Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Αυξάνονται αντί να μειώνονται οι μετακλητοί στα υπουργεία

Αυξάνονται αντί να μειώνονται οι μετακλητοί στα υπουργεία

Χρήστος Κυμπιζής
Δημοσιογράφος

Έντονες αντιδράσεις για το «επιτελικό κράτος» της ΝΔ – Αυξάνονται αντί να μειώνονται οι μετακλητοί στα υπουργεία

Απο την Κυριακάτικη Kontranews

Κατατέθηκε στη Βουλή το πρώτο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης, το οποίο αφορά το λεγόμενο «επιτελικό κράτος», ξεσηκώνοντας πλήθος αντιδράσεων από την αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με την κυβερνητική ενημέρωση, το νομοσχέδιο «αποτελεί θεσμική τομή για το ελληνικό κράτος και θεμέλιο για την επόμενη μέρα της Ελλάδας» και περιλαμβάνει τη μείωση των θέσεων Γενικών Γραμματέων από 93 σε 58, ενώ διατηρούνται οι γενικοί διευθυντές που τοποθετήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως «καταπολεμάται η κομματικοποίηση στο δημόσιο». Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσουν και την κατάργηση του Γενικού Γραμματέα σε ΣΔΟΕ, ΣΕΠΕ και στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, με την ευθύνη να αναλαμβάνει ο Γενικός Διευθυντής.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με κυβερνητική ενημέρωση, θεσμοθετείται Εθνική Αρχή Διαφάνειας, «που θα ενσωματώνει τις διάσπαρτες σήμερα δομές ελέγχου για την αντιμετώπιση της δημόσιας και ιδιωτικής διαφθοράς, αντιμετωπίζεται η κακονομία και η πολυνομία, περιορίζεται δραστικά η γραφειοκρατία» ενώ πλέον το Υπουργικό Συμβούλιο «θα συνέρχεται τακτικά και θα παράγει ένα συνεκτικό επιχειρησιακό κυβερνητικό σχέδιο το οποίο θα υλοποιούν τα αρμόδια υπουργεία». Επίσης, στο εξής η πορεία του Κυβερνητικού έργου θα παρακολουθείται από κεντρική δομή της Προεδρίας της Κυβέρνησης.

Πάντως παρά την επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης και τις προεκλογικές υποσχέσεις για δήθεν μείωση των μετακλητών, φαίνεται πως ισχύει ακριβώς το αντίθετο, καθώς από εδώ και πέρα κάθε υπουργός θα δικαιούται εννέα μετακλητούς και δύο δημοσιογράφους», ενώ «κάθε υφυπουργός θα δικαιούται έξι».

Κι αυτό γιατί επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης και σύμφωνα πάντα με το άρθρο 23 του νόμου 4320/2015, ο επιτρεπόμενος αριθμός μετακλητών για κάθε υπουργό ήταν τέσσερα άτομα (συν έναν δημοσιογράφο) και για κάθε υφυπουργό τρία.

Επίσης, στην Προεδρία της Κυβέρνησης θα απασχολούνται 440 άτομα. Οι 100 μετακλητοί υπάλληλοι και οι άλλοι 340 δημόσιοι υπάλληλοι με απόσπαση και αγνώστου αριθμού δημοσιογράφοι.

«Η ΝΔ επιχειρεί εν κρυπτώ την κατάληψη του κράτους»

Τη σφοδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και του τομεάρχη Εσωτερικών του κόμματος, Χρήστου Σπίρτζη, προκάλεσε το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για το «επιτελικό κράτος». Ο κ. Σπίρτζης κατηγορεί τη ΝΔ ότι «επιχειρεί εν κρυπτώ την κατάληψη του κράτους» αφού σηματοδοτείται «η ολική επαναφορά του κράτους της Δεξιάς».

«Αντί για αποκομματικοποίηση και ανεξαρτησία της δημοσιάς διοίκησης, θεσμοθετείται η παλινόρθωση του κομματικού κράτους με διορισμούς ημετέρων. Αντί για σύγχρονες δομές διακυβέρνησης και συντονισμού, θεσπίζεται η ενός ανδρός αρχή του Πρωθυπουργου. Αντί για αξιόπιστους και ανεξαρτήτους ελεγκτικούς μηχανισμούς, προβλέπεται ο διορισμός του επικεφαλής της μιας και μόνης ελεγκτικής αρχής από τον Πρωθυπουργό. Αντί για ενίσχυση των αξιόπιστων και ανεξάρτητων δομών ελέγχου, ανατίθεται ελεγκτικό έργο σε ιδιώτες χωρίς κανένα εχέγγυο ανεξαρτησίας. Αντί για καλή νομοθέτηση, η κυβέρνηση της ΝΔ εγκαινιάζει το νομοθετικό της έργο χωρίς δημόσια διαβούλευση και επεξεργασία από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, ερήμην της δημόσιας διοίκησης και των κοινωνικών φορέων. Η ΝΔ επιχειρεί εν κρυπτώ την κατάληψη του κράτους πέρα και έξω από κάθε κανόνα και κάθε έλεγχο. Το προσωπείο του φιλελεύθερου εκσυγχρονισμού έχει ήδη καταρρεύσει».

«Για πρώτη φορά μετά από τεσσερισήμισι χρόνια, κατατίθεται μείζον νομοσχέδιο χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαδικασία διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς και την κοινωνία» δήλωσε από τη μεριά του ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης

Tags:



Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien