήδη ετοιμάσει το νομοσχέδιο που προβλέπει μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτό αφορά περίπου 250.000 ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ, με την εισφορά για κύρια ασφάλιση να μειώνεται από 20% σε 13,33%. Η μείωση για τους αγρότες υπολογίζεται πως και αυτή θα αγγίξει το 35%. Επίσης, αναμένεται η αύξηση του κατώτατου μισθού, η κατάργηση του υποκατώτατου και η σταδιακή μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων. Επιπλέον, αναμένεται η ψήφιση για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους έως 25 ετών και το επίδομα ενοικίου σε περίπου 300.000 δικαιούχους. Τέλος, αναμένεται να εισαχθεί στη Βουλή ο νόμος για σταδιακή μείωσή του ΕΝΦΙΑ, που θα φτάσει σε ορισμένες περιπτώσεις το 50% για περιουσίες έως 150.000 ευρώ. Το 2019 η μείωση θα είναι 10% και το 2020, 20%.

Βεβαίως σε όλα τα παράπανω, προστίθεται και το νομοσχέδιο, το οποίο θέλει να φέρει άμεσα η κυβέρνηση στη Βουλή και θα καταργεί τις περικοπές των συντάξεων από 1/1/19.

Τσίπρας στη ΝΔ: Θα ψηφίζετε τα θετικά μέτρα “ένα – ένα”

Από το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμούν να φέρνουν τη ΝΔ σε δύσκολη θέση, ζητώντας ονομαστική ψήφο για κάθε θετικό μέτρο που θα κατατίθεται το επόμενο χρονικό διάστημα. “Ένα-ένα τα μέτρα θα έρθουν και θα ψηφιστούν και θα λέτε «ναι σε όλα» όπως λέγατε «ναι» στα μέτρα των πιο σκληρών μνημονίων που περάσατε εσείς. Μας είπατε ότι δεν θα καταφέρουμε να κλείσουμε τις αξιολογήσεις ότι θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης ότι θα κόψουμε τις συντάξεις και ότι δεν θα βγούμε από το μνημόνιο και θα φέρουμε και άλλο μνημόνιο. Γι’ αυτό σας φέρνουμε τα μέτρα του 4ου μνημονίου και τα αφιερώνουμε στον Κ. Μητσοτάκη» είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής και συμπλήρωσε:

“Με βαριά καρδιά φαντάζομαι θα ψηφίσετε σύντομα και την μη περικοπή των συντάξεων που εμείς θα καταφέρουμε. Το αφήγημά σας στερείται συνοχής. Στερείται στόχων για την πορεία της χώρας. Το ερώτημα είναι τι θα κάνετε χωρίς την καταστροφολογία. Κάποιοι από εσάς θα προσχωρήσουν στο αφήγημα της παραδοξολογίας. Ο Βορίδης να πάρει εκπομπή στην τηλεόραση όπως ο Γεωργιάδης μαζί με τον άλλο τον γραφικό που λέει για τα Νεφελίμ. Γίνεστε γραφικοί. Στερείστε και στοιχειώδους σοβαρότητας», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στη γαλάζια παράταξη.

Απαντήσεις στην αντιπολίτευση

Όσον αφορά την κριτική που αναφέρει πως η κυβέρνηση απλώς μοιράζει λεφτά και παροχές και θέτει σε κίνδυνο την οικονομία, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «σπατάλη ήταν το όργιο που γινόταν στην Υγεία, στους εξοπλισμούς και μας οδήγησε στην χρεοκοπία. Εμείς δίνουμε σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Αυτή την αξιοπιστία δεν θα την χαλάσουμε διότι την χτίσαμε με κόπο και είναι εις όφελος του κοινωνικού συνόλου».

Σχολιάζοντας στον Αlpha, τη δήλωση του Παύλου Πολάκη περί δικαστηρίων, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η αντιπολίτευση απομόνωσε τη φράση που χρησιμοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας: “Ο Πολάκης διερμήνευσε το λαϊκό αίσθημα, δηλαδή ότι ο κόσμος θέλει να δει επιτάχυνση της απόδοσης Δικαιοσύνης. Οι κυβερνήσεις δεν βάζουν φυλακή, αλλά πρέπει να αναδεικνύουν υποθέσεις, να δίνουν στοιχεία και να διαμορφώνουν κλίμα ελευθερίας στους δικαστικούς για να κάνουν τη δουλειά τους. Ο κ. Παπαντωνίου προφυλακίστηκε γιατί έστησε σε βάρος του σκευωρία από τον ΣΥΡΙΖΑ; Η χρεοκοπία οφείλεται κατά το 1/3 από τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας. Δεν πρέπει να αποδοθούν ευθύνες; Οι πολιτικές ευθύνες δόθηκαν ο κόσμος του έστειλε στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Αν το δόγμα Πολάκη είναι η εφαρμογή του νόμου, εγώ προσχωρώ σε αυτό το δόγμα”.Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien