Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΑΝΔΡΟΣ > Έκθεση για τον Νίκο Εγγονόπουλο στην Άνδρο

Έκθεση για τον Νίκο Εγγονόπουλο στην Άνδρο

Το φετινό καλοκαίρι στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή θα πραγματοποιηθεί μία εξαιρετική έκθεση – αφιέρωμα στον ποιητή και ζωγράφο Νίκο Εγγονόπουλο. Το έργο του, θα αναδειχθεί μέσα από τα 110 ζωγραφικά έργα και επιλεγμένα ποιήματα του, που θα φιλοξενηθούν στο χώρο του μουσείου στη Χώρα της Άνδρου.

Ο Εγγονόπουλος γεννήθηκε στη Αθήνα το 1907 και ολοκλήρωσε τις βασικές του σπουδές εσωτερικός στο Παρίσι. Εργάστηκε ως μεταφραστής σε τράπεζα και ως γραφέας στο Πανεπιστήμιο. Τπ 1930 διορίστηκε στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων ως σχεδιαστής στη Διεύθυνση Σχεδίων Πόλεων. Το 1932 γράφτηκε στην Σχολή Καλών Τεχνών, όπου μαθήτευσε κοντά στον Κωνσταντίνο Παρθένη, ενώ παράλληλα παρακολουθούσε μαθήματα βυζαντινής τέχνης στο εργαστήριο των Φώτη Κόντογλου και Α. Ξυγγόπουλου, μαζί με το Γιάννη Τσαρούζη. Δίδαξε στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π., ζωγραφική, ιστορία της τέχνης και σκηνογραφία από το 1938, διαδοχικά ως επιμελητής, έκτακτος, μόνιμος και τακτικός καθηγητής. Την ίδια περίοδο γνωρίστηκε με άλλους σημαντικούς καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων ο Ανδρέας Εμπειρίκος.

Η ποιητική ευαισθησία και η έμφυτη εικαστική οπτική του, όπως εκφράζονται μέσα από το εντυπωσιακό σε μέγεθος και πρωτοτυπία ποιητικό και ζωγραφικό του έργο, τον ανέδειξαν σε κυρίαρχο πρωτοπόρο του ελληνικού υπερρεαλιστικού κινήματος μαζί με τον Εμπειρίκο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε το 1979 και δημοσιεύθηκε αυτούσια στο ετήσιο έντυπο «Ανθολόγιο» των εκδόσεων Gutenberg (2014) αναφέρεται, μεταξύ άλλων, και στην σχέση του με τον Ανδρέα Εμπειρίκο: «Ο Εμπειρίκος είναι ένας πραγματικός ποιητής. Δεν μπορείτε να φανταστείτε μέσα σ’ αυτό το σκυλολόι με τον Μυριβήλη και τον Σεφεριάδη και τους άλλους , με τα μίση τους, με τη διάθεσή τους να επιβληθούν, να πάρουν τα Νόμπελ, να πάρουν τα βραβεία, δεν μπορείτε να φανταστείτε τι αγνός άνθρωπος ήταν. Ήταν μια ψυχή φωτεινή, η οποία ήθελε να καταλάβει, να ’λθει σε επαφή με τους άλλους.»

Ο Εγγονόπουλος ταύτισε τη ζωή του με την τέχνη και την θεώρησε ελιξίριο, που καταξιώνει και διαιωνίζει την ζωή. Της προσφέρει νόημα και ουσία που κατευνάζει την υπαρξιακή αγωνία του τέλους. «Το ασυνεχές συμβάν του ζειν». Το ανοίκειο και η παραδοξολογία και η χωρίς λογικό ειρμό φαντασιοπληξία, καταγράφονται για να παράξουν με τα χρώματα του λόγου και τον λόγο των χρωμάτων την αμίμητη καλλιτεχνική του ελεγεία. Το άλογο και το αταίριαστο συνέχεται ωστόσο από την φλόγα του πάθους της δημιουργίας προκειμένου να δοθεί σχήμα και μορφική οντότητα σε βιώματα, φόβους και αγωνίες, παρορμήσεις και κυκλοθυμικές εξάρσεις και σε ό,τι ανάγεται στην τραγικότητα που ορίζει την μοίρα του καλλιτέχνη.

Η κάθε πτυχή του έργου του πλαισιώνεται με εμπεριστατωμένα κείμενα, τα οποία εμπεριέχονται στο δίγλωσσο συνοδευτικό κατάλογο των 290 σελίδων, όπου αναπαράγεται και το σύνολο των 110 έργων και που θα εκδοθεί από τη Μικρή Άρκτο.

Διάρκεια έκθεσης: 25 Ιουνίου – 1 Οκτωβρίου 2017
Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 11.00-15.00 και 18.00-21.00, Δευτέρα 11.00-15.00,
Δευτέρα απόγευμα και Τρίτη κλειστά
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Άνδρος, Τηλ. 22820 22444, Fax: 22820 22490Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien