Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΝΑΞΟΣ > Καταλήψεις στα γυμνάσια της Νάξου: Θα αναλάβουν κάποιοι, κάποτε τις ευθύνες τους;

Καταλήψεις στα γυμνάσια της Νάξου: Θα αναλάβουν κάποιοι, κάποτε τις ευθύνες τους;

Του Λευτέρη Βερύκκοκου*

Εμφανίζονται οι τοπικοί παράγοντες, αυτοί οι γνωστοί που ασκούν την τοπική εξουσία και σχεδόν πάντα υπόσχονται ότι είναι σε θέση και έχουν την αρμοδιότητα, να λύσουν κάθε πρόβλημα της καθημερινότητας των πολιτών – δημοτών, να καταστρώσουν κάθε αναγκαίο στρατηγικό σχέδιο με τα απαραίτητα για την «ανάπτυξη» του τόπου μας έργα, να εγγυηθούν την καλή τους εκτέλεση και να μας τα αποδώσουν για ασφαλή χρήση στη συνέχεια. Το πόση αλήθεια εμπεριέχεται σε αυτούς τους ισχυρισμούς, αυτών των γνωστών παραγόντων, πέραν των καθημερινών διαπιστώσεων του καθενός ΄μας, το βιώνουν οι καθηγητές, οι μαθητές και οι γονείς τους στο πρώτο γυμνάσιο Νάξου τα τελευταία χρόνια, αλλά πολύ έντονα την τελευταία χρονιά – τις τελευταίες ημέρες.

Στο γυμνάσιο Νάξου εκτελέστηκε και «ολοκληρώθηκε» πριν 10 χρόνια εργολαβία επισκευής την οποία δεσμεύτηκε να χρηματοδοτήσει ο δήμος Νάξου με τον τότε Δήμαρχο Β. Κόκοτα. Η αρχική εργολαβία (380 εκατομμύρια) περικόπηκε περί-που στο μισό (190 εκατομμύρια) και εκτελέστηκε άρον – άρον, (ca 90% των εργασιών σε ένα εξάμηνο, 6ος 1998 – 12ος 1998), χωρίς επίβλεψη λόγω υποστελέχωσης της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου, προκειμένου να λειτουργήσει το σχολείο κανονικά τον Γενάρη του 1999, όπως και έγινε. Το έργο παρελήφθη πρόσφατα με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, 10 (δέκα) ολόκληρα χρόνια μετά την απόδοση σε χρήση και το κόστος του έφτασε κατά τους ισχυρισμούς των εν λόγω παραγόντων στα 280 εκατομμύρια δρχ. ή 800.000,- €. Δαπανήθηκε δηλαδή ένα τεράστιο ποσόν για ένα έργο που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Αν αυτό δεν είναι σκάνδαλο τότε τι είναι; Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για το γεγονός ότι ξαφνικά επιβάλλεται να ξεκινήσει πάλι μια εργολαβία επισκευής ακόμα μεγαλύτερη από την πρώτη; Και αν κανείς δεν αναλάβει ευθύνες αυτές αφού υπάρχουν θα αποδοθούν; Και από ποιους;

Ο σύλλογος γονέων κατέθεσε στο δήμο Νάξου τον Ιούνη του 2007 τεχνικό σημείωμα (επισυνάπτεται για ενημέρωση των αναγνωστών) με όσα προβλήματα μπορούσε αντικειμενικά να καταγράψει σε συνεργασία με τους καθηγητές του σχολείου. Τα προβλήματα όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς, έχουν σχέση με κακοτεχνίες και παραλείψεις της 1ης εργολαβίας επισκευής, (κυρίως στις μονώ-σεις), με τη λειτουργία του σχολείου, την διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, την έλλειψη αθλητικών εγκαταστάσεων κλπ. Έθετε τέλος ζητήματα ασφάλειας, αλλά ακόμα ΚΑΙ ίδρυσης 3ου Γυμνασίου. Πως αντέδρασε ο δήμος στα παραπάνω; Δεν αντέδρασε επί της ουσίας. Περιορίστηκε στο να προγραμματίσει μια μικροεργολαβία επισκευής των υγρομονώσεων και τίποτα άλλο. Τώρα που τίθενται και από τις τεχνικές υπηρεσίες του επαρχείου ζητήματα ασφάλειας άρχισαν να «τρέχουν», χωρίς βέβαια να είναι σε θέση να διαβεβαιώσουν ότι οι εργασίες αποκατάστασης θα εκτελεστούν άμεσα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σύνταξης μελετών και εκτέλεσης της 2ης εργολαβίας επισκευών με αποκλειστικό κριτήριο να μη χαθεί ούτε μια μέρα διδασκαλίας από το πρόγραμμα των μαθητών και φυσικά να εξασφαλιστεί απολύτως η κτιριακή ασφάλεια.

Τι προκύπτει από τα παραπάνω: το μόνο που ενδιέφερε τελικά την δημοτική αρχή ήταν να στηθεί η πινακίδα της εργολαβίας με τα εκατοντάδες εκατομμύρια του προϋπολογισμού για να δείξει ότι εκτελείται έργο. Το έργο όμως που παρέδωσαν Νομάρχης έπαρχος και Δήμαρχος (Ρήγας Κορρές Κόκκοτας) και μάλιστα έργο στον τόσο ευαίσθητο χώρο της σχολικής στέγης, αποδείχτηκε πριν καν παραληφθεί οριστικά, άκρως επικίνδυνο για τους μαθητές και τους δασκάλους τους. Ο τότε Νομάρχης Π. Ρήγας δεν είναι πια Νομάρχης, ο τότε Δήμαρχος Β. Κόκοτας δεν είναι πια Δήμαρχος. Ο τότε και σήμερα έπαρχος δεν τοποθετείται δημόσια ούτε δεσμεύεται για μελλοντικές δράσεις. Και ο σημερινός Δήμαρχος που ήταν και αντιδήμαρχος επί Κόκοτα γιατί δεν εμφανίζεται; (έχει βέβαια εκπαιδευτεί καλά δίπλα στο ‘’μεγάλο’’ Δάσκαλο).
Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον μια δημόσια τοποθέτηση των παραπάνω κυρίων στο συγκεκριμένο Θέμα.

Νάξος, 3 Μαρτ. 2008
Λ. Βερύκοκκος
(αντιπρόεδρος ΔΣ συλλόγου Γονέων 1ου Γυμνασίου Νάξου)
και η κωδικοποίηση των προβλημάτων: ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΧΩΡΑΣ ΝΑΞΟΥ

προς Δήμο Νάξου,
αρμόδιο Αντιδήμαρχο κο ______________
Χώρα Νάξου

Αξιότιμοι κύριοι,

σε συνεδρίαση του σχολικού συμβουλίου του 1ου Γυμνασίου (σύλλογος καθηγητών και ΔΣ του συλλόγου γονέων), συζητήθηκαν αναλυτικά όλα τα προβλήματα του σχολείου, κτιριακά, κτιριολογικά και λειτουργικά, τα οποία στη συνέχεια κωδικοποιήθηκαν σε συνεδριάσεις του ΔΣ του συλλόγου μας και σε συνεργασία με το ΔΣ του συλλόγου του 2ου Γυμνασίου, όπως παρακάτω:

α / α Περιγραφή
1 Το κτίριο στο σύνολό του παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα υγρομόνωσης. Τα νερό σε περίπτωση βροχής ρέει από το δώμα στο εσωτερικό των αιθουσών και του μεγάλου διαδρόμου του ορόφου και στη συνέχεια στους χώρους του ισογείου. Προφανής αιτία αποτελούν κακοτεχνίες ή αστοχία της υγρομόνωσης του δώματος, ή η παράληψη στεγανοποίησης της στέψης των στηθαίων του δώματος. Κατά τον εργολάβο της πρόσφατης επισκευής του κτιρίου, τα τελειώματα των στηθαίων του δώματος εμφάνιζαν διευρυμένες ρηγματώσεις που δεν επισκευάστηκαν. Το νερό λοιπόν περνά από τις παραπάνω ρηγματώσεις κάτω από την στρώση της υγρομόνωσης και μαζί με την διάβρωση που προκαλεί στα φέροντα στοιχεία των πλακών του δώματος και του μεσοπατώματος (δοκιδωτές πλάκες από την 10-τία του 1930), διαβρώνει εσωτερικά και τους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου που είναι οι φέροντες του κτιρίου.
Προτείνεται αποξήλωση και αντικατάσταση της παλιάς υγρομόνωσης και στεγάνωση της στέψης των στηθαίων.
2 Τα τμήματα του κτιρίου που στεγάζουν το «αμφιθέατρο» και τις αίθουσες στους χώρους που παλιά στέγαζαν το Μουσείο, έχουν αποκολληθεί από το κυρίως κτίριο. Έχει προκύψει ανοιχτός αρμός μεγάλου εύρους στο ύψος της οροφής από τον οποίο ρέουν απρόσκοπτα τα νερά της βροχής στο εσωτερικό των παραπάνω χώρων.
Προτείνεται διαμόρφωση – στεγάνωση των κατακόρυφων και οριζόντιων αρμών στις επαφές των επιμέρους τμημάτων του όλου κτιρίου.
3 Τα εξωτερικά κουφώματα δεν αντικαταστάθηκαν κατά την τελευταία επισκευή. Πρόκειται για διαβρωμένα – κακοσυντηρημένα κουφώματα που δεν προστατεύουν από αέρα και βροχή τους εσωτερικούς χώρους.
Προτείνεται η συνολική αντικατάσταση των εξωτερικών κουφωμάτων.
4 Οι χώροι που στέγαζαν παλιότερα το Μουσείο έχουν διαμορφωθεί σε Αίθουσες διδασκαλίας. Επειδή οι χρήσεις πριν και μετά είναι εντελώς ασύμβατες, στις σημερινές Αίθουσες διαπιστώνονται σοβαρά προβλήματα φυσικού φωτισμού, αερισμού και ελεύθερης θέας.
Προτείνεται η διαρρύθμιση των παραπάνω χώρων.
5 Κατά την διάρκεια των επισκευών απομακρύνθηκε η σκηνή του Θεάτρου. Ολόκληρη η σχολική κοινότητα ζητά την επαναφορά της παλιάς αν υπάρχει ή την εγκατάσταση νέας.
6 Η πίσω Αυλή στο επίπεδο του ισογείου παρουσιάζει την εικόνα της 10-τίας του 1970.
Προτείνεται η νέα διαμόρφωση με διευθέτηση της απορροής των ομβρίων σε σχέση και με την Ράμπα ανόδου στο επίπεδο του Γηπέδου.
7 Διαμόρφωση του χώρου του γηπέδου για την ανάπτυξη κλασικού αθλητισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους από όλους. Στη διαμόρφωση να συμπεριληφθεί η κατασκευή κερκίδων στα νότια με κλειστές αίθουσες γυμναστικής.
Προτείνεται η άμεση διαμόρφωση του στίβου (σκάμμα για άλματα, βαλβίδες για σφαίρα, ακόντιο κλπ) και η ανάθεση μελέτης για το σύνολο κατασκευών και διαμορφώσεων.
8 Εδώ και χρόνια έχουν στηθεί και λειτουργούν προκατασκευασμένες Αίθουσες διδασκαλίας. Υπάρχει προφανώς πρόβλημα επάρκειας αιθουσών. Οι συνθήκες διδασκαλίας τόσο για τους μαθητές όσο και για τους καθηγητές τους είναι εντελώς ακατάλληλες από άποψη υγιεινής κλπ. (στις Ποκάτ). Για την επόμενη σχολική χρονιά προτείνουμε να μοιραστούν οι μαθητές αναλογικά στα δυο Γυμνάσια της Χώρας.
Άμεσα όμως, στα πλαίσια των χωροταξικών μελετών που τρέχουν (;) για τον Δήμο, προτείνεται η εξεύρεση χώρου για νέο σχολείο.

Από όλα τα παραπάνω θεωρούμε ότι τα προβλήματα που έχουν άμεση σχέση με την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών και καθηγητών τους, (προβλήματα στεγάνωσης, εξωτερικά κουφώματα, Αίθουσες στο παλιό μουσείο, Προκάτ-Αιθουσες και, φυσικά ο αντισεισμικός έλεγχος του συνολικού κτιρίου) πρέπει να αντιμετωπιστούν στα πλαίσια της προετοιμασίας για την επόμενη σχολική χρονιά 2007-2008.

Νάξος, 07 Ιουν. 07

*Μέλος της Νομαρχιακής ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων


Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien