Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΣΥΡΟΣ > Δεν παραχωρείται το ισόγειο του κτηρίου “Κορνηλάκη” για τις ανάγκες του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο

Δεν παραχωρείται το ισόγειο του κτηρίου “Κορνηλάκη” για τις ανάγκες του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο

Από την Κοινή Γνώμη

Δεσμεύσεις χωρίς αντίκρισμα αποδεικνύονται σήμερα, οι πρόσφατες δημόσιες αναφορές του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργου Μαραγκού απέναντι στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, περί παραχώρησης του ισογείου χώρου του κτηρίου “Κορνηλάκη” για την κάλυψη αναγκών του στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, αφού διαπιστώθηκε η υπαναχώρησή του από τις συγκεκριμένες υποσχέσεις του, κατά την τελευταία συνάντηση (14/2) με τους εκπροσώπους του ΤΜΣΠΣ και του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η πρόκληση συνάντησης με τον ίδιο, όπως και με την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού, εκ μέρους του προέδρου του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (ΤΜΣΠΣ), Φίλιππου Αζαριάδη, προκειμένου να διευκρινιστεί τί σημαίνει στην πράξη η προαναφερθείσα δέσμευση του κ. Μαραγκού, έφερε στο προσκήνιο δυσάρεστες εξελίξεις για την Πανεπιστημιακή Κοινότητα, η οποία προσπαθεί με επιμονή και κόπο να βρει τον βηματισμό της στο νησί της Σύρου, από τις πρώτες ημέρες της “γέννησής” της.

Συγκεκριμένα, η “περίφημη” δέσμευση του Γιώργου Μαραγκού για την παραχώρηση του ισογείου του κτηρίου “Κορνηλάκη”, αποδείχθηκε – δυστυχώς – εξαιρετικά πρόχειρη και γενικόλογη, αφού ο εν λόγω χώρος, κατέστη σαφές πως δεν είναι δυνατόν να “αδειάσει” από τη βιομηχανική κληρονομιά(!) που φιλοξενεί εκεί ο Σύλλογος Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού του Βιομηχανικού Μουσείου.

Παρά τον “αιματηρό” αγώνα του ΤΜΣΠΣ να διεκδικηθεί η έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο, όπως κι αυτή κατοχυρώθηκε προ μηνών, καθώς και παρά την καρποφόρα προσπάθεια να δοθεί το “πράσινο φως” από τη Σύγκλητο ώστε να δημιουργηθεί κατά προτεραιότητα στη Σύρο ένα ακόμη Πανεπιστημιακό Τμήμα, στο προσεχές μέλλον και όταν αποφασίσει το Υπουργείο Παιδείας, σήμερα, η Δημοτική Αρχή έρχεται στην πράξη να “αφαιρέσει” έναν χώρο που είχε δεσμευθεί πως θα διαθέσει δωρεάν προς το Πανεπιστήμιο.

Για τις ανωτέρω εξελίξεις κλήθηκαν να μιλήσουν ο πρόεδρος του ΤΜΣΠΣ, Φίλιππος Αζαριάδης, καθώς επίσης να δώσουν απαντήσεις για την στάση της Δημοτικής Αρχής, ο κ. Μαραγκός και η κα Μενδρινού.

Ποιον σκοπό είχε η συνάντησή σας με τη Δημοτική Αρχή για την υπόθεση των κτιριακών παραχωρήσεων και ποια εξέλιξη υπήρξε;

Φ. Αζ.: “Η συνάντηση είχε σκοπό να ξεκαθαρίσει το τοπίο της παραχώρησης του ισογείου χώρου στο “κτήριο Κορνηλάκη”, στον πρώτο όροφο του οποίου σήμερα στεγάζεται η Βιβλιοθήκη μας, καθώς και του αιτήματος για χρονική επέκταση των υφιστάμενων παραχωρήσεων.

Ενημερωθήκατε για τους λόγους της υπαναχώρησης; Ζητήσατε να συζητηθεί δημοσίως το θέμα καθώς αφορά συνολικά το Δημοτικό Συμβούλιο;

Φ. Αζ.: “Η επιχειρηματολογία τους εστίασε σε αντιδράσεις που φέρονται να υπάρχουν από τον Σύλλογο Φίλων του Βιομηχανικού Μουσείου που αριθμεί, κατά δήλωσή τους, 150 μέλη. Πρότασή μας για πρόσκληση σε ανοικτό διάλογο, ενδεχομένως στο πλαίσιο συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, στην οποία να δοθεί βήμα – τόσο σε εμάς, όσο και στους φίλους του Βιομηχανικού Μουσείου – ώστε να εξηγήσουμε τη θέση μας, δεν είχε θετική υποδοχή”.

Από πλευράς Πανεπιστημίου υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο για την αξιοποίηση του ισογείου του κτηρίου Κορνηλάκη, καθώς μέχρι πρότινος γνωρίζατε ότι θα σας δοθεί ο χώρος;

Φ. Αζ.: “Εξηγήσαμε στον αξιότιμο κ. Δήμαρχο και στην αξιότιμη κα Αντιδήμαρχο πως σχεδιάζουμε την αξιοποίηση και ουσιαστική αναβάθμιση του “κτηρίου Κορνηλάκη”. Συγκεκριμένα, δρομολογούμε τη δημιουργία ενός κέντρου εκπαίδευσης και πολιτισμού συνδυάζοντας σημαντικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες που θα μεταφερθούν εκεί με μια μόνιμη έκθεση του υπό ανάπτυξη Γεωπάρκου, καθώς και ψηφιακά έργα ή/και υλικά προϊόντα του Τμήματος. Όραμά μας είναι ο χώρος αυτός να καταστεί επισκέψιμος και πόλος πολιτισμού τόσο για την τοπική κοινωνία (πολίτες, συλλόγους, σχολεία, κοκ) όσο και για τους επισκέπτες του νησιού. Να σημειώσουμε πως το κόστος για την αναβάθμιση του κτηρίου θα αναλάβει εξ ολοκλήρου το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Το όραμά μας δεν βρήκε, δυστυχώς, ευήκοα ώτα. Από την όλη συζήτηση διαφάνηκε πως ο χώρος αυτός θα παραμείνει για πολλά χρόνια αναξιοποίητος, αφημένος στην τύχη του, εν είδει αποθήκης πολυτελείας”.

Δεδομένης της λειτουργίας του σημερινού Τμήματος και βάσει των αναγκών σας είναι απαραίτητη γενικότερα η κτιριακή ενίσχυση του Πανεπιστημίου στη Σύρο;

Φ. Αζ.: “Πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, κατόπιν της ίδρυσης του ΤΜΣΠΣ (το 2000), υπήρξε η δημιουργία νέου Τμήματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο. Το αίτημα αυτό, χωρίς να έχει επαρκώς γνωστοποιηθεί, έχει ήδη πρακτικά ικανοποιηθεί. (…) Ουσιαστικά, κάτω από την ομπρέλα του υπάρχοντος Τμήματος τρέχει, με όρους φοιτητικού πληθυσμού, ένα ακόμα. Παρόλα αυτά, οι υποδομές που έχουν παραχωρηθεί στο Τμήμα μας από την τοπική κοινωνία, την οποία ευχαριστούμε ιδιαίτερα, μπορούν να εξυπηρετήσουν μόλις τον μισό ακαδημαϊκό πληθυσμό από αυτόν που εξυπηρετούμε σήμερα. Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει μια πολύ πιεστική κατάσταση. (…) Επίσης, είναι γνωστό ότι πέρυσι αποφασίστηκε η ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής με έδρα στη Σύρο, η οποία προσέδωσε μια νέα αναπτυξιακή πνοή στον ακαδημαϊκό χάρτη του νησιού. Πολύ πρόσφατα δε, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου αποφάσισε πως, εφόσον υπάρξει η δυνατότητα και βούληση από την Κυβέρνηση, θα ιδρυθεί νέο Τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο, κατά απόλυτη προτεραιότητα σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά. Αυτές οι πολύ σημαντικές αποφάσεις ελήφθησαν από το Πανεπιστήμιο στη βάση της αμοιβαίας κατανόησης και βούλησης για ανάπτυξη του νησιού όχι αποκλειστικά με όρους οικονομίας, αλλά κυρίως πολιτισμού, κοινωνίας, τέχνης και επιστήμης”.

Δεδομένης της αρνητικής εξέλιξης, πώς θα πράξει το Πανεπιστήμιο παρακάτω;

Φ. Αζ.: “Με βάση τις παραπάνω εξελίξεις, είμαστε υποχρεωμένοι να εξετάσουμε πολύ σοβαρά και σε διαφορετική βάση τη διαμόρφωση των υποδομών μας στο νησί καθώς και τη συνολική μας στρατηγική. Ειδικά σε ό,τι αφορά το νέο Τμήμα, και αναλογιζόμενοι την ακαδημαϊκή μας ευθύνη έναντι της Ελληνικής κοινωνίας, διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις για τις προοπτικές ίδρυσης και λειτουργίας του υπό τις σημερινές συνθήκες στη Σύρο, στο βαθμό που δεν εξυπηρετούνται ικανοποιητικά οι ανάγκες του υφιστάμενου Τμήματος. Η φιλοξενία ενός νέου Τμήματος θα απαιτήσει την έμπρακτη και αποτελεσματική στήριξη των δημοτικών αρχών. Αρχικά, με την παραχώρηση των απαιτούμενων υποδομών για την εύρυθμη λειτουργία. Κυρίως όμως, με τη σχεδίαση και υλοποίηση μιας μακρόπνοης στρατηγικής, ώστε να δοθεί οριστική και ολιστική λύση στα στεγαστικά προβλήματα της Παν/μιακής μονάδας Σύρου, μέσω της δημιουργίας Πανεπιστημιούπολης στο νησί. Αυτό, ωστόσο, προϋποθέτει τον αναπροσανατολισμό του αναπτυξιακού οράματος για τον τόπο και μια συναντίληψη του Παν/μίου ως κεντρικού πυλώνα για τη βιώσιμη οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου. Από την πλευρά μας δεσμευόμαστε πως στο επόμενο διάστημα θα δημοσιεύσουμε ένα κείμενο αρχών, σχετικά με το πως αντιλαμβανόμαστε το ρόλο που μπορεί, και πρέπει, να έχει το Πανεπιστήμιο στο νησί καθώς και προτάσεις μας για μελλοντική εποικοδομητική συνεργασία μας με την επόμενη Δημοτική Αρχή και τους φορείς του νησιού”.

Γ. Μαραγκός: “Δεν υπαναχωρούμε. Βρισκόμαστε σε διαδικασία προβληματισμού”

Με φόντο τη συνάντηση, αρχικά ο κ. Μαραγκός δήλωσε πως, “Η Δημοτική Αρχή με έναν τρόπο πολύ αποφασιστικό και πειστικό έχει αποδείξει ότι στηρίζει την ενδυνάμωση και τη λειτουργία της Πανεπιστημιακής Κοινότητας στο νησί” κάνοντας αναδρομή στις παραχωρήσεις που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια, ενώ μιλώντας για το αίτημα επέκτασης της διάρκειας των παραχωρήσεων συγκεκριμένων ακινήτων (πχ. άνωθεν Επιβατικού σταθμού, εργαστήρια), τόνισε πως, το δημοτικό συμβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει επί της πρόθεσης της Δημοτικής Αρχής να δοθούν έως και για 20ετία.

Σχετικά με το φλέγον θέμα για το οποίο μίλησε αναλυτικά ο κ. Αζαριάδης, ο Δήμαρχος κλήθηκε σε πρώτο επίπεδο να επιβεβαιώσει αν πράγματι υπαναχωρεί από τη δέσμευσή του.

“Έχουμε την πρόθεση να παραχωρήσουμε και αυτό το ακίνητο, στον βαθμό που αυτό μπορεί να συναρτηθεί και με την λήψη απόφασης εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας για την δημιουργία δεύτερου Τμήματος του Πανεπιστημίου στη Σύρο” υποστήριξε κατηγορηματικά, σημειώνοντας μάλιστα πως, “Είχαμε ενημερώσει τον πρόεδρο του Τμήματος και την κα Πρύτανη ότι αυτό, μπορεί να προχωρήσει άμεσα δεδομένου ότι και οι εξελίξεις στο θέμα της δημιουργίας του δεύτερου Τμήματος θα βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση”.

Ωστόσο, εξηγώντας την αρνητική πλέον στάση του σήμερα στο να παραχωρηθεί ο συγκεκριμένος χώρος του κτηρίου “Κορνηλάκη”, ο κ. Μαραγκός υποστήριξε: “Δεν υπαναχωρούμε σε κάτι σε σχέση με το κτήριο Κορνηλάκη, απλώς βρισκόμαστε σε μία διαδικασία προβληματισμού, ώστε να δούμε πώς και που αυτός ο εξοπλισμός που στεγάζεται σήμερα στο ισόγειο του κτιρίου Κορνηλάκη, μπορεί να αποθηκευθεί, γιατί είναι τεράστια μηχανήματα που έχουν να κάνουν με την ιστορική και βιομηχανική κληρονομιά του νησιού”. Μάλιστα, τόνισε πως, “Αυτά δεν θα πρέπει να είναι εν αγνοία του Συλλόγου Φίλων του Βιομηχανικού Μουσείου”, καθιστώντας εμμέσως σαφές από τις απαντήσεις του, πως η δέσμευσή του προς το Πανεπιστήμιο, έγινε χωρίς πλάνο και σχεδιασμό και χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τον Σύλλογο Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού του Βιομηχανικού Μουσείου.

“Δέσμευσή μας είναι να εξετάσουμε τη δυνατότητα να παραχωρήσουμε και αυτόν τον χώρο στο Πανεπιστήμιο. Όμως είναι κάτι που δεν μπορούμε να το κάνουμε εν αγνοία του Συλλόγου Φίλων του Βιομηχανικού Μουσείου” επανέλαβε ο ίδιος, σημειώνοντας πως, “Πρέπει να βρεθεί ένας άλλος χώρος αντίστοιχος, ο οποίος θα μισθωθεί από τον Δήμο; Θα αποκτηθεί από τον Δήμο; Διότι τέτοιο δημοτικό ακίνητο δεν έχουμε αυτή τη στιγμή που να μπορεί να φιλοξενήσει όλα αυτά τα εκθέματα”.

Ερωτηθείς αν έχει πραγματοποιήσει σχετική συζήτηση με τον Σύλλογο Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού, ο κ. Μαραγκός παρέπεμψε για αναλυτικές απαντήσεις στην Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Με τον Σύλλογο έχει πραγματοποιήσει επικοινωνία η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού”. Στην ερώτηση αν το θέμα θα έρθει στο δημοτικό συμβούλιο για επεξεργασία προτάσεων προς ικανοποίηση τόσο του Πανεπιστημίου, όσο και του Συλλόγου Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού, ο κ. Μαραγκός υπήρξε συγκεκριμένος: “Νομίζω πως προτού έρθει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να έχουμε δει όλες τις εναλλακτικές δυνατότητες που σήμερα που μιλάμε δεν έχουμε κάποιον άλλον τέτοιον χώρο”.

Δεδομένου του γενικόλογου χαρακτήρα των απαντήσεών του, ρωτήθηκε ακολούθως, σχετικά με το αν ήταν πρόωρες και αόριστες οι δεσμεύσεις του προς το Πανεπιστήμιο. “Η δέσμευση δεν είχε χρονικό ορίζοντα δύο ή πέντε μηνών. Ήταν μία επίσημη διατύπωση της πρόθεσής μας να λειτουργήσουμε υποστηρικτικά προς την ενίσχυση των κτηριακών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου. Για να γίνει αυτό πρέπει να βρεθεί ένας άλλος χώρος ώστε να φιλοξενηθεί εκεί ο εξοπλισμός του Μουσείου” απάντησε μεταξύ άλλων, επαναλαμβάνοντας τέλος πως, “θα πρέπει να υπάρξει η συναίνεση και του Συλλόγου Φίλων του Βιομηχανικού Μουσείου”.

Θ. Μενδρινού: “Δεν είμαι θετική στο να γίνει μία τέτοια παραχώρηση. Δεν είναι ένας απλός χώρος”

Ως αρμόδια για τη διαχείριση των πολιτιστικών χώρων, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κλήθηκε να διατυπώσει τη θέση της σχετικά με τη διάθεση του χώρου του κτηρίου “Κορνηλάκη” προς το Πανεπιστήμιο, καθώς συμμετείχε και στη συνάντηση.

“Όταν εμένα μου έγινε η αναφορά στο κτήριο, αυτά τα οποία με προβλημάτισαν ήταν πρώτον για ποιο σκοπό θα χρησιμοποιηθεί αυτός ο χώρος. Θα παραχωρηθεί με το δεδομένο ότι θα έρθει το δεύτερο Τμήμα του Πανεπιστημίου στο νησί μας; Θα παραχωρηθεί για να καλύψει ένα εργαστήριο; Τι ανάγκες καλύπτουμε για να δούμε αν αξίζει να δοθεί ένας τέτοιος χώρος που έχει μέσα και μηχανήματα και έχουμε και κάποιες σκέψεις γι αυτόν τον χώρο” σχολίασε πρωτίστως η κα Μενδρινού, σημειώνοντας παρακάτω πως,

“Οπότε στη συνάντηση ενημερώθηκα ότι ο λόγος που θέλουν να παραχωρηθεί είναι για την πραγματοποίηση ενός εργαστηρίου, γιατί δεν χωρούν φοιτητές και για την ανάδειξη του Γεωπάρκου. Αυτό μου μετέφερε ο κ. Αζαριάδης”.
Στο σαφές ερώτημα αν η ίδια συναινεί στην παραχώρηση για την κάλυψη των αναγκών του Πανεπιστημίου, όπως εκείνο είναι αρμόδιο να τις ορίσει για την ανάπτυξή του, η ίδια ανέφερε τα ακόλουθα: “Δεν σας κρύβω ότι αν εξαρτιόταν από αυτόν τον χώρο το να έρθει ένα δεύτερο Τμήμα στο νησί μας, εκεί θα ήταν άλλη η σύγκριση. Αλλά το να παραχωρηθεί ένας τέτοιος χώρος για την κάλυψη ενός εργαστηρίου και χωρίς να έχουμε ένα οργανωμένο σχέδιο για το ποιες είναι οι ανάγκες από πλευράς Πανεπιστημίου (…), νομίζω ότι δεν είναι σωστή αντιμετώπιση υπεύθυνη αυτή”.

Βάσει των λεγομένων της, στην ερώτηση αν είναι κάθετα αρνητική στη διάθεση του ισογείου χώρου του κτηρίου “Κορνηλάκη” προς το ΤΜΣΠΣ, η ίδια ανέφερε: “Η θέση μου ήταν ξεκάθαρη προς τον κ. Αζαριάδη, ότι δεν είμαι θετική στο να γίνει μία τέτοια παραχώρηση, γιατί δεν λύνει πραγματικά το πρόβλημα του Πανεπιστημίου”, διευκρινίζοντας ακόμη πως, “Ο χώρος αυτός δεν είναι μία απλή αίθουσα και έχει αντικείμενα που δεν βγαίνουν”, ενώ πρόσθεσε πως, “το να γίνει εκεί μία αίθουσα διδασκαλίας” σημαίνει ότι “υποβιβάζουμε και τη βιομηχανική κληρονομιά μας”.

Προτού ολοκληρώσει τις απαντήσεις της, ρωτήθηκε και για το αν η κατηγορηματική άρνησή της εδράζεται ενδεχομένως και σε διαφορετική οπτική επί του θέματος από πλευράς Συλλόγου Φίλων.

“Όχι” απάντησε η ίδια, υποστηρίζοντας τέλος, πως, “Είναι κοινή λογική. Δηλαδή είναι σαν να υποβιβάζουμε και τη βιομηχανική κληρονομιά του νησιού μας. Δεν έχει να κάνει. Και δεν είναι μόνο προεκλογικό. Με ρώτησε ευθέως ο κ. Αζαριάδης αν μετά το Μάιο (σσ. μπορεί να γίνει η παραχώρηση) και πάλι την ίδια απάντηση του λέω θα σας πω και το λέω και δημόσια δεν έχω πρόβλημα”.

 


Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien