Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > 167 εκατ. από εθνικούς πόρους στους παιδικούς σταθμούς

167 εκατ. από εθνικούς πόρους στους παιδικούς σταθμούς

Το πλέγμα των δράσεων που έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται για την αποτελεσματική λειτουργία των δημοτικών βρεφικών, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών παρουσίασαν στη Βουλή ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης και η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις που κατέθεσαν οι βουλευτές, Μανώλης Συντυχάκης και Στάθης Παναγούλης.

Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι η ολοκληρωμένη εφαρμογή του προγράμματος «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής», η χρηματοδότηση για την ίδρυση νέων τμημάτων βρεφικής , παιδικής και βρεφονηπιακής φροντίδας και η θέσπιση νέου σύγχρονου θεσμικού πλαισίου αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και επεσήμανε ότι φέτος θα δοθούν συνολικά 126 χιλιάδες voucher (αύξηση 6,5% σε σχέση με πέρυσι) ενώ η χρηματοδότηση του προγράμματος «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής», από τους από Εθνικούς πόρους θα ανέλθει στα 167 εκατ. ευρώ.

Η κ. Φωτίου υπογράμμισε ότι θα καλυφθούν όλες οι προσφερόμενες θέσεις με voucher σε δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς με την ολοκλήρωση της 2ης φάσης κατανομής των επιταγών τοποθέτησης και παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, συγκριτικά με το 2014-2015 οι προσφερόμενες θέσεις voucher αυξήθηκαν κατά 50% και δόθηκαν 30% περισσότερα κονδύλια.

 

Ο υπουργός Εσωτερικών υπενθύμισε ότι άλλαξαν τα κριτήρια που ίσχυαν για την πρόσβαση των παιδιών, προκειμένου το σύστημα να γίνει δικαιότερο κοινωνικά και αποδοτικότερο σε πρακτικό επίπεδο, με μοριοδότηση που ευνοεί συγκεκριμένες κατηγορίες οικογενειών – κυρίως αυτές τις οικογένειες που έχουν χαμηλά εισοδήματα και τις οικογένειες που έχουν παιδιά με αναπηρίες. Υπενθύμισε εξάλλου πως το συγκεκριμένο σύστημα παρέχει ελεύθερη επιλογή στους γονείς μεταξύ των διαθέσιμων δομών, χωρίς απώλεια του voucher στην περίπτωση αλλαγής δομής.

Ο κ. Χαρίτσης έσπευσε να επισημάνει ότι το 2014, οι εθνικοί πόροι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ανέρχονταν στα 12 εκατομμύρια ευρώ, ενώ φέτος έχουμε φτάσει μέχρι στιγμής στα 138 εκατομμύρια ευρώ από τους εθνικούς πόρους. Με τη 2η κατανομή εκτιμάται ότι το ποσό αυτό θα ανέλθει στα 167 εκατομμύρια ευρώ, η δε συνολική χρηματοδότηση του προγράμματος (εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι) βαίνει συνεχώς αυξανόμενη σε σχέση με το σχολικό έτος 2013-2014. Ο κ. Χαρίτσης κατέθεσε πίνακες που δείχνουν ότι τα κονδύλια από εθνικούς πόρους, έχουν αυξηθεί σημαντικά για το πρόγραμμα αυτό.

Αναφορικά με το ζήτημα της έλλειψης θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια, και προχωρά και η χρηματοδότηση προς τους δήμους για την ίδρυση νέων τμημάτων. Μάλιστα, κατόπιν προτάσεων 104 δήμων, για το 2018, για τμήματα συνολικής δυναμικότητας περίπου 2.500 παιδιών, έχει προσδιοριστεί προϋπολογισμός 15.000.000 ευρώ, από εθνικούς πόρους.

Ο κ. Χαρίτσης δεν παρέλειψε να επισημάνει την πρωτοβουλία για τη θέσπιση ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, με την έκδοση του ΠΔ που ορίζει τεχνικές προδιαγραφές και τη διαδικασία ελέγχου των παιδικών σταθμών. Στην κατεύθυνση αυτή εκδόθηκε και ο νέος κανονισμός λειτουργίας των σταθμών και έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 95 εκατομμυρίων ευρώ , με χρηματοδότηση ανά σταθμό μέχρι 50.000 ευρώ.

Συνολικά λοιπόν για φέτος, το ποσό χρηματοδότησης από εθνικούς πόρους, φτάνει και για τρία προγράμματα στα 277 εκατομμύρια ευρώ και «είναι ένα ποσό που δεν έχει διατεθεί ποτέ για αντίστοιχα προγράμματα».

«Ο πρωθυπουργός τον Απρίλιο του 2017, στο συνέδριο της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, είχε πει ότι κανένα νέο ζευγάρι δεν θα χρειάζεται να πληρώνει τους παιδικούς σταθμούς για παιδιά άνω των τριών ετών, αλλά η εξαγγελία αποδείχθηκε παραμύθι» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης που είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή ζητώντας μέτρα για να απορροφηθούν όλα τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς. Με βάση στοιχεία που επικαλέστηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ενώ φέτος υποβλήθηκαν 161.360 αιτήσεις παιδιών, το πολυπόθητο voucher έλαβαν μόλις 93.611 παιδιά, ενώ 65.000 παιδιά από οικογένειες που σε ποσοστό 65% αποτελούνται από άνεργους γονείς και μερικώς απασχολούμενους, αποκλείστηκαν. Ο κ. Συντυχάκης είπε επίσης ότι τα 93.611 παιδιά που πανελλαδικά πήραν το voucher, δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσουν να βρουν στην πόλη τους μια θέση σε δομές, καθώς δεν φτάνει να έχουν το voucher αλλά πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στις δύο μεγαλύτερες Περιφέρειες της χώρας – Αττική και Κεντρική Μακεδονία – που διαθέτουν τον μεγαλύτερο αριθμό δομών, οι αιτήσεις που έγιναν είναι για πάνω από 82.000 παιδιά και τα voucher είναι μόλις 34.500, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση έχει μετατρέψει το σύστημα σε μια λοταρία φτώχειας με ευκαιριακή ημερομηνία λήξης.

Επίκαιρη ερώτηση για το θέμα είχε καταθέσει και ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης. «Το παιδί είναι η φροντίδα μας, όχι μόνο γιατί είναι το μέλλον, αλλά και γιατί η πιστεύουμε ότι η καταγωγή του δεν πρέπει να καθορίζει το μέλλον του» απάντησε η αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου και παρατήρησε ότι κάθε καλοκαίρι παρατηρείται η ίδια αναταραχή, ενώ έχουν τοποθετηθεί μόνο τα παιδιά της πρώτης φάσης κατανομής των voucher. «Δεν υπάρχει υπομονή να διεξαχθεί και η δεύτερη φάση, να δούμε τα αποτελέσματα. Δυστυχώς υπάρχει επαναλαμβανόμενος πολιτικός δόλος για να δημιουργεί αγωνία στις μητέρες» ανέφερε η κ. Φωτίου.

Η αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης υπογράμμισε πως «όλες οι προσφερόμενες θέσεις με voucher σε δημοτικούς και ιδιωτικούς σταθμούς, θα καλυφθούν με την ολοκλήρωση της 2ης φάσης κατανομής των επιταγών τοποθέτησης». Επισήμανε ότι οι δικαιούχοι διευρύνθηκαν με την ένταξη των άνεργων και πολύ φτωχών μητέρων και επισήμανε ότι το 2018 προσφέρθηκε προϋπολογισμός 15 εκατομμυρίων ευρώ στους δήμους προκειμένου να ιδρύσουν 10.000 θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς με έμφαση στα βρέφη.

Ήδη έχουν ανταποκριθεί 104 δήμοι που ιδρύουν 2.500 νέες θέσεις μέσα στο 2018 σε 136 δομές.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕΣχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien