Aigaio365 > ΚΟΙΝΩΝΙΑ > Υπόθεση Novartis: Παραδέχθηκε το ξέπλυμα μαύρου χρήματος ο ύποπτος διαφημιστής

Υπόθεση Novartis: Παραδέχθηκε το ξέπλυμα μαύρου χρήματος ο ύποπτος διαφημιστής

Χρήστος Κυμπιζής
Δημοσιογράφος

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως σχετικά με το σκάνδαλο της Novartis και τις πρακτικές που φέρεται να υιοθετούσαν στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας, ώστε να δωροδοκούν πολιτικούς και αξιωματούχους.

Από την Κυριακάτικη Kontranews

Οι πληροφορίες και τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ελληνικές Αρχές και το FBI μαρτυρούν πως η Novartis φαίνεται πως ξέπλενε μαύρο χρήμα μέσω διαφημιστικών εταιρειών, οι οποίες υπερκοστολογούσαν τις υπηρεσίες τους, κόβοντας εικονικά τιμολόγια. Η φαρμακευτική φέρεται να έδινε εξωπραγματικά ποσά σε διαφημιστές, ώστε αυτοί να τα χρησιμοποιήσουν ως διαφημιστικά κονδύλια σε blogs, σε ανύπαρκτα sites, σε κανάλια χαμηλής τηλεθέασης, κλπ. Στη συνέχεια, οι επιχειρηματίες εκταμίευαν τα ποσά και κρατούσαν ένα ποσοστό. Τα υπόλοιπα χρήματα τα επέστρεφαν σε στελέχη της εταιρείας, τα οποία φέρεται να τα έδιναν σε πολιτικά πρόσωπα.

Αποκαλυπτική είναι η κατάθεση της προστατευόμενης μάρτυρος «Αικατερίνης Κελέση», η οποία μπλέκει στο παραπάνω deal και τον Ανδρέα Λοβέρδο. Η μάρτυρας κατέθεσε πως διαφημιστής επισκεπτόταν συνεχώς στις εγκαταστάσεις της Novartis τον Κωνσταντίνο Φρουζή, όπου του παρέδιδε μεγάλα χρηματικά ποσά, τα οποία προέρχονταν από τις εικονικές διαφημιστικές καταχωρίσεις. Υποστήριξε πως ορισμένα από αυτά τα χρήματα δόθηκαν στον πρώην υπουργό Υγείας. Ο άλλος προστατευόμενος μάρτυρας, γνωστός ως «Μάξιμος Σαράφης» κατέθεσε πως μέσω της παραπάνω απάτης, το 2011 η Novartis έδωσε 90.000 ευρώ στον Ανδρέα Λοβέρδο.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ «ΦΩΤΙΑ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΗ

Με υπόμνημά του στην εισαγγελία Διαφθοράς, ο εκδότης και ιδιοκτήτης της διαφημιστικής εταιρίας που φέρεται να ξέπλενε χρήμα για τη φαρμακοβιομηχανία, επιβεβαιώνει τα παραπάνω, παρότι υποστηρίζει πως δεν είχε σχέσεις με τον Φρουζή. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας είχε κληθεί από την εισαγγελία να δώσει εξηγήσεις ως ύποπτος τέλεσης αξιόποινων πράξεων.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε με το γραπτό του υπόμνημά, φέρεται να παραδέχεται την παραπάνω απάτη, δηλώνοντας πως επέστρεψε περί τα 400.000 ευρώ σε πρόσωπο από τη Novartis, το οποίο όμως δεν ήταν ο πρώην αντιπρόεδρος της φαρμακοβιομηχανίας. Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε, το συγκεκριμένο πρόσωπο είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διανομή του διαφημιστικού πακέτου της Novartis. Η συμφωνία που είχε κάνει μαζί του ήταν πως θα του επέστρεφε ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων από την αμοιβή του, όπως και ομολόγησε ότι έκανε…

Ο διαφημιστής φέρεται να υποστήριξε πως η εταιρεία δεν είχε γνώση αυτού του παράνομου «πάρε-δώσε», ενώ σημείωσε ότι δεν ήξερε αν τα χρήματα κατέληγαν σε πολιτικά πρόσωπα. Ο ίδιος κατέθεσε πως δεν υπήρξε καμία υπερτιμολόγηση στις συναλλαγές του με τη Novartis και πως οι χρεώσεις της φαρμακοβιομηχανίας ήταν αντίστοιχες με τις χρεώσεις των άλλων εταιρειών που ήθελαν να διαφημιστούν.

ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΗΝ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, το πρώην στέλεχος της Novartis, το οποίο φέρεται να φωτογραφίζει ο διαφημιστής ως τον άνθρωπο στον οποίο έδινε τα μαύρα χρήματα, εξέδωσε ανακοίνωση και έκανε λόγο για «τερατώδη αθλιότητα και κατασκευασμένα μυθεύματα»:

«Έχω γίνει αποδέκτης δημοσιογραφικών πληροφοριών ότι ο εμπλεκόμενος στην υπόθεση Novartis, απολογούμενος στην Εισαγγελία Διαφθοράς ανέφερε ότι παρέδωσε χρήματα σε εμένα, ως δήθεν αντάλλαγμα για τις διαφημιστικές καταχωρίσεις της εταιρείας.

Πρόκειται για μία τερατώδη αθλιότητα αρρωστημένων εγκεφάλων από τη διαφθορά. Κατασκευασμένα μυθεύματα για να παραπλανήσουν τις δικαστικές Αρχές από την ουσία της υπόθεσης και τους πραγματικούς πρωταγωνιστές που εμπλέκονται.
Όταν διασταυρώσω ότι οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, θα προσφύγω άμεσα στην ποινική και αστική Δικαιοσύνη εις βάρος του λασπολόγου Βουλκίδη και των υποκινητών του.
Υπενθυμίζω ότι έχω ελεγχθεί τόσο από τον εσωτερικό έλεγχο της εταιρείας, όσο και από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές, οι οποίες διακρίβωσαν την επαγγελματική μου ακεραιότητα και τη διαφάνεια των εισοδημάτων μου αντίστοιχα.
Δηλώνω για άλλη μια φορά ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν φοβάμαι και δεν εκβιάζομαι από κανέναν, πόσω μάλλον από πρόσωπα που εμπλέκονται στη διαφθορά και αμαυρώνουν το δημόσιο βίο.
Ανυπομονώ να αντιπαρατεθώ μαζί τους, ενώπιον της Δικαιοσύνης, γιατί έχω επιλέξει να είμαι με το μέρος της αλήθειας και της κοινωνίας».

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Το μόνο σίγουρο είναι πως για την υπόθεση της Novartis αναμένονται εξελίξεις το επόμενο χρονικό διάστημα. Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει λάβει προθεσμία μέχρι τις 30 Μαΐου προκειμένου να καταθέσει στους Εισαγγελείς Διαφθοράς ως ύποπτος για την διάπραξη του αδικήματος της παθητικής δωροδοκίας, την ώρα που οι Αρχές συνεχίζουν να ερευνούν τις καταθέσεις και να αναλύουν τα στοιχεία του σκανδάλου. Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση μένει ανοικτή για τους Δημήτρη Αβραμόπουλο, Γιάννη Στουρνάρα, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά.Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien