Aigaio365 > MAIN SLIDER > Αχτσιόγλου: Ο Βρούτσης έχει άγνοια για το τι συμβαίνει με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις

Αχτσιόγλου: Ο Βρούτσης έχει άγνοια για το τι συμβαίνει με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις

«Την έγκριση της πρώτης κλαδικής σύμβασης εργασίας στην Ελλάδα, που προβλέπει τη δυνατότητα επταήμερης εργασίας, υπέγραψε η σημερινή υπουργός Εργασίας, υποστήριξε ο εισηγητής της ΝΔ», Γιάννης Βρούτσης, προκαλώντας την απάντηση της Έφης Αχτσιόγλου, η οποία κατηγόρησε τον πρώην υπουργό αφενός για άγνοια, αφετέρου για προσπάθεια «να μαζέψει τα αμάζευτα» μετά την «καθαρή τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη για επταήμερη εργασία».

Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του επί του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις, ο κ. Βρούτσης, κατηγόρησε τους κυβερνώντες «ως απόλυτους υποκριτές» δεδομένου – όπως είπε – ότι από χθες προσπαθούν να πείσουν ότι ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε για επταήμερη εργασία «πράγμα αναληθές», ενώ το έχουν κάνει οι ίδιοι για όλες τις επιχειρήσεις του τουρισμού.

Ο κ. Βρούτσης, τόνισε ότι «καταγγέλλει την κυβερνητική υποκρισία» όχι την πρακτική, καθώς, ανέφερε, ότι για την εν λόγω σύμβαση εργασίας υπήρχε συμφωνία εργαζομένων και εργοδοτών.

«Η σύμβαση αυτή φέρει τη σφραγίδα του υπουργείου Εργασίας και αυτό δεν έχει ιστορικό προηγούμενο» είπε ο κ. Βρούτσης με την υπουργό Εργασίας να παίρνει τον λόγο για να καταλογίσει στον εισηγητή της ΝΔ, «παρότι πρώην υπουργός» «άγνοια» για το τι συμβαίνει με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, επισημαίνοντας πως αυτές δεν εγκρίνονται από κανέναν υπουργό. «Αυτό θα ήταν αντισυνταγματικό και θα σήμαινε παρέμβαση στη συνδικαλιστική ελευθερία των μερών. Οι ΣΣΕ κατατίθενται και αναρτώνται στο ηλεκτρονικό σύστημα, δεν εγκρίνονται από κάποιον υπουργό, δεν κάνει ο υπουργός προληπτικό έλεγχο νομιμότητας μιας συλλογικής σύμβασης. Αυτό που συμβαίνει είναι αν μια κλαδική συλλογική σύμβαση καλύπτει το 51% των εργαζόμενων του κλάδου τότε ο υπουργός μπορεί να την κηρύξει υποχρεωτική. Αυτή την προϋπόθεση ελέγχει και αυτή τη συνέπεια έχει από τη στιγμή που επανήλθε η αρχή της επεκτασιμότητας» είπε η κ. Αχτσιόγλου. Όπως προσέθεσε η υπουργός Εργασίας, στη χώρα μας υπάρχει εργατική νομοθεσία η οποία προβλέπει εδώ και δεκαετίες το 40ωρο ως νόμιμο ωράριο το οποίο δεν μπορεί να μεταβάλλεται και το συμβατικό ωράριο που συμφωνούν τα μέρη μπορεί να μόνο να βελτιώνεται και όχι να χειροτερεύει.

«Επομένως και για να τελειώνουμε με αυτή την αποκάλυψη ότι εγώ ενέκρινα να δουλεύουν οι εργαζόμενοι επτά ημέρες την εβδομάδα, καταθέτω στα πρακτικά την πράξη επιβολής προστίμων του ΣΕΠΕ και για επιχείρηση που ήθελε να επιβάλει επταήμερη εργασία και άλλες δέκα ακόμη γιατί αυτή είναι η δουλειά του υπουργείου να ελέγχει και να επιβάλλει πρόστιμα όταν παραβιάζονται οι κανόνες της εργατικής νομοθεσίας» είπε προς τον κ. Βρούτση η κ. Αχτσιόγλου.

Αναφερόμενη στο θέμα που ανέκυψε από την συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ για το ζήτημα της επταήμερης εργασίας, είπε πως είναι σαφές ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε σε επταήμερη εργασία. Όπως είπε, η επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων υπάρχει εδώ και δεκαετίες (ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ηλεκτρισμός, χαλυβουργική κ.α.) άρα – επισήμανε η κ. Αχτσιόγλου – είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μιλούσε γι’ αυτά ως να μιλούσε για κάτι νέο. «Από τη στιγμή που τοποθετείται και μιλάει για μια αλλαγή είναι πρόδηλο ότι δεν αναφέρεται στη λειτουργία μιας επιχείρησης, αλλά για κάτι νέο στο οποίο – όπως είπε πολλές φορές – ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρει να προσαρμόζεται», προσέθεσε η υπουργός. «Αυτό για όποιον δεν θεωρεί ότι από τη φράση του και μόνο δεν προκύπτει το επταήμερο της εργασίας» κατέληξε.

Ανταπαντώντας ο κ. Βρούτσης ανέφερε πως η υπουργός προσπαθεί «να καλύψει τη μεγάλη γκάφα» του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού «που δεν είναι άλλη από το ότι επικαλέστηκε την επέκταση της λειτουργίας της επιχείρησης ως ευθύνη του κ. Μητσοτάκη που ήταν το αυτονόητο και το είχε υπογράψει η ίδια».

Πληροφορίες: ΑΠΕ – ΜΠΕΣχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien